Sapphire Nitro Radeon R9 380X

Ο βασιλιάς του 1080p gaming!
27 Νοεμβρίου 2015 14:41
Sapphire Nitro Radeon R9 380X

Αν το καλοσκεφτείτε, αυτό που κάνουν οι δύο μεγάλες κυρίες στο χώρο των καρτών γραφικών, είναι η μία να καλύπτει τα κενά της άλλη, πάντα με βάση τη συνάρτηση επιδόσεων και κόστους. Στα χέρια μου έφτασε η ολοκαίνουργια Radeon R9 380X, με υλοποίηση της Sapphire. Η κάρτα όσον αφορά τις επιδόσεις της σε σχέση με τον ανταγωνισμό, τοποθετείται κάπου μεταξύ της GTX 960 και GTX 970, στο ίδιο εύρος τιμής με την πρώτη. Και η περίοδος του λανσαρίσματός της από την AMD δεν είναι τυχαία μιας και σκοπό έχει να εκμεταλλευτεί, με μία πολύ αποτελεσματική πρόταση στην αγορά των mid-range καρτών γραφικών.

Η κάρτα από άποψη συσκευασίας, δε έχει εκπλήξεις. Μαζί της, στο κουτί, έρχεται μαζί με το CD για τους Drivers, ένα αυτοκόλλητο για το κουτί, έναν αντάπτορα VGA σε DVI και μερικές ακόμη σημειώσεις. Θεωρώ παράλειψη την απουσία ενός HDMI καλωδίου.Η κάρτα εμφανισιακά ακολουθεί το δρόμο που χάραξαν οι υπόλοιπες προτάσεις της Nitro σειράς. Έρχεται με το χαρακτηριστικό σχέδιο που δίνει έμφαση στις γωνίες, αποτελείται κυρίως από πλαστικό, ωστόσο έχει μερικές μεταλλικές λεπτομέρειες. Ιδιαίτερα καλοδεχούμενο και το μεταλλικό backplate που προστατεύει το PCB.

To «Nitro» στην περιγραφή του προϊόντος, αντιπροσωπεύει το νέο, βελτιωμένο σύστημα ψύξης της εταιρίας. Το σύστημα αποτελείται από δύο Dual-X ανεμιστήρες των 100mm, με διπλό ρουλεμάν στην περιστροφή τους, οι οποίοι “πρεσάρουν” τον αέρα στο παχύ heatsink και με τη βοήθεια των τεσσάρων μεγάλων heatpipes διαμέτρου 10mm αποβάλλουν τη θερμότητα από το chip. Το Nitro σύστημα, όπως απεδείχθη και σε προηγούμενες δοκιμές μου, είναι πράγματι ιδιαίτερα αποτελεσματικό και εκτός από λιγοστό θόρυβο, χαρίζει και πολύ φυσιολογικές θερμοκρασίες. Στην 380X η μεγαλύτερη θερμοκρασία που συνάντησα ήταν 69 βαθμοί κελσίου.

Στη motherboard η κάρτα καταλαμβάνει δύο slot, με το μήκος της να φτάνει τα 237.5mm. Η επικοινωνία με το υπόλοιπο σύστημα γίνεται μέσω PCI Express 3.0 διαύλου, ενώ από συνδεσμολογία χαρίζονται μία HDMI, μία DisplayPort, μία DVI-I και μία DVI-D. Συνολικά υποστηρίζονται έως και τέσσερις οθόνες με μέγιστη ανάλυση τα 2160p. Η τροφοδοσία ρεύματος πραγματοποιείται μέσω δύο εξάπινων υποδοχών, με την κατανάλωση να φτάνει maximum τα 225W.

Sapphire Nitro Radeon R9 380X Specs

Η R9 380X πρακτικά αποτελεί μία ολοκληρωμένη έκδοση της R9 380. Και λέω «ολοκληρωμένη» γιατί η κάρτα χρησιμοποιεί το ίδιο Antigua Pro chip (άλλοτε γνωστό ως Tonga) GCN 1.2 αρχιτεκτονικής των 28nm, με τη διαφορά ότι πλέον έχουν ξεκλειδώσει και οι 32 υπολογιστικές μονάδες (Computer Units) σε σχέση με τις 28 που ήταν διαθέσιμες μέχρι στιγμής. Από εκεί και πέρα, η επόμενη μεγάλη διαφορά είναι στην μνήμη, αφού η 380Χ έρχεται με “ντε φάκτο” 4GB GDDR5 βίντεο μνήμης με memory bus 256-bit, η οποία χρονίζεται στα 6000MHz και bandwidth 182GB/s. Το ρολόι του πυρήνα έρχεται από την Sapphire γενναία υπερχρονισμένο σε σχέση με την reference R9 380X, οπότε και έχουμε 1040MHz σε σχέση με τα 970MHz που δίνει η AMD. Η κάρτα έχει ενεργούς 2048 Stream Processors, 128 texture units και 32ROPs. Υποστηρίζει τα πρωτόκολλα DirectX 12, OpenGL 4.5 και Shader Model 5.0, ενώ αναμενόμενα συνοδεύεται από όλες τις τελευταίες τεχνολογίες της AMD όπως το PowerTune, το FreeSync, το Liquid VR και άλλα.

Από πλευράς επιδόσεων τώρα, όπως προανέφερα κάνει ένα μικρό βήμα, της τάξεως του 10% μπροστά από την R9 380 και αυτή τη στιγμή πρόκειται μάλλον για τον βασιλιά του 1080p gaming χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν τα πηγαίνει μια χαρά και στο 1440p gaming. Στο κομμάτι του overclocking, μου έκανε εντύπωση το γεγονός ότι δε μπορούσα καν να δω την τάση, οπότε το μοναδικό που έκανα είναι να παίξω λιγάκι με το χρονισμό του πυρήνα. Κατάφερα να φτάσω εκεί που γενικά φτάνει το Tonga chip, δηλαδή να προσθέσω 50 περίπου MHz στο σύνολο, με τη θερμοκρασία να αυξάνεται κατά 2-3 βαθμούς. Έτσι κι αλλιώς η Sapphire έχει καλύψει εργοστασιακά το διαθέσιμο έδαφος στο overclocking, οπότε δε δίνονται και πολλά περιθώρια.

VIDEO REVIEW

 

Η Sapphire Nitro R9 380X θα γίνει διαθέσιμη σε λίγες ημέρες στα ελληνικά καταστήματα σε τιμή κοντά στα €280, μία τιμή που την κάνει ως μία από τις πιο δυνατές προτάσεις στην αγορά των mid-range καρτών γραφικών. Όσοι δεν έχετε βλέψεις για μετάβαση σε 4Κ gaming, θεωρώ πως δεν πρέπει να την προσπεράσετε εύκολα.