Sapphire Radeon R9 285 & 285 ITX Compact

Το ολοκαίνουργιο Tonga chip της AMD, αποκαλύπτεται!
19 Σεπτεμβρίου 2014 11:44
Sapphire Radeon R9 285 & 285 ITX Compact

Κάθε τι στη ζωή μας που έχει σκοπό να αλλάξει, για να το κάνει ομαλά, θα πρέπει να περάσει από ένα μεταβατικό στάδιο. Γιατί να μην συμβεί και στις κάρτες γραφικών αφού και αυτές, για πολλούς από εμάς, είναι κομμάτια της καθημερινότητάς μας; Στο στούντιο των Unboxholics έφτασαν οι Radeon R9 285 και Radeon 285 ITX Compact της Sapphire, δύο κάρτες γραφικών που έρχονται για να συμπληρώσουν την ήδη τεράστια γκάμα της AMD. Πρόκειται για πολύ ιδιαίτερη περίπτωση κυκλοφορίας, μιας και τα πράγματα για το που βρίσκονται σε τεχνολογίες και επιδόσεις οι 285 σε σχέση με τις 280 και 280X είναι λίγο έως πολύ μπερδεμένα.

Όσον αφορά τις κάρτες, πρέπει να αναφέρω πως η 285 ITX Compact, όπως προδίδει η ονομασία και το μέγεθος απευθύνεται στους κατόχους small form factor PCs, ωστόσο δεν υπάρχουν ειδοποιείς διαφορές με την κανονική 285. Αν και τα τεχνικά χαρακτηριστικά των δύο καρτών εμφανίζονται ελαφρώς χαμηλότερα από αυτά της 280, τη διαφορά κάνει το ολοκαίνουργο Tonga chip που αρχιτεκτονικά μοιάζει περισσότερο με το Hawaii chip των 290 και 290Χ παρά με το Tahiti chip των 280 και 280X. Αυτή η αλλαγή, λοιπόν, σύμφωνα πάντα με την AMD επιφέρει μέχρι και τέσσερις φορές καλύτερα αποτελέσματα στο tessellation, ενώ μειώνει σημαντικά την κατανάλωση ρεύματος. Επίσης, η 285 κληρονομεί την quad-shader διάταξη η οποία επιτρέπει το render τεσσάρων και όχι δύο στοιχείων ανά έναν κύκλο ρολογιού.  Τέλος, το Tonga chip αποτελείται τέσσερις shader engines, η κάθε μία από τις οποίες ενσωματώνει επτά μονάδες επεξεργασίας.

Σε άλλα νέα, η κανονική 285 έρχεται με το γνωστό, δοκιμασμένο και αρκετά επιτυχημένο Dual-X σύστημα ψύξης, αποτελούμενο από πολλαπλούς heatpipes και δύο μεγάλους ανεμιστήρες να κάνουν τη βασική ψύξη. Όσον αφορά την ITX Compact, επιλέχθηκε αναμενόμενα ένας ανεμιστήρας και φυσικά αρκετά λιγότεροι heatpipes, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα η κάρτα να καταλαμβάνει μόλις 171 χιλιοστά στο μήκος. Πόσο καλά κάνουν τη δουλειά τους τα δύο συστήματα ψύξης; Και στις δύο περιπτώσεις δεν είδα τη θερμοκρασία των chip να ξεπερνάει τους 70 βαθμούς κελσίου.

Ας ρίξουμε όμως και μια ματιά στα νούμερα. Και οι δύο κάρτες ενσωματώνουν 2GB βίντεο μνήμης των 256bit τύπου GDDR5, η οποία είναι χρονισμένη στα 5.5GHz και έχει bandwidth 176GB/s. Το ρολόι και η μνήμη του πυρήνα είναι, στην κανονική 285 χρονίζεται στα 918MHz και 1375MHz αντίστοιχα, ενώ στην ITX Compact έκδοση το ρολόι έρχεται με ένα boost της τάξεως των 10MHz. Έχουμε και εδώ GCN αρχιτεκτονική των 28nm, ενώ υπάρχουν 1792 Stream Processors. Η επεξεργαστική απόδοση των δύο καρτών φτάνει τα 3.29TFLOPS, την ώρα που υπάρχουν 112 texture units. Η μέγιστη κατανάλωση και για τις δύο κάρτες φτάνει τα 190W. Τέλος, τεχνολογίες όπως το TrueAudio, το Mantle και το XDMA είναι φυσικά παρούσες.

Τι λένε όλα τα προηγούμενα νούμερα στα παιχνίδια; Γενικά, το 1080p gaming σε max settings το παίζουν στα δάχτυλα, ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις, τόσο η 280, όσο και η 280X τα πηγαίνουν, έστω και ελαφρώς, καλύτερα, πράγμα που δε ξέρω κατά πόσο δικαιολογεί τη θέση των δύο καρτών στην αγορά, τη δεδομένη χρονική στιγμή. Για να είμαι ακριβοδίκαιος όμως τα παιχνίδια που εκμεταλλεύονται το Tonga chip, τα πηγαίνουν καλύτερα στις 285, ακόμη και με αισθητά χαμηλότερα τεχνικά χαρακτηριστικά.

Οι Radeon R9 285 και 285 ITX Compact της Sapphire κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά με την τιμή τους να  ξεκινάει από τα €250 και €270 αντίστοιχα. Δεν είμαι σίγουρος αν το αρκετά αναβαθμισμένο τεχνολογικά Tonga chip, είναι ικανό για να δικαιολογήσει την υψηλότερη τιμή σε σχέση με τις 280 και 280X που πλέον τις βρίσκετε με λιγότερα από €200. Άλλωστε οι δοκιμές μας έδειξαν πως στα περισσότερα παιχνίδια αποδίδουν καλύτερα στις παλαιότερες κάρτες της AMD.

Tags: