MSI GTX 1080 Ti Lightning Z - Κάρτα γραφικών σε μέγεθος μωρού!

Δείτε την απίθανη GTX 1080 Ti Lightning Z της MSI
24 Αυγούστου 2017 11:23
MSI GTX 1080 Ti Lightning Z - Κάρτα γραφικών σε μέγεθος μωρού!

Την GTX 1080 Ti σας την έδειξα σε παλαιότερο βίντεο, όταν πρωτοκυκλοφόρησε. Είναι η κάρτα που χρησιμοποιώ στο δικό μου το PC από τότε. Είναι ένα κτήνος που με έχει βγάλει ασπροπρόσωπο και αυτό μάλλον δεν αποτελεί έκπληξη. Στα χέρια μου από την MSI έφτασε η Lightning Z έκδοση της GTX 1080 Ti, η οποία είναι μία από τις ταχύτερες κάρτες γραφικών που το πορτοφόλι σας μπορεί να αγοράσει. Στο σημερινό επεισόδιο δε θα μπω σε λεπτομέρειες που αφορούν το GP-102 chipset της Nvidia. Εδώ θα βρείτε το review, οπότε αν θέλετε να δείτε διεξοδικά τι μπορεί να κάνει η GTX 1080 Ti, ανατρέξτε σε εκείνο το βίντεο. Σήμερα θα σταθώ στο μεγαθήριο που ακούει στο όνομα Lightning Z.

Καταρχάς, έχουμε να κάνουμε με μία τεράστια κάρτα γραφικών. Δε ξέρω αν έχω δει μεγαλύτερη GPU στη ζωή μου. Καταλαμβάνει τρία ολόκληρα slots στην motherboard και έχει μήκος 32 εκατοστά. Αυτό οφείλεται στο ολοκαίνουργιο σύστημα ψύξης, το οποίο αποτελείται από τρεις TorX ανεμιστήρες, ένα τεράστιο heatsink, έξι heatpipes των 8χιλιοστών με ιδιαίτερη τοποθέτηση, heatsink, τόσο στις μνήμες, όσο και στα mosfet και ένα παχύ heatpipe στο πίσω μέρος του PCB. Όλα αυτά, παρά τις εκρηκτικές επιδόσεις, κρατάνε την κάρτα, ακόμη και σε βαριά λειτουργία, κάτω από 65 βαθμούς και σε κάνουν να αναρωτιέσαι αν όντως ζορίζεται ή απλά μας κοροϊδεύει. Σε ότι αφορά στον θόρυβο, συνεχίζει να είναι μια σχετικά ήσυχη κάρτα, όχι όμως τόσο όσο η απλή GTX 1080 Ti της MSI.

Αυτό το τέρας, για λόγους που θα σας εξηγήσω σε λίγο και όχι ελέω του συστήματος ψύξης, θέλει περίπου 340W για τη λειτουργία του, πράγμα που σημαίνει πως αν ενδιαφέρεστε να το αποκτήσετε, θα χρειαστείτε τροφοδοτικό των 550W ή και 600W για να είστε άνετοι. Και αυτό το ρεύμα το ρουφάει μέσα από τρεις οκτάπινες υποδοχές παρακαλώ. Από θύρες διατίθενται δύο HDMI, δύο Display Port και μία DVI-D. Φυσικά, υπάρχουν και δύο SLI connectors για τους ψυχικά ασταθείς που θα θελήσουν να βάλουν παραπάνω από μία τέτοιες κάρτες στο σύστημά τους. Πριν περάσω στα πιο ουσιώδη, να μη ξεχάσω να αναφέρω πως η Lightning Z έκδοση, έχει και ένα αισθητά πιο εξελιγμένο και σαφέστατα ομορφότερο σύστημα RGB φωτισμού, για αυτούς που θέλουν χρώμα στη ζωή τους.

Πάμε στα βασικά. Η Lightning, εκτός από το «φαίνεσθαι», κουβαλάει μερικές σημαντικές αλλαγές στο εσωτερικό της. Η ραχοκοκαλιά παραμένει ίδια. Τα 11GB GDDR5 μνήμης συνεχίζουν να δίνουν ασφάλεια για το μέλλον, τα 3584 CUDA Cores δείχνουν τα δόντια τους και τα 224 texture units χαρίζουν άνεση στο texture filtering. Οι αλλαγές εντοπίζονται στους χρονισμούς της μνήμης και του πυρήνα.  Συγκεκριμένα, σε σχέση με την απλή GTX 1080 Ti της MSI, η Lightning Z έχει υποστεί ένα εργοστασιακό overclocking της τάξεως του 15% στα ρολόγια της, με πάνω από 100MHz περισσότερα στο χρονισμό της μνήμης και σχεδόν 40MHz επιπλέον στον πυρήνα, πάντα στο Gaming Mode. Αυτό τι σημαίνει; Ότι η κάρτα είναι ήδη εργοστασιακά overclocked, αλλά ταυτόχρονα σου δίνει και περιθώρια κάνεις και δικό σου overclock.

Στα αποτελέσματα όμως όλα αυτά τα όμορφα νουμεράκια, έχουν αντίκτυπο; Η απάντηση είναι πως ναι, ανάλογα πάντα την περίπτωση. Σε κάποια παιχνίδια, πάντα σε 4K αναλύσεις θα δείτε 5 με 8 fps παραπάνω, ενώ σε άλλα παιχνίδια η διαφορά μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη. Η Lightning Z ωστόσο δεν απευθύνεται σε αυτούς που έχουν ήδη την GTX 1080 Ti, μιας και οι διαφορές είναι κακά τα ψέματα μικρές. Η Lightning έκδοση υπάρχει στην αγορά για αυτούς που θέλουν να αγοράσουν τώρα μια 1080 Ti και θέλουν μία από τις καλύτερες εκδοχές της.