Το ανεξιχνίαστο έγκλημα που ενέπνευσε την ταινία, Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Ο δολοφόνος της Kathy Page δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα
14 Ιουνίου 2021 11:07
Το ανεξιχνίαστο έγκλημα που ενέπνευσε την ταινία, Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Πριν από 23 χρόνια περίπου, ο Martin McDonagh, ταξίδευε με λεωφορείο περνώντας μέσα από τις νότιες πολιτείες της Αμερικής. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, κοιτάζοντας έξω από το παράθυρο, παρατήρησε κάτι μικρές πινακίδες στην άκρη του δρόμου, οι οποίες δεν ήταν διαφημιστικές. Ήταν μια “κραυγή”, πλημμυρισμένη από οργή, απελπισία και απόγνωση.

Οι πινακίδες αυτές, κατηγορούσαν την τοπική αστυνομία, ότι, προσπαθούσε να συγκαλήψει τον ένοχο για τον βιασμό και την άγρια δολοφονία της Lucille Katherine Page. Το σοκαριστικό θέαμα των πινακίδων, και το τραγικό γεγονός πίσω από αυτές, έδωσε την αφορμή στον Άγγλο σκηνοθέτη για να γράψει το σενάριο της ταινίας, Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (2017).

Ποια είναι η αληθινή ιστορία πίσω από τις "Τρεις Πινακίδες Έξω από το Έμπινγκ στο Μιζούρι";

Η υπόθεση της ταινίας επικεντρώνεται στην προσπάθεια μιας μητέρας να ανακαλύψει και να φέρει στην δικαιοσύνη τον βιαστή και δολοφόνο της κόρης της, ενώ παράλληλα, προκαλεί την τοπική αστυνομία, νοικιάζοντας τρεις διαφημιστικές πινακίδες στην είσοδο της πόλης και απαιτώντας να αναλάβει τις ευθύνες της, καθώς θεωρεί ότι δεν έδειξε ποτέ την απαραίτητη σοβαρότητα για την επίλυση του φρικιαστικού εγκλήματος.

Η ταινία του McDonagh, λατρεύτηκε από κοινό και κριτικούς και θεωρούταν η αποκάλυψη του ‘17, λαμβάνοντας επτά υποψηφιότητες Όσκαρ: καλύτερης ταινίας, Α' Γυναικείου Ρόλου (Frances McDormand), Β' Ανδρικού Ρόλου (Sam Rockwell και Woody Harrelson), σεναρίου, πρωτότυπης μουσικής και μοντάζ, αλλά και κερδίζοντας αρκετά βραβεία και διακρίσεις σε διεθνή φεστιβάλ, όπως των BAFTA αλλά και του αρχαιότερου φεστιβάλ στον κόσμο, αυτό της Βενετίας.

Πώς ξεκίνησαν όλα στο Βίντορ του Τέξας

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Στη πόλη Βίντορ, του Τέξας, νωρίς το πρωί στις 14 Μαΐου 1991, η 32χρονη Kathy Page, ανασύρεται νεκρή από το αυτοκίνητό της, το οποίο είχε βρεθεί κολλημένο σε μια τάφρο δίπλα στον δρόμο, σε ένα φαινομενικά αυτοκινητιστικό δυστύχημα.

Καθώς όμως οι ερευνητές και οι εμπειρογνώμονες των αστυνομικών αρχών ανέλυαν την σκηνή του δυστυχήματος, πρόσεξαν ότι, τα πρώτα ευρήματα στο σημείο αλλά και τα σημάδια πάνω στο άψυχο κορμί της άτυχης κοπέλας, κάθε άλλο παρά τροχαίο μαρτυρούσαν. Εύκολα λοιπόν κατέληξαν στην θεωρία ότι το σκηνικό ήταν σκηνοθετημένο.

Οι πραγματικές πινακίδες έξω από το Έμπινγκ στο Μιζούρι

Οι πινακίδες της ταινίας

Το γεγονός αυτό συνέβη 100 μόλις μέτρα από το σπίτι της. Ένας από τους ντετέκτιβ που είχε αναλάβει την υπόθεση, είχε αναφέρει ότι, όταν οι αρχές πήγαν στο σπίτι να ενημερώσουν για τον τραγικό θάνατο της γυναίκας, αυτός που άνοιξε την πόρτα ήταν ο σύζυγός της, Steve Page.

Αυτό που παρατήρησε όμως ήταν ότι παρόλο την αρχική αναστάτωση που του προκάλεσε η δυσάρεστη αυτή είδηση, δεν έδειξε έκπληκτος ή κάτι ανάλογο. Με αφορμή την περίεργη και “παγωμένη” του στάση αλλά και από διάφορες πληροφορίες που είχαν μαζέψει, από εκείνο το πρωινό και έπειτα, ο κύριος ύποπτος για τον θάνατο της Kathy, ήταν ο άντρας της.

O James Fulton μπροστά από μια πινακίδα

Οι αστυνομικές αρχές παρόλα αυτά, δεν κατάφεραν ποτέ να συλλέξουν τα απαραίτητα στοιχεία για να τον κατηγορήσουν. Σε ένα σημείο λοιπόν, παρόμοιο με αυτό που βλέπουμε στην αρχική σεκάνς της ταινίας, ο James Fulton, ο πατέρας της άτυχης Kathy Page, τοποθετεί τρείς πινακίδες ζητώντας δικαιοσύνη για τον βίαιο θάνατο της κόρης του.

Οργισμένος και πικραμένος από την έκβαση της υπόθεσης, έφτασε στο σημείο να κατηγορεί ανοικτά τον σύζυγο της ότι αυτός είναι ο δολοφόνος. Μέχρι στιγμής έχει ξοδέψει πάνω από 200.000 δολάρια στους πίνακες διαφημίσεων που συνεχίζουν να βρίσκονται στο ίδιο σημείο και το 2018 είχε δηλώσει ότι δεν έχει σκοπό να τους κατεβάσει.

Για τον ΜcDonagh, μέσα από αυτές τις πινακίδες ξεπήδησε ο χαρακτήρας της Mildred, της εξαγριωμένης και πικραμένης μητέρας που έχασε την κόρη της με τραγικό τρόπο. Οι τρείς πινακίδες έξω από το Βίντορ, του Τέξας, λειτούργησαν ως πηγή έμπνευσης για να δημιουργήσει τον δυνατό γυναικείο χαρακτήρα που έλειπε από τις προηγούμενες του ταινίες. Είχε δείξει άλλωστε μέσα από τα θεατρικά του έργα ότι, το να γράφει πολύπλοκους δυνατούς χαρακτήρες, είναι κάτι που ξέρει να το κάνει καλά, απλά δεν είχε την ευκαιρία να κάνει το ίδιο στις κινηματογραφικές του δουλειές.

Η Frances McDormand, κέρδισε το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της, κι έμεινε πλέον στην ιστορία ως η οργισμένη μητέρα από το Μιζούρι που δεν δίστασε να τα βάλει με όλους, προς τιμήν της αδικοχαμένης κορούλας της.