PC vs Κονσόλα

Το "καυτό" debate των τελευταίων μηνών
25 Μαΐου 2015 12:43
PC vs Κονσόλα

Ένα θέμα που ακούγεται παντού στις gaming παρέες και πηγαδάκια, ειδικά τον τελευταίο καιρό, είναι για το ποια πλατφόρμα παιχνιδιών συμφέρει περισσότερο από διάφορες οπτικές γωνίες, όπως οικονομία, απόδοση, αναβάθμιση, αποκλειστικότητες και πολλά άλλα. Πέρα από την επιλογή μεταξύ των τριών κονσολών, ο μεγαλύτερος “πόλεμος” εδώ και χρόνια γίνεται για το “PC εναντίον κονσόλας” και σήμερα, μέσα από αυτές τις γραμμές, θα ήθελα να αναλύσω, όσο αντικειμενικά γίνεται και πάντα με βάση τη δική μου οπτική γωνία, τα υπέρ και τα κατά του κάθε συστήματος.

Αποκλειστικές κυκλοφορίες

Οι αποκλειστικότητες, καλώς ή κακώς, είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες που θα προωθήσουν μια gaming πλατφόρμα προς πώληση. Ενώ τα exclusives είναι λίγο σημαντικότερα στην επιλογή μεταξύ κονσολών, λόγω ομοιότητας των συστημάτων ως προς το hardware και τις δυνατότητες, όταν πέφτει ως επιχείρημα στους υπολογιστές, είναι κάτι το διαφορετικό. Πρώτα απ' όλα εξαρτάται από το γούστο του καθενός τι είδους παιχνίδια του αρέσει να παίζει και με ποιον. Αν θέλει strategy, first person shooter ή moba, το πιθανότερο είναι να προτιμήσει το PC, ενώ αν θέλει “κονσολίστικα” action παιχνίδια, sports ή platform και κυρίως να παίζει παρέα με φίλους στον ίδιο καναπέ, θα βρει σίγουρα ένα πιο φιλικό σύστημα επιλέγοντας μια κονσόλα. Όλα αυτά, όμως, ακυρώνονται όταν η no 1 προτίμησή μας είναι ο αριθμός των exclusives και αυτό γίνεται κυρίως λόγω του backward compatibility.

Backward compatibility

Ενώ οι κονσόλες μέχρι πρότινος υποστήριζαν έστω και τα παιχνίδια της περασμένης τους έκδοσης, στην τρέχουσα γενιά αποφάσισαν να αφήσουν πίσω αυτό το πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό ξεκινώντας τη βιβλιοθήκη τους από το μηδέν. Το πρόβλημα αυτό, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν υπάρχει για τους κατόχους των ηλεκτρονικών υπολογιστών, καθώς οποιαδήποτε αναβάθμιση και να γίνει η αρχιτεκτονική μένει η ίδια, οπότε με μερικές παραμετροποιήσεις από τους developers ή τους χρήστες, τα παλιά παιχνίδια μπορούν να τρέξουν και σε σύγχρονα συστήματα. Η εξαίρεση, φυσικά, είναι η Nintendo, η οποία δεν έχει πετάξει ακόμα στον κάλαθο των αχρήστων το backward compatibility και γενικότερα είναι η μόνη εταιρεία που προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κρατήσει την κονσόλα με την παλιά, καλή έννοιά της.

Οι κονσόλες προσπαθούν να γίνουν PC και τα PC - κονσόλες

Για διάφορους λόγους, οι κονσόλες προσπαθούν να πάρουν λίγη από τη φιλοσοφία του PC, βάζοντας χαρακτηριστικά που κάποια τα εκμεταλλεύονται σωστά και κάποια άλλα όχι. Για παράδειγμα, από την προηγούμενη γενιά εισήγαγαν επιτυχώς το internet στα συστήματά τους και χάρισαν στους παίκτες τη χαρά να παίζουν online με ανθρώπους από όλο τον κόσμο, όπως εδώ και χρόνια απολάμβαναν οι PC gamers. Το πρόβλημα, όμως, ξεκίνησε όταν άρχισαν να κυκλοφορούν παιχνίδια που δεν παίζονται χωρίς να κατεβάζουν μερικά gigabytes επιπρόσθετο περιεχόμενο για να διορθώσουν τη βιασύνη των προγραμματιστών και την επανάπαυσή τους με το internet ή τα διάφορα DLCs που κυκλοφορούν αργότερα (υπάρχουν φυσικά και DLCs που αξίζουν, πόσα όμως είναι αυτά;). Η ακόμα χειρότερη εξέλιξη του internet στις κονσόλες είναι πως απαιτούν πλέον χρηματικό ποσό για να έχει κανείς δυνατότητα να παίξει online και μάλιστα με ποιότητα σύνδεσης χειρότερη από των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Το γεγονός πως “σου δίνουν δωρεάν παιχνίδια” το θεωρώ πολύ αστείο για να καλύψει την όλη υποχρεωτική συνδρομή. Τα PC από την άλλη, προσπαθούν να μπουν στο χώρο των κονσολών και συγκεκριμένα η Valve επιχειρεί με τα υπερτιμολογημένα steam machines να μπει κάτω από τις τηλεοράσεις μας, ωστόσο αρκετός κόσμος έχει μπερδευτεί με την ουσία αυτή της κυκλοφορίας, οπότε για να μη βγάζουμε ψευδή συμπεράσματα, καλό είναι να περιμένουμε την κυκλοφορία τους στο ευρύ κοινό. Προς το παρόν λοιπόν, τα πράγματα είναι απλά και χωρίζονται σε γραφείο με οθόνη ή τηλεόραση με καναπέ και η κάθε πλατφόρμα έχει τη θέση της. Δεν ξέρω για εσάς, αλλά προσωπικά θα προτιμούσα να μείνουν έτσι και να μη μπαίνει ο ένας στα “χωράφια” του άλλου γιατί μάλλον περισσότερα θα χάσει παρά θα κερδίσει.

