Τι ετοιμάζουν τα PlayStation Studios; – Τα εξετάζουμε ένα-ένα πριν το μεγάλο event

Οι ομάδες της Sony στο μικροσκόπιο
08 Σεπτεμβρίου 2021 20:25
Τι ετοιμάζουν τα PlayStation Studios; – Τα εξετάζουμε ένα-ένα πριν το μεγάλο event

Απέχουμε μόλις μερικές ώρες από το μεγάλο PlayStation Showcase 2021 event, στο οποίο η Sony αναμένεται να ανοίξει επιτέλους τα χαρτιά της, δίνοντάς μας μια γεύση από το τι επιφυλάσσει το μέλλον για το PS5. Στο πλαίσιο αυτό η εταιρία έχει επιβεβαιώσει πως θα δούμε και projects των εσωτερικών της ομάδων ανάπτυξης στα PlayStation Studios.

Αξίζει, λοιπόν, να ρίξουμε μια ματιά στο εντυπωσιακό σύνολο ομάδων του PlayStation, οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν γνωρίσει αμέτρητες διακρίσεις, μεταξύ των οποίων και δύο Game of the Year βραβεία στο σόου του Geoff Keighley, για τα God of War και The Last of Us Part II.

Ας περάσουμε κατευθείαν στο ψητό! Τι ετοιμάζουν τα PlayStation Studios; Ας δούμε όλα όσα γνωρίζουμε ή μπορούμε να υποθέσουμε για το μέλλον τους λίγο πριν το μεγάλο event.


Naughty Dog

Μέγεθος: 450+ developers

Πιο πρόσφατο παιχνίδι: The Last of Us Part II (2020)

Επίσης γνωστή για τα: Crash Bandicoot, Jak, Uncharted

Η Naughty Dog είναι πιθανότατα η δημοφιλέστερη ομάδα των PlayStation Studios, γνωστή για την ικανότητά της να παραδίδει εξαιρετικής ποιότητας τίτλους με τεράστια production values, όπως τα παιχνίδια της σειράς Uncharted και τα The Last of Us. Το τελευταίο παιχνίδι του studio ήταν το πολυβραβευμένο The Last of Us Part II και όπως όλα δείχνουν και το επόμενο project της ομάδας θα μας μεταφέρει στο ίδιο μεταποκαλυπτικό σύμπαν. Συγκεκριμένα, έχει επιβεβαιωθεί επίσημα πως η Naughty Dog εργάζεται στο πρώτο της αποκλειστικά multiplayer παιχνίδι το οποίο εικάζεται πώς είναι το factions mode που απουσίαζε από την αρχική έκδοση του The Last of Us Part II και εξελίχθηκε πλέον σε αυτόνομο παιχνίδι.

Οι φήμες και εικασίες δεν σταματούν εκεί όμως, αφού πρόσφατα είχαν έρθει στη δημοσιότητα πληροφορίες από τον έμπιστο ρεπόρτερ Jason Schreier πως η Sony αναπτύσσει και ένα remake του αρχικού The Last of Us, καθώς και ένα ολοκαίνουργιο Uncharted. Όσον αφορά τη δεύτερο, το project αρχικά αναπτυσσόταν σε συνεργασία με το Bend Studio και πλέον η μοίρα του είναι άγνωστη.

Το πιθανότερο είναι πως στο σημερινό σόου θα δούμε το multiplayer παιχνίδι, αλλά δεν είναι απίθανο να αποκαλυφθεί επίσημα και κάποιο από τα άλλα δύο projects, αφού η Naughty Dog είναι μια μεγάλη ομάδα με ικανότητα ανάπτυξης πολλών τίτλων παράλληλα.


Sony Santa Monica

Μέγεθος: 200-300 developers

Πιο πρόσφατο παιχνίδι: God of War (2018)

Η Santa Monica είναι επίσης μία ομάδα που δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, αφού βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα του PlayStation από το 1999. Η σειρά με την οποία ασχολείται αποκλειστικά από το 2005 είναι τα λατρεμένα God of War που σίγουρα μιλούν στις καρδιές των παικτών στη χώρα μας χάρη και στο αρχαιοελληνικό στοιχείο τους.

