Το PlayStation Plus Collection είναι ένας κρυμμένος άσος του PS5

Μια ματιά στο νέο "bonus" της υπηρεσίας
12 Μαρτίου 2021 11:26
Το PlayStation Plus Collection είναι ένας κρυμμένος άσος του PS5

Όντας κάτοχος όλων των next-gen κονσολών περίπου από την πρώτη μέρας της κυκλοφορίας τους, έχω πιάσει τον εαυτό μου να ασχολείται ίσως και περισσότερο με backwards compatible τίτλους, παρά με αμιγώς next-gen κυκλοφορίες. Ναι, το DualSense του PS5 είναι φανταστικό όταν χρησιμοποιείται με σωστό τρόπο από τα σύγχρονα παιχνίδια, ναι τα 120Hz, τα αστραπιαία loading times, ο 3D ήχος, όλα είναι χαρακτηριστικά που αξίζουν την προσοχή σας και έχουν ήδη συζητηθεί αρκετά.

Ωστόσο, στη λίστα αυτή πιστεύω πως πρέπει να προστεθεί και το PlayStation Plus Collection, ένα επιπλέον ‘μπόνους’ της συνδρομητικής υπηρεσίας για τους κατόχους PS5, το οποίο συχνά παραλείπεται από τις συζητήσεις.

Ας πάρουμε, όμως τα πράγματα από την αρχή:

Τι είναι το PlayStation Plus Collection;

Το PlayStation Plus Collection είναι ένα πρόσθετο προνόμιο για τους συνδρομητές του PS Plus που είναι κάτοχοι PS5 κονσόλας. Συγκεκριμένα, επιτρέπει την εξαργύρωση και την πρόσβαση σε μια επιλεγμένη λίστα από λατρεμένους τίτλους του PS4 που καθόρισαν τη γενιά, όπως τα Bloodborne, God of War και Monster Hunter: World κ.α. Συνολικά έχουμε μια λίστα με 20 παιχνίδια, τα οποία κατεβαίνουν τοπικά στην κονσόλα σας και δεν υπάρχει κάποιος χρονικός ή άλλος περιορισμός, εφόσον έχετε ενεργή συνδρομή.

Ποια είναι τα παιχνίδια του PlayStation Plus Collection;

Η λίστα των είκοσι τίτλων που περιλαμβάνονται στο PlayStation Plus διαμορφώνεται ως εξής:

  1. Bloodborne
  2. Days Gone
  3. Detroit: Become Human
  4. God of War
  5. Infamous Second Son
  6. Ratchet and Clank
  7. The Last Guardian
  8. The Last of Us Remastered
  9. Until Dawn
  10. Uncharted 4: A Thief’s End
  11. Batman: Arkham Knight
  12. Battlefield 1
  13. Call of Duty: Black Ops III – Zombies Chronicles Edition
  14. Crash Bandicoot N. Sane Trilogy
  15. Fallout 4
  16. Final Fantasy XV Royal Edition
  17. Monster Hunter: World
  18. Mortal Kombat X
  19. Persona 5
  20. Resident Evil 7 biohazard

Τι αξίζει να παίξω από τα παιχνίδια αυτά;

Μιας και η λίστα των παιχνιδιών του Collection δεν είναι χαοτική, νομίζω πως εύκολα κάποιος μπορεί να φιλτράρει και μόνος του τις επιλογές, σύμφωνα με τα δικά του γούστα.

Ωστόσο, πέρα από τα Days Gone, Detroit: Become Human και Until Dawn, τα οποία δεν έχω παίξει ακόμη για να εκφέρω άποψη, θεωρώ πως όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια του Collection από τα στούντιο της Sony αξίζουν σίγουρα το χρόνο σας. Αναφέρομαι στα Bloodborne, God of War, Ratchet and Clank, The Last Guardian, The Last of Us Remastered και Uncharted 4: A Thief’s End που κατά την προσωπική μου άποψη είναι όλα αριστουργήματα. Σίγουρα αξίζει μια ματιά και το Persona 5, ακόμη και αν το στυλ του δεν σας ελκύει εκ πρώτης όψεως, ενώ και τα Monster Hunter: World και τα Crash Bandicoot N. Sane Trilogy είμαι σίγουρος πως θα σας διασκεδάσουν για πολλές ώρες.

Παράλληλα, μπορείτε να δείτε το αναλυτικό βίντεο που είχε ετοιμάσει πρόσφατα ο Σάκης και ο Γιώργος σχετικά με τα αγαπημένα τους παιχνίδια από το PS4, μιας και σε αυτό μιλάνε και για αρκετούς τίτλους που περιλαμβάνονται στο Collection.

Το “κόλπο” που “έσωσε” τον φίλο μου

Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη του PlayStation Plus Collection είναι πως εφόσον τα παιχνίδια εξαργυρωθούν στον λογαριασμό ενός χρήστη μέσα από το PS5 του, στη συνέχεια μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτά και από PS4 κονσόλες. Με τον τρόπο αυτό “έσωσα” ένα φίλο μου. Συγκεκριμένα, ο Γιάννης για τους δικούς του λόγους αποφάσισε στην προηγούμενη γενιά να πάρει Xbox και χωρίς να έχει την οικονομική δυνατότητα για όλες τις πλατφόρμες, απλά μου έλεγε εδώ και χρόνια πόσο θέλει να παίξει το God of War. Πλέον που το PS5 ήρθε να αντικαταστήσει στο σαλόνι μου το PS4, αποφάσισα να του δανείσω την προηγούμενη κονσόλα μου, κάνοντας share τα ψηφιακά μου παιχνίδια. Ωστόσο, χάρη στο PlayStation Plus Collection έχει πρόσβαση όχι μόνο στο God of War που επιθυμούσε, αλλά και στο Bloodborne, το Uncharted 4 και πολλά άλλα παιχνίδια που έχασε από τη γενιά που πέρασε.

Αυτή νομίζω είναι και η μεγαλύτερη αρετή του ‘μπόνους’ αυτού που μπορούν να απολαύσουν οι συνδρομητές του PlayStation Plus. Δίνει την τέλεια λύση, αφορμή, κίνητρο ή πείτε το όπως θέλετε, για να έρθει κάποιος νέος παίκτης στο οικοσύστημα του PlayStation. Σε εφοδιάζει με ορισμένα από τα καλύτερα, must-have παιχνίδια που έχει να προσφέρει, χωρίς να χρειάζεται να ξοδέψεις σχεδόν τίποτα.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρω βέβαια πως η ανταλλαγή accounts δεν καλύπτεται από τους όρους της υπηρεσίας. Το τρικ στην προκειμένη περίπτωση είναι κάτι εντελώς διαφορετικό, αφού το family sharing είναι μια λειτουργία που χρησιμοποιώ χωρίς κανένα πρόβλημα εδώ και χρόνια σε όλες τις κονσόλες μου. Ανεξαρτήτως, σας προτείνω να είστε προσεκτικοί.

Η εμφανής βελτίωση του PlayStation Plus

Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ και στην προσωπική μου εμπειρία με το PlayStation Plus Collection, καθώς και να κάνω μερικά σχόλια για την πορεία της υπηρεσίας γενικότερα το τελευταίο διάστημα. Αν και ενεργός χρήστης όλων των πλατφορμών, είτε από αμέλεια είτε από περιορισμένο χρόνο, έχω χάσει παιχνίδια που μου κλείνουν το μάτι. Με την πανδημία να έχει βάλει φρένο στις περισσότερες μεγάλες κυκλοφορίες, λοιπόν, πιστεύω πως είναι ιδανική περίοδος για να ασχοληθεί κάποιος με το "πίσω ράφι" του. Έτσι, το Collection μου έκατσε ‘κουτί’, αφού με ελάχιστο κόστος έχω πρόσβαση σε παιχνίδια που αμέλησα και ήθελα να παίξω. Πρακτικά μου θύμισε πως έχω ανοιχτούς λογαριασμούς με τίτλους όπως το Detroit και το Days Gone, με το δεύτερο μάλιστα να είναι αναβαθμισμένο στο PS5, δίνοντας μου ακόμη ένα κίνητρο ενασχόλησης.

Συνολικά, το PlayStation Plus έχει κάνει αξιοσημείωτα βήματα τελευταία. Το feedback φαίνεται πως έχει εισακουστεί και η Sony βαδίζει στην σωστή κατεύθυνση. Τα δωρεάν παιχνίδια που προσφέρει κάθε μήνα είναι άκρως ελκυστικά και μου αρέσει τρομερά η πρόσφατη πρωτοβουλία που θέλει την παροχή day one κυκλοφοριών εντελώς δωρεάν, όπως θα γίνει προσεχώς με το επόμενο Oddworld. Πλέον η υπηρεσία με έχει κερδίσει ως συνδρομητή και πραγματικά ελπίζω να συνεχίσει έτσι.

Το PlayStation Plus Collection είναι ένας κρυμμένος άσος του PS5 και μια πρώτη γλυκιά γεύση για το πως θα μπορούσε να είναι στο μέλλον ένα αντίστοιχο "PlayStation Game Pass".