Horror Bookshelf #2 - Halloween προτάσεις βιβλίων από τον Ηλία Φουντούλη!

Επειδή Halloween είχαμε και στο χωριό μας, αυτές είναι μερικές καλές προτάσεις σχετικών βιβλίων!
31 Οκτωβρίου 2020 21:15
Horror Bookshelf #2 - Halloween προτάσεις βιβλίων από τον Ηλία Φουντούλη!

Μετά από πολλές σκέψεις και videocalls καταλήξαμε με τον Σάκη να ανεβαίνει αυτή η στήλη κάθε Σάββατο! Και μιας και σήμερα έχουμε 31 Οκτωβρίου, αξίζει να γίνει μια ειδική λίστα για βιβλία με θέμα τη γιορτή των Αγίων Πάντων. Δεν ξέρω για εσάς αλλά εγώ είχα και στο χωριό μου Halloween και στο Άστρος και στην Ικαρία!

Το δέντρο των Αγίων Πάντων | Ray BradburyΕκδόσεις Το Μαγικό Κουτί & Fata Morgana

Ένα κλασσικό βιβλίο τρόμου από τον τεράστιο Ray Bradbury. Παρακολουθούμε μια παρέα 8 αγοριών τη νύχτα του Halloween. Είναι 13 χρονών και δεν τους απασχολεί τίποτα παρα μόνο τι θα ντυθούν, πόσους θα τρομάξουν και πόσα γλυκά θα πάρουν. Αλλά εκείνο το βράδυ, ο φίλος τους ο Πίπκιν εξαφανίζεται μυστηριωδώς και θα αναγκαστούν να τον αναζητήσουν στο στοιχειωμένο σπίτι. Εκεί βρίσκεται το δέντρο των αγίων πάντων, στου οποίου τα κλαδιά φυτρώνουν κολοκύθες. Αναζητώντας το φίλο τους θα κάνουν ένα ταξίδι στο χρόνο από την Ευρώπη του Μεσαίωνα που καίνε μάγισσες, μέχρι το Μεξικό της μέρας των νεκρών και θα ανακαλύψουν το βασικό σκοπό αυτής της πανάρχαιας γιορτής που είναι να φέρει κοντά για ένα βράδυ ζωντανούς και πεθαμένους.

Ο άνθρωπος του Χάλογουιν | Douglas CleggΕκδόσεις ΟΞΥ

Ο Άνθρωπος του Χάλογουιν είναι ένα βιβλίο του Αμερικανού συγγραφέα Douglas Clegg που γράφτηκε το 1998. Πρόκειται για μια παράξενη και σκοτεινή ιστορία αγάπης που εκτυλίσσεται σε ένα ψαροχώρι της Νέας Αγγλίας, το Στόουνχέιβεν. To βιβλίο ακολουθεί μια διπλή αφήγηση σε δυο διαφορετικές χρονικές περιόδους του ίδιου ανθρώπου, πρώτα στα 15 του -όταν ερωτεύεται παράφορα και αφήνει έγκυο την κοπέλα του- και μετά στα 27 του όταν επιστρέφει στο μέρος που γεννήθηκε κουβαλώντας ένα μωρό που έχει απαγάγει και όσα έγιναν ή γίνονται μας αποκαλύπτονται με μικρές δόσεις αγωνίας και τρόμου.

Επειδή ως τώρα δεν καταλάβατε τίποτα, το βιβλίο περιλαμβάνει έναν απαγορευμένο έρωτα, μια εγκυμοσύνη, μια απαγωγή παιδιού, ένα πλάσμα που μπορεί να είναι δαιμονικό και σκοτεινό αλλά μπορεί και απλά να είναι ένας από εμάς. Μια παλιά ιδέα ειπωμένη με έναν ολόφρεσκο τρόπο που μπλέκει το Halloween!

Κλασσικές ιστορίες τρόμου από όλο τον κόσμο | Εκδόσεις Αίολος

Ένα βιβλίο από τις εκδόσεις Αίολος που μπορεί να μην έχει κεντρικό θέμα το Halloween αλλά περιλαμβάνει ιστορίες τρόμου από όλο τον κόσμο και τις εποχές. Περιλαμβάνει μια ιστορία φαντασμάτων που γράφτηκε στην Αρχαία Ρώμη, μια λαϊκή αφήγηση για το παζάρι των Νεκρών από τη Δυτική Αφρική, ένα ινδιάνικο τρομακτικό παραμύθι από την Νεμπράσκα, την υπέροχη ιστορία Ζωγραφισμένο Δέρμα από την Κίνα, ένα από τα πιο σκοτεινά παραμύθια από τις Χίλιες και μία Νύχτες, την Κατάρα της Φωτιάς και των Σκιών από την Ιρλανδία αλλά και τρομακτικές ιστορίες μεγάλων συγγραφέων, όπως ο Λέον Τολστόι, ο Όσκαρ Ουάιλντ και ο δικός μας Αριστοτέλης Βαλαωρίτης που συμμετέχει με την ιστορία ο Βρυκόλακας. Όπως αναφέρει και ο μεταφραστής επιμελητής του βιβλίου, Θωμάς Μαστακούρης, «η λογοτεχνία τρόμου δεν είναι ούτε κάτι καινούργιο, ούτε κάτι που υπήρχε μόνο στον Δυτικό πολιτισμό. Οι άνθρωποι πάντα αισθάνονταν μια παράξενη έλξη για τις τρομακτικές διηγήσεις και δεν υπάρχει φυλή, κοινωνία ή ιστορική περίοδος που να μην έχει τα δικά της δείγματα να επιδείξει, αλλά απλοϊκά και άλλα περίτεχνα που σχεδόν πάντοτε περιστρέφονται γύρω από τους μεγάλους φόβους του ανθρώπου: το σκοτάδι, το άγνωστο και τον θάνατο». Το εν λόγω βιβλίο θα σας φέρει υπερατλαντικές ανατριχίλες με κάθε του σελίδα.

Dark Harvest | Norman Partridge – Cemetary Dance Publications

Bρισκόμαστε στο 1963 σε μια μικρή πόλη της κεντρικής Αμερικής. Κάθε χρόνο τέτοια μέρα μέσα από τα χωράφια με τα καλαμπόκια ξεπετάγεται το απόλυτο κακό με το κολοκυθοκέφαλο. Τον λένε Αγόρι του Οκτώβρη ή Πριονοδόντη, κρατάει ένα χασαπομάχαιρο και περπατάει αργά προς την πόλη έτοιμος να σκοτώσει όποιον βρεθεί μπροστά του. Συμμορίες νεαρών αγοριών οργανώνονται για να τα βάλουν μαζί του γιατί όποιος καταφέρει να τον σκοτώσει κερδίζει το μεγάλο βραβείο σε ένα τελετουργικό ζωής και θανάτου.

Ο Pete είναι ένα αγόρι που ξέρει ότι αν σκοτώσει το Αγόρι του Οκτώβρη θα έχει μια μοναδική ευκαιρία να ξεφύγει από αυτή τη μίζερη πόλη. Είναι έτοιμος να θυσιάσει τα πάντα ακόμα και τη ζωή του για να καταφέρει να είναι ο μεγάλος νικητής. Αλλά όταν αναγκάζεται να αντιμετωπίσει κατά μέτωπο τον τρομακτικό κολοκυθοκέφαλο θα δεί μέσα στα κενά μάτια του το σκοτεινό μυστικό που κρύβει τόσα χρόνια.

Δυστυχώς δεν έχει μεταφραστεί ακόμα στα ελληνικά αλλά είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο που αξίζει να αναζητήσετε. Κέρδισε το πολύ σημαντικό βραβείο Bram Stoker του 2006 και η ταινία ετοιμάζεται για τον Σεπτέμβρη του 2021.

Για περισσότερες προτάσεις βιβλίων τρόμου: Άσε Το Κακό Να Βγει

Ακολουθήστε με στο FacebookInstagram