Το πιο πρόσφατο παιχνίδι του στούντιο έφτασε το 2018 και είναι η συνέχεια/re-imagining της σειράς, υπό την καθοδήγηση του ταλαντούχου Cory Barlog. Όσον αφορά το μέλλον τώρα, δε χρειάζονται ούτε φήμες ούτε εικασίες, αφού γνωρίζουμε επίσημα πώς το επόμενο κεφάλαιο της σειράς God of War βρίσκεται υπό ανάπτυξη αποκλειστικά για το PlayStation 5 και το PlayStation 4. Το project αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2020 και παρόλο που δεν έχει ακόμη επίσημη ονομασία, αναφέρεται από πολλούς ως God of War: Ragnarök.

Το God of War: Ragnarök, λοιπόν, είναι εύλογο να εικάσουμε πως θα παρουσιαστεί επιτέλους απόψε στο PlayStation Showcase 2021.


Sucker Punch

Μέγεθος: 150+ developers

Πιο πρόσφατο παιχνίδι: Ghost of Tsushima (2020)

Επίσης γνωστή για τα: Infamous, Sly

Με έδρα στην Ουάσινγκτον των Ηνωμένων Πολιτειών, η Sucker Punch Productions είναι άλλη μια ομάδα του PlayStation που κουβαλά αρκετή ιστορία. Η αρχή έγινε το 2002, όταν ως ανεξάρτητο τότε στούντιο κυκλοφόρησε το Sly Racoon σε συνεργασία με τη Sony. Η στενή σχέση των δύο εταιριών συνεχίστηκε για πολλά χρόνια, οδηγώντας μετά από αρκετά sequels του Sly, στο Infamous, το 2009. Τελικά, το 2011 το PlayStation εξαγόρασε τον μακροχρόνιο συνεργάτη του, με την ομάδα να επεκτείνεται και να αναβαθμίζεται σε νέες εγκαταστάσεις το 2018.

Το πιο πρόσφατο παιχνίδι του στούντιο είναι το Ghost of Tsushima που κυκλοφόρησε το 2020, με την αναβαθμισμένη του Director’s Cut έκδοση να έρχεται τον Αύγουστο του 2021. Το πιθανότερο είναι πως το στούντιο εργάζεται αυτή τη στιγμή σε κάποιο sequel του Ghost, αφού το παιχνίδι λατρεύτηκε από το κοινό και τους κριτικούς και σημείωσε μια εξίσου επιτυχημένη εμπορική πορεία.

Μιας και η Sucker Punch Productions είναι μια ομάδα που αναπτύσσει συνήθως ένα παιχνίδι τη φορά, και η πιο πρόσφατη μεγάλη της παραγωγή έφτασε το 2020, μάλλον θα απουσιάζει από το σημερινό PlayStation Showcase 2021. Ωστόσο, τα τελευταία εικοσιτετράωρα ακούγονται φήμες σχετικά με επιστροφή του Infamous, οπότε τίποτα δεν είναι βέβαιο.


Bend Studio

Μέγεθος: 130+ developers

Πιο πρόσφατο παιχνίδι: Days Gone (2019)

Επίσης γνωστή για τα: Syphon Filter

Το Bend στούντιο ιδρύθηκε το 1993, υπό την ονομασία Blank, Berlyn and Co., και εξαγοράστηκε από το PlayStation το 2000, όταν και έλαβε το όνομα που διατηρεί μέχρι σήμερα. Πρόκειται για την ομάδα που ευθύνεται για το Syphon Filter franchise, η οποία ωστόσο εστίασε τις προσπάθειές της σε παιχνίδια του PSP και του PS Vita κατά τη γενιά του PlayStation 3.

Το πιο πρόσφατο δημιούργημα του στούντιο είναι το Days Gone που κυκλοφόρησε το 2019, σηματοδοτώντας την επιστροφή στις οικιακές κονσόλες. Για τα όσα ακολούθησαν μετά έχουν ακουστεί πολλά, αφού το στούντιο φαίνεται πως ήθελε να συνεχίσει το franchise, αλλά συνάντησε εμπόδια, πράγμα που οδήγησε και στη φυγή αρκετών υψηλόβαθμων στελεχών. Το τι ακριβώς συνέβη πίσω από τα παρασκήνια παραμένει άγνωστο, ωστόσο αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε επίσημα πως το Bend Studio εργάζεται σε ένα ολοκαίνουργιο IP.

Αν λάβουμε υπόψη τα πρόσφατα γεγονότα, η ανάπτυξη του νέου IP της Bend μάλλον δεν έχει πολύ καιρό που έχει ξεκινήσει. Το πιθανότερο είναι πως δε θα δούμε κάτι από την ομάδα στο σημερινό event.


Sony San Diego

Μέγεθος: 90+ developers

Πιο πρόσφατο παιχνίδι: MLB The Show 21

Η Sony San Diego ιδρύθηκε το 2001 και έχει μια μακρά ιστορία δημιουργίας αθλητικών τίτλων. Αυτή τη στιγμή το στούντιο είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στη σειρά MLB The Show που κυκλοφορεί ετησίως.

Το πιθανότερο είναι πως δεν θα δούμε κάτι από Sony San Diego στούντιο στο αποψινό σόου.


Insomniac Games

Μέγεθος: ~310 developers

Πιο πρόσφατο παιχνίδι: Ratchet & Clank: Rift Apart (2021)

Επίσης γνωστή για τα: Marvel's Spider-Man, Spyro, Resistance

Η Insomniac Games είναι με διαφορά ένα από τα πιο παραγωγικά στούντιο του PlayStation, έχοντας κυκλοφορήσει δύο παιχνίδια μέσα στον πρώτο χρόνο του PS5 στην αγορά. Το στούντιο ιδρύθηκε το 1994 από τον Ted Price και συνεργάζεται στενά με την Sony από τα πρώτα του χρόνια. Καρποί αυτής της συνεργασίας είναι η σειρά Spyro the Dragon που έκανε το ντεμπούτο της το 1998, η σειρά Ratchet & Clank που είδαμε για πρώτη φορά το 2002 και τα Resistance του PS3.

Φυσικά, πλέον η Insomniac Games είναι περισσότερο γνωστή για το Marvel's Spider-Man. Η γιγαντιαία παραγωγή της ομάδας έφτασε το 2018, αποσπώντας εξαιρετικά σχόλια από τους παίκτες, διθυραμβικές κριτικές και σημειώνοντας πωλήσεις-ρεκόρ, αφού έκανε το όνειρο των fans του ανθρώπου-αράχνη ψηφιακή πραγματικότητα. Ένα χρόνο μετά, το PlayStation εξαγόρασε την ομάδα, η οποία κάτω από την ομπρέλα των PlayStation Studios μάς χάρισε τα επίσης εξαιρετικά Marvel's Spider-Man Miles Morales και Ratchet & Clank: Rift Apart.

Το πιθανότερο είναι πως η Insomniac Games αναπτύσσει αυτή τη στιγμή το κανονικό sequel του Marvel's Spider-Man, ενώ έχουν ακουστεί φήμες και για επιστροφή της σειράς Sunset Overdrive. Ωστόσο, μιας και η ομάδα μόλις κυκλοφόρησε το Ratchet & Clank: Rift Apart πριν μερικούς μήνες, μάλλον θα απουσιάζει από το σημερινό PlayStation Showcase 2021.


Pixelopus

Μέγεθος: 14-18 developers

Πιο πρόσφατο παιχνίδι: Concrete Genie (2019)

Η Pixelopus είναι ένα από τα νέα στούντιο που ίδρυσε το PlayStation κατά τη διάρκεια της προηγούμενης γενιάς και συγκεκριμένα το 2014. Αυτή τη στιγμή απασχολεί περίπου 20 developers και αναπτύσσει ιδιαίτερους πολύχρωμους τίτλους, όπως το Entwined και το Concrete Genie.

Μιας και το τελευταίο παιχνίδι της Pixelopus κυκλοφόρησε το 2019, οι πιθανότητες να δούμε κάτι απόψε σίγουρα δεν είναι λίγες.


Guerrilla Games

Μέγεθος: 300-400 developers

Πιο πρόσφατο παιχνίδι: Horizon Zero Dawn (2017)

Επίσης γνωστή για τα: Killzone

Περνώντας τώρα στα ευρωπαϊκά στούντιο της Sony, η Guerrilla Games είναι μάλλον η πιο ικανή ομάδα των PlayStation Studios, όσον αφορά τον τεχνικό τομέα. Το στούντιο εδρεύσει στην Ολλανδία και ιδρύθηκε το 2000. Η Sony το εξαγόρασε το 2005 μετά την κυκλοφορία του Shellshock: ‘Nam 67.

Από τότε η Guerrilla Games καταφέρνει πάντα να ανεβάζει τον πήχη των γραφικών, σοκάροντας τον gaming κόσμο με το άπιαστο tech demo του Killzone 2 πριν την κυκλοφορία του PS3 και ρίχνοντας ξανά σαγόνια πριν την άφιξη του PS4, με το Killzone Shadow Fall. Για την ώρα, βέβαια, το FPS franchise έχει μπει στον πάγο, με τη σειρά Horizon να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο. Ο open world τίτλος που ξεκίνησε το ταξίδι της Aloy, το Horizon Zero Dawn, έφτασε το 2017, καταφέρνοντας να κερδίσει κοινό και κριτικούς. Από τότε η ομάδα βοήθησε την Kojima Productions, παραχωρώντας την εξαιρετική της Decima Engine και επεκτάθηκε σε νέα πενταόροφα γραφεία το 2019 (στοχεύοντας να απασχολεί 400 developers).

Η Guerrilla Games εργάζεται πυρετωδώς αυτή την περίοδο στο Horizon Forbidden West, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 18 Φεβρουαρίου του 2022. Υπάρχουν πολλές πιθανότητες να δούμε κάτι νεότερο από το project απόψε.


Media Molecule

Μέγεθος: 50+ developers

Πιο πρόσφατο παιχνίδι: Dreams (2020)

Επίσης γνωστή για τα: Little Big Planet, Tearaway

Η Media Molecule χαρακτηρίζεται από πολλούς ως φάρος δημιουργικότητας και πρωτοτυπίας, όχι μόνο για τα δεδομένα των PlayStation Studios, αλλά και για τη βιομηχανία γενικότερα. Το στούντιο ιδρύθηκε το 2006 από πρώην υπαλλήλους της Lionhead και κατάφερε να γνωρίσει τεράστια επιτυχία με το Little Big Planet στο PS3, δημιουργώντας δίχως υπερβολή μια νέα μασκότ. Εν τέλει, η ομάδα εντάχθηκε στο δυναμικό του PlayStation το 2010, κυκλοφορώντας από τότε το Little Big Planet 2, το Tearaway και πέρυσι το Dreams, μια δημιουργική πλατφόρμα κατασκευής παιχνιδιών.

Αν αναλογιστούμε το σχετικά μικρό μέγεθος της ομάδας και το γεγονός πως το Dreams κυκλοφόρησε το 2020, μάλλον δεν θα δούμε κάποιο νέο project από την Media Molecule στο σημερινό σόου. Ωστόσο, είναι πιθανό το στούντιο να δανειστεί λίγο χρόνο για να μιλήσει για το μέλλον του Dreams, το οποίο δεν έχει ακόμη PS5 έκδοση επίσημα.


SIE London Studio

Μέγεθος: 92 developers

Πιο πρόσφατο παιχνίδι: Blood & Truth (2019)

Επίσης γνωστή για τα: SingStar

Η δεύτερη ομάδα του PlayStation στο Ηνωμένο Βασίλειο εδρεύει στο γεμάτο ζωή Λονδίνο. Το στούντιο κουβαλά αρκετή ιστορία, έχοντας ιδρυθεί το 2022 από τη συγχώνευση των Studio Camden και Team Soho. Περνώντας σε λεπτομέρειες, αρκετές φορές στο παρελθόν έχει επιμεληθεί παιχνίδια για τα ειδικά περιφερειακά των PlayStation κονσολών, όπως τα EyeToy και SingStar.

Αντίστοιχα, τελευταία εργάζεται σε VR παιχνίδια, έχοντας δημιουργήσει μάλιστα μια ειδική virtual reality rendering τεχνολογία στο πλαίσιο της LSSDK engine. Η πιο πρόσφατη κυκλοφορία του είναι το Blood & Truth για το PlayStation VR και εκτός εξαιρετικού απροόπτου οι developers του ετοιμάζουν κάτι για το επόμενης γενιάς VR headset της εταιρίας.

Το PlayStation έχει ξεκαθαρίσει πως το VR θα απουσιάζει από το αποψινό σόου, οπότε δεν προβλέπεται να δούμε κάτι από το London Studio σε αυτή την εκδήλωση.


Housemarque

Μέγεθος: 80+ developers

Πιο πρόσφατο παιχνίδι: Returnal (2021)

Επίσης γνωστή για τα: Resogun, Alienation, Super Stardust HD

Η Housemarque ιδρύθηκε το 1995 και εδρεύει στη Φιλανδία, απασχολώντας περίπου 80 developers. Πρόκειται για μια από τις πρόσφατες προσθήκες στην οικογένεια των PlayStation Studios, αφού εξαγοράστηκε φέτος τον Ιούνιο.

Το τελευταίο παιχνίδι του στούντιο είναι το Returnal που κυκλοφόρησε στις αρχές του έτους, όντας μια πρώτη και επιτυχημένη απόπειρα των δημιουργών σε παραγωγή AAA προδιαγραφών. Παράλληλα, η ομάδα το παρελθόν μας είχε χαρίσει διάφορα ακόμη επιτυχημένα παιχνίδια, όπως τα Super Stardust HD, Dead Nation, Alienation, Resogun, ωστόσο πλέον έχει δηλώσει ξεκάθαρα πως φιλοδοξεί να μεγαλώσει περεταίρω την κλίμακα των παραγωγών του.

Μιας και το Returnal κυκλοφόρησε μόλις φέτος τον Απρίλιο, μάλλον είναι απίθανο να δούμε κάποιο ολοκαίνουργιο παιχνίδι από την Housemarque τόσο σύντομα. Ωστόσο, δεν αποκλείεται η ομάδα να έχει να παρουσιάσει νέο περιεχόμενο για το πόνημά της.


Polyphony Digital

Μέγεθος: ~200 developers

Πιο πρόσφατο παιχνίδι: Gran Turismo Sport (2017)

Κλείνοντας με τις Ιαπωνικές ομάδες του PlayStation, η Polyphony Digital είναι πλέον η γηραιότερη. Ιδρύθηκε το 1998 και αρχικά ήταν ένα εσωτερικό τμήμα της Sony Computer Entertainment, με ονομασία Polys Entertainment. Μετά την τεράστια επιτυχία του Gran Turismo το 1997, το στούντιο απέκτησε μεγαλύτερη αυτονομία και το όνομα που κρατά μέχρι σήμερα.

