Batman: Μια αναδρομή στις καλύτερες ταινίες του Σκοτεινού Ιππότη, animated και μη

Λίγες ώρες πριν την μεγάλη πρεμιέρα
03 Μαρτίου 2022 12:39
Batman: Μια αναδρομή στις καλύτερες ταινίες του Σκοτεινού Ιππότη, animated και μη

Στις 30 Ιουλίου του 1966, η ταινία Batman, βασισμένη στην ομότιτλη τηλεοπτική σειρά του αμερικανικού δικτύου ABC, κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους των Ηνωμένων Πολιτειών. Στο πρότζεκτ θα συμμετέχουν τα περισσότερα μέλη του αρχικού καστ, συμπεριλαμβανομένων και των Adam West και Burt Ward στους ρόλους των Batman και Robin αντίστοιχα. Το πραγματικό του ντεμπούτο στην μεγάλη οθόνη όμως έγινε στις αρχές της δεκαετίας ’40. Από εκείνη την στιγμή και έπειτα, ο χάρτινος ήρωας του Αμερικανού κομίστα Bob Kane, έχει εμφανιστεί στην μεγάλη οθόνη ουκ ολίγες φορές, χαρίζοντας μας εμπειρίες και αναμνήσεις που θα μας συντροφεύουν σε όλη μας τη ζωή. Ο καθένας μας έχει και μια ξεχωριστή ιστορία να αφηγηθεί για το πως βίωσε την πρώτη φορά που ήρθε σε επαφή με τον σκοτεινό και μυστήριο κόσμο του Gotham City.

Αναμένοντας λοιπόν την πρεμιέρα του καινούργιου "The Batman" των Matt Reeves και Robert Pattinson, πάμε να θυμηθούμε μαζί μερικές από τις καλύτερες στιγμές του Μασκοφόρου Εκδικητή στον κινηματογράφο.


The Lego Batman Movie | Chris McKay (2017)

Στην προσπάθεια του Batman να σώσει το Gotham από τον μοχθηρό «Joker», θα πρέπει να μάθει να συνεργάζεται και με άλλους. Ο μέχρι πρότινος μοναχικός εκδικητής, αντιλαμβάνεται ότι κάποιες φορές η βοήθεια από άλλους είναι σημαντική.

Χωρίς καμία αμφιβολία, το The Lego Batman Movie είναι μία από τις πιο διασκεδαστικές, αστείες, έξυπνες, αυτοαναφορικές και family-friendly παραγωγές της Warner Animation. Το ανεπανάληπτο cast ηθοποιών περιλαμβάνει τους: Will Arnett, Zach Galifianakis, Michael Cera, Rosario Dawson, Ralph Fiennes και Jenny Slate. Ξεχωρίζουν σίγουρα ο Joker του Galifianakis, ο Robin του Cera αλλά και ο Batman του Arnett οι οποίοι δίνουν μοναδική ζωντάνια στους χαρακτήρες τους.


Batman Returns | Σκηνοθεσία: Tim Burton (1992)

Την ημέρα των Χριστουγέννων, οι Tucker και Esther Cobblepot, γίνονται γονείς ενός παραμορφωμένου μωρού. Πιστεύοντας ότι η υψηλή κοινωνία του Gotham δεν θα αποδεχόταν ποτέ το παιδί τους λόγω του παρουσιαστικού του, οι Cobblepots τον βάζουν σε ένα καλάθι και τον ρίχνουν στον υπόνομο, όπου στην συνέχεια τον ανακαλύπτουν μια οικογένεια πιγκουίνων. 33 χρόνια μετά, ο Oswalt, γνωστός ως Penguin, επιστρέφει και προκαλεί αναταραχές στην πόλη.

Μέσα στο γνωστό γοτθικό κόσμο του Burton, οι χαρακτήρες της συγκεκριμένης ταινίας μοιάζουν σαν κινούμενα ανθρώπινα καρτούν. Η γοητευτική φιγούρα της Michelle Pfeiffer στο ρόλο της Catwoman, η αξεπέραστη, καμπουριασμένη μορφή του Danny DeVito στο ρόλο του Penguin, αλλά και η απολαυστική παρουσία του Michael Keaton στον ρόλο του Batman, συνθέτουν ένα αξιομνημόνευτο sequel της ταινίας του ’89, το οποίο ισορροπεί με μαεστρία ανάμεσα στο κωμικό και δραματικό ύφος.


Batman: Under the Red Hood | Σκηνοθεσία: Brandon Vietti (2010)

Την στιγμή που ο Batman αντιμετωπίζει μια καινούργια κατάσταση η οποία απειλεί και πάλι το Gotham City, ψυχικά τραύματα του παρελθόντος αλλά και οδυνηρές αναμνήσεις έρχονται στο προσκήνιο. Η νέα πρόκληση για τον Σκοτεινό Εκδικητή, ακούει στο όνομα Red Hood.

Ένα από τα πιο επιτυχημένα animation του DC Universe, το Batman: Under the Red Hood πρόκειται για μια τίμια προσθήκη στο lore του Batman. Με τις εξαιρετικές ερμηνείες πίσω από τα μικρόφωνα από τον Jensen Ackles στον ρόλο του Red Hood, τoν Neil Patrick Harris στον ρόλο του Nightwing αλλά και τoν John DiMaggio στον ρόλο του Joker να προσδίδουν επιπλέον ποιότητα στο πρότζεκτ.


Batman: The Dark Knight Returns | Σκηνοθεσία: Jay Oliva (Part 1 & 2)

Το Batman: The Dark Knight Returns, χωρίζεται σε 2 μέρη, το 1ο μέρος κυκλοφόρησε στις 25 Σεπτεμβρίου 2012, ενώ το 2ο μέρος κυκλοφόρησε στις 29 Ιανουαρίου 2013. Μια συλλεκτική έκδοση που συνδυάζει και τις δύο ταινίες κυκλοφόρησε στις 8 Οκτωβρίου 2013. Στις animated αυτές ταινίες θα δούμε την επιστροφή του Batman στην ενεργό δράση μετά από 10ετη απουσία.

Έχω την αίσθηση ότι τα 2 μέρη του Batman: The Dark Knight Returns, σφύζουν από αξιομνημόνευτες σκηνές οι οποίες δημιουργούν έντονα συναισθήματα συγκίνησης, αγωνίας αλλά και ενθουσιασμού. Εξαιρετική ερμηνεία από τον γερόλυκο Peter Weller ο οποίος δανείζει την φωνή του στον χαρακτήρα του Bruce Wayne, αλλά και του Michael Emerson στον ρόλο του αρχιεχθρού του Batman, Joker.


Batman Begins | Σκηνοθεσία: Christopher Nolan (2005)

Ο Bruce Wayne, σε μικρή ηλικία βλέπει τη δολοφονία των γονιών του και ορκίζεται να πάρει εκδίκηση. Μεγαλώνοντας, ταξιδεύει σε διάφορες χώρες με στόχο να νικήσει τους εσωτερικούς του δαίμονες και να εκπαιδευτεί σε διάφορες πολεμικές τέχνες για την αντιμετώπιση εγκληματιών. Όταν επιστρέφει στο Gotham City είναι έτοιμος να πολεμήσει το οργανωμένο έγκλημα και να φέρει ειρήνη και ασφάλεια στην πόλη.

Η τριλογία Dark Knight του Nolan θεωρείται από πολλούς ό,τι καλύτερο έχουμε δει όσο αφορά την μυθολογία του Batman στον κινηματογράφο. Με το Batman Begins, μας άφησε όλους έκπληκτούς καθώς η εισαγωγή μας στον κόσμο του Gotham έγινε μέσα από ένα άκρως ρεαλιστικό πρίσμα που δεν είχαμε συναντήσει ξανά στο παρελθόν. Ένα σκηνοθετικό όραμα το οποίο άφησε το δικό του ιδιαίτερο στίγμα στο franchise, ενώ μοιάζει μέχρι και σήμερα να μην μπορεί να ξεπεραστεί εύκολα από άλλους δημιουργούς.


