Τρεις εναλλακτικές του WhatsApp αν σας νοιάζει η ιδιωτικότητά σας

Αναλύουμε τα χαρακτηριστικά των Viber, Telegram, Signal
14 Ιανουαρίου 2021 12:35
Τρεις εναλλακτικές του WhatsApp αν σας νοιάζει η ιδιωτικότητά σας

Το WhatsApp φαίνεται πως “έβαλε τα χεράκια του και έβγαλε τα ματάκια του”, ανακοινώνοντας με την αρχή της χρονιάς πως θέλουμε δε θέλουμε, αυτό θα μοιράζεται τα δεδομένα μας με τη μαμά-εταιρία Facebook. Πολλοί είναι αυτοί που θα πούνε “ως εδώ” με το Facebook και τις υπηρεσίες του, ειδικά όταν μιλάμε για μία εφαρμογή με κρυπτογραφημένα μηνύματα. Ποιες επιλογές έχει όμως ο χρήστης για να διατηρήσει ένα καλό επίπεδο ιδιωτικότητας από δημοφιλείς εφαρμογές;

Viber

Σίγουρα μία από τις επιλογές είναι το Viber, το οποίο ήταν ήδη δημοφιλές πριν την έλευση του WhatsApp. Μάλιστα, στην Ελλάδα είναι η δημοφιλέστερη εφαρμογή επικοινωνίας μετά το Messenger, ξεπερνώντας κατά πολύ το WhatsApp, το οποίο το χρησιμοποιούμε συνήθως για να επικοινωνήσουμε με φίλους και συνεργάτες στο εξωτερικό. Το Viber έχει και αυτό κρυπτογράφηση από άκρη σε άκρη για όλους τους τύπους της επικοινωνίας, μηνύματα, φωτογραφίες, video, βιντεοκλήσεις κλπ. Όπως και με το WhatsApp, προσφέρεται δυνατότητα back up στο Google Drive, ωστόσο η εταιρία τονίζει πως αν ανεβάσετε τις συζητήσεις σας στο Google, δε φέρει ευθύνη πλέον για την προστασία αυτών των δεδομένων καθώς υπεύθυνη θα είναι η Google.

Το Viber μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις πλατφόρμες, Android, iOS και Windows. Είναι δωρεάν στη χρήση του, ωστόσο έχει κάποιες διαφημίσεις, σε καμία περίπτωση όμως σε ενοχλητικό βαθμό.

Δείχνοντάς σας αυτές τις διαφημίσεις και τις σχετικές προσφορές, μπορούμε να κρατάμε την εφαρμογή δωρεάν για να τη χρησιμοποιείτε. Μιας και δεν έχουμε πρόσβαση στις συνομιλίες σας, έτσι δεν έχουν πρόσβαση και τα brands ή οι διαφημιστικοί συνεταίροι μας. Το περιεχόμενο των συνομιλιών σας μένει πάντα στο chat και δε χρησιμοποιείται ποτέ για να σας δείξουμε σχετικές διαφημίσεις.

Υποστηρίζει φωνητικές κλήσεις ή βιντεοκλήσεις ένας προς έναν, οι οποίες είναι κρυπτογραφημένες, ενώ υποστηρίζει και ομαδικές συνομιλίες έως 250 άτομα. Υπάρχουν επίσης μηνύματα τα οποία διαγράφονται μετά από ένα ορισμένο χρόνο. Μπορείτε να ορίσετε το χρόνο από 1 δευτερόλεπτο έως μία εβδομάδα και απενεργοποιείται η δυνατότητα screenshot ή προώθησης.


Telegram

Το Telegram είναι μία ακόμα δημοφιλής εναλλακτική του WhatsApp, η οποία είναι open-source. Τα κανονικά chats δεν είναι κρυπτογραφημένα από άκρη σε άκρη, αλλά είναι κρυπτογραφημένα μόνο στο cloud του Telegram. Για την προστασία των δεδομένων του χρήστη, η εταιρία βασίζεται στην αποκεντρωμένη δομή της. Υπάρχει, ωστόσο, η επιλογή να ξεκινήσετε ένα “secret chat” στο Telegram, το οποίο είναι κρυπτογραφημένο από άκρη σε άκρη, ενώ μπορείτε να βάλετε και χρονόμετρο καταστροφής αυτών των μηνυμάτων.

Βασιζόμαστε στο δικό μας αποκεντρωμένο κρυπτογραφημένο cloud αποθηκευτικό χώρο πολλαπλών δικαιοδοσιών, ο οποίος πιστεύουμε πως είναι πολύ πιο προστατευμένος από της Apple ή της Google.

Και εδώ έχουμε διαθεσιμότητα σε Android, iOS, Mac και Windows. Μιας και έχει όμως το δικό του cloud back-up, όλες οι συνομιλίες διατηρούνται και ανακτώνται όταν αλλάζετε συσκευή. Είναι δωρεάν στη χρήση, χωρίς διαφημίσεις, ωστόσο πρόσφατα ανακοίνωσε σχέδια για να τις ενσωματώσει, μιας και χρειάζεται μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για να συνεχίσει να λειτουργεί. Τόνισε όμως πως οι διαφημίσεις θα είναι φιλικές προς το χρήστη και θα σέβεται την ιδιωτικότητά του. Σύντομα θα προσφέρει και premium χαρακτηριστικά επί πληρωμή για επαγγελματίες. Όλα τα μέχρι τώρα χαρακτηριστικά του όμως θα παραμείνουν δωρεάν, ενώ και οι συνομιλίες ένας προς έναν δε θα έχουν διαφημίσεις.

Το Telegram αποτελεί ιδανική επιλογή για μεγάλα groups, καθώς επιτρέπει έως και 200.000 χρήστες σε ένα group. Υποστηρίζει επίσης ομαδικές κλήσεις και βιντεοκλήσεις. Οι βιντεοκλήσεις είναι κρυπτογραφημένες. Ο χρήστης μπορεί επίσης να στείλει έως και 1.5GB αρχείων, να προωθήσει αρχεία χωρίς να τα κατεβάσει, να προγραμματίσει αποστολή μηνυμάτων και άλλα. Υποστηρίζει picture-in-picture mode, πράγμα που σημαίνει πως μπορείτε να πραγματοποιήσετε μία βιντεοκλήση ενώ χρησιμοποιείτε άλλες εφαρμογές.


Signal

Το Signal ζει τη στιγμή του μιας και είναι αυτή τη στιγμή η νούμερο ένα εφαρμογή στο App Store της Apple, με την πλειοψηφία των νέων χρηστών να προέρχεται από την Ινδία. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως είναι εφαρμογή ενός μη-κερδοσκοπικού οργανισμού, του Signal Foundation. Προσφέρει από άκρη σε άκρη κρυπτογράφηση βασισμένη στο πρωτόκολλο του Signal, το οποίο ανέπτυξε ο Αμερικανός κρυπτογράφους Moxie Marlinspike, ο οποίος είναι και ο CEO του Signal. Τα πρωτόκολλα του Signal είναι open-source, ενώ δεν υποστηρίζει back up σε τρίτες υπηρεσίες. Όλα τα δεδομένα παραμένουν στη συσκευή τοπικά και δεν μπορείτε να τα μεταφέρετε σε καινούρια.

Είναι διαθέσιμο σε Android, iOS, Mac, Windows και Linux. Είναι δωρεάν και δεν έχει διαφημίσεις μιας και ελέγχεται από μη-κερδοσκοπικό οργανισμό. Υποστηρίζει ομαδικά chats για έως και 150 μέλη, ενώ πρόσφατα προστέθηκαν και ομαδικές βιντεοκλήσεις. Η εφαρμογή υποστηρίζει και κανονικές βίντεο ή φωνητικές κλήσεις, οι οποίες είναι και αυτές κρυπτογραφημένες από άκρη σε άκρη. Υπάρχει η δυνατότητα αποστολής μηνυμάτων που αυτοκαταστρέφονται με χρόνο από 5 δευτερόλεπτα έως μία εβδομάδα.

Ενδιαφέρουσα είναι η επιλογή του incognito πληκτρολογίου, η οποία δεν επιτρέπει στο πληκτρολόγιο σας να αποθηκεύσει αυτά που πληκτρολογείτε, ενώ ο χρήστης έχει την επιλογή να επιτρέψει ή όχι στο συνομιλητή του να πάρει screenshots της συνομιλίας.


Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή μιας εφαρμογής κρυπτογραφημένων συνομιλιών δε σημαίνει πως θα προστατευτείτε από το μακρύ χέρι του νόμου. Η διαρκής χρήση αυτών των εφαρμογών από εγκληματικά στοιχεία, ανάγκασε τις Αρχές πολλών χωρών να αναπτύξουν συστήματα παρακολούθησης αυτών των συνομιλιών. Μέχρι πρόσφατα, οι Αρχές ζητούσαν από τις εταιρίες την άρση απορρήτου στις περιπτώσεις τέλεσης σοβαρών αδικημάτων και έπειτα περίμεναν την αρνητική ή θετική απάντηση της εταιρίας. Οι πρώτοι που “έσπασαν” τις κρυπτογραφημένες συνομιλίες ήταν οι υπηρεσίες ασφαλείας του Ισραήλ. Έκτοτε, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και άλλες χώρες χρησιμοποιούν τέτοιες τεχνολογίες για να έχουν πρόσβαση στις συνομιλίες. Στην Ελλάδα, οι Αρχές αγόρασαν ένα τέτοιο σύστημα έναντι 6 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο μπορεί να καταγράφει ταυτόχρονα τις συνομιλίες 1.100 κινητών. Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών της Ελλάδας, Χρήστος Ράμμος, είχε δηλώσει εδώ και ένα χρόνο πως οι επικοινωνίες στη χώρα είναι διάτρητες.

Καμία κρυπτογραφική διάταξη δεν είναι 100% ασφαλής. Εφόσον διαθέτει κάποιος το χρήμα και τη στόχευση για να το κάνει τότε μπορεί να υποκλαπεί. Βεβαίως και απαιτείται μεγάλο ποσό χρημάτων, αλλά είναι κάτι το οποίο μία κυβερνητική υπηρεσία θα μπορούσε να το κάνει. Δεν είναι εύκολη υπόθεση αλλά οι κρατικές υπηρεσίες έχουν τη δυνατότητα να υποκλέπτουν κρυπτογραφημένες συνομιλίες. Και στο Viber και στο WhatsApp, αλλά και το ίδιο ισχύει για το Telegram, μην προξενεί εντύπωση. Τίποτα δεν είναι ασφαλές, παρά μόνο οι συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο και αυτές σε ελεγχόμενο περιβάλλον.Αθανάσιος Κοσμόπουλος, αναλυτής διεθνούς ασφάλειας