Tech προϊόντα που ξεχώρισαν το 2020

Μια ακόμη αναδρομή στο έτος που φεύγει
31 Δεκεμβρίου 2020 11:51
Tech προϊόντα που ξεχώρισαν το 2020

Μπορεί η πανδημία να “πάγωσε” όλους τους τομείς της ζωής μας το 2020, αλλά η τεχνολογική εξέλιξη δε σταμάτησε. Ναι μεν τα μεγάλα events με χιλιάδες καλεσμένους ακυρώθηκαν, αλλά οι εταιρίες ακολούθησαν την οδό της ψηφιακής παρουσίασης, για να δείξουν ό,τι νεότερο έχουν δημιουργήσει.


Βρείτε όλα τα αφιερώματα για το “κλείσιμο” του 2020 πατώντας εδώ.


Παραδοσιακά στα smartphones ξεχώρισε η πρόταση της Samsung με τη νέα σειρά Galaxy S20. Ο μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν φυσικά το Galaxy S20 Ultra. Την κυκλοφορία επισκίασαν οι αναφορές για χειρότερες αποδόσεις του Exynos 990 σε σχέση με την έκδοση του Snapdragon 865, οι οποίες σε συνδυασμό με την υψηλή τιμή του προκάλεσαν γκρίνια στην Ευρώπη.

Ακολούθησε η κυκλοφορία μίας ακόμα ναυαρχίδας, αυτή τη φορά από την Huawei. Η έλλειψη Google Play έκανε πιο σκεπτικούς τους πιθανούς αγοραστές για το κατά τα άλλα εξαιρετικό Huawei P40 Pro, ενώ διατήρησε για άλλη μια φορά την υπεροχή στις κάμερες στο στρατόπεδο του Android. Εμείς κάναμε το πείραμα και περάσαμε 2 μήνες με το Huawei P40 Pro ως βασικό μας τηλέφωνο και σας μεταφέραμε την καθημερινή μας εμπειρία. Πριν δύο μήνες παρουσιάστηκε και το Mate 40 Pro, το οποίο φέρει μερικές αναβαθμίσεις σε σχέση με το P40 Pro.

Το hype ήταν μεγάλο και για τις προτάσεις της OnePlus, η οποία παρέδωσε τα OnePlus 8 και 8 Pro, διατηρώντας την εμπιστοσύνη του κόσμου, δείχνοντας πως μπορεί και φέτος να παραδώσει μία αξιοπρεπέστατη ναυαρχίδα, η οποία βελτιώνεται ουσιαστικά με τις αναβαθμίσεις της εταιρίας.

Η Xiaomi τώρα έχει συνηθίσει να μας βομβαρδίζει με νέα μοντέλα και μέσα σε μία χρονιά πρόσφερε τρεις ναυαρχίδες. Αρχικά, το Mi 10 Ultra έφερε για πρώτη φορά τη φόρτιση των 120W στο εμπόριο. Ακολούθησε τον Οκτώβριο το Mi 10T, φέρνοντας για πρώτη φορά οθόνες τηλεφώνων με 144Hz και τέλος πριν λίγες μέρες παρουσιάστηκε το Xiaomi Mi 11, το οποίο είναι το πρώτο τηλέφωνο με τον Snapdragon 888.

Δε θα μπορούσαμε φυσικά να μην αναφέρουμε και τα iPhone 12, τα οποία αν και πανίσχυρα ως συσκευές - ειδικότερα η Pro σειρά - μάλλον θα μείνουν στην ιστορία ως τα πρώτα τηλέφωνα που δεν συμπεριέλαβαν φορτιστή στη συσκευασία. Οι επικριτικές αντιδράσεις του κόσμου έφεραν και κάποια…βιαστικά posts, γεμάτα ειρωνεία, από Android εταιρίες. Όπως αποδείχθηκε όμως αυτό είναι το μέλλον, καθώς η Xiaomi κυκλοφορεί το Mi 11 τελικά χωρίς φορτιστή στη συσκευασία (δίνει τη δυνατότητα να το προμηθευτείτε δωρεάν ξεχωριστά ως bundle), ενώ όλα δείχνουν πως και η Samsung δε θα τον συμπεριλάβει στο Galaxy S21.

Από τις πιο budget κατηγορίες στα smartphones ξεχώρισαν τα Redmi Note 9 και το Poco X3, τα οποία τα πήγαν και πολύ καλά εμπορικά. Η OnePlus αποφάσισε να επεκταθεί  σε αυτήν την κατηγορία με το OnePlus Nord, όχι ως flagship killer, αλλά ως ένα αξιόπιστο, αξιοπρεπές mid-range τηλέφωνο. Άξιο αναφοράς είναι και το Galaxy S20 FE, αφού πρόσφερε τα περισσότερα χαρακτηριστικά του S20 φέρνοντας την τιμή κάτω από τα €700, αλλά και το Poco M3 με την τεράστια μπαταρία του.

Θα περίμενε κανείς να έχουμε πολλές περισσότερες αναδιπλούμενες συσκευές φέτος, αν λάβουμε υπόψη το hype του 2019, κάτι τέτοιο όμως δε συνέβη. Οι εταιρίες προτίμησαν να παρουσιάσουν βελτιωμένες εκδόσεις των ίδιων μοντέλων, προβαίνοντας σε κρίσιμες κατασκευαστικές αναβαθμίσεις. Κατάλληλο παράδειγμα είναι το Galaxy Z Fold 2, το οποίο είναι μία πολύ πιο ανθεκτική αναβάθμιση από τον προκάτοχό του.

Στα wearables δεν είχαμε εκπλήξεις. Τα ηνία στα smartwatches συνεχίζει να τα κρατά η Apple, η οποία παρουσίασε το Watch Series 6, φέρνοντας και μέτρηση οξυγόνου στο αίμα. Για μία πιο budget πρόταση προσφέρει και το Watch SE. Για κάποιον που δεν ανήκει στο οικοσύστημα της Apple ή απλά δε θέλει να φορτίζει το smartwatch του κάθε 1-2 μέρες, τα Watch GT 2 της Huawei είναι ίσως η καλύτερη λύση με μπαταρία δύο εβδομάδων, ενώ το Σεπτέμβριο παρουσίασε και το GT 2 Pro, το οποίο φορτίζει πλέον και ασύρματα.

Στα fitness bands, η Xiaomi είναι σταθερά στην κορυφή των προτιμήσεων, με το Mi Band 5 να φέρνει μικρές αναβαθμίσεις στο ήδη κορυφαίο Mi Band 4.

Στον τομέα των ακουστικών, τα AirPods Max μονοπώλησαν το ενδιαφέρον, κυρίως λόγω της τιμής τους, η οποία στην Ελλάδα φτάνει το ποσό των €549. Άξια αναφοράς είναι και τα ασύρματα ακουστικά της LG, τα HBS-FN6, για έναν πολύ διαφορετικό λόγο που έχει να κάνει με την εποχή που περνάμε. Τα ακουστικά διαθέτουν μία θήκη η οποία τα αποστειρώνει από μικρόβια μέσω υπεριώδους ακτινοβολίας.

Στον τομέα του PC Hardware δε μπορούμε να μην αναφερθούμε στο χαμό που έχει γίνει με τις νέες κάρτες γραφικών της Nvidia, με την διαθεσιμότητα μάλιστα των νέων RTX 3080 και 3070, να φαντάζει ανύπαρκτη, δίνοντας περιθώριο στους κερδοσκόπους να πουλούν τις κάρτες έναντι χιλιάδων ευρώ. Ομοίως, την αγορά ταρακούνησαν και οι πρoτάσεις καρτών γραφικών της AMD, στο πλαίσιο της Radeon RX 6000 σειράς, καθώς και οι νέοι της επεξεργαστές της Ryzen 5000 σειράς που επίσης εξαφανίζονται σε χρόνο μηδέν από τα ράφια των καταστημάτων. Η φράση της χρονιάς στον τομέα του PC hardware ήταν μάλλον το: "Sold Out".

Στα drones το ενδιαφέρον μονοπώλησε το νέο DJI Mini 2, κυρίως λόγω της τιμής του, η οποία απευθύνεται σε περισσότερους καταναλωτές. Το Mini 2 έρχεται σημαντικά βελτιωμένο από τον προκάτοχό του σε κάμερα και αυτονομία πτήσης.

Στις κάμερες, η αποκάλυψη της χρονιάς μάλλον ήταν η νέα Sony a7S III, ένα πραγματικό θηρίο με 16-bit RAW video, εντυπωσιακές επιδόσεις σε χαμηλό φωτισμό και καταπληκτικό autofocus. Το μικρό της μέγεθος και οι δυνατότητές της την έκαναν γρήγορα την κάμερα επιλογής των Unboxholics για εξωτερικά γυρίσματα και μπορείτε να δείτε τις επιδόσεις της στο παρακάτω video.

Ένα τεχνολογικό προϊόν που προκάλεσε ενδιαφέρον, αλλά δεν απευθύνεται στο μέσο καταναλωτή, ήταν το ρομπότ Spot της Boston Dynamics, το οποίο έγινε διαθέσιμο το καλοκαίρι για αγορά από επιχειρήσεις. Ο τετράποδος Spot έχει φτάσει σε ένα σημείο ανάπτυξης που μπορεί πλέον να προσφέρει τις υπηρεσίες του για φύλαξη, έρευνα και διάσωση και πολλές ακόμα εργασίες όπου η ανθρώπινη παρουσία ενέχει κινδύνους.

Φυσικά, στα του gaming, δε γίνεται να παραλείψουμε τις κονσόλες επόμενης γενιάς, PlayStation 5 και Xbox Series X | S που τράβηξαν πάνω τους τα βλέμματα της κοινότητας. Παρακάτω μπορείτε να βρείτε τα αναλυτικά βίντεο των Unboxholics για περισσότερα.

Τέλος, αν κάτι προκάλεσε τις περισσότερες αντιδράσεις φέτος, αυτό είναι σίγουρα τα ροδάκια του Mac Pro, τα οποία κοστoλογήθηκαν $699 από την Apple.


Εσείς ποια τεχνολογικά προϊόντα ξεχωρίσατε το 2020; Ποια σας έκαναν τη μεγαλύτερη εντύπωση και ποια θα θέλατε να έχετε στην κατοχή σας;