Twin Peaks – Από που εμπνεύστηκε το σενάριο ο David Lynch;

Η Marilyn Monroe και η ανεξιχνίαστη δολοφονία της Hazel Irene Drew
27 Ιανουαρίου 2021 12:21
Twin Peaks – Από που εμπνεύστηκε το σενάριο ο David Lynch;

Στις 11 Ιουλίου, το μακρινό 1908, στο Sand Lake της Νέας Υόρκης, το άψυχο σώμα της Hazel Irene Drew, βρέθηκε να επιπλέει στην λίμνη Teals Pond. Αιτία θανάτου ήταν το διεισδυτικό τραύμα στο πίσω μέρος του κρανίου της από άγνωστο, αμβλύ αντικείμενο. Τα χαρακτηριστικά του προσώπου της είχαν αλλοιωθεί σε τέτοιο βαθμό από το νερό, που ο μοναδικός τρόπος αναγνώρισης ήταν από τα ρούχα της και τα χρυσά σφραγίσματα στα δόντια της. Οι κάτοικοι της περιοχής συγκλονισμένοι από το γεγονός, αρχίζουν να δημιουργούν αστικούς μύθους, με πολλούς από αυτούς να ισχυρίζονται πως το πνεύμα της έχει στοιχειώσει την λίμνη. Ο ένοχος δεν βρέθηκε ποτέ, η δολοφονία έμεινε ανεξιχνίαστη, και το ερώτημα, ποιος σκότωσε την όμορφη και γλυκιά Hazel, παραμένει ακόμα αναπάντητο.

80 χρόνια αργότερα, ο David Lynch και ο Mark Frost, βρίσκονται σε μια καφετέρια του Los Angeles ένα σκοτεινό απόγευμα και σκαρώνουν μια από τις πιο εμβληματικές σειρές της τηλεόρασης, το Twin Peaks. Η τολμηρή ιδέα που συνέλαβαν εκείνη την ημέρα, επηρεάζει μέχρι και σήμερα σεναριογράφους, σκηνοθέτες, ηθοποιούς αλλά και παραγωγούς σε τηλεόραση και κινηματογράφο.

Η κληρονομιά που άφησε πίσω του αυτή η σειρά είναι τεράστια και η στιγμή που ο Pete Martell ανακαλύπτει μέσα σε πλαστική σακούλα το άψυχο κορμί της γλυκύτατης Laura Palmer, ξεβρασμένο στις πετρώδεις ακτές της κωμόπολης του Twin Peaks, δεν άλλαξε μόνο την τηλεόραση αλλά και την συνείδηση όλων όσων παρακολουθούσαν την πλοκή να ξεδιπλώνεται.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Οι δύο τους, γνωρίστηκαν την δεκαετία του ’80, όταν η Warner Bros. προσέλαβε τον Lynch για να γράψει και να σκηνοθετήσει την ζωή της Marilyn Monroe, σε συνεργασία με τον Frost. Ο Lynch, είχε ανέκαθεν εμμονή με τις ξανθιές, μυστηριώδεις, μελαγχολικές γυναίκες, και η ιδέα να δουλέψει με μια πρωταγωνίστρια η οποία είχε αυτά τα χαρακτηριστικά τον γοήτευε, αυτό που δεν τον ενέπνεε όμως, ήταν το γεγονός πως δεν θα ήθελε να αφηγηθεί μια αληθινή ιστορία που να αφορά ένα πραγματικό πρόσωπο αλλά μια δική του σουρεαλιστική  μυθοπλασία. Το πρότζεκτ τελικά ακυρώθηκε και η ταινία δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, η ιδέα αυτής της λυπημένης γυναίκας όμως δεν έφυγε ποτέ από το μυαλό του Lynch.

Οι δυο καλλιτέχνες ανέπτυξαν μια ιδιαίτερη σχέση μεταξύ τους και αποφάσισαν να συνεργαστούν για την δημιουργία μιας τηλεοπτικής σειράς με θέμα την αμερικάνικη επαρχία και τα σκοτεινά μυστικά της. Αυτό που ήθελαν να συνδυάσουν ήταν ένα σκοτεινό αστυνομικό θρίλερ με έντονα τα στοιχεία της κλασσικής σαπουνόπερας.

Γυρίζοντας πίσω λοιπόν την ιστορία μας, σε εκείνο το σκοτεινό απόγευμα στην καφετέρια του Los Angeles, ο Lynch αναφέρει στον Frost ότι δεν μπορεί να βγάλει από το μυαλό του την εικόνα μιας μελαγχολικής, πανέμορφης ξανθιάς γυναικάς της οποίας το ένοχο παρελθόν και η κρυφή διπλή ζωή της, θα την οδηγούσαν στην τραγική δολοφονία της.

Τότε ήταν η στιγμή που ο Frost, ξεθάβει από το μυαλό του τις αναμνήσεις της παιδικής του ηλικίας στο Sand Lake, και την ανεξιχνίαστη δολοφονία του Teals Pond. Οι ιστορίες της γιαγιάς του για την αδικοχαμένη γλυκιά Hazel Irene Drew και τον μύθο πως το φάντασμα της ακόμα στοιχειώνει την περιοχή, αποτέλεσε την κύρια πηγή έμπνευση τους.

Η ιδέα της Laura Palmer και η τραγική της ιστορία έχει πλέον αποκτήσει την τελική της μορφή, το άψυχο σώμα της στην όχθη της λίμνης προκαλεί ερωτηματικά και εμείς ως θεατές αυτής της άδικης δολοφονίας, επιστρέφουμε και πάλι στον όμορφο αλλά θλιμμένο κόσμο του Twin Peaks.