Κινητό χωρίς Google; Κάναμε το πείραμα με το Huawei P40 Pro για δύο μήνες

Και σας μεταφέρουμε την εμπειρία
02 Νοεμβρίου 2020 10:45
Κινητό χωρίς Google; Κάναμε το πείραμα με το Huawei P40 Pro για δύο μήνες

Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας έχει φέρει εδώ και ενάμιση χρόνο στο επίκεντρο την Huawei και ο αποκλεισμός της συνεργασίας της με αμερικανικές εταιρίες, την έχει φέρει σε αρκετά δύσκολη θέση. Πλέον τα HMS (Huawei Mobile Services) κινητά δεν έρχονται με Google εφαρμογές και υπηρεσίες, κάτι που σημαίνει πως δεν έχουν και διαθέσιμο το Play Store. Ειδικότερα, από την παρουσίαση του Huawei P40 Pro και έπειτα, τα μηνύματα σε όλη την ομάδα των Unboxholics δε σταμάτησαν να έρχονται και όλα είχαν μία κεντρική απορία: Μπορώ να χρησιμοποιήσω ένα τηλέφωνο χωρίς Google; Έτσι, αποφάσισα να το διαπιστώσω ο ίδιος, αφήνοντας το Samsung Galaxy S10+ μου στο συρτάρι και χρησιμοποιώντας το Huawei P40 Pro ως την καθημερινή μου συσκευή.

Θα είμαι ειλικρινής από την αρχή. Όταν ξεκίνησα να χρησιμοποιώ το Huawei P40 Pro ως το daily driver μου, το είχα ήδη προδικάσει. Ως φανατικός χρήστης Google εφαρμογών και υπηρεσιών, ήμουν ήδη αρνητικά προκατειλημμένος για το πόσο πιο δύσκολη θα γίνει η καθημερινότητά μου, με μία συσκευή που δεν υποστηρίζει Google Services. Δύο μήνες μετά, τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά όσο φανταζόμουν.

Η πολύχρονη παραμονή μου στο λογισμικό της Samsung ήταν ακόμα ένας λόγος να πιστεύω πως δε θα μπορέσω να προσαρμοστώ σε αυτό της Huawei. Και πάλι διαψεύστηκα. Πέρα από τις διαφορετικές χειρονομίες – για παράδειγμα το “πίσω” ήταν από την κάτω πλευρά προς τα πάνω στο Samsung και από δεξιά προς τα αριστερά στο Huawei – δε μου φάνηκε κάτι μπερδεμένο και ξένο. Μέσα στις πρώτες μέρες έφερα όλες τις ρυθμίσεις στα μέτρα μου.

Όσον αφορά τις εφαρμογές, θα μιλήσω ξεχωριστά για τις Google και για όλες τις υπόλοιπες. Επίσης, αναφέρομαι μόνο στους επίσημους τρόπους εγκατάστασης εφαρμογών και όχι σε root ή άλλων τεχνικών, όπως το Googlefier. Γενικά, η Huawei έχει κάνει τεράστια προσπάθεια με το AppGallery και είναι πλέον το τρίτο μεγαλύτερο app store στον κόσμο. Γρήγορα έφερε πολλές εφαρμογές και δημιούργησε ένα ελκυστικό περιβάλλον για τους developers, ενώ έδωσε ιδιαίτερη βάση στις τοπικές αγορές. Μετράει πάνω από 460 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες σε 170 χώρες παγκοσμίως και τα downloads μέσω AppGallery έφτασαν τα 184 δισεκατομμύρια. Και για να τελειώσω με τα νούμερα, μετρά 1.8 εκατομμύρια εγγεγραμμένους προγραμματιστές και 96.000 εφαρμογές ενσωματωμένες στο HMS Core.

Το store της Huawei, ο κύριος τρόπος να βρίσκετε και να κατεβάζετε εφαρμογές, λοιπόν, είναι το AppGallery. Ενώ το TikTok και το Viber είναι σε περίοπτη θέση στο AppGallery, τα υπόλοιπα (αμερικάνικα) social media δε βρίσκονται σε αυτό. Μέγιστο πρόβλημα, καθώς η πλειοψηφία των χρηστών περνάει τον περισσότερο χρόνο του στο τηλέφωνο στα social media. Το πρόβλημα λύνεται εύκολα όμως με την εγκατάσταση του More Apps, μέσω του οποίου εγκατέστησα Facebook, Instagram, Messenger και ό,τι χρειάστηκα σε εφαρμογή που δε βρήκα στο AppGallery. Το More Apps είναι ουσιαστικά μία μηχανή αναζήτησης εφαρμογών σε τρίτα app stores. Στις περισσότερες περιπτώσεις η πηγή του είναι το APKPure, ένα γνωστό app store στο χώρο, το οποίο μοιράζεται μόνο τα original APK αρχεία ελεύθερων εφαρμογών, όπως κυκλοφορούν στο Google Play, χωρίς δηλαδή cheats, patches ή άλλες μετατροπές.

Στην περίπτωση που δε βρείτε αυτό που θέλετε, υπάρχει πάντα και η επιλογή Petal Search της Huawei, το οποίο διατίθεται μέσω AppGallery. Το Petal Search είναι μία ευρύτερη μηχανή αναζήτησης, κυρίως για τις εφαρμογές που ψάχνετε αλλά και όχι μόνο. Όταν ξεκίνησα να χρησιμοποιώ το τηλέφωνο είχε μόλις εμφανιστεί, αλλά από τότε η Huawei έχει επενδύσει σε αυτό και πλέον το προωθεί ως τον κύριο τρόπο για να βρείτε με ασφάλεια εφαρμογές οι οποίες δεν υπάρχουν στο App Gallery. Θέλει να κάνει το Petal Search πρακτικά τον ανταγωνιστή του Google Search, πρόθεση που έγινε πιο ξεκάθαρη με την παρουσίαση του Mate 40 Pro και την ανακοίνωση του Petal Maps και του Huawei Docs, δείχνοντας μια διάθεση προσφοράς εναλλακτικών για κάθε υπηρεσία της Google.

Για να μη γράφω κατεβατό τις εφαρμογές που έχω εγκαταστήσει και λειτουργούν στο τηλέφωνο, μπορείτε να δείτε παρακάτω τα screenshots από αυτές που έχω στο τηλέφωνο. Σημειώστε όμως πως ενώ οι αναβαθμίσεις των εφαρμογών από το App Gallery γίνονται αυτόματα, στο Petal Search και στο More Apps χρειάζεται η χειροκίνητη αναβάθμισή τους.

Άξιες αναφοράς είναι οι ελληνικές εφαρμογές που υπάρχουν διαθέσιμες στα HMS κινητά. Η Huawei Ελλάδας έχει κάνει αξιέπαινες προσπάθειες να ενσωματώσει στο store της Έλληνες developers και εταιρίες και πρόσφατα έχουν προσφέρει τις εφαρμογές τους οι ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, eFood, Χρυσή Ευκαιρία, Nova Go, ERTFlix, Viva.gr και άλλες. Αξίζει να σημειωθεί πως έχουν ενταχθεί πρόσφατα και οι ελληνικές τράπεζες, Eurobank, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς. Οπότε, οποιαδήποτε ανησυχία περί ασφάλειας των HMS κινητών καταρρίπτεται αυτομάτως, αφού οι προϋποθέσεις για να προσφέρει μία τράπεζα την εφαρμογή της είναι πολύ αυστηρές.

Τώρα, στον τομέα των Google εφαρμογών, τα πράγματα δεν είναι και τόσο καλά. Μπόρεσα να εγκαταστήσω τον Chrome, αλλά δεν είμαι συνδεδεμένος με το λογαριασμό μου που σημαίνει ότι δεν έχω τους σελιδοδείκτες μου και τους αποθηκευμένους κωδικούς μου. Το ίδιο ισχύει και για το Google Maps, το οποίο λειτουργεί κανονικά, αλλά χωρίς το προφίλ μου. Στο Gmail μου έχω πρόσβαση μέσω του client της Huawei, κάτι για το οποίο χρειάστηκα λίγο χρόνο για να το συνηθίσω, ενώ μου λείπει η κατηγοριοποίηση των emails (κύρια, ενημερώσεις, κοινωνικά κ.α.). Στις υπόλοιπες Google εφαρμογές που χρησιμοποιούσα, δυστυχώς είχα πρόσβαση μόνο μέσω της mobile έκδοσης του site τους (Google Drive, Google Keep, Google Photos), ενώ το ίδιο ισχύει και για το YouTube. Αν τις αναζητήσετε αυτές τις εφαρμογές στο Petal Search, θα σας τις βγάλει ως αποτελέσματα, αλλά αντί για “install” το εικονίδιο θα λέει “go” και θα σας ανοίγει τη mobile εκδοχή της υπηρεσίες, την οποία μπορείτε να προσθέσετε στη home screen.