Επεκτασιμότητα - αναβάθμιση

Ίσως η μεγαλύτερη διαφορά των δύο συστημάτων είναι η ελευθερία που δίνουν στον κάτοχό τους. Το PC δίνει στο χρήστη την απόλυτη ελευθερία. Χτίζεται όπως εμείς θέλουμε, αναβαθμίζεται όταν εμείς το επιθυμήσουμε και επισκευάζεται πολύ πιο εύκολα, επιδιορθώνοντας ή αντικαθιστώντας το προβληματικό hardware, ωστόσο πολλές φορές αντιμετωπίζονται προβλήματα ασυμβατότητας εφόσον κάθε PC είναι διαφορετικό, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο όμως λύνονται. Η κονσόλα εξυπηρετεί ένα διαφορετικό κοινό, είναι ένα “κλειστό” σύστημα, χωρίς να μπορείς να αλλάξεις τίποτα με ό,τι πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα μπορεί να επιφέρει αυτό. Όπως υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν την απόλυτη ελευθερία στο σύστημά τους, αντίστοιχα υπάρχει και κόσμος που θέλει κάτι έτοιμο, άμεσο και φιλικό προς το χρήστη, να μπει σε μια πρίζα και να δουλέψει, χωρίς εγκαταστάσεις, χωρίς επιλογές hardware, χωρίς ασυμβατότητες. Από την άλλη, ουκ ολίγες φορές έχουμε δει μια κονσόλα να χαλάει και να πηγαίνει απευθείας στον κάλαθο των αχρήστων, αναγκάζοντάς μας να αγοράσουμε μια δεύτερη ή ακόμα και τρίτη κονσόλα επειδή δε μπορούμε να επέμβουμε στο εσωτερικό της.

Κόστος

Το κόστος ανάμεσα στα δύο δεν είναι άμεσα υπολογίσιμο για όλες τις περιπτώσεις, άσχετα αν υπάρχουν πολλοί οπαδοί των δύο συστημάτων που υποστηρίζουν κάθετα μία από τις δύο πλατφόρμες. Για τους απαιτητικούς ή enthusiast PC gamers, το κόστος για να έχουν και να διατηρούν ένα σύγχρονο καλό μηχάνημα συνήθως ξεπερνάει κατά πολύ τις κονσόλες, ενώ από την άλλη έχουν φθηνότερα παιχνίδια (ελέω της έλλειψης royalties). Μια κονσόλα, για όσο ζει, θα είναι ένα έτοιμο σύστημα να δεχτεί οποιοδήποτε παιχνίδι και να το τρέξει όπως είναι φτιαγμένο για το δικό της λειτουργικό. Τώρα, αν κάποιος επιλέξει να χτίσει ένα PC στο αντίστοιχο κόστος μιας κονσόλας και υποστηρίζει πως θα τρέχει εμφανέστατα καλύτερα αλλά και για περισσότερα χρόνια τα παιχνίδια, ας μου επιτρέψει να διαφωνήσω και να του πω πως σύντομα θα χρειαστεί να το αναβαθμίσει αν θέλει να παίζει ολοκαίνουριους ΑΑΑ τίτλους με τις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις τους. Το τελικό πόρισμα είναι πως αν κάποιος ενθουσιάζεται με γραφικά και frames αλλά το αντέχει η τσέπη του, σαφώς το PC είναι μια καλύτερη λύση για αυτόν.

Συμπέρασμα

Ποτέ κανείς δε θα δικαιωθεί από όλους, οπότε καλό είναι να αφήσουμε τους φανατισμούς στην άκρη και να σεβαστούμε την επιλογή του καθενός, γιατί το κάθε άτομο έχει τις δικές του προτιμήσεις και ανάγκες. Τίποτα δε συμφέρει ή δεν κάνει καλύτερη χρηματική απόσβεση για όλες τις περιπτώσεις μαζί, το gaming δεν είναι μια λίστα με κουτάκια που συμπληρώνουν ticks και σαφώς δεν έχουν όλα την ίδια βαρύτητα. Θα ήθελα να διαβάσω τις απόψεις και τις προτιμήσεις σας σε ένα ώριμο και φιλικό κλίμα, δηλώνοντας εγώ πρώτος πως είμαι χρήστης και των δύο συστημάτων, το καθένα για τη δική του περίπτωση. Να στηρίζετε τα παιχνίδια και τις πλατφόρμες που αγαπάτε αλλά και να σέβεστε τους υπόλοιπους gamers και τις επιλογές τους.

Tags: