Sapphire Radeon HD 7730 Series

Η "budget" πρόταση για να παίζετε αξιοπρεπώς τα τελευταία PC games

Στο σημερινό επεισόδιο των Unboxholics θα ρίξουμε μια ματιά στη σειρά Radeon HD 7730 της Sapphire, την entry-level σειρά της εταιρίας, η οποία απευθύνεται σε αυτούς που με χαμηλό κόστος, θέλουν να παίζουν αξιοπρεπώς ακόμη και τα πιο πρόσφατα PC Games. Στα χέρια μας για δοκιμή είχαμε την έκδοση της 1GB GDDR5 μνήμης και την έκδοση των 2GB, με DDR3 μνήμη. Και οι δύο κάρτες χρησιμοποιούν την αρχιτεκτονική Graphic Core Next των 28nm, υποστηρίζουν το DirectX 11 πρωτόκολλο και 3D τεχνολογία, και έρχονται με εγκατεστημένο το firmware υποστήριξης του UEFI της Microsoft για Secure Boot. Οι συσκευασίες είναι απλές, με το εξωτερικό τους να στολίζεται από τη γνωστή φανταρίνα της σειράς 7000 της Sapphire. Στο εσωτερικό τώρα, υπάρχει η κάρτα, σε αντιστατική σακούλα, ενώ λιγάκι πιο μέσα βρίσκονται μερικές σημειώσεις της εταιρίας, ένα quick start guide, ένα CD με τους drivers και ένα αυτοκόλλητο για το κουτί του ηλεκτρονικού υπολογιστή με το λογότυπο της Sapphire. Προτείνουμε ανεπιφύλακτα να μην χρησιμοποιείτε καθόλου τα συγκεκριμένα CDs και να κατεβάζετε τους τελευταίους drivers από την επίσημη ιστοσελίδα των καρτών -εκτός και αν ο υπολογιστής δεν έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Η διπλάσια βίντεο μνήμη της μίας κάρτας, δεν είναι αρκετή για να δώσει καλύτερες επιδόσεις, με τη ταχύτατη GDDR5 μνήμης του μοντέλου της 1GB 7730, να κλέβει την παράσταση!

 

Οι δύο κάρτες εμφανισιακά είναι σχεδόν πανομοιότυπες. Και οι δύο καταλαμβάνουν δύο θέσεις στη μητρική πλακέτα, ενώ η επικοινωνία τους με τη τελευταία γίνεται μέσω PCI Express 3.0. Το σύστημα ψύξης των GPU είναι τυπικό, την ώρα που ήσυχος σχετικά ανεμιστήρας έρχεται σε ένα όμορφο μπλε χρώμα. Όσον αφορά τις θύρες του πίσω μέρους, και στις δύο κάρτες γραφικών υπάρχει μία Dual-Link DVI υποδοχή, μία HDMI και μία VGA θύρα. Να σημειώσουμε πως οι κάρτες δε χρειάζονται επιπλέον ρεύμα από το τροφοδοτικό, αλλά αρκούνται από το ρεύμα που παίρνουν από τη μητρική πλακέτα. Τέλος, δεν υπάρχει Crossfire Bridge, σε καμία από τις δύο κάρτες.

 

                              

 Η GDDR5 ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ TESTS ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ (ΔΙΠΛΑΣΙΑΣ ΣΕ ΜΕΓΕΘΟΣ) DDR3

 

Μια ματιά στα νούμερα. Η 1GB GDDR5 έκδοση της 7730 χρησιμοποιεί, αναμενόμενα, 1024MB video μνήμης τύπου GDDR5 στα 128bit, η οποία χρονίζεται στα 4500MHz. Το ρολόι του πυρήνα φτάνει τα 800MHz, ενώ όπως προαναφέραμε, η αρχιτεκτονική του chip είναι 28nm. Η 2GB DDR3 έκδοση της 7730, έχει video memory 2048MB DDR3 μνήμης των 128bit, η οποία είναι χρονισμένη στα 1800MHz, αισθητά χαμηλότερη δηλαδή από την GDDR5 της πρώτης κάρτας, κάτι που όπως θα δείτε στα γραφήματα του παρακάτω slideshow, έχει αισθητό αντίκτυπο στις επιδόσεις. Το ρολόι του πυρήνα, και εδώ βρίσκεται στα 800MHz, ενώ η αρχιτεκτονική του chip είναι ίδια, δηλαδή 28nm GCN. Η διπλάσια βίντεο μνήμη της μίας κάρτας, δεν είναι αρκετή για να δώσει καλύτερες επιδόσεις, με τη ταχύτατη GDDR5 μνήμης του μοντέλου της 1GB 7730, να κλέβει την παράσταση. Ωστόσο, όπως θα διαπιστώσετε και από τα νούμερα, τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά και στις δύο περιπτώσεις, δεδομένου ότι έχουμε να κάνουμε με κάρτες γραφικών της budget κατηγορίας. Η σειρά Radeon HD 7730 κυκλοφορεί ήδη στα ελληνικά καταστήματα, με την 1GB GDDR5 έκδοση να κοστίζει €77, και την 2GB DDR3 έκδοση να κοστίζει €74. Είναι πράγματι δύο πολύ ικανές κάρτες, που με χαμηλό κόστος μπορούν να ικανοποιήσουν, όχι φυσικά του απαιτητικούς, αλλά αυτούς που απλά θέλουν παίζουν τα παιχνίδια τους στον ηλεκτρονικό υπολογιστή αξιοπρεπώς. 

Κλείνοντας, να αναφέρουμε πως σύντομα στους Unboxholics, θα καταφθάσουν και οι ολοκαίνουργιες κάρτες της Sapphire, των R5, R7 και R9 σειρών, που ανακοινώθηκαν πριν λίγες ημέρες από την AMD.

0 σχολια