Ακόμα όμως κι αν επιζητείτε εσείς οι ίδιοι να απαλλαχτείτε από τις υπηρεσίες της Google, υπάρχουν και εφαρμογές που δε λειτουργούν χωρίς GMS. Και δε μιλάω για εφαρμογές της ίδιας της Google, όπως το Google Lens που το κατέβασα μεν, αλλά δε λειτουργεί. Υπάρχουν και εφαρμογές τρίτων, όπως για παράδειγμα η εφαρμογή του Coffee Island που δοκίμασα και δε λειτουργούσε χωρίς Google Play Services.

Συνοψίζοντας, η εμπειρία αυτή των δύο μηνών με το Huawei P40 Pro ήταν διαφορετική. Σίγουρα μου έλλειψαν κάποια πράγματα που είχα συνηθίσει. Η μεγαλύτερη ενόχληση ήταν η web έκδοση του YouTube για μένα. Αλλά είναι αρκετά αυτά για να πω πως δεν είχα μία καλή εμπειρία χρήσης; Για μένα η απάντηση είναι όχι. Ήμουν πρόθυμος να κάνω μερικές παραχωρήσεις όσον αφορά τη Google. Πέρα από αυτo όμως, η εμπειρία χρήσης ήταν απροβλημάτιστη. Έστελνα τα email μου, αναρτούσα φωτογραφίες και video στα social media, έκανα τις τραπεζικές μου συναλλαγές, έκανα ό,τι έκανα και πριν. Λάβετε υπόψη επίσης πως μιλάμε για ένα app store που μετρά μόλις δύο χρόνια λειτουργίας και η ανάπτυξή του είναι ταχύτατη. Μέσα σε δύο μήνες είδα αρκετές αλλαγές στον τομέα εφαρμογών από την Huawei, με θετικότερη αυτή της προσθήκης των τραπεζικών εφαρμογών. Προσωπικά μόνο θετικά μπορώ να δω την προσπάθεια της Huawei, καθώς προσπαθεί να σπάσει το 'καρτέλ' Google και Apple. Και όπου σπάνε καρτέλ, κερδισμένοι είναι οι καταναλωτές.

Πριν κλείσω, δεν μπορώ να μην αναφερθώ έστω σύντομα στο hardware του τηλεφώνου. Έχοντας ήδη μία ναυαρχίδα, όπως το Galaxy S10+, έμεινα ευχαριστημένος από οθόνη και ταχύτητα, τα οποία κυμαίνονταν στα ίδια περίπου επίπεδα, πάντα μιλώντας από την εμπειρία χρήσης. Εκεί που κακόμαθα, είναι η μπαταρία και η κάμερα. Το άγχος της φόρτισης μου έφυγε, καθώς μετά τις πρώτες εβδομάδες χρήσης, τελείωνα τη μέρα με λίγο κάτω από τη μισή μπαταρία. Στις κάμερες, έμεινα επίσης εντυπωσιασμένος ειδικά σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού που το P40 Pro θεωρώ πως δεν έχει ανταγωνισμό. Αν αυτό το hardware είχε σήμερα GMS, η διεθνής αγορά smartphone σε επίπεδα ναυαρχίδων μάλλον θα ήταν αρκετά διαφορετική.

Τώρα, στην ερώτηση “να πάρω ένα HMS κινητό;” η απάντησή μου είναι θετική...υπό προϋποθέσεις. Απλά πρέπει να αναρωτηθείτε πρώτα πόσο εξαρτημένοι είστε από την Google και αν θέλετε να απεξαρτηθείτε. Αν η Google και οι εφαρμογές της δεν είναι κάτι που σας απασχολεί ιδιαίτερα ως casual χρήστη, τότε αλλάζοντας μερικές συνήθειες και αντικαθιστώντας μερικές εφαρμογές για άλλες, μπορείτε να έχετε μία κανονικότατη χρήση με social media και messaging apps. Αν αισθάνεστε πως δεν μπορείτε να ζήσετε χωρίς Google και δεν έχετε καμία όρεξη για πειραματισμούς, τότε καλύτερα να το αποφύγετε καθώς και η τιμή του δεν προσφέρεται απλά για δοκιμές.

Αν έχετε και εσείς HMS κινητό θα ήθελα να μάθω για την εμπειρία χρήσης σας στα σχόλια παρακάτω. Πόσο καιρό έχετε τη συσκευή; Περιορίζεστε σε κάποια πράγματα; Έχετε δει βελτίωση στις προσφερόμενες εφαρμογές; Μπορείτε επίσης να γράψετε τις απορίες σας παρακάτω και αν μπορώ να σας τις λύσω.

Tags: