Leonardo DiCaprio: 10+1 από τις καλύτερες ερμηνείες του που απλά υποκλιθήκαμε όλοι

Μια καριέρα τόσο λαμπρή όσο λίγες στην ιστορία του Χόλιγουντ
15 Νοεμβρίου 2021 13:15
Leonardo DiCaprio: 10+1 από τις καλύτερες ερμηνείες του που απλά υποκλιθήκαμε όλοι

Έχει γεννηθεί και ζήσει τα περισσότερα του χρόνια στη κοσμοπολίτικη και λαμπερή “πόλη των αγγέλων”, Los Angeles, της California. Η καλλιτεχνική του καριέρα ξεκίνησε αρκετά νωρίς, έχοντας συμμετάσχει σε διάφορες τηλεοπτικές σειρές των 90’s, ενώ το κινηματογραφικό του ντεμπούτο το πραγματοποιεί στα 16 σε μία αδιάφορη κωμωδία τρόμου, το Critters 3 (1991) της Kristine Peterson, -σίγουρα την χειρότερη ταινία από το υπόλοιπο franchise. Ο άνθρωπος που τον ξεχώρισε και του έδωσε την ευκαιρία να αναδείξει το ταλέντο του ήταν ο Robert De Niro, όταν το 1992, τον επιλέγει ανάμεσα από περίπου 400 άλλους νεαρούς ηθοποιούς και τον προτείνει για να παίξει έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στη ταινία This Boy's Life, με συμπρωταγωνιστές την Ellen Barkin και τον ίδιο.

Ο χαρισματικός ηθοποιός, Leonardo DiCaprio, έγινε 47 ετών και με αφορμή τον εορτασμό των γενεθλίων του, ας πάμε να δούμε μερικές από τις πιο σημαντικές στιγμές στην -μέχρι τώρα- αξιοθαύμαστη καριέρα του.


What’s Eating Gilbert Grape | Σκηνοθεσία: Lasse Hallström (1993)

Μέχρι και σήμερα, κάθε φορά που βλέπω την ερμηνεία του αλλά και την ερμηνεία του Johnny Depp στη συγκεκριμένη ταινία, στο πίσω μέρος του μυαλού μου αισθάνομαι ότι παρακολουθώ ντοκιμαντέρ. Απίστευτη η χημεία των δυο τους αλλά, αυτό που κάνει ο Leonardo DiCaprio στον ρόλο του Arnie, τον μικρότερο αδελφό του Depp, ο οποίος υποδύεται τον Gilbert, είναι ό,τι πιο σπαρακτικό έχω δει να κάνει στην καριέρα του. Σκηνοθετημένο από τον Lasse Hallström, η ιστορία εστιάζει στον Gilbert Grape, τον εγκλωβισμένο νεαρό στην μικρή πόλη της Endora, στην Iowa, ο οποίος προσέχει και φροντίζει την παχύσαρκη μητέρα του αλλά και τον μικρότερο αδελφό του Arnie, ο οποίος υποφέρει από σοβαρά νοητικά προβλήματα.


The Basketball Diaries | Σκηνοθεσία: Scott Kalvert (1995)

Στο αμερικανικό δράμα ενηλικίωσης, The Basketball Diaries, του Kalvert, ο DiCaprio μας παρουσιάζει έναν punk-ρόλο, εξαρτημένο από ναρκωτικά, κι ο τρόπος που το καταφέρνει αυτό, αν και μόλις στα 21 του χρόνια, είναι λες και κουβαλάει χρόνια υποκριτικής στις πλάτες του. Η ταινία του Scott Kalvert, είναι μια αναπροσαρμογή των νεανικών ημερολογίων του ποιητή Jim Carroll και διηγείται τα εφηβικά χρόνια του Carroll (Leonardo DiCaprio) ως έναν πολλά υποσχόμενο παίκτη του μπάσκετ στο καθολικό γυμνάσιο της περιοχής που τελικά εθίστηκε στην ηρωίνη μαζί με τους περιθωριακούς φίλους του, και για να υποστηρίξει τον εθισμό του οικονομικά, αναγκάστηκε να “πέσει” στην πορνεία.


Romeo + Juliet | Σκηνοθεσία: Baz Luhrmann (1996) 

Στην μοντέρνα αυτή punk-εκδοχή του “αθάνατου” και πάντα επίκαιρου έργου του William Shakespeare, ο Leonardo DiCaprio, δίνει μία σαγηνευτική ερμηνεία στον ρόλο του Romeo. Ο τρόπος που απαγγέλει κομμάτια από τον διάλογο που του έχει δοθεί αλλά και η κινησιολογία του μπροστά από τον φακό, λειτούργησε κάπως σαν προπομπός γι’ αυτό που θα ακολουθούσε στην επόμενη του ταινία. Η ταινία του Baz Luhrmann, μας αφηγείται την τραγική ιστορία δυο εφήβων που ερωτεύονται παράφορα την ίδια στιγμή που όλα μοιάζουν να γκρεμίζονται και να καταρρέουν γύρω τους.


