Windows Phone 8.1

Οι εντυπώσεις μας από το Preview for Developers
22 Απριλίου 2014 09:54
Windows Phone 8.1

Δεν χωράει αμφισβήτηση πως κάθε κάτοχος WindowsPhone 8 περίμενε το επόμενο μεγάλο update του mobile λειτουργικού της Microsoft. Τα leaks πλήθαιναν και οι φήμες για τα νέα χαρακτηριστικά που -στα Androidκαι iOS θεωρούνταν αυτονόητα- θα έδιναν λίγη αισιοδοξία σε όσους πίστευαν ότι η Microsoft μπορεί να παραδώσει ένα λειτουργικό αντάξιο του ανταγωνισμού, χωρίς κάποιο χαρακτηριστικό να λείπει. Ένα φαινόμενο που η πλατφόρμα έπρεπε να αντιμετωπίσει από το 2011 όπου και πρωτοεμφανίστηκε. Και έτσι και έγινε. Τα WindowsPhone 8.1 είναι το μεγάλο βήμα της Microsoftπρος την ισοφάριση έναντι των υπόλοιπων mobile λειτουργικών. Οι Unboxholics, από τις 14 Απριλίου τεστάρουν ενδελεχώς το νέο update του λειτουργικού, που προς το παρόν διατίθεται μόνο μέσω του Preview for Developers προγράμματος, στο οποίο μπορεί ο κάθε κάτοχος WindowsPhone να μπει και να το κατεβάσει οποιαδήποτε συσκευή και αν έχει (Nokia, HTC, Samsung, Huawei), απλά ακολουθώντας τον εξής πολύ απλό οδηγό. Να τονίσουμε ότι δεν πρόκειται για την τελική έκδοση των 8.1, η οποία θα έρθει προς τις αρχές Ιουνίου και μέχρι τότε θα υπάρξουν διορθώσεις για τα όσα"χοντροκομμένα" bugs έχουν εντοπιστεί.

Ας πάμε στο ψητό όμως που είναι οι εντυπώσεις μας από το νέο λειτουργικό. Δεν το αποκαλούμε τυχαία «νέο λειτουργικό», αφού πραγματικά ανανεώνει σχεδόν ριζικά την λειτουργικότητα αλλά και την εμφάνιση του WindowsPhone σας. Να ξεκινήσουμε από τις πιο σημαντικές αλλαγές, αυτές που φαίνονται μόλις μετά από 2-3 tap στην οθόνη. Το Action Centre ή αλλιώς το Notification Centre που έφτιαξε η Microsoft για να έρθει στα ίσια με το πλέον βασικό χαρακτηριστικό του Android. Τέρμα λοιπόν στα ανιαρά toast notificationsπου ήταν ο μόνος τρόπος να ειδοποιηθούμε για κάτι, κάτι που πολλές φορές έπαιρνε αρκετά πολύτιμα δευτερόλεπτα για να εμφανιστεί, είτε κολλούσε, είτε εμφανιζόταν ανάλογα με...τα κέφια της εφαρμογής. Οι ειδοποιήσεις στα WP 8.1 προβάλλονται με τους  εξής τρόπους: toast notification, με εικονίδιο στην επάνω μπάρα και ως ειδοποιήσεις με τον γνώριμο τρόπο που έχουμε δει στο Android και το iOS κάνοντας απλά swipe από το πάνω μέρος της οθόνης, προς τα κάτω.

          

Από το ίδιο πεδίο, μπορείτε να πάτε απευθείας στα settings, να δείτε τα ποσοστά της μπαταρίας και την ημερομηνία ή να χρησιμοποιήσετε ένα από τα τέσσερα διαθέσιμα «quick actions” για να ανοίξετε το Wi-Fi, το GPS, να χαμηλώσετε τη φωτεινότητα κτλ. Αν και δίνεται αρκετός χώρος για customization, τα τέσσερα κουμπιά δέχονται μονάχα 11 προκαθορισμένες εντολές. Ως αποτέλεσμα βλέπουμε να υπάρχουν επιλογές, όχι τόσο εύχρηστες και διαδεδομένες για να τις έχετε σε συντόμευση, όπως η δημιουργία VPN, το άνοιγμα του “quiet hours” και ακόμη περισσότερο της κάμερας –δεν καταλάβαμε την ύπαρξη του μιας και υπάρχει ήδη το dedicated κουμπί για αυτή τη δουλειά- και του “project my screen’ μια λειτουργία που επιτρέπει τη προβολή της οθόνης του κινητού σε κάποιον υπολογιστή.

Μας δημιουργούνται απορίες για το κατά πόσο δύσκολο στην υλοποίηση θα ήταν να υπήρχαν custom quick actions ή τουλάχιστον να υπήρχαν περισσότερες επιλογές όπως το άνοιγμα των 3G/4Gdata, που είναι από τα βασικότερα shortcuts που συναντάμε στην αντίστοιχη μπάρα του Android. Σε περίπτωση που δεν θέλετε να δείτε κάποια ειδοποίηση απλά κάνετέ τη swipe προς τα δεξιά και αυτή θα εξαφανιστεί. Αν για παράδειγμα το Facebook σας έχει 5-6 ειδοποιήσεις μαζί, αυτές θα ομαδοποιηθούν σε μια στο action center κάτω από τη ταμπέλα "Facebook”, εκεί μπορείτε να κάνετε tap σε κάθε ξεχωριστή ειδοποίηση όχι όμως και να τις βγάλετε από τη μέση μία-μία κάνοντας swipe.

Η Start Screen έχει δεχθεί και αυτή το λιφτινγκ της αφού μπορείτε εκτός των κλασσικών χρωμάτων στα tiles να βάλετε οποιαδήποτε εικόνα επιθυμείτε. Το εφέ που δημιουργείται, ιδιαίτερα όταν η εικόνα είναι κατάλληλη για background, είναι το λιγότερο εντυπωσιακό διότι έχει και μια 3D parallax ικανότητα όταν γίνεται σκρολλάρισμα,  παρόμοια με αυτή που είδαμε στο iOS 7. Στα της Start Screen καλοδεχούμενη είναι η επιλογή για μια τρίτη σειρά tiles, που είναι απόλυτα δική σας επιλογή αν θα την ενεργοποιήσετε, καθώς υπάρχει περίπτωση τα πολύ μικρά tiles να είναι… σχεδόν άφαντα σε μικρές οθόνες όπως τα Lumia 520 και Lumia 620. Από την άλλη δίνει χώρο για περισσότερα pinned tiles στην οθόνη κάτι που μας κάνει να αποφύγουμε το swipe από τα δεξιά για να πάμε στο app drawer και παράλληλα ενισχύει αυτό το πανέμορφο parallax effect με τα διαφανή tiles. Σε αυτό το σημείο μπορεί να γίνει αναφορά και στα νέα animations που διέπουν ολόκληρα τα WP 8.1 και προς έκπληξη μας είναι γρηγορότερα και ομορφότερα από τα προηγούμενα.

         

Προχωρώντας στο επίσης ανανεωμένο Windows Store το οποίο γίνεται ένα με το αντίστοιχο των Windows 8.1 και σε αυτό οφείλεται, τόσο η ενοποίηση του UI, όσο και τα universal apps. Όπως θα δείτε και στις συνοδευτικές εικόνες, η βαθμολόγηση ενός app έχει αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο. Γενικότερα η παρουσίαση και οι πληροφορίες για το εκάστοτε app δίνονται ακριβώς στο πιάτο για το χρήστη. Όσον αφορά τα Universal apps αυτά είναι εύκολα διακριτά από ένα ειδικό λογότυπο δίπλα από την ονομασία τους. Έτσι λοιπόν αν αγοράσετε για παράδειγμα το Halo: Spartan Assault από το Windows Store του WindowsPhone, αυτό θα είναι διαθέσιμο τόσο στο PC, όσο και στο Xbox, αρκεί φυσικά το account να είναι το ίδιο σε όλες τις συσκευές. Επίσης αν, επί παραδείγματι, έχετε κατεβάσει το Skype για Windows 8, τότε το Skype για τα WP 8.1 θα σας περιμένει έτοιμο να το κατεβάσετε μέσω του download history.

Επειδή αναφέραμε το Skype θα πρέπει να σημειώσουμε ότι έχει γίνει πολύ καλή δουλειά στη συνεννόηση των mobile και desktop εφαρμογών, ιδιαίτερα στο πως διαχειρίζονται τις ειδοποιήσεις. Οι ενημερώσεις των apps γίνονται επιτέλους αυτόματα και όποτε υπάρχει μια διαθέσιμη θα ειδοποιήστε από το Action Centre και όχι μέσω του Live Tile του WindowsStore, που αποτελούσε και το μοναδικό τρόπο. Πόντους ευχρηστίας δίνεται επίσης στο ότι τα apps και κατ’ επέκταση τα παιχνίδια, μπορούν να εγκατασταθούν στην SDκάρτα. Πρόκειται για ένα μακροχρόνιο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν όλα τα κινητά με 8GB εσωτερικού αποθηκευτικού και κάτω, τα οποία μετά από λίγο καιρό δεν είχαν χώρο ούτε για το Twitter, πόσο μάλλον ένα παιχνίδι των 200 και 400MB.Συνιστάται, όμως, ότι για να "τρέξετε" απροβλημάτιστα τις εφαρμογές θα πρέπει η SD card να είναι Class 6 ή Class 10. Αυτό που λείπει για να δέσει το γλυκό σε αυτόν τον τομέα είναι η παρουσία ενός file manager.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στη Cortana, τη virtual assistant (αλά Siri) της Microsoft. Καταρχάς μόνο από το όνομα προκαλείται ένα ρίγος στους απανταχού gamers που γνωρίζουν τι σημαίνει αυτό το όνομα από το σύμπαν της σειράς Halo. Το δεύτερο ρίγος έρχεται όταν ακούγεται φωνή της ίδιας της Jen Taylor που ενσάρκωσε τη γαλάζια ΑΙ. Ως η προσωπική βοηθός, σκοπός της είναι να σας βοηθήσει στο να βρείτε οποιαδήποτε πληροφορία επιθυμείτε πάρα πολύ γρήγορα χρησιμοποιώντας μόνο τη φωνή σας και σύντομα θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο της πλατφόρμας. Με το notebook, η Cortana μαθαίνει τα ενδιαφέροντά σας (interests), είτε αυτά είναι τα νέα της πολιτικής ή της αθλητικής σκηνής, τα μαγαζιά που συχνάζετε, είτε απλά αν θα χάσετε την επόμενη πτήση σας. Προσαρμόζεται πολύ εύκολα στις ανάγκες σας και ανάλογα με τις κινήσεις και τα "ψαξίματα" που κάνετε, προσαρμόζει αναλόγως αυτά που θα σας παρουσιάζει ως ενημερώσεις και νέα καθημερινά. Άλλωστε όπως αστειεύεται κάθε φορά που ψάχνει για κάτι, "απορροφά το internet".

           

Ως η πρώτη προσπάθεια της Microsoft για μα προσωπική βοηθό είναι αξιοθαύμαστη ιδιαίτερα αναλογιστούμε ότι η Cortana βρίσκεται σε beta φάση, όπως η Siri στα πρώτα της βήματα. Έχει το βάρος να αντικαταστήσει το...ανεπιθύμητο για πολλούς Bing Search και απλά βασίζεται σε αυτό για κάποιο search. Βέβαια όλες οι εντολές που τις δώσαμε ήταν στα αγγλικά και για να την χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να αλλάξετε το locale της συσκευής σας στις ΗΠΑ. Δεν είχε ιδιαίτερο πρόβλημα να αναγνωρίσει την βαριά προφορά ή ακόμα και μια πιο ιδιαίτερη βρετανική χροιά, όμως όπως κάθε virtual assistant είναι πρακτικά αδύναμη στο να κατανοήσει εντολές όταν οι περιβαλλοντικοί ήχοι μπουκώνουν το μικρόφωνο. Για το βρεφικό επίπεδο στο οποίο βρίσκεται –και μας παραδέχτηκε η ίδια σε μια «συζήτηση» που είχαμε- λειτουργεί μια χαρά, φυσικά όχι απροβλημάτιστα. Αν δεν αναγνωρίσει κάποια εντολή από τη λίστα εντολών τότε θα κάνει απλά search τη συγκεκριμένη φράση, πράγμα που συναντάμε στο Google Now και τη Siri. Ανοίξτε απλά τη Cortana μέσω του live tile ή απλά κρατήστε παρατεταμένο το search button και αναφωνήστε Help. Τότε θα ανοίξει ένας διάλογος με τη Cortana και θα σας προβάλει κάποιες βασικές εντολές με τις οποίες μπορείτε να ξεκινήσετε.

Στόχος της Microsoft στο μέλλον είναι να υπάρξει περισσότερη συζήτηση ανάμεσα στο χρήστη και τη Cortana και έτσι το αποτέλεσμα να είναι πιο φυσικό για τον χρήστη και να μην χρειάζεται να γνωρίζει τις προκαθορισμένες εντολές, κάτι που με τον καιρό θα χτιστεί μαζί με την ευφυΐα της. Το πνεύμα της Cortana συνυπάρχει σε όλα τα σημεία του λειτουργικού και θα τη δείτε να παραμονεύει στο Office, στο OneNote, στα μηνύματα κ.α. Για καλό σας, φυσικά, αφού για παράδειγμα σε κάποιο μήνυμα μπορεί να υπάρχει υπογραμμισμένη μια διεύθυνση ή ένα τηλέφωνο και η Cortana να σας οδηγήσει κατευθείαν σε αυτή ή να τηλεφωνήσει ή να δημιουργήσει μια υπενθύμιση αυτόματα. Μπορεί επίσης να αναγνωρίσει τη μουσική που παίζει από πίσω ως άλλο Shazam. Δεν λείπει και η αστεία πλευρά της Cortana αν της ρωτήσετε για ορισμένα πράγματα όπως το ποιος είναι ο πατέρας της ή το τι πιστεύει για την Apple και τη Siri, τα οποία μπορείτε να δείτε στις παρακάτω εικόνες.

          

Ο αναβαθμισμένος Internet Explorer 11 έρχεται με τη φόρα του ΙΕ10, ο οποίος είναι από τους σταθερότερους και πιο smooth browsers για smartphones εκεί έξω. Εμφανέστατα πιο γρήγορος στο άνοιγμα των σελίδων, φέρνει και κάποια σημαντικά χαρακτηριστικά όπως το Reading mode που προβάλλει το κείμενο μιας σελίδας σε στυλ εφημερίδας. H διαχείριση των tabs έχει καλύτερη απόκριση και δεν υπάρχει όριο στο πόσες καρτέλες μπορείτε να έχετε ανοιχτές, ενώ η πρόσβαση σε αυτές είναι πιο εύκολη με το ανάλογο κουμπί δίπλα από τη URL μπάρα. Αυτονόητη έπρεπε να θεωρηθεί και η προσθήκη ενός "incognito mode" που έρχεται υπό τη μορφή του In Private mode, το οποίο έχει την αντίστοιχη χρήση με το incognito του Chrome, όμως είναι σχεδόν κρυμμένο ως επιλογή και δύσχρηστο για κάποιον που επιθυμεί να σερφάρει χωρίς να καταγράφετε το ιστορικό του. Για να το βρείτε απλά πηγαίνετε στη διαχείριση καρτέλων, κάντε tap στις τρεις τελείες και θα δείτε το InPrivate mode. Στην αναπαραγωγή των video ο IE11 κάνει τη δουλειά του και μπορεί να αναπαράγει αυτόματα όλα τα HTML5 και WebGL βίντεο, ένα πρόβλημα  που αντιμετώπιζε μέχρι πρότινος στο YouTube.

Οι επαφές στα WP 8.1 συγχρονίζονται και με το Skype, το οποίο έχει ενσωματωθεί πλήρως στην ατζέντα και τον dialer του συστήματος, επιτρέποντας μας να αλλάξουμε μια απλή τηλεφωνική κλήση σε κλήση ή βιντεοκλήση μέσω Skype. Η προσθήκη του smart dial και του Speed dial ήταν αναγκαία και από αυτές που είχαν προτεραιότητα στη λίστα της Microsoft. Η πληκτρολόγηση στα 8.1 έγινε περισσότερο γρήγορη χάρη στην προσθήκη του Word Flow keyboard, ενός πληκτρολογίου στα πρότυπα του Swype και του Swift key, που χωρίς να αφήσετε το δάχτυλο σας από την οθόνη και να συνεχίζετε να γλιστράτε πάνω στα γράμματα σάς επιτρέπει να γράφετε το μήνυμα σας με αστραπιαία ταχύτητα. Σε σημεία φοβηθήκαμε για το αν θα βάζει κεφαλαία  ή κενά ανάμεσα από τις λέξεις και όμως όλα τα έκανε αυτόματα. Η λειτουργία είναι αλάνθαστη και συνεχίζει την παράδοση που θέλει το virtual keyboard των WindowsPhone ως ένα από τα πιο αξιόπιστα. Το WordFlow, όμως, προς το παρόν δεν υποστηρίζει την ελληνική γλώσσα, όπως και η Cortana, όμως κάτι μας λέει ότι η υποστήριξη της ελληνικής δεν θα αργήσει να έρθει έστω για το Word Flow.

           

Το battery saving mode έρχεται και αυτό με πολλές βελτιώσεις όπως αυτό του Battery Sense, που μας επιτρέπει ουσιαστικά να βλέπουμε ποια εφαρμογή είναι η πιο λαίμαργη από όλες και καταναλώνει τους περισσότερους πόρους της μπαταρίας –κάτι που μόνο οι χρήστες του iPhone έχουν να ζηλεύουν πια. Επιπλέον, το Wi-Fi Sense έχει τη δυνατότητα να σας συνδέει αυτόματα σε δημόσια hotspots δίνοντας αυτόματα τα απαραίτητα στοιχεία και όσο εσείς προχωράτε αυτό συνεχίζει να σας συνδέει όπου είναι δυνατό.

Μια ακόμη αλλαγή που αφορά τον τομέα των media στα WindowsPhone 8.1 είναι ο διαχωρισμός του Xbox Music + Video hub σε δυο ξεχωριστές Xbox Music και Xbox Video εφαρμογές. Πρόκειται για μια περίπτωση "δίκοπο μαχαίρι", καθώς πέραν των ελάχιστων αισθητικών αλλαγών η λειτουργία τους δεν είναι η αναμενόμενη, κυρίως όσον αφορά το Music app το οποίο χωλαίνει. Αργεί για φορτώσει το album, άλλες φορές τη playlist, ενίοτε μπορεί να μην φορτώσει καθόλου όλα τα τραγούδια ενός καλλιτέχνη και να κολλήσει. Επίσης παρατηρούνται ατασθαλίες στη χρήση της εφαρμογής, όπως το ότι δεν μπορούμε με swipe να αλλάξουμε τραγούδι ή να δούμε πιο κομμάτι θα παίξει έπειτα, το οποίο παλιότερα ήταν δυνατό αφού απεικονίζονταν το επόμενο κομμάτι με ημιδιάφανη γραμματοσειρά. Είπαμε δίκοπο μαχαίρι γιατί από τη στιγμή που δεν είναι ενσωματωμένα στο λειτουργικό αλλά αποτελούν ξεχωριστές εφαρμογές τότε μπορούν να ενημερώνονται συχνά και ήδη το πρώτο update για το Xbox Music αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες.

Συναντήσαμε τόσες προσθήκες στα WP 8.1 που τα όσα αφαιρέθηκαν δεν είχαν άμεσο αντίκτυπο στη χρήση του OS. Αρκεί να αναφέρουμε ότι το περιβόητο Peoples Hub και το Messaging app έχουν χάσει την ενσωμάτωση με το Facebook και πλέον για κάθε ενημέρωση του status σας ανακατευθύνει στην επίσημη εφαρμογή ή στη περίπτωση του chat το Facebook Messenger αποτελεί τη λύση. Μόνο το Twitter έχει άμεση σύνδεση με το λειτουργικό και μπορεί να τουιτάρει απευθείας από το σκοτεινό Peoples Hub.

         

Στα ενδιαφέροντα tweaks που έχουν γίνει από εδώ και από εκεί στο λειτουργικό συγκαταλέγονται τα εξής: ξεχωριστή αυξομείωση του ήχου για τους ήχους ειδοποιήσεων και τα media ή τις εφαρμογές, το swipe προς τα κάτω για να διαγράψετε κάποια εφαρμογή από τον task manager, ιστορικό μηνυμάτων, ένα πιο συμμαζευμένο Photo Hub, η δημιουργία VPN, 3Dχάρτες και Aerial view στο HERE Maps, DataSense, κάθε νέα εφαρμογή έχει την ένδειξη “NEW” στο appdrawer, οι ενδείξεις της μπαταρίας, του σήματος και του Wi-Fi δεν κρύβονται μετά από λίγο, αντιθέτως μένουν πάντα εμφανείς, το βελτιωμένο ημερολόγιο που προβάλει πλέον γενέθλια, ραντεβού και γεγονότα για πολλές βδομάδες μπροστά και, τέλος, το ανανεωμένο UI του Camera app, με την προσθήκη του burst mode.

Δεν πρόκειται για μια ριζική αλλαγή στη πλατφόρμα των WindowsPhone, εδώ η Microsoft επέλεξε μια τακτική που θα λέγαμε ότι αντί να εφευρίσκει τον τροχό απλά φτιάχνει καλύτερα λάστιχα. Δανείστηκε όλα τα χαρακτηριστικά που θεωρούνται βασικά στον κόσμο των smartphones εν έτη 2014 από τα υπόλοιπα δύο λειτουργικά –κυρίως όμως τον άμεσο ανταγωνιστή του το Android- και αντί να τα εξελίξει με κάποιον τρόπο, απλά τα ενσωμάτωσε όμορφα στο δικό της οικοσύστημα, χωρίς να ανοίξει ρουθούνι. Με το WindowsPhone 8.1, η Microsoft ισοφαρίζει από άποψη χαρακτηριστικών και επιλογών τα Android και iOS, που τόσο καιρό το κορόιδευαν σαν το ανήμπορο συμμαθητή σε μια σχολική αυλή και με το δίκιο τους αφού υστερούσε σημαντικά σε θεμελιώδη τομείς, όπως αυτό του notification centre. Και μετά από αυτή τη γλυκιά γεύση που μας άφησε το update, αυτό που κρατάει πίσω τα WindowsPhone σε σχέση με τους ανταγωνιστές του είναι το φτωχό σε ποιότητα και περιεχόμενο WindowsStore. Δεν γνωρίζουμε για πόσο ακόμη θα υστερεί και εκεί, τουλάχιστον κατάφερε μετά κόπων και βασάνων να παλέψει και να κοιτάξει θα λέγαμε στα ίσια τα iOS και Android. Ο δρόμος μέχρι τη κορυφή όμως είναι πολύ μακρύς που λένε και οι AC/DC, αισιόδοξο όμως αποτελεί το γεγονός ότι η Microsoft οδεύει πλέον στο σωστό μονοπάτι.

Tags: