6+1 αθλητικά δράματα που μπορείτε να δείτε στο Disney Plus

Τίποτα δεν συγκρίνεται με μία καλή motivational αθλητική ιστορία
17 Αυγούστου 2022 17:24
6+1 αθλητικά δράματα που μπορείτε να δείτε στο Disney Plus

Είναι σχεδόν ακατόρθωτο να μην ταυτιστείς με τους βασικούς ήρωες των συγκεκριμένων ταινιών. Δεν χρειάζεται να είσαι ο ίδιος αθλητής, δεν χρειάζεται καν να σου αρέσει ο αθλητισμός. Αρκεί μόνο να δεις έναν άνθρωπο που μέσα από δύσκολες συνθήκες, παλεύει, προσπαθεί, πέφτει, σηκώνεται και προσπαθεί πάλι για να πετύχει τον στόχο του, να πετύχει το όνειρό του. Όσο πιο ακατόρθωτο και μακρινό, τόσο πιο γοητευτικό και ρομαντικό. Τα αθλητικά δράματα εμπεριέχουν στην αφήγηση τους όλα τα κλισέ που μπορείτε να φανταστείτε, κι όμως, καταφέρνουν κάθε φορά να μας συγκινήσουν, να μας πορώσουν, να μας πεισμώσουν για πιθανά δικά μας άπιαστα όνειρα και στο τέλος, να μας εμπνεύσουν.

Νομίζω πως υπάρχουν λίγα κινηματογραφικά στούντιο που μπορούν ακόμα και μέσα από χιλιοειπωμένες ιστορίες να μας λυγίζουν συναισθηματικά. Η Disney λατρεύει να αφηγείται ιστορίες για το αουτσάιντερ, για εκείνον που ενώ τα πάντα είναι εναντίον, αυτός θα καταφέρει να υπερπηδήσει όλα τα εμπόδια και στο τέλος να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα.

Στην λίστα που ακολουθεί, επιλέξαμε μερικές προτάσεις παραγωγής Disney που μπορείτε φυσικά να τις βρείτε μέσα από το Disney Plus.

Cool Runnings | Σκηνοθεσία: Jon Turteltaub (1993)

Ίσως η πιο νοσταλγική επιλογή της λίστας. Το Cool Runnings, είναι από τις κλασσικές ταινίες που θα πετύχαινες στην τηλεόραση το μεσημέρι ενός τυχαίου Σαββατοκύριακου εκεί κάπου στα μέσα της  δεκαετίας του ’90. Η ταινία βασίζεται στην αληθινή ιστορία μίας ομάδας 4 Τζαμαϊκανών και του εκκεντρικού προπονητή τους, στην ανορθόδοξη προσπάθεια τους να συμμετέχουν στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Κάλγκαρι το 1988. Πρωταγωνιστούν μεταξύ άλλων οι John Candy, Leon Robinson, Doug E. Doug και Malik Yoba.

Remember the Titans | Σκηνοθεσία: Boaz Yakin (2000)

Ένας από τους πιο αυστηρούς και σκληροτράχηλους κινηματογραφικούς χαρακτήρες που θα μπορούσες να συναντήσεις ποτέ, ο coach Herman Boone (Denzel Washington), δε θα σταματήσει πουθενά αν δεν πετύχει τον σκοπό του. Κι εδώ ο στόχος δεν αφορά επιτυχία και νίκες μόνο στο αθλητικό κομμάτι, αλλά και στο φυλετικό. Στην Αμερική της δεκαετίας του '70, οι κοινωνικές και φυλετικές ανισότητες βρίσκονται στην κορύφωση τους. Στην πόλη Αλεξάνδρεια της Βιρτζίνια όμως, ο αφροαμερικανός προπονητής καλείται να αναλάβει την πρώτη μεικτή ομάδα (με μαύρους και λευκούς αθλητές) του σχολικού αμερικανικού ποδοσφαίρου, παραγκωνίζοντας τον επιτυχημένο λευκό προπονητή και  προκαλώντας την αντίδραση των ρατσιστών της πόλης που επιθυμούν την πλήρη αποτυχία του πειράματος.

