Top περσόνες του σινεμά που μας έβαλαν τα γυαλιά κανονικά! - Part 2

Μέρος δεύτερο, ακόμη πιο εμβληματικό και στιλάτο
24 Ιουνίου 2022 11:38
Top περσόνες του σινεμά που μας έβαλαν τα γυαλιά κανονικά! - Part 2

Αφότου διαβάσεις το special αφιέρωμά μας, είσαι έτοιμος να φορέσεις κι εσύ με άνεση τα γυαλιά σου όπως αυτοί οι υπέρτατοι θεοί του σινεμά;

Και επειδή ήδη έχουμε αρχίσει να νιώθουμε την βαρβάτη ζέστη από το πρώτο κύμα καύσωνα, σου κάνω φιλική υπενθύμιση: ΠΟΤΕ μην ξεχνάς το αντηλιακό και τα γυαλιά ηλίου σου στην παραλία!

Πάμε λοιπόν, να δούμε διοπτροφόρες φιγούρες-ορόσημα που κάνανε θραύση και με γυαλί! Τσίλαρε και πάρε μαθήματα:


Terminator (1984) | Gargoyles ANSI Classics

Ποιος δεν έχει συνδέσει τη διάσημη cult φιγούρα-σκληρό τύπο «I’ ll be back» με το διάσημο ζευγάρι γυαλιών ηλίου Gargoyles ANSI Classics; Ο Arnold Schwarzeneggers μπορεί να μην ήταν λαλίστατος ως βασικός χαρακτήρας του έπους Terminator του James Cameron αλλά χωρίς αμφιβολία του πήγαινε μια χαρά το στυλάκι “μ’ αρέσει να μη λέω πολλά”!

Με το αγέρωχο ανάστημά του, απειλητικός και μυώδης  ερμήνευσε άκρως επιτυχημένα τον ρόλο της τρομακτικής φονικής μηχανής που σίγουρα δεν θα ήθελες να σε βάλει στο μάτι! Το απίστευτα αυτό δυνατό ανδροειδές που είχε σταλεί από το μέλλον, φοράει ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου τα οποία τον κάνουν να δείχνει πιο-badass-πεθαίνεις και έτοιμος από στιγμή σε στιγμή να εμπλακεί σε σκηνικό-κόλαση με βροχή πυρών και δράση τσίτα τα γκάζια την ώρα που στο ένα χέρι κρατάει καραμπίνα και στο άλλο το τουφέκι! Φαντάσου τον να σε παίρνει στο κατόπι! Απλά φαντάσου το!

Ferris Bueller's Day Off (1986) | Ray Ban Clubmasters

Ο Matthew Broderick ως ο απίστευτα καπάτσος ομώνυμος ήρωας στο Ferris Bueller's Day Off του John Hughes βρίσκει τρόπο να κοροϊδέψει τους γονείς του και να γλιτώσει μία μέρα σχολείο. Όμως η κοπάνα που κάνει θα τον οδηγήσει να βιώσει την πιο διασκεδαστική και αλλοπρόσαλλη μέρα της ζωής του! Ο 17χρονος ‘Ferris’ και οι ατάκες του συνδέθηκαν με την νεολαία μίας ολόκληρης γενιάς και μερικών ακόμη! Ενώ αυτός ο πιτσιρικάς περιδιαβαίνει τους δρόμους του Σικάγο με μία λουσάτη κόκκινη Ferrari 250 GT California Spyder του 1961 παρέα με την φιλενάδα του, ‘Sloane Peterson’ (Mia Sara) και τον  κολλητό του ‘Cameron Frye’ (Alan Ruck), φοράει με αυτοπεποίθηση τα Ray Ban Clubmasters, τα γυαλιά ηλίου με τα οποία τον ταυτίσαμε!

