MSI GTX 980 Ti Gaming 6G

Η κάρτα που κάνει τις Titan να κοκκινίζουν...
14 Σεπτεμβρίου 2015 11:40
MSI GTX 980 Ti Gaming 6G

Δε ξέρω πως τα καταφέρνει η Nvidia, αλλά μπορεί και «γειώνει» του περήφανους κατόχους των πανάκριβων Titan σχετικά γρήγορα. Στα χέρια μου έφτασε η GTX 980 Ti με υλοποίηση της MSI, η οποία φυσικά δεν έχασε την ευκαιρία και έδωσε τη δική της εκδοχή του chip, γρήγορα-γρήγορα. Η GTX 980 Ti πρακτικά αποτελεί τη βέλτιστη πρόταση από το στρατόπεδο της Nvidia, δεδομένου ότι με αισθητά λιγότερα χρήματα, παρέχει παρόμοιες επιδόσεις με την Titan X. Το πακέτο αγοράς δεν κρύβει κάποιες εκπλήξεις, ούτε στο εξωτερικό, ούτε στο εσωτερικό του μέρος. Εκτός φυσικά από την κάρτα, περιλαμβάνει ένα 8-pin καλώδιο, έναν μετατροπέα από DVI σε VGA, ένα CD με τους οδηγούς εγκατάστασης και μερικά manuals.

Περνάω στην κάρτα. Όπως και με όλα τα πρόσφατα μοντέλα της MSI, είτε από την Nvidia, είτε από την AMD σειρά, έτσι και εδώ έχουμε το γνωστό όμορφο σχεδιασμό, με τους μαυροκόκκινους συνδυασμούς χρωμάτων που δίνουν επιθετικότητα στο σύνολο. Ξαναλέω όμως πως θα ήθελα την εταιρία, αφενός να κρατάει το ύφος της gaming σειράς παρόμοιο, αλλά να δίνει και μερικές ξεχωριστές πινελιές από κάρτα σε κάρτα. Στις διαστάσεις τώρα έχουμε 277 χιλιοστά στο μήκος, 140 χιλιοστά στο πλάτος και 40 χιλιοστά στο πάχος (δηλαδή δύο slots στην motherboard), με το βάρος της να ξεπερνάει το ένα κιλό.

Το Twin Frozr V σύστημα ψύξης της MSI δηλώνει και εδώ βροντερό παρόν. Πιο συγκεκριμένα έχουμε δύο TorX ανεμιστήρες των 10 εκατοστών, με ίσια και καμπηλωτά πτερύγια εναλλάξ, οι οποίοι μέσω των τεσσάρων heatpipes (δύο των 8mm και δύο των 6mm), ψύχουν το μεγάλο heatsink της κάρτας. Για την ιστορία, υπάρχουν ξεχωριστά μικρότερα heatsinks και για την μνήμη, ενώ αναμενόμενα στο πίσω μέρος του PCB δεσπόζει ένα παχύ μεταλλικό backplate, πλήρους κάλυψης που διακόπτεται μόνο στο σημείο των δύο bridge για το SLI. Αν και στις υπόλοιπες κάρτες της MSI, το Twin Frozr V τα πήγε περίφημα, παραδίδοντας ανώτατες θερμοκρασίες κοντά στους 70 βαθμούς κελσίου, εδώ το σύστημα ψύξης δυσκολεύεται αισθητά. Σε απλή χρήση με παιχνίδια που δεν τη ζορίζουν πολύ, η κάρτα έμενε κάτω από 65 βαθμούς, αλλά όταν άρχισα να δοκιμάζω απαιτητικά παιχνίδια, σε 4K αναλύσεις, υπήρχαν περιπτώσεις που είδα και 80 βαθμούς.

Αυτό, συνδέεται με το γεγονός ότι η κάρτα σε 100% load, στις δοκιμές μου ζήτησε μέχρι και 515W από το τροφοδοτικό, κάτι που σημαίνει ότι περνάει πολύ ρεύμα από το PCB της και είναι λογικό να θερμαίνεται. Για την ιστορία, η μέση κατανάλωση (σε βαριά χρήση) βρίσκεται κοντά στα 450 με 480W. Ένα τροφοδοτικό των 650W είναι κατ’ εμέ, απαιτούμενο στην όλη υλοποίηση, ειδικότερα αν υπάρχουν βλέψεις για βασικό overclocking. Η τροφοδοσία γίνεται μέσω δύο 8-pin υποδοχών στο πάνω μέρος, το οποίο βρίσκεται λιγάκι πιο δεξιά από το φωτιζόμενο λογότυπο της MSI.

