The Watcher: Τί συνέβη στην πραγματικότητα στη νέα σειρά του Netflix;

Όλα τα σημεία όπου η σειρά του Ryan Murphy διαφέρει από την πραγματική ιστορία
19 Οκτωβρίου 2022 19:57
The Watcher: Τί συνέβη στην πραγματικότητα στη νέα σειρά του Netflix;

Μέχρι τώρα μπορεί να έχετε ακούσει για το The Watcher, που είναι η νέα σειρά του Netflix που όλοι βλέπουν αφού μέσα σε χρόνο-ρεκόρ εκθρόνισε το «Dahmer – Monster: The Jeffrey Dahmer Story» από την κορυφή των trendings, διατηρώντας τη μέχρι και σήμερα.

Δεν είναι τυχαίο το back-to-back που καταφέρνει εδώ το δίδυμο των Ryan Murphy και Ian Brennan, οι οποίοι αποτελούν δημιουργοί και των δύο προαναφερθέντων σειρών. Έπιασαν τον παλμό του κοινού και την ιντριγκαδόρικη φύση μιας αληθινής ιστορίας που δραματοποιείται μέσα από μια αυτοτελής μίνι-σειρά. Τι καλύτερο δηλαδή στον κόσμο της Peak TV και του bingewatch.

Το παρόν άρθρο όμως είναι για όσους μόλις τελείωσαν το The Watcher και θέλουν να τσεκάρουν τι ισχύει και τι όχι τα όσα γεγονότα εξιστορεί η σειρά του Netflix.

Επομένως ας δούμε τι έγινε στη σειρά, σε σχέση με τα όσα πραγματικά γεγονότα έχουν αποκαλύψει μάρτυρες της αληθινής αυτής εφιαλτικής υπόθεσης.


Βασίζεται το The Watcher σε αληθινή ιστορία;

Πράγματι η σειρά βασίζεται σε μια αληθινή ιστορία που δημοσιεύθηκε στην στήλη The Cut του New York Magazine το 2018 με τίτλο «The Haunting of a Dream House” δια χειρός Reeves Wiedeman. Το άρθρο περιγράφει το πραγματικό ζευγάρι των «Μπράνοκ» που ονομάζονται Maria και Derek Broaddus, οι οποίοι αγόρασαν το σπίτι των ονείρων τους τον Ιούνιο του 2014. Στη σειρά το ζευγάρι υποδύονται οι Naomi Watts και Bobby Canavale Λίγο μετά την υπογραφή του συμβολαίου άρχισαν να δέχονται τα τρομακτικά ανώνυμα μηνύματα του «The Watcher”.

Όπως φαίνεται στη σειρά, το πρώτο γράμμα ήταν ένα φιλικό καλωσόρισμα στη νέα τους γειτονιά, αλλά τα επακόλουθα μηνύματα γίνονταν ολοένα και πιο απειλητικά και εστίαζαν στα τρία μικρά παιδιά της οικογένειας. Οι Broaddus νιώθοντας ανασφάλεια ζήτησαν τη βοήθεια των αρχών για να βρουν ποιος στέλνει αυτά τα γράμματα.

Είναι η πραγματική διεύθυνση του σπιτιού του The Watcher;

Στη σειρά το σπίτι των Brannock βρίσκεται στην οδό 657 Boulevard στο Westfield του New Jersey και πράγματι, μοιράζεται την ίδια διεύθυνση με το πραγματικό. Ωστόσο οι σκηνές του σπιτιού και της γειτονιάς γυρίστηκαν στη Νέα Υόρκη.

Βέβαια,  για προφανείς λόγους η σειρά έχει αλλάξει τα στοιχεία μιας και η πραγματική οικογένεια των Broaddus δεν μετακόμισε ποτέ στην οδό 657 Boulevard.

Τι συνέβη τελικά στο σπίτι;

Στην πραγματικότητα μπήκε πωλητήριο στο σπίτι των Φεβρουάριο του 2015, δηλαδή οχτώ μήνες αφότου οι Broadduses το αγόρασαν. Η τιμή του έπεφτε συνεχώς και η αγγελία αφαιρέθηκε τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς. Η οικογένεια κατήγγειλε τους προηγούμενους ιδιοκτήτες επειδή παρέλειψαν να γνωστοποιήσαν τα γράμματα που λάμβαναν και εκείνοι.

Η μήνυσή τους όμως δεν οδηγούσε πουθενά και οι Broaddus έβαλαν ξανά πωλητήριο την άνοιξη του 2016, αλλά κανένας δεν ήθελε να το αγοράσει. Έπειτα σκέφτηκαν να το πουλήσαν σε κάποιον εργολάβο που να μπορεί να το γκρεμίσει και να δημιουργήσει δύο σπίτια στη θέση του αλλά το πολεοδομικό συμβούλιο του Westfield απέρριψε το αίτημα.

Τελικά βρήκαν έναν ενοικιαστή για κάποιο διάστημα ώστε να αποσβέσουν μέρος της επένδυσής τους. Να σημειωθεί ότι στην σειρά το ποσό που αγόρασαν τη βίλα ήταν στα 3.2 εκατ. δολάρια, ενώ στην πραγματικότητα ήταν γύρω στο $1.3 εκατομμύρια. Τελικά πούλησαν το σπίτι τον Ιούλιο του 2019 για $500.000 λιγότερα από την αρχική του τιμή.

Ήταν οι γείτονές Jasper και Pearl τόσο…creepy;

Αναφορικά με αυτό το παράξενο δίδυμο γειτόνων του Jasper (Terry Kinney) και Pear Winslow (Mia Farrow) φαίνεται πως η σειρά εμπνεύστηκε από το αντίστοιχο πραγματικό. Σύμφωνα με το άρθρο του New York Magazine οι δυο αυτοί γείτονες βασίζοντα στους Langford που περιγράφονται ως «κάπως αλλόκοτοι». Ήταν δύο συγγενείς, ο Michael που είχε διαγνωσθεί με σχιζοφρένεια και η Abby Langford, οι οποίοι ζούσαν μαζί με τη μητέρα τους.

Αρχικά οι Broaddus είχαν υποπτευθεί πως ο Michael (Jesper στη σειρά) ήταν πίσω από τον Watcher αν και οι καταθέσεις του στην αστυνομία δεν έφεραν αρκετά στοιχεία ώστε να στηρίξουν την κατηγορία αυτή. Επίσης το αναβατόριο στο σπίτι του 657 Boulevard δεν αναφέρεται ποτέ στο άρθρο, κάτι που αφήνει να εννοηθεί πως δεν υπήρξε στην πραγματικότητα, παρόλο που προσφέρει μερικά jumpscares στη σειρά.

Οι άλλοι παράξενοι: Mitch και Mo

Υπήρξαν αυτό το ζευγάρι γειτόνων στην πραγματικότητα; Ναι και όχι. Αρκετά από τα σκηνικά που προκάλεσαν έγιναν πράγματι, με τον Bill Woodard που έβαψε το σπίτι των Broadduses να είναι μάρτυρας ενός συγκεκριμένου περιστατικού.

Ανέφερε ότι είδε ένα ζευγάρι που ζούσε πίσω από την οδό 657 να κάθονται σε ξαπλώστρες και να κοιτούν συνεχώς το σπίτι των Broaddus (Brannock στη σειρά). «Μια μέρα κοιτούσα έξω από το παράθυρο όταν είδα έναν ηλικιωμένο να κάθεται σε μια από τις καρέκλες. Δεν είχε όμως κατεύθυνση το δικό του σπίτι, αλλά κοιτούσε αυτό των Broadduses. Παρόλα αυτά δεν υπάρχουν αποδείξεις για το σκηνικό που συμμετέχουν σε μια αποκρυφιστική τελετή με κόκκινες κουκούλες, σκοτώνουν μωρά και πίνουν το αίμα τους.

Συνέβη πράγματι η δολοφονία στο 3ο επεισόδιο;

Όντως συνέβη αν και ήταν εμπνευσμένη από μια πραγματική ιστορία. Ο Dean Brannock του Bobby Cannavale υποψιάζεται ότι ο επιθεωρητής ακινήτων είναι στην πραγματικότητα ένας φυγάς serial killer που σκότωσε όλη του την οικογένεια στο σπίτι της οδού 657.

Η έρευνα της ιδιωτικής ντετέκτιβ Theodora που προσέλαβε ο Dean Brannock αποκαλύπτει ότι ένας προηγούμενος ένοικος είχε διαπράξει ένα φρικτό έγκλημα, λίγο καιρό αφότου άρχισε να δέχεται τις επιστολές του «Παρατηρητή». Πυροβόλησε στο κεφάλι τη γυναίκα του, ύστερα σκότωσε τη μητέρα του που καθόταν στον δεύτερο όροφο. Στη συνέχεια περίμενε τν κόρη του να γυρίσει από το σχολείο, όπου και την πυροβόλησε. Έπειτα πήγε στον αγώνα μπάσκετ του γιου του και όταν επέστρεψαν, τον πυροβόλησε μόλις μπήκαν στο σπίτι. Στο ενδιάμεσο από τους φόνους ο John Graff έτρωγε ένα τοστ μαζί με ένα ποτήρι γάλα.

Το σκηνικό εμπνεύστηκε από τον πραγματικό serial killer ονόματι John List, ο οποίος διέπραξε το έγκλημα με παρόμοιο τρόπο. Όπως και ο Graff, ο List έχασε τη δουλειά του και σταδιακά αφαίμαξε τις οικονομίες της μητέρας του πριν σκοτώσει εκείνη και τη σύζυγό του μέσα στο σπίτι τους. Έστησε επίσης ενέδρα σε δύο από τα παιδιά του όταν επέστρεφαν στο σπίτι από το σχολείο, ενώ φημολογείται ότι μεταξύ των δολοφονιών έφτιαξε γεύμα για τον εαυτό του. Μετά από εκεί, φέρεται να ταξίδεψε στον ποδοσφαιρικό αγώνα του μεγαλύτερου γιου του και τον πυροβόλησε αργότερα το ίδιο βράδυ.

Ο List συνελήφθη το 1989 και καταδικάστηκε σε πέντε φορές ισόβια κάθειρξη, ενώ πέθανε το 2008 μέσα στη φυλακή εξαιτίας επιπλοκών από πνευμονία.

Λύθηκε ποτέ η υπόθεση του The Watcher;

Ίσως η πιο ανατριχιαστική αλήθεια της σειράς είναι πως μέχρι και σήμερα, η αστυνομία του Westfield δεν έχει εντοπίσει τον διαβόητο stalker και το μυστήριο του παραμένει άλυτο.

Το The Watcher αποτελείται από 7 επεισόδια και είναι διαθέσιμο στο ελληνικό Netflix.