River Phoenix: Η τραγική ιστορία πίσω από τα γυρίσματα της τελευταίας του ταινίας

Μέχρι και σήμερα η ιστορία αυτή ανατριχιάζει τον σκηνοθέτη της
13 Νοεμβρίου 2020 15:14
River Phoenix: Η τραγική ιστορία πίσω από τα γυρίσματα της τελευταίας του ταινίας

Ο River Phoenix, το 1993, αφήνει την τελευταία του πνοή έξω από την είσοδο του κλαμπ The Viper Room, του Johnny Depp, στην ηλικία των 23 ετών, μπροστά στα μάτια του μικρού του αδελφού, Joaquin Phoenix. Το ηχητικό απόσπασμα από το τηλεφώνημα του αδερφού του στο Νοσοκομείο για να καλέσει επειγόντως ασθενοφόρο, μπορείτε να το βρείτε στο YouTube, αλλά προειδοποιώ ότι είναι ανατριχιαστικό και ίσως ταράξει κάποιους από εσάς. Η δυσάρεστη είδηση έγινε την επόμενη κιόλας μέρα πρώτο θέμα στα ΜΜΕ και δεν άργησε να στηθεί ένα δημόσιο τσίρκο γύρω από τα αίτια του θανάτου του, το οποίο συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, όχι όμως στον ίδιο βαθμό όπως την εποχή εκείνη.

Το μοιραίο εκείνο βράδυ, μέσα σε λίγες ώρες μετά την εμφάνιση του στον μαγαζί, κατέρρευσε και πέθανε από καρδιακή ανεπάρκεια. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, ο νεαρός ηθοποιός είχε καταναλώσει ένα κοκτέιλ ναρκωτικών ουσιών, το οποίο ήταν θανατηφόρο για τον οργανισμό του. Ένα πέπλο μυστηρίου σκεπάζει ακόμα τον θάνατο του και δεν είναι λίγοι αυτοί που προσπαθούν να μάθουν ποιος ήταν δίπλα του για να τον βοηθήσει τις τελευταίες του στιγμές αλλά και ποιος ήταν ο άνθρωπος που του προμήθευσε την θανάσιμη δόση. Το σίγουρο είναι πάντως ότι κατάφερε στο σύντομο πέρασμα του στον κινηματογράφο να αφήσει πίσω του μια σπουδαία παρακαταθήκη.

Είχε χαρακτηριστεί ως ο καλύτερος ηθοποιός της γενιάς του και το πιο λαμπρό αστέρι του Χόλιγουντ στα τέλη της δεκαετίας του ‘80, και όχι άδικα. Ξεκίνησε την καριέρα του στην υποκριτική στην ηλικία των 10 ετών, και είχε προλάβει να συμμετάσχει σε 14 ταινίες με πολλές διακρίσεις, βραβεύσεις και υποψηφιότητες στο ενεργητικό του. Η πρώτη μου γνωριμία μαζί του ήταν μέσα από τον ρόλο του Chris Chambers, στην ταινία που σημάδεψε όσο καμία άλλη την παιδική μου ηλικία, το «Stand by Me». Η μεγάλη του στιγμή όμως θεωρώ πως είναι η ερμηνεία του στο εξαιρετικό «My Own Private Idaho» του Gus Van Sant, με συμπρωταγωνιστή τον καλύτερο του φίλο, Keanu Reeves.

Η τελευταία ταινία στην οποία πρωταγωνίστησε ήταν το «Dark Blood» του George Sluizer. Λίγες ώρες πριν το τραγικό γεγονός της 31ης Οκτωβρίου 1993, ο River βρισκόταν στα πολύωρα γυρίσματα της ταινίας. Απογοητευμένος από τον τρόπο που τον αντιμετώπιζε η συμπρωταγωνίστρια του, Judy Davis, είχε ζητήσει αρκετές φορές από τον σκηνοθέτη του να καθυστερήσει όσο μπορεί την ερωτική σκηνή που έπρεπε να γυρίσουν μαζί. Η χημεία τους ήταν ανύπαρκτη και η συμπεριφορά της ηθοποιού απέναντι του ήταν αρκετά σκληρή. Σύμφωνα με τον Sluizer, υπήρχαν στιγμές που η Davis ψιθύριζε τις ατάκες της για να δυσκολέψει τον River να πει τις δικές του.

Η κακή συνεργασία των δυο συνεχίστηκε αλλά τα γυρίσματα της ταινίας έπρεπε να συνεχιστούν. Η ερωτική σκηνή που ήθελε να αποφύγει έφτασε και ο River ήταν πιο νευρικός και αγχωμένος από ποτέ. Μετά το τέλος της, τα γυρίσματα θα σταματούσαν για το Σαββατοκύριακο που ακολουθούσε και το στούντιο θα έμενε άδειο.

Το σκηνικό που γυρίστηκε η συγκεκριμένη σκηνή ήταν γεμάτο κεριά, και θύμιζε περισσότερο σαν κάποιο μέρος που θα πραγματοποιούνταν κάποιο είδος τελετουργίας παρά αισθηματικής σκηνής. Το τελευταίο πλάνο πριν το τέλος των γυρισμάτων, ήταν κοντινό στα πρόσωπα των δυο ηθοποιών και τελείωνε με τους δυο να φιλιούνται.

Στο τελευταίο "Cut", λοιπόν, που ακούστηκε από τον σκηνοθέτη, τα φώτα έκλεισαν και σιγά-σιγά όλοι οι συντελεστές της ταινίας άρχισαν να αποχωρούν από το στούντιο, εκτός από έναν. Ο River παρέμεινε εκεί, ακίνητος στο ίδιο σημείο που στεκόταν πριν ολοκληρωθεί η σκηνή τους. Από πίσω του, οι μικρές φλόγες των κεριών που είχαν στηθεί για τις ανάγκες των γυρισμάτων συνέχισαν να τρεμοπαίζουν με αποτέλεσμα να μεταμορφώσουν εντελώς την φιγούρα του.

Ξαφνικά, ο River γυρνάει το κεφάλι του προς την μια και μοναδική κάμερα που είχε ξεχαστεί ανοικτή. Η σκοτεινή του μορφή προχώρησε αργά προς το μέρος και κάθισε εκεί κοιτάζοντας τον φακό της κάμερα για περίπου 5-10 δευτερόλεπτα πριν απομακρυνθεί για πάντα από τις κάμερες και το στούντιο.

Λίγες ώρες μετά το περιστατικό αυτό ο River Phoenix θα κλείσει τα μάτια του για πάντα και θα γεμίσει με θλίψη και πόνο την οικογένεια του αλλά και όλους τους θαυμαστές του. Η είδηση του θανάτου του άρχισε ήδη να κάνει τον γύρο του κόσμου και συντετριμμένοι οι άνθρωποι της παραγωγής γυρίσανε στο στούντιο για να μαζέψουν τον εξοπλισμό τους καθώς τα γυρίσματα της ταινίας είχαν ακυρωθεί. Ο σκηνοθέτης και ο διευθυντής φωτογραφίας είχαν στα χέρια τους όλο το αμοντάριστο υλικό που είχαν γυρίσει και το έβαλαν για να δουν τι είχαν καταφέρει μέχρι στιγμής.

Αυτό που δεν περίμεναν ποτέ όμως να αντικρίσουν, ήταν το σκοτεινό βλέμμα του River να κοιτάζει καρφωμένο την ξεχασμένη κάμερα λες και ήξερε πως αυτή η στιγμή θα ήταν μια από τις τελευταίες του στον κόσμο αυτό.