Ο Biden Πρόεδρος | Τι θα συμβεί τώρα στην tech βιομηχανία της Κίνας;

Θα αλλάξει ή όχι η κατάσταση;
14 Νοεμβρίου 2020 10:00
Ο Biden Πρόεδρος | Τι θα συμβεί τώρα στην tech βιομηχανία της Κίνας;

Τώρα που ο Joe Biden αναγνωρίζεται από τους περισσότερους ως ο νικητής των εκλογών στις ΗΠΑ, πολλοί αναρωτιούνται τι θα συμβεί με τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα. Από την πλευρά της, η τεχνολογική βιομηχανία της Κίνας – ένας από τους κύριους στόχους του Donald Trump στη μάχη της Ουάσιγκτον με το Πεκίνο – ελπίζει πως στο πρόσωπο του Biden θα μπορέσει να ευδοκιμήσει μία πιο εποικοδομητική σχέση στις εμπορικές ισορροπίες των δύο χωρών. Ωστόσο, αρκετοί είναι και αυτοί που δε χαλαρώνουν.

Αρκετοί αναλυτές θεωρούν πως η τετραετής θητεία του Trump έδωσε ένα καλό μάθημα στη βιομηχανία σχετικά με τη σημασία της αυτονομίας και της αυτάρκειας, ένα μάθημα που οι Κινέζοι έλαβαν πολύ σοβαρά υπόψη και οι προθέσεις της Κίνας να βελτιώσει τις εγχώριες τεχνολογικές δυνατότητές της δε θα αλλάξουν.

Όταν ο Biden μπει στο Λευκό Οίκο οι τεχνολογικές εταιρίες στην Κίνα μπορεί να ανακουφιστούν. Τουλάχιστον οι ΗΠΑ θα εκπροσωπεύσουν ξανά την ανοιχτή αγορά, θα σεβαστούν ξανά το δίκαιο ανταγωνισμό και θα υποστηρίξουν ξανά την καινοτομία. Ωστόσο, στον τομέα των high-tech προϊόντων, ο ανταγωνισμός και η θεωρία παιγνίων δε θα σταματήσει και η Κίνα με τις ΗΠΑ θα ανταγωνιστούν με πραγματικά καινοτόμες δυνατότητες την επόμενη δεκαετία. – Fang Xingdong, Διευθυντής του Consortium of Internet and Society στο Communication University της Zhejiang

Όσο αισιόδοξοι και να είναι κάποιοι από τους αναλυτές, η πραγματικότητα λέει πως τεχνολογικοί γίγαντες όπως η Huawei, η ByteDance (TikTok) και η Tencent είδαν τις αλυσίδες προμηθευτών τους και τα επιχειρηματικά μοντέλα τους να πλήττονται από τα μέτρα του Trump, με την Ουάσιγκτον να τους κατηγορεί για θέματα εθνικής ασφάλειας. Ως απόρροια αυτών των μέτρων, πολλές ακόμα κινεζικές εταιρίες αποκόπηκαν από Αμερικανούς προμηθευτές, καθώς η “μαύρη λίστα” ολοένα και μεγάλωνε.

Η ByteDance εξαναγκάστηκε σε μία συμφωνία με την Oracle και την Walmart για το TikTok, ενώ τα μέτρα των ΗΠΑ στέρησαν από την Huawei chips, λογισμικό και άλλα. Αναλυτές της Jefferies θεωρούν πως ο Biden θα στρέψει την προσοχή του στα εσωτερικά θέματα των ΗΠΑ και έτσι θα εξασθενίσει η πολιτική απαγορεύσεων προς την τεχνολογική βιομηχανία της Κίνας. Ωστόσο, άλλοι θεωρούν πως οι πράξεις του Trump αποκάλυψαν πόσο ευάλωτη ήταν αυτή η βιομηχανία και πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν στον ίδιο ρυθμό για να ασκήσουν πίεση στην Κίνα.

Η Κίνα από την πλευρά της έχει ξεκινήσει φέτος ένα μοντέλο “διπλής κυκλοφορίας”, για να διατηρήσει την ανάπτυξη της οικονομίας. Πλέον μειώνει την εξάρτησή της από αγορές του εξωτερικού, ξοδεύοντας δισεκατομμύρια για να αναπτύξει την εγχώρια βιομηχανία παραγωγής chip. Υψηλόβαθμο στέλεχος κινεζικής εταιρίας που θέλησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε:

Είναι πιθανό η Κίνα και οι ΗΠΑ να έχουν μία ευκαιρία να διαπραγματευτούν μία χαλάρωση των τεχνολογικών μέτρων. Αλλά αυτό είναι δύσκολο να αλλάξει μακροπρόθεσμα. Η Διοίκηση του Trump ξύπνησε την κινεζική βιομηχανία και την ανάπτυξη στην εγχώρια βιομηχανική αλυσίδα και θα συνεχίσει να αναπτύσσει ένα βαθμό ανεξαρτησίας.

Η εκλογή του Biden, λοιπόν, φαίνεται πως δε θα εξασφαλίσει στην Κίνα κάποια ιδιαίτερη μεταχείριση, ενώ ακόμα και στην περίπτωση που χαλαρώσουν τα μέτρα, η πλειοψηφία των αναλυτών θεωρεί πως η Κίνα θα συνεχίσει να αναπτύσσει και να βασίζεται στη δική της εγχώρια βιομηχανία. Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ νωρίς για να ξέρουμε τι θα γίνει για την περίπτωση της Huawei και του TikTok, αφού ο Biden θα μπει στο Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου.