10 facts για τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών που ίσως δεν ήξερες

Είναι πολλά τα facts…
03 Νοεμβρίου 2021 14:02
10 facts για τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών που ίσως δεν ήξερες

The Lord of the Rings… Ίσως δε χρειάζεται να πούμε και πολλά για το αριστούργημα του Peter Jackson και τα μυθιστορήματα του J.R.R. Tolkien. Η τριλογία που περιλαμβάνει τα The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring, The Lord of the Rings: The Two Towers και The Lord of the Rings: The Return of the King, έκανε πρεμιέρα στις αρχές των ‘00s, σημείωσε τεράστια εμπορική επιτυχία και έγραψε το όνομά της με χρυσά γράμματα. Η τριλογία του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα και πιο φιλόδοξα κινηματογραφικά project που υπήρξαν ποτέ και διήρκησε περίπου οκτώ χρόνια μέχρι να έρθει στη μεγάλη οθόνη. Μάλιστα, το The Return of the King είναι από τις λίγες ταινίες των Όσκαρς που σε όποια κατηγορία ήταν υποψήφιο, κατέκτησε το βραβείο.

Για να δημιουργηθεί όμως ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα υπήρξαν και πολλές ιστορίες που δεν έγιναν αμέσως γνωστές. Εμείς, συλλέξαμε μερικές από αυτές που ίσως να μη γνωρίζετε και σας τις παρουσιάζουμε παρακάτω.

Οι Beatles ήθελαν να κάνουν Lord of the Rings ταινία

Το 1960 η διάσημη μπάντα “The Beatles” ήθελε να κάνει ταινία τον Άρχοντα των Δακτυλιδιών με σκηνοθέτη τον Stanley Kubrick, αλλά ο Tolkien απέρριψε την ιδέα. Μάλιστα, είχαν ήδη βρει το cast, αφού ο Paul McCartney θα ήταν ο Frodo, ο Ringo Starr ο Sam, ο George Harrinson ο Gandalf και ο John Lenon ο Gollum. Το τελευταίο «καρφί» μπήκε από τον ίδιο τον J.R.R. Tolkien που είπε ότι δεν ήταν fan της ιδέας.

Ο Viggo Mortensen αγόρασε το άλογο του Aragorn μετά τα γυρίσματα

Ο Aragorn aka Viggo Mortensen είχε δεθεί τόσο πολύ με το άλογό του που μόλις τελείωσαν τα γυρίσματα το αγόρασε από τους ιδιοκτήτες του. Μάλιστα, ο Brego -όπως ονομαζόταν- απέκτησε και ένα φίλο λίγο αργότερα, πάλι από τον Mortensen, για να έχει παρέα.

Ο Christopher Lee γνώρισε τον Tolkien κατά λάθος

Ο J.R.R. Tolkien γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1892 και πέθανε τον Σεπτέμβριο του 1973. Ωστόσο, ο Christopher Lee που υποδύεται τον Saruman, ήταν ο μόνος από το cast του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών που γνώρισε τον Tolkien, τυχαία σε μία pub που ονομαζόταν “The Eagle and Child”, στην Οξφόρδη, πριν πολλά χρόνια.

Η παραγωγή δυσκολεύτηκε να βρει τον “Aragorn” και τον Gandalf

Ο Nicolas Cage ήταν αρχικά να υποδυθεί τον Aragorn, αλλά λόγω κάποιων οικογενειακών υποχρεώσεων απέρριψε το ρόλο. Αργότερα, ο ρόλος ήταν να πάει στον Ιρλανδό ηθοποιό, Stuart Townsend, ο οποίος μάλιστα έκανε πρόβες και εκπαιδευόταν για δύο μήνες. Όμως, απολύθηκε λίγο πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα. Έτσι, ο Peter Jackson ήθελε «κάτι άλλο» και ο γιος του Viggo Mortensen, ο Henry, πρότεινε τον πατέρα του που ήταν μεγάλος fan των βιβλίων.

Επίσης, ο Sean Connery θα ήταν ο αγαπητός Gandalf, αλλά δεν είχε διαβάσει ποτέ του τα βιβλία και δεν κατάλαβε το σενάριο. Μάλιστα, του πρόσφεραν το 15% των μικτών κερδών, τα οποία θα ήταν περίπου $400 εκατομμύρια, περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο ηθοποιό που θα έχει πληρωθεί ποτέ για έναν μόνο ρόλο.

