The Omen: Το τροχαίο δυστύχημα και άλλες ιστορίες που στοίχειωσαν την ταινία

«You are one day closer to the end of the world. You have been warned.»
16 Δεκεμβρίου 2020 13:03
The Omen: Το τροχαίο δυστύχημα και άλλες ιστορίες που στοίχειωσαν την ταινία

Στις 6/6/1976 κάνει πρεμιέρα στις αίθουσες του Ηνωμένου Βασιλείου η ταινία, The Omen, η οποία για πολλούς θεωρείται πως ανήκει ανάμεσα στις πιο καταραμένες όλων των εποχών. Τα ατυχήματα και οι "σατανικές" συμπτώσεις που συνέβησαν κατά την διάρκεια των γυρισμάτων της, πραγματικά στοιχειώνουν ακόμα μερικούς από τους συντελεστές της. Πέρα από τις αναποδιές όμως αλλά και τις ανατριχιαστικές ιστορίες που την ακολουθούν μέχρι και σήμερα, η συγκεκριμένη ταινία έχει κερδίσει επάξια τον βαρύ τίτλο της "κλασσικής" στον κινηματογράφο του τρόμου. Αρκετά γρήγορα μετά την πρεμιέρα της έγινε τεράστια επιτυχία, σημειώνοντας σημαντικά κέρδη στο αμερικανικό box office αλλά και κερδίζοντας Όσκαρ για το soundtrack του θρυλικού μουσικοσυνθέτη Jerry Goldsmith.

Το σενάριο της το υπογράφει ο David Seltzer ο οποίος μαζί με την ευρηματική ματιά του σκηνοθέτη Richard Donner, δημιουργούν μια διαχρονική ταινία που στέκεται με μεγάλη άνεση ανάμεσα στον χρόνο και είναι ικανή να τρομάξει με μεγάλη επιτυχία ακόμα και το σημερινό κοινό. Εξαιρετικές ερμηνείες και από το πρωταγωνιστικό δίδυμο Gregory Peck και Lee Remick αλλά και από τον πιτσιρικά με το παγωμένο βλέμμα, Harvey Spencer Stephens στον ρόλο του Damien.

Η ιστορία ακολουθεί τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν στην ζωή ενός ζευγαριού μετά από μια ανεπιθύμητη αποβολή. Η απόφαση του αμερικανού διπλωμάτη Robert Thorn να αντικαταστήσει το νεκρό βρέφος με ένα άλλο νεογέννητο χωρίς να το γνωρίζει η γυναίκα του, η οποία θα περάσει το υπόλοιπο της ζωής της με τη πεποίθηση ότι ανατρέφει το πραγματικό τους παιδί, θα φέρει ένα ντόμινο αρνητικών εξελίξεων.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’60, με τον ερχομό της ταινίας Rosemary's Baby (Το Μωρό της Ρόζμαρι) του Roman Polanski, αρκετοί ήταν οι δημιουργοί που προσπάθησαν να αντιγράψουν και την επιτυχία του αλλά και τις θεματικές που θίγει. Το religious horror αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς την επόμενη δεκαετία και ταινίες όπως το The Exorcist (1973) και το The Wicker Man (1973) ανήκουν σίγουρα σε αυτές που άφησαν το ξεχωριστό τους αποτύπωμα στο είδος.

Ο Donner είναι ένας από τους γερόλυκους της αμερικανικής βιομηχανίας κινηματογράφου. Το όνομα του έγινε γνωστό και απέκτησε μια ιδιαίτερη αίγλη ανάμεσα στα στούντιο παραγωγής, μετά την σκηνοθεσία του για το Superman του ’78 με πρωταγωνιστή τον αείμνηστο Cristopher Reeves. Στην συνέχεια της καριέρας του ασχολήθηκε κυρίως με ταινίες δράσης όπως την τετραλογία του Lethal Weapon (1987-1998), την γουέστερν κωμωδία Maverick (1994) και την αξεπέραστη περιπέτεια των The Goonies (1985). Η ταινία όμως που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις ιστορίες του στα παρασκήνια, είναι αδιαμφισβήτητα το The Omen.  

Υπάρχουν αρκετοί μύθοι και αρκετές παρανοήσεις που έχουν ακουστεί όλα αυτά τα χρόνια για το τι πραγματικά συνέβη πίσω από τις κάμερες κατά την διάρκεια των γυρισμάτων. Επιθέσεις από σκυλιά σε μέλη του συνεργείου, βομβιστικές επιθέσεις στο ξενοδοχείο που διέμενε ο σκηνοθέτης της ταινίας όπως και το αεροπλάνο το οποίο ναυλώθηκε από την εταιρία παραγωγής αλλά στην συνέχεια δεν χρησιμοποιήθηκε και έπεσε στην επόμενη πτήση του σκοτώνοντας όλους τους επιβάτες, είναι μόνο λίγες από τις πολλές σκοτεινές συμπτώσεις που βίωσαν όσοι εργαζόντουσαν για την ολοκλήρωση της ταινίας.

Το περιστατικό όμως που σημάδεψε για πάντα τον υπεύθυνο των ειδικών εφέ της ταινίας John Richardson και της βοηθού του Liz Moore, ήταν αυτό που συνέβη τον Αύγουστο του 1976 στις Παρασκευή και 13 στους βραδινούς δρόμους της Ολλανδίας. Βρισκόντουσαν εκεί για να βοηθήσουν στην παραγωγή του A Bridge Too Far (1977). Το μοιραίο βράδυ, λοιπόν, το όχημα στο οποίο επέβαιναν ενεπλάκη σε τροχαίο δυστύχημα, μερικά χιλιόμετρα μακριά από την πόλη Ommen. Ο Richardson στάθηκε τυχερός και επέζησε, όμως η Moore σκοτώθηκε ακαριαία αφού αποκεφαλίστηκε την στιγμή της σύγκρουσης.  

Πέρα από το γεγονός ότι το τροχαίο συνέβη μερικά χιλιόμετρα έξω από την πόλη Ommen, και ότι η ημερομηνία που συνέβη ήταν Παρασκευή και 13, υπάρχει μια ακόμα πιο "σατανική" σύμπτωση που κάνει το όλο συμβάν πιο μακάβριο αλλά και σκοτεινό. Ο φρικιαστικός τρόπος που έχασε την ζωή της η αδικοχαμένη Moore, ήταν σχεδόν όμοιος με την περιβόητη σκηνή αποκεφαλισμού του δημοσιογράφου στην ταινία την οποία είχαν σχεδιάσει οι δυο τους. Φημολογείται επίσης ότι ο Richardson είχε δει στην άκρη του δρόμου λίγα λεπτά πριν την σύγκρουση μια μικρή πινακίδα που έγραφε 66,6. Φήμη η οποία δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ όμως. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Moore είχε εργαστεί πίσω από τις κάμερες σε μεγάλα πρότζεκτ της εποχής. Κάποιες από τις πιο γνωστές δουλειές της περιλαμβάνουν το 2001: A Space Odyssey (1968), A Clockwork Orange (1971) και Star Wars (1977).

Tags: