10 τριλογίες που αξίζει να δείτε κάποια στιγμή στη ζωή σας

Για μαραθώνιους ταινιών που αξίζουν το χρόνο σας
06 Σεπτεμβρίου 2022 11:21
10 τριλογίες που αξίζει να δείτε κάποια στιγμή στη ζωή σας

Σπάνια βρίσκεις ολοκληρωμένα κινηματογραφικά έπη σε τρεις πράξεις. Είναι ένα επίτευγμα για τον δημιουργό άλλωστε να γνωρίζει πως ο ήρωας ή οι ήρωές του έχουν ένα τόσο μεγάλο ταξίδι να διανύσουν που θα το σπάσει σε τρία μέρη και το καθένα από αυτά θα είναι ένα ξεχωριστό κομμάτι του παζλ, το οποίο επίσης θα έχει αρχή, μέση και τέλος. Τριλογίες -ή και παραπάνω- υπάρχουν γενικά αλλά οι πολύ καλές μετρούνται στα δάχτυλα. Συνήθως πλέον την τριλογία τη συναντάμε σε blockbusters της Marvel για παράδειγμα παρά σε άλλες ίσως πιο προσγειωμένες θα λέγαμε ιστορίες.

Σκέφτηκα να κάνω μια λίστα που να συμπεριλαμβάνει τις πιο “must” τριλογίες που έγιναν ποτέ -για αρχή- και που, αντικειμενικά θαρρώ πως, αξίζει να δει κάποια στιγμή στη ζωή του οποιοσδήποτε βλέπει ταινίες και τις αγαπάει λίγο παραπάνω από το συνηθισμένο.  

Πάμε να δούμε αναλυτικά τη λίστα:


The Lord of The Rings

Αποτελείται από τα: The Lord of The Rings: The Fellowship of the Ring, The Lord of the Rings: The Two Towers, The Lord of the Rings: The Return of the King

Αναμφίβολα από τις αρτιότερες τριλογίες που έγιναν ποτέ. Η τριλογία του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών του Peter Jackson είναι μέχρι και σήμερα ένα κινηματογραφικό επίτευγμα που έθεσε τα δικά του στάνταρ για την εποχή βάζοντας τον πήχη πολύ ψηλά στο θέμα της διασκευής βιβλίων στη μεγάλη οθόνη. Είτε προτιμήσετε την απλή ή την Extended version να δείτε (η extended είναι και η πιο πλήρης ωστόσο να έχετε υπόψιν) θα μαγευτείτε από τον κόσμο της Μέσης Γης και πως ο Jackson κατάφερε να τη μεταφράσει στην οθόνη τόσο επιτυχημένα.

The Matrix

Αποτελείται από τα: The Matrix, The Matrix: Reloaded, The Matrix: Revolutions

Η ταινία-ορόσημο στο είδος των sci-fi αλλά και ο κόσμος που γέννησε μια ολόκληρη κουλτούρα πίσω από το δημιούργημα των αδερφών Lana και Lilly Wachowski. Η τριλογία του Matrix και το ταξίδι του Neo (Keanu Reeves) στο να λυτρώσει τους ανθρώπους ως ο «The One” από τον ζυγό των μηχανών είναι χάρμα οφθαλμών, θέτοντας τον πήχη ψηλά στον τομέα της δράσης με το μοναδικό slow motion στιλ μάχης που έγινε σήμα κατατεθέν.

The Godfather

Αποτελείται από τα: The Godfather, The Godfather Part II, The Godfather Part III

O Francis Ford Coppola μετέφερε την απόλυτη μαφιόζικη ταινία όλων των εποχών. Ο «Νονός» και η τριλογία του είναι γνωστή ευρέως θα λέγαμε. Ονόματα όπως ο Marlon Brando, ο Al Pacino και ο Robert De Niro -μαζί με πολλά ακόμη τέρατα του σινεμά- ενσαρκώνουν το τραγικό έπος των Corleone και της αυτοκρατορίας τους. Τα λόγια περισσεύουν όταν μιλάμε για τον Νονό, οπότε απλά δείτε το.

Star Wars Original Trilogy

Αποτελείται από τα: Star Wars: A New Hope, Star Wars: The Empire Strikes Back, Star Wars: Return of the Jedi

Το απόλυτο sci-fi φαινόμενο που μέχρι και σήμερα πάνω από 40 χρόνια μετά την κυκλοφορία του ζει και βασιλεύει στην ποπ κουλτούρα. Μπορεί κινηματογραφικά να μην έχει το λαμπρό άστρο που είχε κάποτε, αλλά η Disney και η Lucasfilm φρόντισαν τηλεοπτικά τουλάχιστον να μη σβήσει η φλόγα του, μέχρι να πάρει ξανά τον δρόμο της ανηφόρας. Αν και πρόκειται για τριλογίες που ολοκληρώνουν ένα ενιαίο saga, η αρχή όλων έγινε με την “original” τριλογία που αποτελείται από τα A New Hope, The Empire Strikes Back και Return of the Jedi. Ο George Lucas χάρισε ένα από τα καλύτερα και βαθύτερα σύμπαντα στην ιστορία του sci-fi και του σινεμά γενικότερα, οπότε οφείλετε να το τιμήσετε κάποια στιγμή.

