Gotham Knights Preview: Μπορεί να σηκώσει στις πλάτες του την Batman Arkham κληρονομιά;

Περάσαμε πάνω από δύο ώρες με τον άκρως αναμενόμενο τίτλο
05 Οκτωβρίου 2022 18:17
Gotham Knights Preview: Μπορεί να σηκώσει στις πλάτες του την Batman Arkham κληρονομιά;

Πριν από μερικές ώρες είχα τη δυνατότητα να δοκιμάσω το Gotham Knights, μια από τις πιο αναμενόμενες κυκλοφορίες του 2022. Συγκεκριμένα, έπειτα από πρόσκληση της Warner Bros. πέρασα περίπου δυόμιση ώρες με τον τίτλο, ο οποίος αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 21 Οκτωβρίου του 2022 αποκλειστικά για τις κονσόλες της τρέχουσας γενιάς, PS5 και Xbox Series X|S, καθώς και για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Σε περίπτωση που δεν είστε εξοικειωμένοι με το concept, η δράση του παιχνιδιού λαμβάνει χώρα σε μια Gotham City που έχει χάσει τον Batman της και έτσι οι Nightwing, Batgirl, Robin και Red Hood αναλαμβάνουν να καλύψουν το κενό, προσπαθώντας να επαναφέρουν την τάξη στην πόλη και να διερευνήσουν το παρασκήνιο γύρω από τη μυστηριώδη εξαφάνιση του σκοτεινού ιππότη. Στο τιμόνι της ανάπτυξης βρίσκεται η WB Games Montréal, η οποία προηγουμένως μάς είχε χαρίσει το Batman: Arkham Origins. Βέβαια, να σημειωθεί πως έχουμε να κάνουμε με μια original ιστορία που δε συνδέεται με τη σειρά που ξεκίνησε η Rocksteady.

Φυσικά, μπορεί να μην έχουμε να κάνουμε με κάποιο sequel, αλλά με το που έπιασα στα χέρια μου τον τίτλο, η σύνδεση έγινε αμέσως προφανής. Το Gotham Knights κουβαλάει ξεκάθαρα κοινό DNA, θυμίζοντας ως gameplay αίσθηση -και όχι μόνο- τα Batman Arkham. Σκεφτείτε το ως μια εξέλιξη της συνταγής, η οποία φέρνει στο προσκήνιο διάφορα στοιχεία που συναντάμε στο σύγχρονο gaming. Για παράδειγμα, υπάρχει loot και μηχανισμοί crafting και παραμετροποίησης των στολών. Έτσι, πέρα από τα abilities που μπορούν να ξεκλειδωθούν σε καθέναν από τους τέσσερις playable χαρακτήρες, τους Nightwing, Batgirl, Robin και Red Hood, ο παίκτες έχουν και διάφορους ακόμη RPG μηχανισμούς στη διάθεσή του για να κάνουν τον κάθε ήρωα πιο δικό τους. Από το μικρό δείγμα που είχα στη διάθεσή μου φάνηκε πως αυτά τα στοιχεία ενσωματώθηκαν έξυπνα, χωρίς να κυριαρχούν και να κουράζουν, αλλά προσθέτοντας λίγο περισσότερο βάθος.

Αρκετά αλλαγμένο είναι και το σύστημα μάχης, το οποίο βασίζεται σε αυτό των Batman Arkham, αλλά διαφέρει με αρκετούς ουσιαστικούς τρόπους. Πλέον στο επίκεντρο της μάχης βρίσκεται το momentum και όχι τα combos. Πρόκειται για μια μπάρα που γεμίζει σταδιακά όσο ο παίκτης χτυπά επιτυχημένα εχθρούς και η οποία μπορεί να ξοδευτεί σε διάφορα ειδικά abilities που ξεκλειδώνονται με κάθε level up. Για παράδειγμα, η Batgirl μπορεί να καλέσει ένα drone για να χτυπά εχθρούς για αυτή ή να εκτοξευθεί στον αέρα για μια AoE επίθεση. Από την άλλη, ο Red Hood μπορεί να ξεκινήσει ένα γρήγορο συνδυασμό με τα πιστόλια του, για crowd control ή για να αποτελειώσει από μακριά κάποιον δύσκολο αντίπαλο, κ.ο.κ. Ομολογώ πως στην αρχή δεν μου έκλεισε ιδιαίτερα το μάτι αυτή η απόφαση της ομάδας ανάπτυξης, αλλά καθώς συνέχιζα να παίζω και ειδικότερα προς το τέλος του demo που μου δόθηκε η ευκαιρία να πάρω στα χέρια μου και έναν υψηλότερου level χαρακτήρα, το combat άρχισε να μου κάνει το απαραίτητο «κλικ».

Παρόλα αυτά, δεν ξέρω αν φταίει το γεγονός ότι έπαιζα μέσω streaming ή αν πράγματι ισχύει κάτι τέτοιο, όπως πολύ φοβάμαι, αλλά η κίνηση των χαρακτήρων στη μάχη μου φάνηκε κάπως ανάλαφρη. Τα περισσότερα animations και οι επιθέσεις δεν είχαν την τρομερή και άκρως ικανοποιητική βαρύτητα των Batman Arkham και έμοιαζαν κάπως κούφια και χωρίς το κατάλληλο αντίκτυπο. Φυσικά, περιμένω να πιάσω το παιχνίδι στα χέρια μου και αυτό να τρέχει τοπικά, στο δικό μου σύστημα, για να βγάλω κάποια τελική ετυμηγορία για την αίσθηση του combat, οπότε για την ώρα παραμένω επιφυλακτικός, απλά αναφέροντας αυτόν τον προβληματισμό.

Αυτό που μου άρεσε αρκετά ήταν η δομή του παιχνιδιού και ειδικότερα το Belfry. Πρόκειται για το κεντρικό hub της ομάδας, κάτι σαν ένα ενναλακτικό Batcave, το οποίο αναβαθμίζεται σταδιακά μαζί με τους ήρωες, ενώ αποτελεί το μέρος όπου μπορούν να προπονηθούν, να αναβαθμίσουν τον εξοπλισμό τους και να προετοιμαστούν για τις περιπολίες τους στη Gotham. Πρακτικά η open world δράση λαμβάνει χώρα μόνο τη νύχτα, αφού τα πρωινά οι ήρωες βρίσκονται στο Belfry. Αυτή αντίθεση μεταξύ της μουντής και γεμάτης έγκλημα πόλης, με το φωτεινό και πιο ήρεμο Belfry είναι μια από τις λεπτομέρειες που ξεχώρισα.

Τέλος, μια ακόμη επισήμανση που θέλω να κάνω και αυτή τη φορά δεν έχει και τόσο θετική χροιά, σχετίζεται με τους χαρακτήρες αυτούς καθ’ αυτούς. Νομίζω πως η γραφή του Gotham Knights ακροβατεί μεταξύ του σοβαρού και επικού και του σοβαροφανούς και “χαβαλετζίδικου”. Δυστυχώς, δεν εκτίμησα ιδιαίτερα τις απόπειρες χιούμορ που αντίκρισα, οι οποίες μου φάνηκε να στοχεύουν ένα άλλο κοινό, χωρίς να συμβαδίζουν ιδιαίτερα με τα γούστα μου. Προφανώς είδα πολύ λίγα για να μπορώ να κρίνω, αλλά παραμένω αρκετά επιφυλακτικός και σχετικά με αυτή την πτυχή.

Συνολικά, όμως, μπορώ να πω ότι απόλαυσα αρκετά τις δύο ώρες που πέρασα με τον τίτλο και παρόλο που με άφησε με κάποιους προβληματισμούς, όντας μεγάλος fan των Batman Arkaham, δε σας κρύβω ότι μου άνοιξε πλέον η όρεξη και ανυπομονώ για την τελική κυκλοφορία. Δε νομίζω πως μιλάμε για μια εμπειρία που έχει τα φόντα να ξεπεράσει τα Arkham, αλλά υπάρχει περίπτωση να καταφέρει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να σηκώσει στις πλάτες της την βαριά αυτή «κληρονομιά».

Περισσότερα για το Gotham Knights μπορείτε να περιμένετε και από το επερχόμενο podcast των Unboxholics, στο οποίο θα συζητήσουμε περισσότερο για την hands-on εμπειρία μου, ενώ θα δείτε και μερικά από τα gameplay πλάνα που τραβήξαμε.