Πέρα από ελάχιστες εξαιρέσεις, η Polyphony Digital ασχολείται κατά αποκλειστικότητα με τη σειρά Gran Turismo. Το τελευταίο της παιχνίδι ήταν το Gran Turismo Sport που κυκλοφόρησε το 2017, φέρνοντας αρκετές αλλαγές στη φόρμουλα που είχαν συνηθίσει οι παίκτες. Αυτή τη στιγμή η ομάδα εργάζεται πυρετωδώς στο Gran Turismo 7, το νέο αριθμημένο κεφάλαιο του ιστορικού franchise που μοιάζει τρομερά υποσχόμενο και αναμένεται το 2022 για τα PS4 και PS5.

Το Gran Turismo 7 αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2020 και από τότε δεν έχει εμφανιστεί ξανά. Είναι σχεδόν δεδομένο, λοιπόν, πως θα μάθουμε περισσότερα για το παιχνίδι απόψε.


Team Asobi

Πιο πρόσφατο παιχνίδι: Astro's Playroom (2020)

Η ιαπωνική Team Asobi ξεκίνησε το 2012 ως μέρος του Japan Studio και ευθύνεται για τα Astro Bot Rescue Mission και Astro's Playroom που παρουσιάζουν απίθανα τις δυνατότητες του PlayStation VR και του DualSense χειριστηρίου αντίστοιχα.

Η ομάδα ανεξαρτητοποιήθηκε εντός των PlayStation Studios φέτος το καλοκαίρι, μετά το κλείσιμο του Japan Studio. Αν και μικρή σε μέγεθος, έχει ξεκινήσει να μεγαλώνει με νέες προσλήψεις και εργάζεται επίσημα στο “πιο φιλόδοξο παιχνίδι” μέχρι σήμερα.

Μιας και το Astro's Playroom κυκλοφόρησε πέρυσι, το πιθανότερο είναι πως θα χρειαστεί λίγη ακόμη υπομονή μέχρι να δούμε το επόμενο εγχείρημα της Team Asobi.


Firesprite Studios

Μέγεθος: 250 developers

Πιο πρόσφατο παιχνίδι: The Persistence (2020)

Επίσης γνωστή για τα: Wipeout (ως Studio Liverpool)

Η 14η ομάδα που συμπληρώνει τη λίστα είναι η Firesprite Studios και αξίζει να σημειωθεί πως η εξαγορά της ανακοινώθηκε μόλις χτες το απόγευμα

Πρόκειται για ένα μεγάλο στούντιο με 250 developers, το οποίο έχει συνεργαστεί αρκετές φορές με το PlayStation τα τελευταία χρόνια, συνεισφέροντας σε projects όπως τα The Playroom (PS4) και The Playroom VR (PS VR). Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως πολλά από τα μέλη της Firesprite Studios προέρχονται από το Studio Liverpool που είχε κλείσει η Sony το 2012, έχοντας εργαστεί σε παιχνίδια όπως τα Wipeout.

 Αυτή τη στιγμή η Firesprite εργάζεται σε ένα AAA branching narrative adventure game, καθώς και σε ένα AAA action shooter, όπως προκύπτει από τις αγγελίες ανοιχτών θέσεων εργασίας στην επίσημη ιστοσελίδα της. Μάλλον υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να δούμε κάτι στο PlayStation Showcase 2021, αν αναλογιστούμε και το timing της εξαγοράς.


Εξωτερικοί Συνεργάτες

Αυτή τη στιγμή το PlayStation έχει ανακοινώσει επίσημα συνεργασίες με διάφορες τρίτες ανεξάρτητες ομάδες, όπως η Haven της Jade Raymond, καθώς και οι Firewalk Studios και Deviation Games. Μάλιστα, σε λίγες μέρες από τώρα κυκλοφορεί και το Death Stranding Director's Cut, το οποίο είναι ο καρπός μια αντίστοιχης συνεργασίας με την Kojima Productions.

Γενικά είναι πολύ πιθανό να δούμε απόψε κάποια από τα πολυάριθμα παιχνίδια που αναπτύσσουν οι εξωτερικοί συνεργάτες των PlayStation Studios, αφού η Sony το συνηθίζει στα περισσότερα events της.


Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για το PlayStation Showcase 2021; Περιμένουμε τα σχόλιά σας!