Τα καλύτερα μουσικά ντοκιμαντέρ του Netflix για τους μουσικόφιλους εκεί έξω

Δικό σας!
17 Μαρτίου 2021 12:33
Τα καλύτερα μουσικά ντοκιμαντέρ του Netflix για τους μουσικόφιλους εκεί έξω

Πιστεύω πλέον πως έχει γίνει αντιληπτό σε πολλούς το γεγονός ότι, η συνδρομητική υπηρεσία streaming, Netflix, κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, όσον αφορά τη παραγωγή πρωτότυπου περιεχομένου στο πεδίο των ταινιών τεκμηρίωσης. Τα παραδείγματα είναι πάμπολλα: The Last Dance, Tiger King, Don’t F**k with Cats, Icarus, White Helmets, Chasing Coral, Our Planet, The 13th. Η λίστα είναι πραγματικά ατελείωτη και η ποιότητα της είναι ικανή να εμπνεύσει αλλά και να διεκδικήσει επάξια βραδεία και διακρίσεις.

Μπορείτε να βρείτε ντοκιμαντέρ που ασχολούνται με τον αθλητισμό, το περιβάλλον, την επιστήμη, με ανεξιχνίαστες δολοφονίες και φρικιαστικά εγκλήματα, ντοκιμαντέρ που ασχολούνται με ιστορικά θέματα, μπορείτε ακόμα να “εισχωρήσετε” σε κόσμους που ισορροπούν μεταξύ μυθοπλασίας και πραγματικότητας. Στο σημερινό άρθρο όμως, θα σας προτείνουμε μερικά από τα καλύτερα μουσικά ντοκιμαντέρ που μπορείτε να δείτε σήμερα στην διαδικτυακή πλατφόρμα.


Keith Richards: Under the Influence (2015)

Ο Keith Richards, ο θρυλικός κιθαρίστας των Rolling Stones, αποκαλύπτει μερικούς από τους καλλιτέχνες που επηρέασαν τη μουσική του. Είναι αδιαμφησβήτητα ένας από τους πιο σημαντικούς και επιτυχημένους καλλιτέχνες στην ιστορία της παγκόσμιας μουσικής σκηνής και το να τον ακούς να αφηγείται ιστορίες αλλά και να περιγράφει την τέχνη του να παίζεις μουσική, νομίζω είναι μια εμπειρία που δεν πρέπει να χαθεί από κανέναν μουσικόφιλο εκεί έξω.


What Happened, Miss Simone? (2015)

Billie Holiday, Elle Fitzgerald και Nina Simone. Οι ντίβες της τζαζ σκηνής. Το ντοκιμαντέρ της Liz Garbus, μας παρουσιάζει τη ζωή του μικρού κοριτσιού, Eunice Waymon, που αργότερα την γνωρίσαμε όλοι ως την θρυλική Nina Simone. Το ταξίδι από τα παιδικά της χρόνια μέχρι τις μάχες που έδωσε με τους προσωπικούς της δαίμονες και αδυναμίες, είναι γεμάτο πόνο, συγκίνηση, χαρά αλλά και λύπη. Το What Happened, Miss Simone?, μέσα από αποσπάσματα συνεντεύξεων και την παρουσίαση σπάνιου αρχειακού υλικού από συναυλίες, μας δείχνει την πορεία της προς την κορυφή αλλά και τον τρόπο που κατάφερε να τοποθετήσει την φωνή της στην αιωνιότητα.


Hip-Hop Evolution (2016 -) 

O Shad Kabango, συναντάει τα μεγαλύτερα αστέρια της Hip-Hop σκηνής και μέσα από τις ιστορίες τους, μας δίνεται η δυνατότητα να μάθουμε για τις ρίζες αυτής της μουσικής αλλά και την κληρονομιά που μας άφησε, καθώς “φωτίζει” και μερικούς μη γνωστούς ήρωες της πρώιμης ραπ σκηνής. Το ντοκιμαντέρ αυτό χωρίζεται σε 4 σεζόν με 16 περίπου επεισόδια η κάθε μία και καταγράφει διαφορετικές περιόδους του καλλιτεχνικού αυτού ρεύματος αλλά και της γενικότερης υποκουλτούρας.


Springsteen on Broadway (2017)

Η φωνή της Αμερικής θα μπορούσε να πει κάποιος ότι είναι αυτή του Bruce Springsteen. Εδώ έχουμε ένα one-man show, με τον Springsteen, να βρίσκεται επί σκηνής μόνος του με μια κιθάρα, μία φυσαρμόνικα κι ένα πιάνο, και για περίπου δυο ώρες να μας διηγείται προσωπικές του ιστορίες παίζοντας στο ενδιάμεσο μερικές από τις μουσικές του επιτυχίες. Μια σπέσιαλ ακουστική βραδιά, με ένα απολαυστικό setlist τραγουδιών το οποίο σε ταξιδεύει στις γειτονιές που μεγάλωσε, την πρώτη φορά που “έπαιξε” μουσική για τους φίλους του, τις σχέσεις του με τους γονείς του, κάνοντας όλο αυτό το σόου μια προσωπική εξομολόγηση προς του θαυμαστές του.


The Defiant Ones (2017)

Σε σκηνοθεσία Allen Hughes, εδώ έχουμε ένα τετραμερές ντοκιμαντέρ το οποίο “εξετάζει” τη συνεργασία του  μουσικού παραγωγού Jimmy Iovine και του πασίγνωστου ράπερ Andre Young (Dr. Dre), και την επανάσταση που οι δυο τους έφεραν στην σύγχρονη κουλτούρα της μουσικής βιομηχανίας. Η ιστορία τους είναι ενδιαφέρουσα ακόμα και για τους ανθρώπους που δεν είναι φαν του συγκεκριμένου είδους μουσικής, διότι το ντοκιμαντέρ δεν εστιάζει μόνο εκεί. Για παράδειγμα, το πρώτο επεισόδιο ξεκινάει με τη συμφωνία εξαγοράς της Beats Electronics και της συνδρομητικής της μουσικής υπηρεσίας, Beats Music, αντί τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Apple.


Quincy (2018)

Το Quincy, είναι ένα βιογραφικό ντοκιμαντέρ το οποίο σκιαγραφεί το προφίλ του θρυλικού μουσικού παραγωγού, Quincy Jones. Από την συνεργασία του με τον “βασιλιά της pop”, Michael Jackson, για την δημιουργία του άλμπουμ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών, «Thriller», μέχρι την στιγμή που κατάφερε να συντονίσει 46 από τους μεγαλύτερους σταρ της εποχής, για να ηχογραφήσουν το τραγούδι, «We are the World».  Η κληρονομιά του όμως δεν έμεινε μόνο στον χώρο της μουσικής αλλά κατάφερε να ξεφύγει από αυτά τα όρια και να απλωθεί και στο χώρο του κινηματογράφου. Το ντοκιμαντέρ αυτό μας δείχνει ποιος ήταν αυτός ο άνθρωπος και όλα τα καταπληκτικά του επιτεύγματα.


Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story by Martin Scorsese (2019)

Η αγάπη του Martin Scorsese για τον Bob Dylan, είναι γνωστή. Ο πασίγνωστος σκηνοθέτης, είχε ασχοληθεί και πάλι με την ζωή και καριέρα του Αμερικανού τραγουδοποιού, το 2005, με το No Direction Home: Bob Dylan, το οποίο θεωρείται το απόλυτο ντοκιμαντέρ για τον Dylan. Η διαφορά με το Rolling Thunder Revue είναι ότι, εδώ, ο Scorsese, ακολουθεί μια εντελώς διαφορετική κινηματογραφική φόρμα, αυτή του ψευδό-ντοκιμαντέρ. Πολλά από τα γεγονότα που συμβαίνουν στην οθόνη, είναι περισσότερο αποτέλεσμα μυθοπλασίας παρά πραγματικότητας. Παίζει δηλαδή με τον θεατή, δίνοντας παρόλα αυτά μια χροιά αυθεντικότητας στην ιστορία. Το αποτέλεσμα είναι ένα απολαυστικό ταξίδι στην ανήσυχη εποχή της Αμερικής της δεκαετίας ’70 με πρωταγωνιστή τον Bob Dylan.


HOMECOMING: A film by Beyonce (2019)

Το Homecoming της Beyonce, είναι μια ταινία που γράφτηκε και σκηνοθετήθηκε από την ίδια, για την παράσταση της στο Φεστιβάλ Μουσικής του Coachella το 2018. Ένα ανεπανάληπτο σόου με περισσότερους από 60 μουσικούς και χορευτές να δίνουν επί σκηνής μια εξαιρετική εμφάνιση. Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ μας δείχνει την σκληρή και επίπονη δουλειά που απαιτείται τόσο στο τεχνικό όσο και στο δημιουργικό κομμάτι για να στηθεί ένα φαντασμαγορικό γεγονός αυτού του μεγέθους.


ReMastered: Devil at the Crossroads (2019)

Ο μύθος λέει ότι ο Robert Johnson ήθελε παθιασμένα τη δόξα και τα χρήματα, κι αυτός ήταν ο λόγος που έκανε συμφωνία με τον διάβολο για να πουλήσει την ψυχή του σ’ αυτόν, με αντάλλαγμα να γίνει ο βασιλιάς των blues ώστε να αποκτήσει όλη τη φήμη του κόσμου. Το ντοκιμαντέρ αυτό σε σκηνοθεσία Brian Oakes, είναι μια σύντομη ματιά στη ζωή του και στη μυστηριώδη καριέρα του. Ένα ταξίδι στους υγροτόπους του Δέλτα του Μισισιπή και στις σκοτεινές του μελωδίες. Αν και δεν είναι ιδιαιτέρως αναλυτικό όσον αφορά τη ζωή του καλλιτέχνη, αυτό το ντοκιμαντέρ δεν πρέπει να το χάσετε.


The Black Godfather (2020)

Ο Clarence Alexander Avant, θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα ονόματα της Μαύρης Κουλτούρας. Επιχειρηματίας, μουσικός παραγωγός αλλά και παραγωγός ταινιών, άφησε το στίγμα του στον χώρο του R&B και της Soul, όχι τόσο στο προσκήνιο αλλά κυρίως στο παρασκήνιο. Το ντοκιμαντέρ αυτό λοιπόν, μας συστήνει έναν από τους ανθρώπους που δουλεύουν πίσω από τα φωτά, οι οποίοι κινούν τα νήματα της μουσικής βιομηχανίας. Το εξαιρετικό αυτό πορτρέτο του Clarence Avant, στο φινάλε του, σου αφήνει μια αίσθηση αισιοδοξίας, η οποία μπορεί να λειτουργήσει ως πηγή έμπνευσης για όλους μας.