Πως ένα spinoff του Prince of Persia γέννησε το Assassin's Creed που λατρέψαμε

Οι ρίζες της σειράς φαινομένου της Ubisoft
07 Νοεμβρίου 2021 19:47
Πως ένα spinoff του Prince of Persia γέννησε το Assassin's Creed που λατρέψαμε

Το πρώτο Assassin’s Creed κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2007 για τα Xbox 360 και PS3. Το παιχνίδι της Ubisoft έκανε ντεμπούτο με το δεξί, αφού γνώρισε τεράστια εμπορική επιτυχία και έμελλε να γράψει το όνομά του με χρυσά γράμματα στην gaming βιομηχανία. Η γαλλική εταιρία προφανώς και δε θα μπορούσε να το αφήσει έτσι και λίγο καιρό μετά, έβαλε σε παραγωγή το 2ο κεφάλαιο του franchise, το Assassin’s Creed II, το οποίο για πολλούς είναι και το καλύτερο παιχνίδι της σειράς. Όχι άδικα όμως, αφού έφερε τότε μεγάλη επανάσταση για πολλούς λόγους, ενώ και αυτό τα πήγε περίφημα σε πωλήσεις που άγγιξαν τα 1.6 εκατομμύρια αντίτυπα την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του. Λίγο πολύ, τη συνέχεια για το franchise τη γνωρίζετε…

Υπάρχει όμως και μια ιστορία πίσω από το πρώτο Assassin’s Creed που λίγοι ξέρουν. Πάμε λίγα χρόνια πίσω. Το 2003, η Ubisoft αποφασίζει να φέρει ξανά στο προσκήνιο τη σειρά Prince of Persia με το εξαιρετικό “The Sands of Time”, ένα 3D reboot του “Prince of Persia” του 1989 που είχε κυκλοφορήσει για το Apple II, με δημιουργό τον Jordan Mechner. Η σειρά μπήκε στη 3D εποχή με τίτλους όπως τους Warrior Within, The Two Thrones και φυσικά το The Sands of Time να ξεχωρίζουν. Αυτό που ίσως δε γνωρίζετε, είναι πως το Assassin’s Creed αρχικά προοριζόταν να είναι ένα spinoff παιχνίδι, βασισμένο στο The Sands of Time. Ναι, καλά διαβάσατε.

Ο Patrice Désilets, creative director του The Sands of Time ήταν πανέτοιμος να δουλέψει πάνω στο επόμενο παιχνίδι της σειράς, ωστόσο έκρινε ότι ίσως ένα νέο Prince of Persia παιχνίδι να μην ήταν το σωστό για εκείνη την εποχή. Δήλωνε αβέβαιος εάν ένας “πρίγκιπας” θα μπορούσε να είναι ένας χαρακτήρας δράσης. Έτσι, χρησιμοποιώντας αναφορές από ένα βιβλίο ιστορίας, ο Désilets άρχισε να διαμορφώνει ένα concept βασισμένο στην κοινωνία των "Asasiyun", αργότερα γνωστών ως δολοφόνων (Assassins), που ιδρύθηκαν από τον Μουσουλμάνο ιεραπόστολο, Hassan-i-Sabbah. Οι Asasiyun σκότωναν πολιτικούς και όχι μόνο, με εντολή του ανώτερού τους. Έτσι, ο Désilets δούλεψε ξανά σε μια νέα ιδέα, αυτή τη φορά όχι γύρω από τον πρίγκιπα της Περσίας, αλλά γύρω από εκείνους που τον προστάτευαν: τους Assassins. Ο τίτλος βρισκόταν σε πολύ πρώιμο στάδιο, ονομαζόταν Prince of Persia: Assassins και βρισκόταν υπό ανάπτυξη το 2004.

Η ιστορία αυτού του παιχνιδιού επικεντρωνόταν γύρω από έναν νεαρό πρίγκιπα της Ιερουσαλήμ που ο παίκτης θα αναλάμβανε το ρόλο να τον σώσει και να τον πάει σε ένα ασφαλέστερο μέρος. Ο χαρακτήρας ήταν ένας Assassin που σκότωνε και ήταν αφοσιωμένος σε αυτόν τον Πρίγκιπα, ο οποίος είχε και κάποιες σπέσιαλ δυνάμεις. Έτσι, όταν ο Désilets παρουσίασε το concept στην Ubisoft, εκείνη απέρριψε την ιδέα, αφού δεν επικεντρωνόταν αμιγώς στο Prince of Persia, αλλά στους σωματοφύλακές του. Τότε, το τμήμα marketing πρότεινε την ονομασία Assassin’s Creed, με το σλόγκαν "nothing is true, everything is permitted".

Η Ubisoft Montreal που ήταν υπεύθυνη για το The Sands of Time, ήθελε να φέρει σε ένα open world σκηνικό ένα παρόμοιο gameplay με τον προαναφερθέν τίτλο, αλλά με τη βοήθεια της επεξεργαστικής ισχύς των τότε νέων κονσολών να δημιουργήσει έναν μεγάλο ανοιχτό κόσμο, με πολλά μοντέλα χαρακτήρων και κτήρια που ήταν “σαν αληθινά”. Με ένα διαφορετικό gameplay, με παρκούρ, σκαρφάλωμα σε κτήρια, με melee και ranged μάχες. Το στούντιο πλέον δούλευε σε αυτό το παιχνίδι αφήνοντας μια και καλή πίσω του το Prince of Persia. Ήθελε να δώσει στο κοινό μια νέα εμπειρία που δεν είχε βιώσει στο παρελθόν, που θα επικεντρωνόταν πλήρως στους Assassins και στους Templars. Καθώς η ανάπτυξη πήγαινε μια χαρά, η Ubisoft Montreal ενσωμάτωσε έναν μηχανισμό μέσα που έμοιαζε κάπως με το Prince of Persia. Αυτός ο μηχανισμός ήταν ο γνωστός σε όλους μας “Animus” που επέτρεπε στον παίκτη να έρθει πίσω στη «ζωή» αν έχανε, περίπου με τον ίδιο τρόπο που είχαν κάνει στο The Sands of Time, που γύριζε πίσω ο χρόνος. Βέβαια, αργότερα το Animus εξελίχθηκε σε κάτι διαφορετικό και πιο πολύπλοκο που τα περισσότερα -αν όχι όλα- παιχνίδια της σειράς, βασίστηκαν σε αυτόν.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε και μερικά concept arts και ένα prototype βίντεο από το Prince of Persia: Assassins:

Τη συνέχεια των Assassin’s Creed τη γνωρίζετε. Η Ubisoft μετά το πρόσφατο Assassin’s Creed Valhalla ετοιμάζει ένα νέο concept, με το Assassin’s Creed Infinity, ενώ έχει στα σκαριά και το remake του Prince of Persia: The Sands of Time και φέρνει ξανά τη λατρεμένη σειρά στο προσκήνιο, με τους fans να περιμένουν μέχρι και σήμερα ένα εντελώς νέο κεφάλαιο στο franchise.

Πηγή: Wikipedia, Princeofpersiafandom.