Το θρίλερ που τρομοκράτησε τον Spike Lee είναι ένα χαμένο διαμάντι του σινεμά

Πρόκειται για την μοναδική ταινία που σκηνοθέτησε ο Charles Laughton
05 Ιανουαρίου 2021 20:26
Το θρίλερ που τρομοκράτησε τον Spike Lee είναι ένα χαμένο διαμάντι του σινεμά

Ο Charles Laughton ήταν ένας πολυβραβευμένος Άγγλος ηθοποιός και σκηνοθέτης και το 1955 αποφασίζει να διασκευάσει για τη μεγάλη οθόνη το «The Night of the Hunter» (H Νύχτα του Κυνηγού), μία ταινία βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Davis Grubb. Παρά το γεγονός ότι δεν είχε την εμπορική επιτυχία που της άξιζε, η ταινία έχει χαρακτηριστεί από τους κριτικούς ως μια από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών και σύμφωνα με το περιοδικό του σινεμά, Cahiers du Cinéma, βρίσκεται μία θέση πίσω από το «Citizen Kane».

Η πλοκή με λίγα λόγια έχεις ως εξής: Σε μία αμερικανική πόλη την εποχή του Μεγάλου Κραχ, ένας κατά συρροή δολοφόνος που μας συστήνεται ως ιεροκήρυκας, περιφέρεται από κωμόπολη σε κωμόπολη και ξεμυαλίζει με τα όμορφα κηρύγματα του ανυποψίαστες χήρες. Γιατί έχει στόχο τις χήρες; Επειδή είναι πιο ευάλωτες μας λέει. Σε μία τυχαία στιγμή, συλλαμβάνεται για την κλοπή ενός αυτοκινήτου και στη φυλακή γνωρίζεται με έναν θανατοποινίτη ο οποίος λήστεψε από μια τράπεζα 10.000 δολάρια, σκότωσε δύο ανθρώπους, και πριν συλληφθεί, κατάφερε να κρύψει το λάφυρο του στο σπίτι του. Αμέσως μόλις αποφυλακίστηκε, ο ιεροκήρυκας καταφθάνει στο σπίτι που είναι κρυμμένα τα λεφτά και προσπαθεί να παγιδεύσει την χήρα και τα παιδιά της ώστε να κάνει τα λεφτά δικά του.

Σκηνοθέτης όπως αναφέραμε πιο πάνω είναι ο Charles Laughton, ο οποίος έγραψε το σενάριο μαζί με τον James Agee, και πρωταγωνιστούν οι: Robert Mitchum, Shelley Winters, Lillian Gish και ο Billy Chapin.

Η ταινία είναι ασπρόμαυρη, επηρεασμένη έντονα από τον γερμανικό εξπρεσιονισμό, σου δημιουργεί την αίσθηση ότι παρακολουθείς ένα εφιαλτικό παραμύθι, με πρωταγωνιστή το χειρότερο και πιο επικίνδυνο τέρας. Η ερμηνεία του Robert Mitchum ως το ανθρωπόμορφο τέρας, είναι διαβολικά καλή. Οι λέξεις «αγάπη και μίσος» που έχει χαράξει στα δυο του χέρια είναι τα σημάδια που εκείνος διάλεξε να τοποθετήσει πάνω του και μέσα από την ερώτηση «Θέλεις να σου αφηγηθώ την ιστορία του αριστερού και του δεξιού μου χεριού; Την ιστορία του Καλού και του Κακού;», καταφέρνει να κερδίσει τον θαυμασμό των ανυποψίαστων θυμάτων του.

Ο Spike Lee θεωρεί την ερμηνεία του Mitchum μία από τις πιο τρομακτικές όλων των εποχών και την ταινία ένα αριστούργημα της δεκαετίας εκείνης. Αυτός είναι και ο λόγος που προτείνει σε κάθε επίδοξο σκηνοθέτη να την δει. Στην ταινία του «Do the Right Thing» ο χαρακτήρας Radio Raheem φοράει οκτώ χρυσά δαχτυλίδια που σχηματίζουν τις λέξεις «αγάπη» και «μίσος» σε κάθε χέρι δίνοντας έναν μονόλογο παρόμοιο με αυτόν του Mitchum στην ταινία «The Night of the Hunter», προφανώς για να αποδώσει φόρο τιμής στον ίδιο αλλά και στην ταινία που τον τρομοκράτησε αλλά και τον ενέπνευσε όσο καμία άλλη.

Πατώντας πάνω στις βάσεις ενός φιλμ νουάρ και αστυνομικού θρίλερ μαζί, το ντεμπούτο του Charles Laughton, ανήκει σίγουρα σε ένα από τα σπουδαιότερα στην ιστορία του κινηματογράφου.