Το πολύ διαδεδομένο αυτό ζευγάρι έχει κάνει ένα γερό crash τεστ με τον χρόνο και από αυτήν την αναμέτρηση έχει βγει νικητής. Σήμερα το γυαλί αυτό αναβιώνει μέσα από μοντέρνες εκδοχές φυσικά με έμφαση στο browline σχέδιο που πρωτοκυκλοφόρησε ήδη από τη δεκαετία του 1940, αλλά αναδείχτηκε όσο ποτέ στα ‘80s. Μαζί με τα Wayfarers, το άλλο μέλος της οικογένειας των Ray Ban, τα Clubmasters είχαν την τιμητική τους στο σινεμά (π.χ. τα φόρεσε και ο Tim Roth στο  Reservoir Dogs του Tarantino κ.ά.). Συνεπώς, δεν είναι να απορεί κανείς γιατί συνεχίζουν να αυξάνονται οι φανατικοί λάτρεις τους!

Fight Club (1999) | Oliver Peoples 523

Η μεταψυχροπολεμική ανία, οι υπερβολικά παχιές αγελάδες των 90s, ιδρώτας, άφθονη τεστοστερόνη και αλήτικο attitude είναι στοιχεία που διαποτίζουν μέχρι το μεδούλι το Fight Club του David Fincher. Ο υπέρτατος αυτός δημιουργός με μία βιντεοκλίπ και νουάρ προσέγγιση υπό τους ήχους των Pixies έδωσε σάρκα και οστά στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Chuck Palahniuk, καυτηριάζοντας το καπιταλιστικό σύστημα, τη σύγχρονη αλλοτρίωση, τον υπερκαταναλωτισμό και την απόλυτη επικράτηση του υλισμού. Σ’ αυτή τη μυθοπλασία κανείς δεν διανοείται να παραβεί τον νούμερο ένα κανόνα της παράνομης λέσχης πυγμαχίας. Και όντως «δεν μιλάς ποτέ για το Fight Club», τουλάχιστον αν δεν θες να έχεις μπλεξίματα, ειδικά αν αυτά σε φέρουν σε κόντρα με τον ‘Tyler Durden’. Ο Brad Pitt ερμήνευσε έναν πολύ ιδιόρρυθμο παρασκευαστή σαπουνιών ο οποίος εντούτοις ήξερε πως να χώνεται μέσα και σε ‘βρωμιές’.

Η μηδενιστική, ανατρεπτική και ριζοσπαστική φιλοσοφία της ιδιάζουσας αυτής προσωπικότητας για τη ζωή, διοχετεύεται σε όλο το αφήγημα και βρίσκει διέξοδο σε βίαιες macho εκτονώσεις για λόγους αναψυχής μέσα σε μισοσκότεινους διαδρόμους και αυτοσχέδιες παλαίστρες. Η γεμάτη αυτοπεποίθηση στάση του σώματός του, οι κινήσεις του, οι εκφράσεις του προσώπου του, η σπιρτάδα στο βλέμμα του και γενικότερα η απείθαρχη φύση του υπογραμμίζονται από τα cult κλασικά γυαλιά ηλίου που συμπληρώνουν την εικόνα του, τα Oliver Peoples 523. Αυτό το ζευγάρι τονίζει ακόμη περισσότερο τη σιγουριά που διακατέχει τον ‘Tyler’ για τον εαυτό του, το πόσο τραχύς, σκληροτράχηλος, και θρασύς είναι όπως ακριβώς και ο κόσμος του Fight Club. Τον αναδεικνύουν σε ένα δυσεύρετο πρότυπο απρόβλεπτου και αλύγιστου αντιήρωα που απλά «δεν υπάρχει», αν με εννοείς! Οι μεγάλοι κόκκινοι φακοί των γυαλιών του που προσιδιάζουν στην όψη με τα μάτια ζωυφίου εναρμονίζονται άψογα με τo κατά τ’ άλλα αψεγάδιαστο και στην τρίχα look του, συμπεριλαμβανομένου του κόκκινου δερμάτινου και των φλοράλ πουκάμισών του. Για πάμε πάλι: ποιός είπαμε είναι ο βασικός κανόνας του Fight Club;

