MSI RX 470 & RX 480 Gaming X 8G - Review

Οι custom υλοποιήσεις για την AMD, σώζουν την παρτίδα

 

Μετά την ελαφριά απογοήτευση σχετικά με την reference έκδοση της ολόφρεσκης και πολυσυζητημένης RX 480, έρχονται σιγά-σιγά οι κατασκευαστές να σώσουν την παρτίδα για την AMD και να αποδείξουν πως η κάρτα είναι πράγματι ένα καλό deal. Σήμερα θα σας παρουσιάσω όχι μόνο την RX 480 από την MSI, αλλά και την οικονομικότερη RX 470 της εταιρίας. Και οι δύο έρχονται με τον συνοδευτικό υπότιτλο Gaming X 8G, καθώς και σε πανομοιότυπη συσκευασία. Γενικά, πέρα από τις λίγες αλλαγές τις οποίες θα αναφέρω, οι κάρτες μοιράζονται πολλά κοινά. Μέσα στη συσκευασία υπάρχει ένα CD εγκατάστασης των Drivers και μερικές σημειώσεις. 

Η MSI για ακόμη μία φορά χρησιμοποιεί το παραδοσιακό σχεδιασμό που έχουμε δει σε όλες τις κάρτες της φέτος. Έχουμε κόκκινο και μαύρο χρωματισμό, αρκετά επιθετικό ύφος σχεδιαστικά, κόκκινα dynamic LED πάνω και κάτω από τους ανεμιστήρες και ένα MSI logo που φωτίζεται σε εκατομμύρια χρωματισμούς. Η RX 480 στο PCB προστατεύεται από παχύ, μεταλλικό backplate, σε αντίθεση με την RX 470 που δεν έχει κάποιο προστατευτικό, μια κίνηση που βρήκα άκρως απογοητευτική. Αντιλαμβάνομαι πως οι εταιρίες κάπως πρέπει να μειώσουν τα κόστη, αλλά η RX 470 δεν είναι μικρή, ούτε budget κάρτα. Έπρεπε να έχει. Στις διαστάσεις, οι κάρτες μοιράζονται το ίδιο μήκος και πλάτος, δηλαδή 276 και 140 χιλιοστά αντίστοιχα, αλλά ελέω του PCB η RX 480 είναι ελαφρώς πιο παχιά. Και οι δύο βέβαια, χρειάζονται δύο slots πάνω στην motherboard.

Από εκεί και πέρα, το Twin Frozr VI αναλαμβάνει την ψύξη της GPU. Και στις δύο κάρτες, υπάρχουν δύο TorX ανεμιστήρες δεύτερης γενιάς με ρουλεμάν, 10 εκατοστών, οι οποίοι αποτελούνται από πτερύγια διασποράς που καταφέρνουν 22% περισσότερη ροή αέρα. Στην RX 480 υπάρχουν περισσότεροι heatpipes, ωστόσο και στις δύο περιπτώσεις η θερμοκρασία έμεινε κάτω από 73 βαθμούς κελσίου. Στα του θορύβου, από τη μία όταν η θερμοκρασία είναι κάτω των 60 βαθμών κελσίου παραμένουν σιωπηλές, αλλά άπαξ και οι ανεμιστήρες ξεκινούν να περιστρέφονται, τα επίπεδα των ντεσιμπέλ είναι φυσιολογικά και δεν ενοχλούν ούτε στο ελάχιστο. Τα είπαμε άλλωστε αυτά, το σύστημα ψύξης της MSI είναι υποδειγματικό.

Και οι δύο κάρτες τροφοδοτούνται με ρεύμα μέσω μιας 8-pin υποδοχής. Η μεν RX 480 χρειάζεται περίπου 165W από το σύστημα, η δε RX 470 θα χρειαστεί περίπου 130W. Στα της συνδεσμολογίας, και στις δύο περιπτώσεις έχουμε δύο DisplayPort, δύο HDMI και μία DVI-D θύρα, με υποστήριξη έως και τεσσάρων οθονών, ενώ η διάταξη Crossfire είναι επίσης διαθέσιμη για μεγαλύτερες συγκινήσεις.

Κάτω από το καπό οι δύο κάρτες «τρέχουν» με την ολόφρεσκη και πολυσυζητημένη Polaris αρχιτεκτονική των 14nm, που η AMD της έδωσε κωδική ονομασία Ellesmere. Και οι δύο GPUs έρχονται με 8GB GDDR5 βίντεο μνήμης, 256-bit στο memory bus στον οποίο συνδέονται 32ROPs, ωστόσο στην περίπτωση της RX 480 έχουμε 144 texture units και 2304 shaders, ενώ στην RX 470 έχουμε 128 texture units και 2048 shaders. Το memory bandwidth στην RX 480 αγγίζει τα 256GB/s, ενώ στην RX 470 μένει στα 211GB/s, που παραμένει όμως πολύ καλό νούμερο. Στους χρονισμούς τώρα, η MSI πείραξε γενναία τα ρολόγια και έτσι έχουμε στον πυρήνα και σε boost 1316MHz για την RX 480 και 1254MHz για την RX 470, με τη μνήμη να χρονίζεται στα 8100MHz και 6700MHz αντίστοιχα.

Πρακτικά όμως που κατατάσσουμε τις δύο κάρτες; Καταρχάς, να πω πως οι custom υλοποιήσεις της RX 480 την τοποθετούν ακόμη πιο κοντά στην GTX 1060, πράγμα που σημαίνει πως την reference έκδοση της AMD των 85 βαθμών κελσίου, πλέον την αποφεύγετε πάση θυσία. Από εκεί και πέρα, η RX 480 έχει δυναμική της τάξεως των 5.8TFLOPs, λίγο κάτω από την προηγούμενης γενιάς TITAN X και λίγο πάνω από την GTX 980 Ti. Η RX 470 φτάνει τα 5TFLOPs, δηλαδή 0.4TFLOPs περισσότερα από την ακόμη ακριβή GTX 980.

Και για να μιλήσουμε με πιο ρεαλιστικά νούμερα, η RX 470 κερδίζει οριακά την GTX 970, έχει διπλάσια βίντεο μνήμη, μεγαλύτερα περιθώρια εξέλιξης όσον αφορά την εκμετάλλευση του DirectX 12 πρωτοκόλλου και κοστίζει πάνω-κάτω τα ίδια χρήματα. Από την άλλη πλευρά, η RX 480 της MSI, κοστίζει περίπου €350 και είναι όντως ένα πολύ καλό deal. Βέβαια, και οι δύο κάρτες της AMD πιέζονται εξαιρετικά πολύ από την GTX 1060 της Nvidia, η οποία κινείται απίστευτα ανταγωνιστικά, με βάση τις επιδόσεις και την τιμή της. Μη ξεχνάτε όμως πως το DirectX 12 σε μερικά παιχνίδια ήδη έχει αρχίσει να κάνει τη διαφορά στις κάρτες της AMD, οπότε μην πάρετε βιαστικές αποφάσεις.

24 comment(s)