The Dark Knight Trilogy

Αποτελείται από τα: Batman Begins, The Dark Knight, The Dark Knight Rises

Είναι η καλύτερη τριλογία ταινιών Batman; Είναι. Δεν υπάρχει αμφιβολία για την τριλογία “The Dark Knight” του Christopher Nolan που με τον Christian Bale ως Bruce Wayne, κέντησε στη μεγάλη οθόνη έναν Σκοτεινό Ιππότη που μια μεγάλη μερίδα θεωρεί ως τον αγαπημένο της -αν όχι τον καλύτερο όλων και δικαίως.

Pirates of the Caribbean

Αποτελείται από τα: Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl, Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest, Pirates of the Caribbean: At World's End

Όλη η επιτυχία των Πειρατών της Καραϊβικής ή τουλάχιστον η πλειοψηφία της, οφείλεται στην ερμηνεία του Johnny Depp που ως Jack Sparrow αγαπήθηκε για τις ιδιοτροπίες του, τόσο που του απέσπασε και μια υποψηφιότητα στα Oscars. Το χιούμορ, η δράση και τα εφέ -ειδικά για εκείνη την εποχή- συνέστησαν ένα απαράμιλλο κινηματογραφικό blockbuster που έσπασε τα ταμεία.

Planet of the Apes

Αποτελείται από τα: Rise of the Planet of the Apes, Dawn of the Planet of the Apes, War for the Planet of the Apes

Από το πουθενά ο Matt Reeves έγινε γνωστός σκηνοθέτης επειδή παρέδωσε την πιο ολοκληρωμένη και σχεδόν άρτια τριλογία του μύθου του «Ο Πλανήτης των Πιθήκων». Κατά πολλούς αυτή η βερσιόν είναι αυτή που καθορίζει στα μάτια του mainstream θεατή το Planet of the Apes, φέρνοντας μια διαφορετική οπτική στα γεγονότα σε αυτό το re-remake με επίκεντρο τον Caesar.

Indiana Jones

Αποτελείται από τα: Indiana Jones: Raiders of the Lost Ark, Indiana Jones: The Temple of Doom, Indiana Jones: The Last Crusade

Ξανά ο George Lucas στη λίστα αυτή, αλλά με τον Steven Spielberg στο πλάι του αυτή τη φορά για χάρη του Indiana Jones. Οι δύο δημιουργοί και σκηνοθέτες συνεργάστηκαν και δημιούργησαν τον μύθο του αρχαιολόγου που ενέπνευσαν πολλούς να κάνουν το ίδιο όμως κανένας -τουλάχιστον στη μεγάλη οθόνη- δεν είχε την ίδια διαχρονική επιτυχία. Ο Harrison Ford κεντάει ως «Indy” στον πιο απολαυστικό, διασκεδαστικό και πιο…Harrison Ford ρόλο της καριέρας του. 

Back To the Future

Αποτελείται από τα: Back to the Future, Back to the Future Part II, Back to the Future Part III

Great Scott! Οι ταινίες «Επιστροφή στο μέλλον» έκαναν μόδα το ταξίδι στο χρόνο και γενικότερα το concept του time-travel στις ταινίες, θέτοντας κιόλας «κινηματογραφικούς κανόνες» για το πώς μεταφέρεται στην οθόνη δια χειρός Robert Zemeckis. Ο Christopher Lloyd και ο Michael J. Fox ως Dr. Emmett Brown και Marty McFly έκαναν το time-traveling μια περιπέτεια για όλους και τα Jordan που δένονται μόνα τους, ένα παιδικό όνειρο εκατομμυρίων.

Terminator

Αποτελείται από τα: The Terminator, Terminator 2: Judgment Day, Terminator 3: Rise of the Machines

Τι να πει κανείς για τον Arnold Schwarzenegger στο ρόλο του εμβληματικού Εξολοθρευτή; Αναμφισβήτητα μια από τις απόλυτες τριλογίες του είδους της επιστημονικής φαντασίας που μπορεί το Terminator 3 να θέλουμε να το ξεχάσουμε οι περισσότεροι, αλλά τουλάχιστον τα δύο πρώτα δια χειρός James Cameron είναι σημεία αναφοράς στο σινεμά. Ρομπότ εξολοθρευτές, ταξίδια στο χρόνο, ΑΙ που θέλουν την υποδούλωση της ανθρωπότητας και εφέ που στέκονται άνετα μέχρι και σήμερα, συνθέτουν ένα σκηνικό και μια ιστορία που παρόμοιά της δεν ξαναέγινε.