Ο Sean Bean φοβόταν τα ελικόπτερα

Ο Sean Bean που έπαιξε τον Boromir δεν πήγαινε στα γυρίσματα με ελικόπτερο όπως τα υπόλοιπα μέλη του cast, επειδή φοβόταν. Έτσι, για να φτάσει σε μερικές τοποθεσίες ενός βουνού, έπρεπε να σκαρφαλώσει και να περπατήσει για ώρες, ντυμένος Boromir από πάνω έως κάτω, με αποτέλεσμα να αργεί στα γυρίσματα.

Το μνήμα του Tolkien και της γυναίκας του πήρε όνομα από δύο χαρακτήρες της Μέσης Γης

Το μνήμα του J.R.R Tolkien, αλλά και της γυναίκας του, πήρε ονομασία από δύο χαρακτήρες της Μέσης Γης. Της Luthien και του Beren. Η Luthien είναι το πιο όμορφο ξωτικό του Ilúvatar που τραγουδούσε καταπληκτικά, ενώ ο Beren ήταν άνθρωπος του Πρώτου Οίκου των Edain. Ο έρωτάς τους ήταν μοναδικός.

Τα φύλλα από το Συμβούλιο του Έλροντ

Θυμάστε τη σκηνή του Συμβουλίου του Έλροντ; Καθώς οι ηθοποιοί συζητούν βλέπουμε συνεχώς να πέφτουν φύλλα, δίνοντάς μας έτσι την αίσθηση ότι βρίσκονται κάπου έξω. Στην πραγματικότητα έξι μέλη από την παραγωγή είχαν τοποθετηθεί προσεκτικά σε όλο το set και πετούσαν τα φύλλα δεξιά και αριστερά, ώστε να δώσουν ένα όμορφο αποτέλεσμα. Ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι η παραγωγή είχε αρκετή δουλειά να κάνει, αφού μάζεψε εκατοντάδες φύλλα για να έχει διαθέσιμα κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων και όταν αυτά άρχισαν να μαραίνονται, έβαφε το καθένα ξεχωριστά για να βεβαιωθεί ότι θα μπορούσαν να παραμείνουν καφέ κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων.

Ο John Rhys-Davies και το ξύλινο μεγάφωνο

Εκτός από τον Gimli, o John Rhys-Davies υποδύθηκε και το “Treebeard” και όπως είχε πει παλιότερα, όχι, δεν μπήκε σε κάποιο στούντιο ηχογράφησης για να παραμορφώσει τη φωνή του. Αντ’ αυτού, του βγήκε πιο φυσιολογικά, αφού μιλούσε στη χαμηλότερη δυνατή ένταση που μπορούσε να βγάλει μέσα από ένα ξύλινο μεγάφωνο.

Ο Bob Weinstein ήθελε κάποιο από τα hobbits να μην τα καταφέρει μέχρι το τέλος

Όπως είχε πει παλιότερα ο Peter Jackson, ο παραγωγός Bob Weinstein, νόμιζε ότι δε θα τα κατάφερναν όλα τα hobbits μέχρι το τέλος. Μάλιστα, είχε προτείνει στον Jackson να «σκοτώσει» κάποιο, δεν τον ενδιέφερε ποιο, αλλά πίστευε πως κάποιο hobbit έπρεπε να πεθάνει στο τέλος.

Η παραγωγή ήταν τεράστια

Από την αρχή χρειάστηκε αρκετός κόπος, χρόνος και μεγάλη προσπάθεια από την παραγωγή για να φτιαχτεί ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών. Αρχικά υπήρχαν μόνο 2.400 άτομα, ενώ μετά προσλήφθηκαν ακόμα 26.000, μιας και έπρεπε να φτιαχτούν περισσότερα από 64 διαφορετικά sets. Μάλιστα ο Peter Jackson είχε πει πως ήθελε να δημιουργήσει τον πιο πιστευτό κόσμο που θα μπορούσε. Έτσι, αυτό δε γινόταν να πραγματοποιηθεί με μόνο 2.400 μέλη στην παραγωγή.

Εσείς γνωρίζατε αυτά τα facts; Πείτε μας στα σχόλια!

Πηγές: Mentalfloss, Ranker, Factinate, Facts