Sapphire Radeon R9 290 & 290X Tri-X OC

Τα δύο "τέρατα" της AMD...

Έχουμε την εντύπωση πως το PC gaming, παρόλο που οι νέας γενιάς οικιακές κονσόλες είναι ήδη στα ράφια των καταστημάτων, γνωρίζει μία σπουδαία άνθηση των τελευταίο καιρό και αυτό συνεπάγεται περισσότερο gaming hardware. Το σημαντικότερο gaming hardware ενός PC, αναμφίβολα είναι η κάρτα γραφικών. Έτσι, το ταξίδι μας σε αυτήν την κατηγορία προϊόντων συνεχίζεται. Στην παρόν άρθρο παρουσιάζουμε τις Sapphire Radeon R9 290 Tri-X OC και Sapphire Radeon R9 290X Tri-X OC, τις πλέον high-end προτάσεις από το στρατόπεδο της AMD. Λίγες εβδομάδες πριν, παρουσιάσαμε τη reference έκδοση της 290, οπότε αν θέλετε ρίξτε μια ματιά εδώ. Καταρχάς, η πρώτη εικόνα που παίρνει κάποιος από τις Tri-X εκδόσεις των 290 και 290X, είναι πως πρόκειται για πραγματικά κάρτες γίγαντες. Καταλαμβάνουν 2.2 slots στη motherboard, έχουν 305 χιλιοστά στο μήκος, 113 χιλιοστά στο πλάτος, 38 χιλιοστά στο ύψος, ενώ ζυγίζουν και οι δύο 1022 γραμμάρια. Το τεράστιο μέγεθός τους οφείλεται στο πλούσιο σύστημα ψύξης της Sapphire, το Tri-X, το οποίο αποτελείται από τρεις ανεμιστήρες που αποβάλλουν το θερμό αέρα πολύ αποτελεσματικότερα απ' ότι στις περιπτώσεις δύο ανεμιστήρων. Το τίμημα, βέβαια, στην περίπτωση αυτή είναι ότι από την πλευρά του θορύβου, οι κάρτες στο 100% load θα ακουστούν λιγάκι παραπάνω από το συνηθισμένο. Όχι όμως ότι θα αγγίξουν μη ανεκτά επίπεδα.

Στο πάνω μέρος βρίσκουμε τις υποδοχές ρεύματος καθώς και το διακόπτη του αυτόματου overclocking. Οι κάρτες, αναμενόμενα, επικοινωνούν με τη motherboard και κατ' επέκταση με το σύστημα, μέσω PCI Express 3.0 διαύλου. Από συνδεσμολογία, έχουμε μία HDMI θύρα με υποστήριξη 3D, μία θύρα Display Port 1.2 και δύο Dual-Link DVI-D. Αξίζει να σημειωθεί πως υποστηρίζονται μέχρι τέσσερις οθόνες, ενώ υπάρχει δυνατότητα ταυτόχρονης χρήσης τριών οθονών χωρίς την αξιοποίηση του Display Port. Μπορεί εξωτερικά να μην εμφανίζουν διαφορές, η καρδιές των δύο καρτών χτυπούν λιγάκι διαφορετικά. Και στις δύο περιπτώσεις έχουμε 4GB GDDR5 βίντεο μνήμης με memory bus των 512-bit, χρονισμό στα 5.2GHz και bandwidhth 332.8 GB/s.

Καταρχάς, η πρώτη εικόνα που παίρνει κάποιος από τις Tri-X εκδόσεις των 290 και 290X, είναι πως πρόκειται για πραγματικά κάρτες γίγαντες.

Επίσης, τόσο η 290, όσο και 290X είναι βασισμένες στο ίδιο Hawaii chip, κατασκευασμένο στα 28nm, που όμως στη 290 έχει 2560 shaders -ή stream processors αν προτιμάτε-, ενώ η 290X έρχεται με 2816 stream processors. Τα ρολόγια των πυρήνων, με το boost, φτάνουν 1000MHz για τη 290 και 1040MHz για τη 290Χ, την ώρα που το ρολόι της μνήμης χρονίζεται και στις δύο κάρτες στα 1300MHz. Από πλευράς κατανάλωσης, η δε 290 ζητάει maximum περίπου 330W από το τροφοδοτικό, ενώ η 290X ως πιο...πεινασμένη ζητάει 20W επιπλέον. Ως ναυαρχίδες της AMD, οι κάρτες υποστηρίζουν τα πρωτόκολλα DirectX 11.2 και OpenGL 4.3, καθώς και όλες τις νέες τεχνολογίες τις εταιρίας, όπως το Mantle, το TrueAudio κλπ.

Το μεγάλο πλεονέκτημα των TriX εκδόσεων της Sapphire εντοπίζεται στις θερμοκρασίες λειτουργίας. Μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση που και οι δύο κάρτες κινήθηκαν σε εξαιρετικά επίπεδα, με τη 290 να φτάνει maximum σε gaming συνθήκες τους 72 βαθμούς Κελσίου και τη 290X, στις ίδιες συνθήκες να μην ξεπερνάει τους 74 βαθμούς Κελσίου. Ρίχνοντας μια ματιά σε δοκιμές εκδόσεων άλλων εταιριών, πάντα για τα ίδια chip, διαπιστώσαμε πως οι εκδόσεις της Sapphire έχουν την καλύτερη θερμική συμπεριφορά της αγοράς, πράγμα που τους δίνει αρκετά περισσότερα περιθώρια για overclocking.

Αναμφίβολα πρόκειται για δύο από τις γρηγορότερες κάρτες της αγοράς, που είναι ικανές να τρέξουν οποιοδήποτε PC game, σε max settings χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Επιπροσθέτως, πρέπει να αναφέρουμε πως ακόμη μία φορά η Sapphire έκανε φοβερή δουλειά στις Tri-X εκδόσεις των GPU της AMD και κατά πάσα πιθανότητα μιλάμε για τις καλύτερες εκδόσεις από κατασκευαστή. H Sapphire Radeon R9 290 TriX και Sapphire Radeon R9 290X TriX κυκλοφορούν ήδη στην ελληνική αγορά σε τιμές που ξεκινούν από τα €440 και €570.

Σάκης Καρπάς 

[email protected] | Twitter | Instagram | YouTube

1 σχολιο(α)