Το The Queen's Gambit και η άγνωστη σύνδεσή του με τον Heath Ledger

Ο αδικοχαμένος ηθοποιός ήθελε να το σκηνοθετήσει
19 Νοεμβρίου 2020 16:20
Το The Queen's Gambit και η άγνωστη σύνδεσή του με τον Heath Ledger

Η νέα δραματική σειρά του Netflix έχει καταφέρει να αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές, ενώ παράλληλα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των πιο δημοφιλών προγραμμάτων της συνδρομητικής πλατφόρμας για αρκετές εβδομάδες μετά την πρεμιέρα της.

Στην υπόθεση του The Queen's Gambit, η 9χρόνη Beth Harmon, ύστερα από ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα, καταλήγει ορφανή και μεταφέρεται σε ένα ορφανοτροφείο θηλέων, στο οποίο θα περάσει το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής και εφηβικής της ηλικίας. Στην διάρκεια της διαμονής της εκεί θα έρθει σε επαφή με δυο πράγματα τα οποία θα της καθορίσουν τη ζωή της. Τα υπνωτικά πράσινα χάπια που τα προσφέρουν δωρεάν στο ίδρυμα και το σκάκι.

Κάποια χρόνια αργότερα, εθισμένη και πλήρως εξαρτημένη και από τα δύο, θα βρεθεί μια οικογένεια η οποία επιλέγει να την υιοθετήσει, και έτσι μας δίνεται η ευκαιρία να ακολουθήσουμε την πορεία της σε διάφορα τουρνουά σκάκι στην προσπάθεια της να γίνει η Βασίλισσα του παιχνιδιού.

Το ‘The Queen’s Gambit’, βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του Walter Tevis, το οποίο εκδόθηκε το μακρινό 1983. Οι δημιουργοί της σειράς είναι οι Scott Frank και Allan Scott, ενώ πρωταγωνιστούν οι: Anya Taylor-Joy, Bill Camp, Moses Ingram, Isla Johnston, Christiane Seidel, Rebecca Root, Chloe Pirrie, Akemnji Ndifornyen, Marielle Heller, Harry Melling, Patrick Kennedy, Jacob Fortune-Lloyd, Thomas Brodie-Sangster και Marcin Dorociński.

Τον Μάρτιο του 2008 όμως, λίγες εβδομάδες μετά το θάνατο του Heath Ledger, ο σεναριογράφος της σειράς Allan Scott, ο οποίος είχε αποκτήσει τα δικαιώματα για το βιβλίο από το 1992, είχε αναφέρει στο The Independent, ότι οι δυο τους είχαν ξεκινήσει να δουλεύουν πάνω στο μυθιστόρημα του Tevis διότι ο ηθοποιός είχε εκφράσει την επιθυμία του να το σκηνοθετήσει και να το μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη σαν ταινία μεγάλου μήκους, με πρωταγωνιστές τον ίδιο και την Ellen Page. Ο σεναριογράφος είχε έρθει σε επαφή με τρία άτομα που ήθελαν να το σκηνοθετήσουν, αλλά είχε ήδη αποφασίσει ότι ο Ledger ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος για να το σκηνοθετήσει.

Δυστυχώς, το σκηνοθετικό ντεμπούτο του ταλαντούχου Heath Ledger δεν συνέβη ποτέ. Ο τραγικός θάνατος του στις 22 Ιανουαρίου 2008 από την ταυτόχρονη κατάποση παυσίπονων, αγχολυτικών και υπνωτικών χαπιών, διέκοψε πρόωρα τα καλλιτεχνικά του όνειρα. Ήταν μόλις 28 ετών και είχε ακόμα πολλά να προσφέρει.