NZXT Kraken X31 - Review

Τα "βασικό πακέτο" στις all-in-one υδροψύξεις
28 Μαρτίου 2016 23:53
NZXT Kraken X31 - Review

Με τους επεξεργαστές να γίνονται ολοένα και πιο πολύπλοκες οντότητες στο PC και με το overclocking θα θεωρείται πλέον σπορ για όλους και όχι για λίγους όπως ήταν παλιά, η αγορά των all-in-one συστημάτων υδρόψυξης, έχει ανέβει κατακόρυφα. Στους Unboxholics έφτασε η Kraken X31 της NZXT, ένα ολοκληρωμένο σύστημα ψύξης για τον επεξεργαστή σας. Πριν ξεκινήσω να ανοίγω το κουτί, αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι το γεγονός ότι η εταιρία δίνει έξι χρόνια εγγύησης, πράγμα μη αμελητέο.

Εκτός από έναν πολύ τυπικό οδηγό εγκατάστασης, ο οποίος για να είμαι ειλικρινής, για κάποιον αρχάριο δεν αρκεί, υπάρχουν όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα για την τοποθέτηση. Βίδες για την ψήκτρα, back plates και mounting plates για την αντλία και φυσικά, μακριές και κοντές βίδες για τον ή τους ανεμιστήρες. Θετικό ότι η εταιρία προνοεί και έχει βίδες και για δεύτερο ανεμιστήρα, ανεξαρτήτως αν στο πακέτο αγοράς υπάρχει μόνο ένας. Το ένα και μοναδικό fan έρχεται σε μαύρο χρώμα, με λευκά πτερύγια ακολουθώντας έτσι το ύφος της NZXT. Τέλος, δε θα μπορούσε να λείπει το κεντρικό σύστημα της ψύξης, το οποίο αποτελείται από έναν Radiator, τις σωληνώσεις και το water block που ακουμπάει στον CPU.

Ας τα πάρουμε από την αρχή και από τα βασικά. Η Kraken X31 είναι συμβατή με τα περισσότερα sockets επεξεργαστών της Intel και της AMD. Αν θέλετε πιέστε pause για να βρείτε το δικό σας. Από εκεί και πέρα, πρόκειται για ότι πιο basic μπορεί να υπάρξει σε υδρόψυξη επεξεργαστή, δηλαδή έχουμε radiator 120 χιλιοστών και έναν ανεμιστήρα για διάταξη pull ή push. Αν θέλετε καλύτερα αποτελέσματα, τότε μπορείτε να εκτελέσετε διάταξη push-pull, αγοράζοντας έναν ακόμη ανεμιστήρα, αλλά έχετε υπόψιν σας ότι αυξάνετε και τα επίπεδα θορύβου, ενώ θα χρειαστείτε και λιγάκι περισσότερο χώρο στο κουτί σας. Προσωπικά το προτείνω ανεπιφύλακτα. Η τοποθέτηση είναι σχετικά απλή, ωστόσο αν το κάνετε για πρώτη φορά, θα σας συμβούλευα να επισκεφτείτε το site της NZXT για να δείτε τα πιο αναλυτικά ψηφιακά manuals.

Περνάω στα επιμέρους τμήματα. Ο ανεμιστήρας, ο οποίος είναι το μοντέλο FX 120 V2 της NZXT, συνδέεται στην PWM υποδοχή των τεσσάρων pins και αυτό για να δίνεται στο χρήστη να ελέγχει χειροκίνητα την ταχύτητά του, αν επιθυμεί. Πρόκειται για fan με ταχύτητα περιστροφής από 800 έως και 2000 RPM. Σχετικά είναι αθόρυβος και στο 100% λειτουργίας παράγει περίπου 34 dBA. Η αντλία, ταχύτητας από 2400 έως 3600 RPM στο κάτω μέρος της έχει κυκλικό σχήμα, ενώ στη χάλκινη επιφάνειά που έρχεται σε επαφή με τον CPU, υπάρχει προ-εγκατεστημένη θερμοαγώγιμη πάστα.

Η μεταφορά του υγρού γίνεται μέσω δύο σωλήνων μήκους 40 εκατοστών, με λαστιχένια επένδυση. Οι σωλήνες είναι αρκετά παχιοί και αισθητά δύσκαμπτοι. Αυτό έχει και τα καλά, έχει και τα κακά του. Αφενός, αυτή η δυσκαμψία χαρίζει λιγάκι παραπάνω ασφάλεια στους τραυματισμούς μέσα στο κουτί, από την άλλη μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο σε μικρότερου μεγέθους κουτιά μιας και δε δίνουν ατελείωτες επιλογές ως προς την τοποθέτηση. Στα του Radiator τώρα, έχουμε ψυγείο 120 χιλιοστών στις κεντρικές του διαστάσεις και 30 χιλιοστών στο πάχος. Εδώ υπάρχουν μπόλικα πυκνά μεταλλικά πτερύγια που όμως επιτρέπουν την άνετη μετακίνηση του αέρα ανάμεσά τους. Το υλικό του radiator, είναι φυσικά αλουμίνιο.Υπάρχει, σαφώς, ειδικό software που επιτρέπει στο χρήστη να έχει έλεγχο της ταχύτητα του ανεμιστήρα και της αντλίας, καθώς και να κάνει monitor την κατάσταση της θερμοκρασίας και της ψήκτρας γενικότερα.

Στα της απόδοσης, η Kraken X31 τα πηγαίνει περίφημα. Στον 5960X που δοκιμάστηκε, απενεργοποιώντας το overclock, έδωσε περίπου 29 βαθμούς κελσίου σε idle και κοντά στους 68 βαθμούς κελσίου σε load. Τα νούμερα αυτά είναι φοβερά, δεδομένου ότι έχουμε να κάνουμε με τη μικρότερη κατηγορία ψήκτρας και μάλιστα με έναν μόνο ανεμιστήρα. Όταν όμως επιστρατευτεί το σχετικά έντονο overclocking, η ψήκτρα της NZXT αρχίζει να βρίσκει σκούρα, δείχνοντας έως και 80 βαθμούς σε καταστάσεις stress. Οπότε, το τελικό μου σχόλιο λέει πως η X31 είναι ιδανική γι’ αυτούς που θέλουν να απαλλαγούν από τις θορυβώδεις και τις περισσότερες φορές μη αποδοτικές λύσεις με αέρα, αλλά ταυτόχρονα θέλουν να ψύξουν επεξεργαστές οι οποίοι θα υποστούν ελαφρύ overclocking. Για ζεστούς επεξεργαστές και για περιπτώσεις που έντονου overclocking, δεν την προτείνω. Στη χώρα μας μπορείτε να τη βρείτε με τιμή κοντά στα €90.