The Big Lebowski (1998) | Vuarnets Legend 03 sunglasses

Η κινηματογραφική μορφάρα, ‘The Dude’, δεν χρειάζεται συστάσεις! Οι Joel και Ethan Coen έκαναν άλλο ένα κινηματογραφικό θαύμα και σκηνοθετώντας τον Jeff Bridges ως ‘Jeffrey "The Dude" Lebowski’, μας παρέδωσαν μία από τις πιο χαρακτηριστικές φυσιογνωμίες της μεγάλης οθόνης! Με αέρα αραχτού και light τόσο που σου βγαίνει να αναφωνήσεις στον πρωταγωνιστή «σωραίος ρε φίλε!», βλέπεις αυτήν την αίσθηση να την ενισχύει το τουπέ του άνετου και του χαλαρού που αποπνέει επίσης το γυαλί Vuarnets Legend 03.

Τα γυαλιά αυτά εμφανίστηκαν τη δεκαετία του ‘60, με τον ελαφρύ και βολικό κοκάλινο σκελετό τους να διακρίνεται για το design και την ποιότητά του. Αυτό το φίνο γυαλάκι έμελε να αποτελέσει μία από τις σήμα-κατατεθέν στιλιστικές επιλογές του ‘The Dude’ πέρα από την ρόμπα και τις παντόφλες του, ενός τύπου που δεν ιδρώνει καν το αυτί του που έχει μπλέξει και τον τραβολογάνε άγρια, αλλά ναι “σπάζεται” αν χυθεί κάτω αυτό που πίνει με τόση ευχαρίστηση μέσα στο ποτηράκι του!

Leon, The Professional (1994) | Jean Paul Gaultier 58-00072

Ο Leon, ο εμβληματικός χαρακτήρας που έπλασε ο Luc Besson με την κορυφαία σκηνοθετική του μανιέρα αναμφισβήτητα είναι από τους πιο iconic επαγγελματίες εκτελεστές του θεάματος. O Jean Reno του έδωσε ξεχωριστή πνοή μέσα από μία εκπληκτική και συγκινητική ερμηνεία. Ας μην ξεχνάμε όμως και την απίστευτη χημεία και τη δυναμική αλληλεπίδρασή του ηθοποιού με την ταλαντούχα συμπρωταγωνίστριά του, την τότε πολύ νεαρή Natalie Portman η οποία έκανε εκείνη την περίοδο τα πρώτα της βήματα στην υποκριτική. Μεταξύ άλλων, αυτά που προσέχει κανείς πάνω στον βασικό ήρωα, τον μοναχικό Leon, είναι το κάπως hipster γυαλί του, Jean Paul Gaultier 58-00072. Ο αγαπημένος και φαινομενικά άκακος αυτός άνθρωπος μπορεί με το συγκεκριμένο αξεσουάρ να εκπέμπει φιλήσυχα vibes, αλλά φυσικά αυτό το ζευγάρι γυαλιών λειτουργεί ως η τέλεια βιτρίνα για έναν εξπέρ σπεσιαλίστα δολοφόνο που ωστόσο “κόβεται με την καρδιά ενός μαρουλιού” για χάρη μίας ατίθασης, πανέξυπνης και στοργικής θετής κόρης!


Αισίως κλείνουμε τη χρυσή δεκάδα με το 2ο μέρος του αφιερώματος, ολοκληρώνοντάς το με honorable mentions που βεβαίως δεν θα γινόταν να παραλειφθούν όπως τα γυαλιά ηλίου των: Susan Sarandon στο Thelma and Louise (1991), Robert De Niro στο Taxi Driver (1976), Dominique Swain στο Lolita (1997), Steve McQueen στο The Thomas Crown Affair (1968), Cary Grant στο North By Northwest (1959), Clint Eastwood στο Dirty Harry (1971), Gene Tierney στο Leave Her to Heaven (1945), Marcello Mastroianni στο La dolce vita (1960) κ.ά.

Αν πάλι έχουμε ξεχάσει κάτι, by all means δώσε μας τα φώτα σου! Ελπίζουμε να απόλαυσες την αναδρομή στις «Top περσόνες του σινεμά που μας έβαλαν τα γυαλιά κανονικά!». Μείνε συντονισμένος στους Unboxholics γιατί έρχονται πολλά άλλα που πρέπει να δεις και να διαβάσεις!