Atlanta: Η τραγική ιστορία πίσω από εκείνο το επεισόδιο της 3ης σεζόν

Η οικογένεια Hart και το μοιραίο βράδυ της 26ης Μαρτίου 2018
27 Σεπτεμβρίου 2022 10:38
Atlanta: Η τραγική ιστορία πίσω από εκείνο το επεισόδιο της 3ης σεζόν

Το παρόν κείμενο αποκαλύπτει σημαντικά σημεία της πλοκής του επεισοδίου.

Ο Donald Glover είχε εκφράσει την επιθυμία του σε παλιότερη συνέντευξη ότι αυτό που πραγματικά θέλει για το Atlanta είναι να γίνει το Twin Peaks με ράπερ. Έτσι, η ενσωμάτωση του παράξενου στοιχείου, της λογικής του ονείρου (όπως συχνά μπορεί να έχετε ακούσει για τα έργα του David Lynch), των συμβολισμών αλλά και του σουρεαλισμού, προσδίδει στην σειρά του Glover, μία έξτρα δόση ιδιαιτερότητας. Τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τα συναντάμε σε αρκετά επεισόδια, και ειδικότερα σε σκηνές όπου η αφήγηση μοιάζει να παραδίνεται εξ ολοκλήρου σε αυτά.

Για παράδειγμα, στην εναρκτήρια σεκάνς του 1ου επεισοδίου της 3ης σεζόν με τίτλο "Three Slaps", βλέπουμε δυο άντρες να ψαρεύουν αργά το βράδυ πάνω σε μία βάρκα με τον έναν να αφηγείται στον άλλον τον ανατριχιαστικό θρύλο που συνοδεύει την λίμνη στην οποία βρίσκονται. Όσο περνάνε τα λεπτά, και η ιστορία γίνεται όλο και πιο τρομακτική, τα πάντα γύρω τους σκοτεινιάζουν και ξαφνικά ο αφηγητής της γυρίζει απότομα το κεφάλι για να διαπιστώσουμε ότι λείπουν τα μάτια του, ενώ την ίδια στιγμή, μαύρα χέρια αρπάζουν τον φίλο του και τον τραβούν έξω από την βάρκα και προς τα βάθη της λίμνης.

Για όσους θυμάστε, η υπόθεση στην συνέχεια εστιάζει στον νεαρό, άτακτο, Loquareeous, και στην περιπέτεια του με την οικογένεια αναδοχής που τον ανέλαβε. Ωστόσο, το συγκεκριμένο επεισόδιο κρύβει από πίσω του μία τραγωδία. Ο συγγραφέας και executive producer της σειράς, Stephen Glover, αντλεί έμπνευση από τα πραγματικά γεγονότα που σόκαραν την κοινωνία των Ηνωμένων Πολιτειών (και όχι μόνο) τον Μάρτιο του 2018. Η ιστορία βέβαια ξεκινάει πολλά χρόνια νωρίτερα.

Η Jennifer Hart, μαζί με την σύντροφό της Sarah Hart, τον Μάρτιο του 2006 υποβάλουν αίτηση για να υιοθετήσουν τρία παιδάκια, την Abigail, την Hannah Jean, και τον Markis. Τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς τα παιδιά βρίσκονται στο νέο τους σπίτι. Δυο χρόνια αργότερα, το καλοκαίρι του 2008, υποβάλουν ακόμη μία αίτηση υιοθεσίας τριών επιπλέον παιδιών. Έτσι, οι Ciera Maija, Devonte Jordan και Jeremiah, γίνονται μέλη της οικογένειας Hart.

Τα πρώτα δείγματα κακοποίησης θα εμφανιστούν το 2008, όταν μια δασκάλα παρατήρησε μελανιές στο αριστερό χέρι της μικρής Hannah. Αυτό που ειπώθηκε ήταν ότι η Jennifer, η μία από τις δυο ανάδοχες μητέρες, την χτύπησε με δερμάτινη ζώνη. Μετά από το συγκεκριμένο περιστατικό, και τα έξι παιδάκια θα εγκαταλείψουν το δημόσιο σχολείο για περίπου 1 χρόνο. Τα περιστατικά βίας από τις Sarah και Jennifer προς τα παιδιά θα συνεχιστούν.

Οι τιμωρίες, η άρνηση φαγητού, η έλλειψη υγιεινής αλλά και η γενικότερη παραμέληση των παιδιών ήταν συχνό φαινόμενο στο σπίτι των Hart. Καταθέσεις από φίλους των δυο μητέρων, ανέφεραν ότι τα παιδιά έδειχναν τρομοκρατημένα κάθε φορά που η Jennifer ήταν μαζί τους.

Τον Αύγουστο του 2017, η μικρή Hannah, θα πηδήξει τα ξημερώματα από το παράθυρο του δεύτερου ορόφου του δωματίου της και θα τρέξει προς την κατοικία των διπλανών γειτόνων, παρακαλώντας τους να μην την αναγκάσουν να γυρίσει πίσω επειδή οι θετές μητέρες τους είναι ρατσίστριες και τους κακοποιούν. Δεν πέρασαν αρκετά λεπτά μέχρι οι Hart να εντοπίσουν την μικρή και στην συνέχεια να την γυρίσουν σπίτι.

Μετά από το συγκεκριμένο περιστατικό, οι γείτονες των Hart, πλησίασαν τον Devonte, ο οποίος τους ζητούσε συχνά φαγητό, και τον ρώτησαν πως είναι η κατάσταση στο σπίτι. Εκείνος, τους είπε ότι οι θετές του μητέρες αρκετές φορές δεν τους ταΐζουν ως τιμωρία και ότι συχνά τα παιδιά κακοποιούνται. Τα λόγια του μικρού Devonte, σε συνδυασμό με την έκκληση της Hannah για βοήθεια, κινητοποιούν τους γείτονες και επικοινωνούν με την αστυνομία και τις κοινωνικές υπηρεσίες για να ερευνήσουν τι πραγματικά συμβαίνει.

Υπάλληλοι της υπηρεσίας και αστυνομικοί προσπάθησαν να έρθουν σε επαφή με την οικογένεια 2 φορές: μία στις 23 και μία στις 26 Μαρτίου. Δυστυχώς, δεν κατάφεραν να τους βρουν. Έτσι, στις 26 Μαρτίου 2018, η Jennifer και η Sarah Hart αυτοκτονούν, δολοφονώντας ταυτόχρονα και τα έξι παιδιά, οδηγώντας το όχημα στο οποίο επέβαιναν με μεγάλη ταχύτητα σε έναν γκρεμό 30 μέτρων.

Βέβαια, το φινάλε του επεισοδίου "Three Slaps", παρουσιάζει μία διαφορετική, πιο αισιόδοξη τροπή στην ιστορία, γεμάτη συμβολισμούς αλλά και συνεχής αναφορές στα πραγματικά πρόσωπα. Δεν είναι η πρώτη φορά άλλωστε που το Atlanta εμπνέεται από αληθινές καταστάσεις χρησιμοποιώντας παρόμοια στοιχεία, προσκαλώντας έτσι τον θεατή να τα “αποκρυπτογραφήσει” ώστε να βρει τι πραγματικά κρύβεται πίσω από την ιστορία που θέλει να μας διηγηθεί.

Η επιτυχία του Atlanta δεν είναι τυχαία καθώς οι προηγούμενες σεζόν έχουν αποσπάσει 6 Emmy βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του Α' Ανδρικού ρόλου σε Κωμική σειρά για τον Donald Glover. Η 4η και τελευταία σεζόν έκανε πρεμιέρα στις 15 Σεπτεμβρίου μέσα από τα Hulu και FX, ενώ το τελευταίο επεισόδιο είναι προγραμματισμένο για τις 10 Νοεμβρίου.