5+1 κινούμενα σχέδια για τα καλοκαιρινά Σαββατοκύριακα στο Disney+

Η Disney είναι μανούλα σε αυτά και η γκάμα τεράστια
02 Αυγούστου 2022 11:24
5+1 κινούμενα σχέδια για τα καλοκαιρινά Σαββατοκύριακα στο Disney+

Η Disney είναι μανούλα στα κινούμενα σχέδια έχοντας μεγαλώσει κυριολεκτικά γενιές εκατομμυρίων παιδιών από τη δεκαετία του 1930 και έπειτα. Η μηχανή φαντασίας και ιδεών της Disney δεν σταμάτησε ποτέ να πρωτοπορεί, να φρεσκάρει τον εαυτό της, να επαναδημιουργεί και να προσαρμόζεται στις εποχές.

Θυμάμαι ακόμη τις εποχές που βλέπαμε στη ζώνη του "Disney Club" στο Mega -και λίγο μετά στον Alpha, και την παιδική ζώνη της ΕΤ1 που κυριολεκτικά μεγάλωσε τη δική μου γενιά στο δημοτικό. Γυρνούσα από το σχολείο και βλέπαμε τον Ντιτζέι Ντετγουάηλερ και την παλιοπαρέα του να σκαρφίζεται ένα σωρό περιπέτειες, τις αποστολές της Κιμ της Απίθανης, τον Ηρακλή και ένα από τα αγαπημένα μου, τη Λέσχη του Μίκυ Μάους. Αν και το τελευταίο λείπει προς το παρόν από την βιβλιοθήκη του ελληνικού Disney Plus, η υπηρεσία έχει ένα σωρό προτάσεις.

Εντάξει είχαμε και τα live-action σόου της με τη «Χάνα Μοντάνα» (με μια νεαρή Μάιλι Σάιρους), τους «Ζακ και Κόντι» και τους «Μάγους του Γουεϊβερλι» με τη Σελένα Γκόμεζ, όμως στην παρούσα λίστα εστιάζουμε στα 2D παιδικά.

Στη συγκεκριμένα λίστα θα ξεχωρίσω αυτές που είναι λιγάκι πιο μοντέρνες, αν και όλες τους έχουν το κλασικό και λατρεμένο εδώ και δεκαετίες 2D animation -το οποίο έχει παραγκωνίσει η Disney δυστυχώς, αν και έχει υποσχεθεί να επιστρέψει σύντομα.

Πάμε λοιπόν για ένα νοσταλγικό ταξίδι στα παιδικά σας χρόνια -ιδιαίτερα για αυτούς που γεννήθηκαν εντός, στα μέσα και προς τα τέλη των 90s και βαριά-βαριά αρχές του 2000.  


Κιμ Απίθανη

«Ψάξε πρώτα, φωναξέ με, ρώτα και όποτε θελήσεις θα με βρεις» όσοι ξέρουν-ξέρουν πως είναι οι στίχοι από το ελληνικό intro της Κιμ της Απίθανης, που παρέα με τον Ρον Σταματημένο και τον ροζ άτριχο αρουραίο του, προσπαθούσαν να σταματήσουν τα σατανικά σχέδια του Δρ. Ντράκεν. Τέτοιας θεματολογίας σειρές η Disney δεν βγάζει και πραγματικά αποτελεί  ένα νοσταλγικό απομεινάρι της 2D εποχής της.

Το Διάλειμμα (Reccess)

Τι να πει κανείς για το Διάλειμμα και την παρέα του ΝτιΤζέι Ντετγουάηλερ; Οι σκανδαλιές τους δεν είχαν ταβάνι και εκτός του ότι ήταν μια άκρως αταίριαστη και ταιριαστή παρέα αγοριών και κοριτσιών, πάντοτε έβρισκαν τρόπους να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους. Διασκέδαση και σωστά μηνύματα για τις μικρές ηλικίες περνούν με τέλεια δοσμένο και διασκεδαστικό τρόπο σε μια σειρά κινουμένων-θρύλος.

Λίλο και Στιτς, η σειρά

Μετά την ταινία Λίλο και Στιτς, στη σειρά αυτή συνεχίζονται οι περιπέτειες των ομώνυμων ηρώων. Τι απέγιναν λοιπόν τα υπόλοιπα 625 πειράματα του Δρ. Τζούμπα; Στο κυνήγι για να βρεθούν τα «ξαδέρφια» του Στιτς θα περάσετε φοβερά, ειδικά με την ελληνική μεταγλώττιση που ήταν τόσο καλή που δεν μπορώ να ακούσω την αγγλική προσωπικά. Μεγάλο highlight ο Κώστας Τριανταφυλλόπουλος δανείζοντας μια βαριά ρωσική προφορά στον Τζούμπα.

Ηρακλής, η σειρά

Άλλη μια παλιομοδίτικη σειρά του Disney Channel που συναντάμε πλέον στο Disney Plus. Ουσιαστικά πρόκειται για prequel της ταινίας «Ηρακλής: Πέρα από τον Μύθο» και βλέπουμε στα επεισόδια πως προπονείται και προετοιμάζεται να γίνει ο ημίθεος που όλοι αγαπήσαμε. Αν και στην ελληνική μεταγλώττιση δεν ήταν ο Κωσταντίνος Τζούμας στο ρόλο του Άδη, ήταν εξίσου απολαυστική με την ταινία.

Φινέας και Φερμπ

Ο Φινέας και ο Φερμπ είναι από τις νεότερες και μαρκοβιότερες σειρές κινουμένων σχεδίων επί εποχής Disney Channel. Το ότι μπλέκουν σε περιπέτειες που δεν γνωρίζουν καν το μέγεθος του κινδύνου, με την αδερφή τους την Κάντας να προσπαθεί, είτε να τους σώσει είτε να τους καρφώσει στους γονείς τους, είναι ανάμεσα στα ατού της σειράς. Βέβαια προσωπικό μου highlight είναι οι μάχες που έδινε ο Πέρρυ Πλατύποδας με τον ορκισμένο εχθρό του, Δρ. Χάινς Ντούφενσμιρτς. Η μεταγλώττιση του Σταύρου Μαυρίδη στο ρόλο του Ντούφενσμιρτς είναι πλέον εμβληματική.

Gravity Falls

Το νεότερο διαμάντι που έχει βγάλει η Disney στα κινούμενα σχέδια λέγεται «Ο Μυστικός κόσμος του Gravity Falls» στα ελληνικά. H πιο απλή περιγραφή που θα του δώσω είναι πως πρόκειται για ένα κινούμενο σχέδιο τύπου Rick & Morty, χωρίς φυσικά τις ακατάλληλες σκηνές και βία, ενώ μπλέκει τόσο το μαγικό και υπερφυσικό στοιχείο, όσο και της επιστημονικής φαντασίας. Είναι ό,τι πιο τρελό, ευφάνταστο, αυτοσαρκαστικό και με πετυχημένο χιούμορ έχει να προσφέρει η Disney. Χωρίς κανέναν δισταγμό δείτε τις περιπέτειες του Ντίπερ και της Μέιμπελ Πάινς μαζί με τον εκκεντρικό θείο τους Σταν (ή Μπάρμπα Σταν αν θέλετε) και δε θα χάσετε τον χρόνο σας.