The Rookie | Σκηνοθεσία: John Lee Hancock (2002)

Στο The Rookie, το tagline της ταινίας είναι «It's never too late to believe in your dreams». Που σημαίνει, ποτέ δεν είναι αργά να πιστέψεις στα όνειρα σου. Ίσως λιγότερο μελοδραματικό από όσο θα περίμενε κανείς, έντονα όμως συγκινησιακό στην αφήγηση του, η ιστορία εστιάζει στον προπονητή Jim Morris (Dennis Quaid) και στην δεύτερη ευκαιρία που του παρουσιάζεται για να εκπληρώσει το όνειρό του και να αγωνιστεί για τη μεγάλη επαγγελματική κατηγορία του MLB.  

Miracle | Σκηνοθεσία: Gavin O'Connor (2004)

Στο Miracle, καταγράφεται μία από τις μεγαλύτερες στιγμές στην ιστορία του αμερικανικού αθλητισμού στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Η ταινία βασίζεται στην αληθινή ιστορία του παίκτη και προπονητή Herb Brooks (Russell), ο οποίος οδήγησε το 1980 στις ΗΠΑ την Ολυμπιακή ομάδα χόκεϊ στη νίκη επί της φαινομενικά αήττητης ρωσικής ομάδας. Κόντρα σε όλες τις πιθανότητες, η ομάδα του coach Brooks κατάφερε το ακατόρθωτο. Μία ταινία γεμάτη από στιγμές αγωνίας, συγκίνησης, αλλά και πίστης.

Glory Road | Σκηνοθεσία: James Gartner (2006)

Σε μία εποχή όπου οι φυλετικές διακρίσεις είναι ακόμα ζωντανές στην αμερικανική κοινωνία, ο προπονητής μπάσκετ Don Haskins του πανεπιστημίου του Τέξας Γουέστερν το 1964, πάει κόντρα στις παραδόσεις, βάζοντας έγχρωμους παίκτες σε βασικές θέσεις της ομάδας, και την οδηγεί σε νίκες, ελπίζοντας πως στο τέλος θα καταφέρει το θαύμα. Πρωταγωνιστούν οι: Josh Lucas, Derek Luke, Mehcad Brooks, Austin Nichols, Jon Voight και ο Evan Jones.

Invincible | Σκηνοθεσία: Ericson Core (2006)

Είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν πολλοί εκεί έξω, οι οποίοι βλέποντας την αγαπημένη τους ομάδα να χάνει, θα ήθελαν σαν τρελοί να μπουν οι ίδιοι στο γήπεδο για να την οδηγήσουν στις νίκες. Αυτό συνέβη κάποτε στην πραγματικότητα. Στο Invincible με πρωταγωνιστή τον Mark Wahlberg στον ρόλο του 30ου bartender, βλέπουμε ότι μέσα από το πείσμα και την σκληρή δουλειά, καταφέρνει να αγωνιστεί στο πλευρό της αγαπημένης του ομάδας, στους Eagles της Φιλαδέλφεια και να μετατρέπεται όχι μόνο σε έναν σημαντικό παίκτη της, αλλά και σε έναν από τους μεγαλύτερους θρύλους του αμερικανικού ποδοσφαίρου.

Queen of Katwe | Σκηνοθεσία: Mira Nair (2016)

Πολύ πριν την επιτυχία του τηλεοπτικού φαινομένου The Queen's Gambit στο Netflix, υπήρξε το Queen of Katwe. Το βιογραφικό, αθλητικό δράμα της Mira Nair, εξιστορεί την ιστορία της Phiona Mutesi, ενός κοριτσιού που ζει στο Katwe, μιας παραγκούπολης της Καμπάλα, πρωτεύουσα της Ουγκάντα. Μαθαίνει να παίζει σκάκι από νεαρή σχετικά ηλικία, και όταν ο δάσκαλος της αντιλαμβάνεται τον σπάνιο ταλέντο της, την ωθεί να κυνηγήσει το όνειρο της, με αποτέλεσμα να γίνει μια διεθνής πρωταθλήτρια. Συγκινητική Lupita Nyong'o στον ρόλο της μητέρας της Phiona, σε μία ταινία με πολλά θετικά μηνύματα.

Tags: