Αυτή είναι η ταινία που οι αδερφοί Coen θεωρούν ως την χειρότερή τους

Και δύσκολα να την έχετε μαντέψει
02 Δεκεμβρίου 2021 18:46
Αυτή είναι η ταινία που οι αδερφοί Coen θεωρούν ως την χειρότερή τους

Είναι μια από τις πιο λαμπρές καριέρες σκηνοθετών του Χόλιγουντ αυτή των αδερφών Joel και Ethan Coen, καθώς συγκαταλέγονται δίκαια στους κορυφαίους του αμερικάνικου indie σινεμά.

Οι ταινίες τους πάντα συγκαταλέγονται σε κορυφαίες λίστες παντού είτε αναφερθούμε στο "Fargo" του 1996, στον "Big Lebowski" του 1998 ή και στο "O Brother Where Art Though" του 2000 όπου έδωσαν τη δική τους γουέστερν πινελιά στην Οδύσσεια του Ομήρου.

Μπορεί να μην έλαβαν ποτέ Όσκαρ για τις παραπάνω αλλά τελικά τα κατάφεραν το 2008 με το "No Country for Old Men", το οποίο επίσης αποτελεί ένα από τα διαμάντια τους.  Ενδιάμεσα έχουν κι άλλες κινηματογραφικές απόπειρες που κάθεμιά τους είναι μοναδική κι ας μην είναι τόσο επιτυχημένες όσο οι προαναφερθείσες. Οι ταινίες τους έχουν λάβει 39 υποψηφιότητες από την Ακαδημία και συνολικά μετρουν 6 νίκες, αλλά μέσα σε όλη την ταινιοθήκη τους, ποια θεωρούν οι ίδιοι ως την χειρότερη;

Η ταινία που τη θεωρούν "πολύ κακιά"

Το μαύρο πρόβατο της φιλμογραφίας τους ήταν και το ντεμπούτο του σκηνοθετικού διδύμου. Ο λόγος για το "Blood Simple" που παρόλο που άρεσε στους κριτικούς και έλαβε θετικά λόγια όταν κυκλοφόρησε το 1984, το noir κωμικό θρίλερ έχει χαρακτηριστεί από τον Joel Coen ως "πολύ κακό". 

Μέσα στο βιβλίο "My First Movie: Twenty Celebrated Directors Talk About Their First Film" του Stephen Lowestein, ο Joel Coen μιλάει εκτενώς για την απέχθεια που έχει προς το "Blood Simple". 

Όπως κάθε πρωτάρης σκηνοθέτης, έτσι και αυτοί τότε μάθαιναν ακόμα πως είναι να φτιάχνεις ταινίες στο περιβάλλον του Χόλιγουντ. Ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά:

Από την άλλη όλα μπερδεύονται όταν έρχεται η πραγματική διαδικασία του να φτιάχνεις την ταινία και την ολοκληρώνεις, που κατά ένα μεγάλο ποσοστό ήταν μια θετική εμπειρία. Δεν μπορείς να διαχωρίσεις τον εαυτό σου εντελώς από αυτό κιόλας. Εϊναι μια ταινία που έχω ιδιαίτερη σχέση μαζί της αλλά νομίζω πως είναι αρκετά κακή!

Για να πούμε και λίγα λόγια για το Blood Simple, το οποίο γυρίστηκε με budget μόλις $1.5 εκατομμύρια, ήταν ένα ιδιαίτερο θρίλερ που ξετύλιγε το κουβάρι μιας αιματηρής υπόθεσης σε μια μικρή πόλη του Τέξας. Εκεί όπου ένας ιδιοκτής μπαρ ανακαλύπτει πως ένας από τους εργαζόμενούς του διατηρεί σχέση με την σύζυγό του. Ψέμματα, ευτράπελα και μια χαοτική αλληλουχία παρεξηγήσεων ξεσπούν όταν αποφασίζει να καταστρώσει το σχέδιο δολοφονίας τους. 

Στην ταινία, πέραν από τους αδερφούς Κοέν, έκανε το υποκριτικό της ντεμπούτο και η Frances McDormand, που την χρονιά που κυκλοφόρησε το Blood Simple παντρεύτηκε τον Τζόελ Κοέν, με τον οποίο είναι μέχρι και σήμερα μαζί. Επίσης συμπρωταγωνίστησαν οι John Getz, M. Emmet Walsh και ο Dan Hedaya

Ο Ίθαν Κοέν με τη σειρά του μιλάει με πιο σκληρά λόγια και φάινεται ότι δεν έχει την ίδια παράξενη σχέση που έχει ο αδερφός του:

Ήταν κακόγουστη και άξεστη, δεν υπάρχει άλλος τρόπος να την περιγράψεις. 

Να λοιπόν και μια ταινία που ίσως να έχετε παραβλέψει από την φιλμογραφία των Κοέν, που όπως φαίνεται αξίζει να τη δείτε, ανεξάρτητα από το πώς αυτοί την βλέπουν στα μάτια τους.