Η άγνωστη ιστορία από τα γυρίσματα του Τιτανικού που όσοι την έζησαν θέλουν να τη ξεχάσουν

Τα θαλασσινά και το…PCP
20 Οκτωβρίου 2021 12:05
Η άγνωστη ιστορία από τα γυρίσματα του Τιτανικού που όσοι την έζησαν θέλουν να τη ξεχάσουν

Είναι Δεκέμβριος του 1997, όταν ένα φιλμ που ακούει στο όνομα “Titanic” (Τιτανικός) κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους της Αμερικής από τον σκηνοθέτη James Cameron. Όλος ο κόσμος παραληρεί και τα σινεμά γεμίζουν με θεατές που θέλουν να παρακολουθήσουν το επικό δράμα του σκηνοθέτη, με πρωταγωνιστή τον νεαρό τότε Leonardo DiCaprio και την πανέμορφη Kate Winslet. Η ταινία αφηγείται την ιστορία του Τζακ και της Ρόουζ, δύο νεαρών ατόμων από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις, που ερωτεύονται πάνω στο πλοίο, σε ένα -όπως είδαμε όλοι- μοιραίο ταξίδι. Μάλιστα, σε περίπτωση που δεν το γνωρίζατε, ο James Cameron είχε βασίσει αυτούς τους δύο χαρακτήρες σε πραγματικά πρόσωπα.

Ο Cameron, αλώστε, είχε πάντα μια αγάπη για τα «ναυάγια» και ήθελε να αφηγηθεί μια ερωτική ιστορία και να την συνδέσει με την πραγματική τραγωδία του Τιτανικού. Η παραγωγή της ταινίας ξεκίνησε το 1995, όταν ο Cameron τράβηξε κάποια πλάνα από τον πραγματικό Τιτανικό. Ήταν μια τεράστια παραγωγή από την 20th Century Fox και την Paramount Pictures, με προϋπολογισμό που άγγιζε τα $200 εκατομμύρια. Πάνω-κάτω βέβαια, αυτά είναι γνωστά facts. Υπάρχει, όμως, και μια όχι και τόσο κολακευτική backstage ιστορία που είχε συμβεί κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, την οποία γνωρίζουν λίγοι, παρόλο που είχε κάνει ντόρο εκείνη την εποχή, όπως προκύπτει και από τα σχετικά δημοσιεύματα εφημερίδων.

Συγκεκριμένα, η παραγωγή της ταινίας κυλούσε ομαλά, μέχρι που έπρεπε όλο το crew και οι συντελεστές να ταξιδέψουν στη Νέα Σκοτία, για τα γυρίσματα κάποιων σκηνών. Αναλυτικότερα, είχαν μεταβεί στην περιοχή Χάλιφαξ της Νέας Σκωτίας, όπου έπρεπε να γυρίσουν κάποιες σημαντικές σκηνές στο “Akademik Msislav Keldysh”. Αυτές θα τις χρησιμοποιούσε ο Cameron για κάποια σκηνικά από τέλος της ταινίας μέσα στο νερό. Ένα βράδυ, καθώς είχε τελειώσει το γύρισμα της ημέρας, ηθοποιοί και άνθρωποι της παραγωγής πήγαν να γευματίσουν, όπως συνήθιζαν άλλωστε, στο μπουφέ που είχε στήσει η παραγωγή, όταν συνέβη κάτι ασυνίθιστο, εξαιτίας μιας κατσαρόλας με θαλασσινά, την οποία ακόμη και σήμερα δεν γνωρίζουμε ποιος είχε μαγειρέψει.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, εκείνο το βράδυ, κάτι περίεργο είχε συμβεί, αφού οι περισσότεροι που δοκίμασαν το φαγητό από τη συγκεκριμένη κατσαρόλα άρχισαν να μη νιώθουν καλά, με αποτέλεσμα μέχρι και να νοσηλευθούν στο νοσοκομείο. Μεταξύ τους και ο ίδιος ο James Cameron, αλλά και ο Bill Paxton που υποδύεται τον Brock Lovett στο φιλμ. Μάλιστα, ο Paxton είχε αναφέρει παλιότερα ότι πονούσε το στομάχι του μετά το γεύμα, ήταν αγχωμένος και εκείνος, αλλά και ο Cameron και πως όταν γύρισε πίσω στο σετ, έβλεπε ανθρώπους να κάνουν εμετό. Σε παλιότερες δηλώσεις του ο James Cameron είχε δηλώσει πως έβλεπε άλλους να κλαίνε, άλλους να γελούν, άλλους να έχουν παραισθήσεις και άλλους να…’ταξιδεύουν’.

Ο λόγος; Δημοσιεύματα, αλλά και έρευνες που είχε κάνει η αστυνομία, αναφέρουν ότι κάποιος είχε ρίξει μέσα στο φαγητό Φενκυκλιδίνη (Phencyclidine), γνωστή και ως PCP ή Angel Dust. Πρόκειται για ένα φάρμακο αρκετά παραισθησιογόνο που προκαλεί ψευδαισθήσεις, αλλοιώνει την αντίληψη, ενώ είναι ικανό να οδηγήσει μέχρι και σε βίαιη συμπεριφορά. Μέχρι και αυτή τη στιγμή δεν έχει βρεθεί ο ένοχος και μέσα από μία συνέντευξη που είχε δώσει ο Bill Paxton, είχε πει πως αυτή η νύχτα θα του μείνει αξέχαστη. Παλιά μάλιστα είχαν βγει φήμες πως και ο Leonardo DiCaprio, αλλά και η Kate Winslett είχαν δοκιμάσει τα συγκεκριμένα θαλασσινά, αλλά οι εικασίες αυτές διαψεύστηκαν.

Και ο ηθοποιός Lewis Abernathy που έπαιξε στην ταινία αναφέρει ότι έβλεπε ανθρώπους να τριγυρίζουν στο σετ χωρίς να νιώθουν καλά, ενώ άλλοι έβλεπαν διάφορα “ψυχεδελικά χρώματα”. Αρχικά νόμιζε πως είχαν πάθει τροφική δηλητηρίαση, αλλά εκείνος ευτυχώς δεν είχε δοκιμάσει από το φαγητό.

Παρά το σκαμπανέβασμα, τα γυρίσματα ολοκληρώθηκαν και την υπόλοιπη ιστορία μάλλον τη γνωρίζετε. Ο Τιτανικός που όλοι αγαπήσαμε είχε προταθεί για 14 Όσκαρ, κερδίζοντας τελικά τα 11, εκ τω οποίων για Καλύτερη Ταινία και Σκηνοθεσία. Συγχρόνως, έγινε αρκετά γρήγορα η μεγαλύτερη εισπρακτική ταινία όλων των εποχών, με συνολικές εισπράξεις 1,8 δισεκατομμύρια. Όλα αυτά για δώδεκα χρόνια, μέχρι που κυκλοφόρησε το Avatar, πάλι από τον Cameron, το οποίο ήταν η επόμενη τεράστια εμπορική επιτυχία του σινεμά, ενώ πλέον τον τίτλο κατέχει το Avengers: Endgame της Marvel.


Πηγές: filmdaily.co, snopes.com