GTX 1080 Ti: Το κτήνος που φτύνει FPS!

Η υλοποίηση της MSI ακονίζει τα δόντια σε αυτό τέρας...
13 Απριλίου 2017 11:45
GTX 1080 Ti: Το κτήνος που φτύνει FPS!

Η Nvidia έχει βαλθεί να στείλει, είτε στο τρελοκομείο, είτε στη φυλακή για χρέη, όλους τους enthusiast harwar-άδες, αν μου επιτρέπετε την έκφραση. Και αυτό γιατί μια φορά σε κάθε γενιά των chip της, τουλάχιστον, θα ταρακουνήσει την αγορά με βόμβα, που αντί για νετρόνια απελευθερώνει fps. Την GTX 1080 Ti την περιμέναμε αλλά όχι τόσο δυνατή. Και πριν ξεκινήσω το review, να ενημερώσω πως αυτή που θα δείτε στο σημερινό βίντεο, είναι η δυνατότερη gaming κάρτα γραφικών που μπορεί να αγοράσει το πορτοφόλι σας.

Στο στούντιο των Unboxholics έφτασε λοιπόν υλοποίηση της GTX 1080 Ti από την MSI με τον υπότιτλο Gaming X 11G, η οποία για ακόμη μία φορά φλερτάρει για την καλύτερη έκδοση, του καλύτερου chip της Nvidia. Η κάρτα έρχεται σε φυσιολογική συσκευασία, που αυτή τη φορά τα μικρά καλούδια, όπως οι σημειώσεις και το CD με τους drivers, τα έχει πιο συμμαζευμένα σε χάρτινο φάκελο.

Η GTX 1080 Ti της MSI ακολουθεί το ίδιο ύφος στο σχεδιασμό με την υλοποίησή της για την GTX 1080, μόνο που αυτή τη φορά έχει αλλάξει αισθητά το μέγεθός της. Από δύο slots στη motherboard, πλέον η 1080 Ti καταλαμβάνει σχεδόν τρία slots. Το μεγαλύτερο πάχος της, έδωσε την ευκαιρία στην εταιρία να ενσωματώσει και ένα μεγάλο GEFORCE GTX λογότυπο. Σε όλα τα υπόλοιπα, η κάρτα μοιράζεται τα ίδια εμφανισιακά χαρακτηριστικά: τον επιθετικό σχεδιασμό με τα πτερύγια, τα φωτεινά LEDs ενδιάμεσά τους, το κατάμαυρο, βαρύ backplate στο PCB κ.ο.κ.

Το σύστημα ψύξης, για ακόμη μία φορά, είναι το Twin Frozen VI, με τους δύο μεγάλους, νέας γενιάς TorX ανεμιστήρες να ψύχουν το αισθητά πιο παχύ heatsink, το οποίο με τη σειρά του βοηθάει τους 8mm heat pipes να αποβάλουν αποτελεσματικά τη θερμοκρασία από το ανήσυχο chip. Και τα καταφέρνουν υπέροχα, αφού η κάρτα σε load δεν ξεπερνάει τους 70 βαθμούς κελσίου. Τα ίδια καλά λόγια έχω να πω και για τα επίπεδα θορύβου και μη ξεχνάτε πως οι ανεμιστήρες ξεκινούν να περιστρέφονται μόνο αν η κάρτα ξεπεράσει τους 60 βαθμούς κελσίου.

Σε ότι έχει να κάνει με την κατανάλωση ρεύματος, έμεινα εξαιρετικά ικανοποιημένος, μιας και το chip, μέσω δύο 8-pin υποδοχών ζητάει από το τροφοδοτικό περίπου 285W σε load. Αυτό σημαίνει πως ένα ποιοτικό τροφοδοτικό άνω των 600W θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Στα της συνδεσμολογίας, η κάρτα χαρίζει δύο DiplayPort 1.4, δύο HDMI δεύτερης γενιάς και μία DVI-D θύρα. Φυσικά, η διάταξη σε SLI υποστηρίζεται κανονικά.

Η GTX 1080 Ti κάνει χρήση του φρέσκου GP102-350 chip, της Pascal αρχιτεκτονικής, των 16nm. Για όσους θυμούνται, αυτό το chip, ελαφρώς αλλαγμένο το είδαμε για πρώτη φορά στην Titan X. Για σφοδρή κατανάλωση σε υψηλές αναλύσεις, υπάρχουν διαθέσιμα 11GB GDDR5X μνήμης, η οποία, παραδόξως, χρησομοποιεί memory bus των 352-bit, έναντι των 384-bit που είδαμε στην Titan X. Η μνήμη, ωστόσο, τρέχει στα 11GHz και όχι στα 10GHz που είδαμε στην Titan X και αποδίδει bandwidth της τάξεως των 484GB/s, νούμερο οριακά μεγαλύτερο από αυτό του τιτάνα της Nvidia. Έχουμε 3584 CUDA πυρήνες, 224 Texture Units και 88 ROPs. Ο πυρήνας τώρα ξεκινάει να χρονίζεται από τα 1480MHz στο Silent Mode, ενώ στο OC mode, σε boost αγγίζει τα 1683MHz. Στο τελευταίο, η μνήμη φτάνει τα 11124MHz.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Καταρχάς, στην Full HD ανάλυση, η κάρτα δεν θα σας δώσει τρομακτικά χρησιμότερα αποτελέσματα από την GTX 1080 ή ακόμη και από την GTX 1070. Εκεί που δείχνει τα δόντια της και αποτελειώνει τους αντιπάλους της είναι σε 2K και 4K αναλύσεις. Όσο ανεβαίνεις ανάλυση, τόση περισσότερη δύναμη έχει να σου διαθέσει, αρκεί βέβαια να έχεις και τον κατάλληλο επεξεργαστή. Όντας κάτοχος της GTX 1080 εδώ και καιρό και παίζοντας σε 4K αναλύσεις, είδα τον counter των FPS να ανεβαίνει επικίνδυνα πολύ και αρκετές φορές η διαφορά με την ήδη παντοδύναμη GTX 1080 να αγγίζει τα 30 FPS. 30 FPS σε συνθήκες 4K και σε ultra settings, των πλούσιων σε τεχνολογίες παιχνίδια του σήμερα, να ξέρετε ότι είναι πολύ μεγάλη υπόθεση. Η κάρτα αυτή κερδίζει, στα σημεία και την Titan X, κάτι που κάνει την τελευταία να κοκκινίζει από το κακό της, μιας και είναι ακριβότερη.

H GTX 1080 Ti κυκλοφορεί στα ελληνικά καταστήματα με τιμές που πλησιάζουν επικίνδυνα τα €1000. Δε χρειάζεται να αναφέρω πως αυτά τα προϊόντα απευθύνονται σε αυτούς που δεν συμβιβάζονται, που μπορούν αλλά και θέλουν να ξοδεύουν δύο ελληνικούς μισθούς για μια κάρτα γραφικών.