Sapphire Nitro R9 390

Τα 8GB βίντεο μνήμης δε μπορούν να προσπεραστούν!
02 Οκτωβρίου 2015 12:44
Sapphire Nitro R9 390

Η R9 390 και η R9 390X χρησιμοποιούν το Hawaii chip, που πλέον το λένε Grenada. Το Tonga chip πλέον το λένε Antigua, το Trinidad, είναι το παλιό Curacao, το οποίο είναι το παλιό Pitcairn, ενώ το Tobago είναι το παλιό Bonaire. Αγαπητή AMD, πες μου τι σκέφτεσαι…

Στα γραφεία των Unboxholics έφτασε η Nitro R9 390 της Sapphire. Η Nitro σειρά, σύμφωνα με την εταιρία, σκοπεύει να φέρει νέες τεχνολογίες όσον αφορά τη ψύξη. Αυτό, όμως, θα το δούμε. Για να ξεκαθαρίσω εξ’ αρχής το από πού βαστάει η σκούφια της, να σημειώσω πως το chip της R9 390 είναι μία αναβαθμισμένη εκδοχή του Hawaii chip. Συνεχίζει, όμως, να αποτελεί το ίδιο chip, με αυτό των 290 και 290X, απλά τώρα η AMD το λέει Grenada, οπότε κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως πρόκειται για rebrand.

Η κάρτα έρχεται μαζί με ένα καλώδιο DiplayPort, μερικά manuals και ένα CD εγκατάστασης των drivers. Αφήνοντας πίσω την πιο ενθουσιώδης εμφάνιση των κίτρινων και των μπλε αποχρώσεων των Tri-X, Toxic και Vapor-X σειρών, η Nitro σειρά σοβαρεύει αισθητά. Το σχήμα έχει πάρει έναν πιο καθαρό, με γωνίες σχεδιασμό, το μαύρο είναι αυτό που μονοπωλεί στο χρώμα, ενώ υπάρχουν και μερικές γκρίζες ή ασημένιες πινελιές στο πλαστικό περίβλημα. Η κάρτα καταλαμβάνει λιγάκι παραπάνω από δύο slots στη motherboard, ενώ το σύστημα ψύξης επεκτείνεται από το PCB κάνοντας την κάρτα να καταλαμβάνει 308 χιλιοστά στο μήκος.

Δυστυχώς δεν υπάρχει backplate στην έκδοση που έχω εγώ στα χέρια μου, ωστόσο ενημερώνω πως υπάρχει και έκδοση με μεταλλικό προστατευτικό στο πίσω μέρος. Το σύστημα ψύξης αποτελείται από τρεις ανεμιστήρες των 100mm, οι οποίοι “πρεσάρουν” τον αέρα στο μεγάλο heatsink και με τη βοήθεια των τριών μεγάλων heatpipes αποβάλλουν τη θερμότητα από το chip. Και το κάνουν εξαιρετικά αφού το μεγαλύτερο νούμερο που συνάντησα εγώ στις δικές μου δοκιμές ήταν 73 βαθμούς Κελσίου σε full load. Αυτό που σίγουρα είναι πολύ βελτιωμένος είναι ο συνολικός θόρυβος και σε συνάρτηση με το γεγονός ότι υπάρχει λειτουργία για silent mode, δηλαδή οι ανεμιστήρες να ξεκινούν τη λειτουργία τους μετά από μία θερμοκρασία και έπειτα, το αποτέλεσμα είναι πράγματι εντυπωσιακό.

Η κάρτα επικοινωνεί με τη μητρική πλακέτα μέσω PCI Express 3.0 διαύλου, ενώ δίνεται και διακόπτης για multi-bios λειτουργία. Στα των ενεργειακών της αναγκών, η Nitro R9 390 της Sapphire ζητάει περίπου 275W (με 375W TDP) από το τροφοδοτικό από το οποίο παίρνει ρεύμα μέσω δύο 8-πινων υποδοχών. Όσον αφορά τη συνδεσμολογία, η κάρτα χαρίζει μία DVI-I, τρεις DisplayPort και μία HDMI θύρα. Υποστηρίζονται έως και πέντε οθόνες με μέγιστη ανάλυση τα 2160p.

Όπως προανέφερα η R9 390 βασίζεται στο Hawaii Pro ή αλλιώς Grenada chip της AMD των 28nm αρχιτεκτονικής GCN 1.1. Είναι εξοπλισμένη με 8GB βίντεο μνήμης τύπου GDDR5, με memory bus 512-bit, χρονισμό 6000MHz και bandwidth 384GB/s. Το ρολόι του πυρήνα, με το boost και το εργοστασιακό overclock της Sapphire αγγίζει τα 1010MHz. Η επεξεργαστική της ισχύς φτάνει τα 5.1 TFLOPS, έχει 2560 streams processors, 160 Texture Units και 64 ROPs. Υποστηρίζει τα πρωτόκολλα DirectX 12, Open GL 4.5 και Shader Model 5, ενώ δε λείπει και η πλήρης υποστήριξη των τελευταίων τεχνολογιών της AMD όπως το FreeSync, το Liquid VR και άλλα.

Όσον αφορά το overclocking της, προσωπικά δηλώνω απογοητευμένος. Μετά…κόπων και βασάνων, κατάφερα να αυξήσω το ρολόι του πυρήνα μόλις 49MHz, κάτι που σημαίνει ότι οι overclockers έχετε πολύ δύσκολο έργο με τη συγκεκριμένη. Γενικά, είναι μία ικανότατη κάρτα, παρά την όποια γκρίνια ενδέχεται να δημιουργηθεί με το rebranding του πράγματος. Τα 8GB είναι πραγματικά ένα απίστευτο δώρο στους gamers και τους δίνει μία μεγαλύτερη ασφάλεια για το μέλλον. Το 1080p και το 1440p gaming το έχει στο τσεπάκι της, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, η άφθονη μνήμη βοηθάει και στο gaming σε 4K.

VIDEO REVIEW

 

Η Sapphire Nitro R9 390 κυκλοφορεί στα ελληνικά καταστήματα με τιμή κοντά στα €400. Κατά την άποψή μου, αποτελεί καλή πρόταση και στέκεται σωστά απέναντι στο στρατόπεδο της Nvidia, σε αυτό το εύρος τιμής. Τα 8GB είναι το selling point της και νομίζω δε μπορείς εύκολα να τα προσπεράσεις.