SPECS

GM200 chip (Maxwell 2) | TSMC 28nm | 8B Transistors

6144MB GDDR5 VRAM | 384-bit | 7.1GHz | 341GB/s bandwidth

1178MHz core clock (1279MHz with boost)

2816 CUDA Cores | 176 Texture Units | 96 ROPs

DirectX 12 | Open GL support

Στα της συνδεσμολογίας τώρα, η κάρτα επικοινωνεί με την motherboard μέσω PCI Express 3.0 διαύλου και με τα μάτια του χρήστη μέσω τριών DiplayPort, μίας HDMI και μίας Dual Link DVI-I θύρας. Υποστηρίζονται μέχρι και τέσσερις οθόνες και η μέγιστη ανάλυση, σε 60Hz φτάνει τα 4096x2160pixels.Στην καρδιά της η GTX 980 Ti κρύβει το GM200 chip της Nvidia, Maxwell 2 αρχιτεκτονικής των 28nm TSMC και των 8 δισεκατομμυρίων transistors, το οποίο έρχεται απευθείας από την Titan X γνωρίζοντας μερικές, όχι και τόσο σημαντικές ως προς την απόδοση, περικοπές. Η βίντεο μνήμη ανέρχεται στα 6GB, είναι τύπου GDDR5, με 384-bit interface, bandwidth 341GB/s και χρονισμό στα 7.1GHz. Η MSI έκανε εξαιρετικά καλή δουλειά στο εργοστασιακό overclocking και έτσι η κάρτα έρχεται με επιπλέον 178MHz στο ρολόι του πυρήνα σε σχέση με την reference εκδοχή του chip και έτσι στο σύνολο έχουμε 1178MHz, που με το boost φτάνει τα 1279MHz. Υπάρχουν 2816 stream processors ή CUDA cores, όπως τους λέει η Nvidia, 176 texture units και 96 ROPs. Υποστηρίζονται τα πρωτόκολλα DirectX 12 και Open GL 4.5, καθώς και οι δημοφιλέστερες τεχνολογίες της Nvidia, όπως το G-Sync.

Λέγοντας δυο πράγματα για το overclocking, αν και η κάρτα της MSI έρχεται ήδη με αρκετό υπερχρονισμό, δε σας κρύβω πως μπήκα στη διαδικασία να παίξω λιγάκι με τα ρολόγια. Προς έκπληξή μου διαπίστωσα πως μπόρεσα με ευκολία και χωρίς να πειράξω καθόλου τα ρεύματα να έχω μία ευσταθής λειτουργία στα 1265MHz ή 1345MHz με το boost. Βέβαια, είδα μέχρι και 83 βαθμούς κελσίου στο full load, αλλά δε νομίζω να διατρέχει λόγος ανησυχίας όταν μιλάμε για τέτοιου επιπέδου GPU. Συνολικά, με ένα ελαφρύ και ακίνδυνο overclocking μπορείτε να δείτε έως και 10% βελτίωση στο framerate των παιχνιδιών.

VIDEO REVIEW

 

Και επειδή σας αρέσουν οι συγκρίσεις, σε σχέση με τη ναυαρχίδα της AMD, την Fury X, η GTX 980 Ti απεδείχθη κατά 10% με 15% γρηγορότερη σε όλα τα tests που έκανα. Γενικά, η GTX 980 Ti είναι αυτή τη στιγμή ό,τι καλύτερο υπάρχει στον τομέα των καρτών γραφικών, με εξαίρεση την τραβηγμένη από τα μαλλιά και υπερβολική κατά την άποψή μου σειρά Titan. Το 4K gaming το παίζει στα δάχτυλα, έχει αρκετή μνήμη για να αποθηκεύσει τόνους δεδομένων και βάζει ισχυρά θεμέλια για το μέλλον γι’ αυτούς που θα επενδύσουν σε αυτήν. Τα €800 που ζητάει, προφανώς και μοιάζει αστρονομικό νούμερο, στην Ελλάδα του 2015, αλλά δε χρειάζεται να ξαναπώ πως αυτά τα προϊόντα απευθύνονται μόνο σε αυτούς που τα θέλουν όλα και δεν συμβιβάζονται. Έτσι λειτουργεί εδώ και χρόνια αυτή η βιομηχανία, οπότε δεν υπάρχουν και πολλά περιθώρια για γκρίνια.

Tags: