Sapphire Radeon R7 Series (240, 250X & 265)

Η ξενάγησή μας στη σειρά Radeon R7 της AMD

Στα γραφεία μας έφτασαν τρεις κάρτες γραφικών της Sapphire που εκπροσωπούν την Budget πρόταση της AMD, με τη σειρά Radeon R7 και ως οφείλαμε τις δοκιμάσαμε και σας τις παρουσιάζουμε . Συγκεκριμένα στα χέρια μας έχουμε την R7 240, την R7 250X και την R7 265. Από €60 έως €150 ευρώ, οι κάρτες γραφικών της Sapphire υπερτονίζουν πως το PC gaming δεν είναι πάντα άθλημα για βαθιές τσέπες.

Sapphire Radeon R7 240 with Boost

Ξεκινάμε με τον "Βενιαμίν" της παρέας, την R7 240 η οποία μάλιστα έχει γνωρίσει εργοστασιακό boost από τη Sapphire. Όπως εύκολα μπορείτε διακρίνεται από το φωτογραφικό υλικό που συνοδεύει το άρθρο, πρόκειται για μικροσκοπικό κομμάτι hardware που παραδόξως είναι αρκετά ικανό. Το σύστημα ψύξης αποτελείται από έναν μικρό ανεμιστήρα υψηλών στροφών, ενώ το κάλυμμα της ψήκτρας είναι μεταλλικό. Με τη μητρική πλακέτα επικοινωνεί μέσω PCI Express 3.0 διαύλου, ενώ υποστηρίζει μέχρι και δύο οθόνες, με τις οποίες συνδέεται μέσω δύο HDMI θυρών στο πίσω μέρος. Η R7 240 ενσωματώνει chip αρχιτεκτονικής 28nm GCN, υποστηρίζονται τεχνολογίες HD3D, Mantle, TrueHD, DTSHD Master Audio, CrossfireX διάταξη, ενώ δε λείπει η υποστήριξη των τελευταίων πρωτοκόλλων DirectX 11.2 και OpenGL 4.3. Η βίντεο μνήμη φτάνει τα 2GB, είναι τύπου DDR3 στα 128-bit , χρονίζεται στα 1800MHz και έχει bandwidth 28.8GB/s. Το ρολόι του πυρήνα βρίσκεται στα 730MHz χωρίς και 780MHz με το boost, ενώ ενσωματώνει 320 Stream Processors. Τέλος, η κατανάλωση του ρεύματος είναι "αστεία" χαμηλή μιας και η κάρτα θα χρειαστεί μόλις 30 Watts από το τροφοδοτικό.

Sapphire Radeon R7 250X Vapor-X Overclocked

Περνάμε στην Radeon R7 Vapor-X Overclocked. Εδώ έχουμε να κάνουμε με σαφέστατα διαφορετικά μεγέθη. Το πρώτο πράγμα που μας έκανε εντύπωση είναι ο σχεδιασμός της κάρτας. Η Sapphire άλλαζε ριζικά τους χρωματισμούς και φιλοσοφία του σχεδιασμού και από total black πλέον έχουμε συνδυασμό του λευκού, του μαύρου και του μπλε. Δεν μπορούμε να πούμε ότι ξετρελαθήκαμε γι' αυτή της την επιλογή, ωστόσο πρέπει να τις αναγνωρίσουμε πως τουλάχιστον προσπάθησε. Το σύστημα ψύξης Vapor-X αποτελείται από δύο ανεμιστήρες οι οποίοι ψύχουν τα heatfins, βοηθώντας έτσι τα δύο heatpipes διαμέτρου 8mm να απαγάγουν τη θερμότητα από την GPU. Ο θόρυβος κατά τις δοκιμές μας βρισκόταν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, ενώ και η θερμοκρασία δεν ξεπέρασε τους 68 βαθμούς Κελσίου. Η κάρτα καταλαμβάνει 2 slots στη motherboard και αναμενόμενα επικοινωνεί μαζί της μέσω PCI Express 3.0 διαύλου.  Από συνδεσμολογία έχουμε μία Dual-link DVI-I, μία Dual Link DVI-D, μία HDMI και μία DisplayPort 1.2 θύρα.

Το σύστημα ψύξης Vapor-X αποτελείται από δύο ανεμιστήρες οι οποίοι ψύχουν τα heatfins, βοηθώντας έτσι τα δύο heatpipes διαμέτρου 8mm να απαγάγουν τη θερμότητα από την GPU.

Υποστηρίζονται μέχρι 3 οθόνες, ενώ όπως και με τις περισσότερες κάρτες της R7 σειράς, η κάρτα ενσωματώνει τις Mantle, HD3D, TrueHD και DTSHD τεχνολογίες. Τέλος, υπάρχει υποστήριξη των DirectX 11.2, OpenGL 4.3 πρωτοκόλλων, καθώς και του Shader Model 5. H R7 250X Vapor-X ενσωματώνει βίντεο μνήμη 1GB τύπου GDDR5, των 128-bit, χρονισμένη στα 5.2GHz και με bandwidth 83.2GB/s. Το ρολόι του πυρήνα βρίσκεται στα 1100MHz, υπάρχουν 640 Stream Processors, ενώ η αρχιτεκτονική του chip είναι και αυτή των 28nm GCN. Τέλος, η κάρτα απαιτεί από το τροφοδοτικό 80 Watts.

Sapphire Radeon R7 265

Και πάμε να δούμε τον πιο δυνατό της παρέας, την Radeon R7 265. Η Sapphire σε αυτήν την έκδοση ενσωμάτωσε το Dual-X σύστημα ψύξης, το οποίο αποτελείται από δύο ανεμιστήρες 11 πτερυγίων. Υπάρχουν δύο heatpipes που κρατούν δροσερή τη GPU, ενώ η ψήκτρα δροσίζει επίσης και τα memory chips. Από πλευράς θορύβου θεωρούμε πως κυμάνθηκε καλύτερα από την R7 250X Vapor-X που σας έδειξα προηγουμένως, ενώ και στη θερμοκρασία η ανώτερη που συναντήσαμε σε full load ήταν 65 βαθμοί Κελσίου. Και η R7 265 καταλαμβάνει 2 slots στη motherboard και, φυσικά, επικοινωνεί με την τελευταία μέσω PCI Express 3.0 διαύλου. Στα των πίσω θυρών, έχουμε μία Dual Link DVI-I, μία Dual Link DVI D, μία HDMI και μία DisplayPort 1.2. Η R7 265 ενσωματώνει βίντεο μνήμη 2GB τύπου GDDR5, 256-bit memory bus, χρονισμένη στα 5.6GHz. Το ρολόι του πυρήνα φτάνει τα 900MHz χωρίς και 925MHz με το boost, την ώρα που υπάρχουν 1024 Stream Processors. Από πλευράς κατανάλωσης, αναμενόμενα είναι η πιο πεινασμένη των τριών, μιας και ζητάει περίπου 135 Watts από το τροφοδοτικό όταν βρίσκεται σε maximum load. Τέλος, είναι περιττό να πούμε πως η κάρτα υποστηρίζει όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες της AMD, καθώς και τα τελευταία πρωτόκολλα γραφικών.

Η τιμή της Sapphire Radeon R7 240 ξεκινάει από τα €60, η Sapphire Radeon R7 250X Vapor-X Overclocked ξεκινάει από τα €100 περίπου, ενώ η Sapphire Radeon R7 265, η" μεγάλη" της budget κατηγορίας της AMD πλησιάζει τα €150. Τρεις κάρτες, ικανές να παίξουν αξιοπρεπώς τα τελευταία PC games, σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες τιμής, που καλύπτουν όλες τις τσέπες. Εμείς σας καταθέσαμε τα στοιχεία, εσείς αποφασίζετε. 

Δείτε την αναλυτική βίντεο παρουσίαση των Unboxholics:

Σάκης Καρπάς

2 σχολιο(α)