Titanic | Σκηνοθεσία: James Cameron (1997)

Στην επική αυτή ταινία του Cameron, όπου κανένας μας δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα δάκρυα του μετά το φινάλε της, ο DiCaprio, δίπλα στην Kate Winslet, γίνεται ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Η δημοτικότητα του μετά την ταινία αυτή εκτινάχθηκε σε δυσθεώρητα ύψη και τον κατέταξε στην ελίτ των ηθοποιών του Hollywood. Η ιστορία της ταινίας γνωστή σε όλους, μας αφηγείται το διασημότερο ναυάγιο όλων των εποχών, αυτό του υπερωκεάνιου Τιτανικός που βυθίστηκε στις 14 Απριλίου 1912. Μέσα σε αυτό το τεράστιο για την εποχή πλοίο, ο Cameron, τοποθετεί δυο φανταστικούς χαρακτήρες, τον Jack και την Rose, ως μέλη διαφορετικών κοινωνικών τάξεων που ερωτεύονται παράφορα κατά τη διάρκεια του δύσμοιρου παρθενικού του ταξιδιού.


Gangs of New York | Σκηνοθεσία: Martin Scorsese (2002) 

Το 2002, είναι η πρώτη φορά που ο DiCaprio συνεργάζεται με τον Scorsese, ο συνδετικός κρίκος των δυο ήταν για ακόμη μία φορά, ο Robert De Niro. Ήταν αυτός που προσέγγισε τον Αμερικανό σκηνοθέτη, προτείνοντας του να συνεργαστεί με τον ταλαντούχο ηθοποιό. Το αποτέλεσμα… άκρως επιτυχημένο. Ο DiCaprio δίνει μία εξαιρετική ερμηνεία που επισκιάστηκε όμως από αυτή του Daniel Day-Lewis. Η πλοκή της ταινίας εστιάζει στον γιο ενός ηγέτη των Ιρλανδών μεταναστών, ο οποίος σκοτώθηκε σε συμπλοκή με συμμορία αυτοχθόνων Νεοϋορκέζων, και γίνεται το δεξί χέρι του ανθρώπου που σκότωσε τον πατέρα του, γνωστού ως Μπιλ ο Χασάπης, αρχηγού όλων των συμμοριών στη λαϊκή συνοικία της New York, Five Points, με σκοπό να τον εκδικηθεί.


The Aviator | Σκηνοθεσία: Martin Scorsese (2004)

Βασισμένο στο βιβλίο του 1993 Howard Hughes: The Secret Life του Charles Higham, ο Scorsese μας παρουσιάζει τη ζωή του Howard Hughes, ενός πρωτοπόρου Αμερικανού μεγαλοεπιχειρηματία στον κλάδο της αεροπορίας, και σκηνοθέτη της επικής πολεμικής ταινίας Hell's Angels (1930). Η ερμηνεία του Leonardo DiCaprio υποδυόμενος την εκκεντρική φιγούρα του φιλόδοξου μεγιστάνα, δείχνει ξεκάθαρα την αφοσίωση που επιδεικνύει σε απαιτητικούς ρόλους, χωρίς να φοβάται να τσαλακώσει την κινηματογραφική του περσόνα. Επίσης, η άνεση με την οποία κινείται ερμηνευτικά ανάμεσα σε έναν οραματιστή τύπο που όμως ξέρει τον τρόπο να απολαμβάνει την χλιδάτη ζωή, σε έναν απομονωμένο και ψυχικά άρρωστο άνθρωπο που υποφέρει από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, είναι για να διδάσκεται.


The Departed | Σκηνοθεσία: Martin Scorsese (2006)

Ακόμα μία συνεργασία του DiCaprio με τον Scorsese, για μία ταινία που χάρισε στον Αμερικανό σκηνοθέτη το πρώτο του Όσκαρ, Επίσης κέρδισε Χρυσή Σφαίρα καλύτερης σκηνοθεσίας, βραβείο σκηνοθεσίας από το Σωματείο Σκηνοθετών Αμερικής (DGA) και ήταν υποψήφια για έξι βραβεία BAFTA. Αυτή τη φορά στον ρόλο του Billy Costigan, ο DiCaprio, υποδύεται έναν νεοσύλλεκτο αστυνομικό που μεγάλωσε μέσα σε σκληρές γειτονιές και βίαιο περιβάλλον. Καταλήγει να έχει σχέσεις με τον αρχιμαφιόζο Frank Costello και συμμετέχει στην εγκληματική του οργάνωση ως μυστικός πληροφοριοδότης της αστυνομίας όμως. Εδώ, είναι από τις πρώτες στιγμές που παρακολουθούμε μία πιο έντονη και “νευρική” ερμηνεία του υπερ-ταλαντούχου Αμερικάνου ηθοποιού.  


Revolutionary Road | Σκηνοθεσία: Sam Mendes (2008)

Μετά από 11 χρόνια και την επιτυχία του Τιτανικού, έρχεται η στιγμή που ο Leonardo DiCaprio και η Kate Winslet, συνεργάζονται ξανά, υποδυόμενοι ένα παντρεμένο ζευγάρι που παλεύει με τους εσωτερικούς τους δαίμονες προσπαθώντας ταυτόχρονα να σώσουν την σχέση τους, ξεφεύγοντας από συμβιβασμούς και προκαταλήψεις της εποχής για να ζήσουν ευτυχισμένοι. Για την συγκεκριμένη συνεργασία είχαν και οι δύο τις αμφιβολίες τους καθώς δεν ήθελαν σε καμία περίπτωση να περάσουν στην ιστορία του σινεμά ως ένα ακόμα κλισέ ερωτικό κινηματογραφικό ζευγάρι. Σε σκηνοθεσία του Sam Mendes, μπορούμε να πούμε με μεγάλη σιγουριά ότι το αποτέλεσμα της συνεργασίας τους ήταν εξαιρετικό και σε καμία περίπτωση δεν θύμισε τον ρομαντισμό που είχαμε δει στην προηγούμενη ταινία τους.


Shutter Island | Σκηνοθεσία: Martin Scorsese (2010)

Εδώ, στον ρόλο του Edward "Teddy" Daniels, τον ντετέκτιβ που καταφθάνει στο απομονωμένο νησί, Shutter, για να ερευνήσει την μυστηριώδη εξαφάνιση ενός ασθενή της ψυχιατρικής κλινικής του νησιού, παραδίδει για ακόμη μία φορά μία ερμηνεία που δεν μπορείς να πάρεις τα μάτια από πάνω του κάθε φορά που τον δείχνει η οθόνη. Τα όρια μεταξύ παράνοιας και πραγματικότητας θολώνουν και αυτό που μένει είναι ένα αμερικανικό neo-noir ψυχολογικό θρίλερ με καταπληκτικές ερμηνείες από όλο το επιτελείο αλλά και την σκηνοθετική ματιά του Martin Scorsese που σε κάνει να αναρωτιέσαι που μπορεί να καταλήξει τελικά όλο αυτό που ξετυλίγει μπροστά σου.


The Wolf of Wall Street | Σκηνοθεσία: Martin Scorsese (2013)

Η πεντάλεπτη σκηνή με τον DiCaprio, να του “σκάνε” τα ληγμένα χάπια της Μεθακουαλόνη που είχε καταναλώσει νωρίτερα, και αυτός να προσπαθεί να επικοινωνήσει με τον δικηγόρο αλλά και την γυναίκα του στο τηλέφωνο και στη συνέχεια να προσπαθεί να μπει στο αμάξι του για να οδηγήσει πίσω στο σπίτι του, είναι ένα πραγματικό κινηματογραφικό διαμάντι. Σίγουρα η καλύτερη σκηνή της ταινίας, αν όχι ολόκληρης της κινηματογραφίας του, το The Wolf of Wall Street, ανήκει κι αυτό στις πιο δυνατές στιγμές της καριέρας του. Σκηνοθετημένο από τον ειδικό σε τέτοιου είδους βιογραφικά δράματα Martin Scorsese, η ταινία βασισμένη στα απομνημονεύματα του Jordan Belfort, μας αφηγείται τις οικονομικές του απάτες αλλά και τον εθισμό του με τα ναρκωτικά.


Once Upon a Time… in Hollywood | Σκηνοθεσία: Quentin Tarantino (2019)

Στη δεύτερη συνεργασία του με έναν άλλον πραγματικά σπουδαίο δημιουργού της εποχής μας, Quentin Tarantino, υποδύεται τον Rick Dalton, έναν ξεπεσμένο, ξεχασμένο από μία παλαιότερη εποχή ηθοποιό, που προσπαθεί να βρει τον τρόπο να μπει και πάλι στον χώρο του θεάματος και να ξεχωρίσει. Εδώ, ο Tarantino, μας αφήνει να απολαύσουμε το μεγαλείο αυτού του ηθοποιού σε μία ακόμη ξεκαρδιστική σκηνή. Έχοντας τελειώσει ένα αποτυχημένο γύρισμα, γυρνώντας πίσω στο τρέιλερ του, ο Rick, τα βάζει με τον εαυτό του, βρίζοντας και σπάζοντας ό,τι βρίσκει μπροστά του σε μία στιγμή σκληρής αυτοταπείνωσης, είναι από τις πιο απολαυστικές της ταινίας.


Αυτό είναι ήταν ένα προσωπικό top 10 ερμηνειών μίας καριέρας ενός σπουδαίου ηθοποιού. Κανένας φυσικά δεν μπορεί να αγνοήσει τις σπουδαίες δουλειές του σε ταινίες όπως το Inception, The Revenant, Blood Diamond, Catch Me If You Can, Django Unchained, ακόμα και στο J. Edgar.

Όσο αφορά το μέλλον του και αυτά που περιμένουμε να δούμε από αυτόν, στο στάδιο του post-production υπάρχουν ήδη δύο ταινίες, το Don't Look Up και το Killers of the Flower Moon, ενώ σε συζητήσεις βρίσκεται για να υποδυθεί τον Jim Jones, τον αρχηγό αίρεσης που θεωρείται υπεύθυνος για την μαζική αυτοκτονία περισσότερων από 900 ανθρώπων το 1978.