Batman | Σκηνοθεσία: Tim Burton (1989)

Γόνος πλούσιας οικογένειας, ο Bruce Wayne, ορκίστηκε να εκδικηθεί για τον θάνατο των γονιών του δίνοντας μάχη ενάντια στο έγκλημα μεταμφιεσμένος ως ένας Μασκοφόρος Τιμωρός που ακούει στο όνομα Batman. Ο πόλεμος του ξεκινά με τον Jack Napier, γνωστό αργότερα ως Joker.

Οι 2 ταινίες του Tim Burton, αυτή του ’89 και στην συνέχεια αυτή του ’92, προσδιόρισαν τον τόνο αλλά και το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορούσε να υπάρξει η μυθολογία του Batman στον κόσμο του σινεμά. Με την εκκεντρική σκηνογραφία αλλά και την εμβληματική μουσική του Danny Elfman, το Batman, θα κατέχει πάντα μια ιδιαίτερη θέση στο κινηματογραφικό σύμπαν του Σκοτεινού εκδικητή. Ξεχωρίζει η απολαυστική ερμηνεία του Jack Nicholson στον ρόλο του σαδιστή Joker αλλά και η νοσταλγική φιγούρα του Michael Keaton στον ρόλο του Bruce Wayne.


Batman: The Mask of Phantasm | Σκηνοθεσία: Bruce Timm, Eric Radomski (1993)

 

Ενώ ο Batman μοιάζει να έχει απαλλάξει το Gotham City από επικίνδυνους κακοποιούς, μια σκοτεινή, διαβολική φιγούρα, γνωστή ως Φάντασμα εμφανίζεται από το πουθενά με σκοπό να εξοντώσει, ηθικά και φυσικά, τον σωτήρα της πόλης.

Το Mask of Phantasm, το animated αυτό διαμαντάκι, παρόλο τις χαμηλές εισπράξεις στο box office, ανήκει σίγουρα ανάμεσα στις καλύτερες μεταφορές κόμικς στον κινηματογράφο. Ήταν η πρώτη κινηματογραφική ταινία μεγάλου μήκους παραγωγής της Warner Bros. Animation και κυκλοφόρησε στις 25 Δεκεμβρίου του 1993 – με κοινό και κριτικούς να δηλώνουν εντυπωσιασμένοι από την ταυτότητα που έδωσαν στους χαρακτήρες με την φωνητική τους ερμηνεία οι ηθοποιοί, με το στυλιζαρισμένο σχέδιο αλλά και με την εξαιρετική μουσική.


The Dark Knight | Σκηνοθεσία: Christopher Nolan (2008)

Έναν χρόνο μετά τα γεγονότα του Batman Begins, ο υπαρχηγός της αστυνομίας James Gordon, o Batman και ο νέος εισαγγελέας Harvey Dent, έχουν περιορίσει σημαντικά την δράση των συμμοριών που μαστίζουν το Gotham City, μέχρι που ένας μυστηριώδης εγκληματίας γνωστός ως «Joker» κάνει την εμφάνιση του, δημιουργώντας ένα νέο κύμα χάους. Η μάχη εναντίον του θα γίνει βαθιά προσωπική για τον Σκοτεινό Ιππότη.

Η συγκεκριμένη ταινία μετέτρεψε τον Heath Ledger, από έναν ταλαντούχο ηθοποιό της γενιάς του, σε έναν θρύλο του κινηματογράφου. Πέρα όμως από την αριστουργηματική του ερμηνεία (αλλά και τον άδικο χαμό του λίγους μήνες πριν την επίσημη πρεμιέρα της ταινίας) στον ρόλο του Joker, το Dark Knight, είναι ίσως η πιο άρτια κατασκευαστικά ταινία που υπάρχει συνολικά στο σύμπαν του Σκοτεινού Ιππότη και μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί κάποια άλλη να την ξεπεράσει.