Σου άρεσε το Goodfellas; Αυτές είναι ακόμη πέντε ταινίες που αξίζει να δεις

You think I'm funny? Funny how?
15 Οκτωβρίου 2020 18:34
Σου άρεσε το Goodfellas; Αυτές είναι ακόμη πέντε ταινίες που αξίζει να δεις

Μερικά από τα πιο εμβληματικά ονόματα του παγκόσμιου κινηματογράφου, είναι αδιαμφισβήτητα αυτό του Martin Scorsese. Βραβευμένος με Όσκαρ, έχει σκηνοθετήσει και γράψει πάνω από είκοσι ταινίες, και ανήκει στους πέντε μουσάτους σκηνοθέτες της δεκαετίας του ‘70 που επηρέασαν σημαντικά την τέχνη γενικότερα, αφήνοντας πίσω τους μια σπουδαία παρακαταθήκη καλλιτεχνικού αλλά και θεωρητικού έργου.

Το «Mean Streets» του 1973, είναι η πρώτη του προσπάθεια να μας αφηγηθεί μια ιστορία από τους κακόφημους δρόμους της Νέας Υόρκης και από τις γειτονιές που μεγάλωσε και έμαθε να επιβιώνει, δίπλα σε μαφιόζους και νονούς της νύχτας. Είκοσι σχεδόν χρόνια αργότερα, το 1990 επιστρέφει στο μαφιόζικο δράμα και μας συστήνει το «Goodfellas», μια ταινία μνημείο για το είδος, η οποία άσκησε σημαντική επιρροή στην πορεία του αμερικανικού κινηματογράφου. Είναι βέβαιο πλέον, μετά από τόσες δεκαετίες, πως είναι ένας από αυτούς που έφεραν το μαφιόζικο σινεμά στην κορυφή της λίστας του κοινού, για το πιο αγαπημένο είδος στον παγκόσμιο κινηματογράφο.

Στην λίστα που ακολουθεί, έχουμε συγκεντρώσει για εσάς ταινίες παρόμοιες με την ταινία «Goodfellas» του Scorsese, ειδικά στον τρόπο που εξελίσσεται η πλοκή αλλά και στην γενικότερη ατμόσφαιρα της.


The Godfather Trilogy (1972-1990)

Είναι από τις ταινίες που πραγματικά δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Το επικό αριστούργημα του Coppola, έχει γράψει την δική του ιστορία στον κόσμο του κινηματογράφου, με ανεπανάληπτες ερμηνείες και ατάκες που έχουν σημαδέψει μια για πάντα την ιστορία του σινεμά. Είναι η ταινία που για πρώτη φορά σύστησε στον κόσμο την σκληρή και απάνθρωπη μαφιόζικη πραγματικότητα που μάστιζε για δεκαετίες ολόκληρες την αμερικανική κοινωνία. Μέσα από την σκηνοθετική ματιά του Coppola γινόμαστε μάρτυρες της σταδιακής ανόδου της ιταλικής μαφίας στην Αμερική, μέχρι να φτάσουμε στην τελική της πτώση. Οι πρώτες δυο ταινίες είναι αυτές που σίγουρα ξεχωρίζουν, ενώ η τρίτη και τελευταία είναι ίσως η πιο αδύναμη της τριλογίας.

Σε σκηνοθεσία του Francis Ford Coppola, πρωταγωνιστούν οι: Marlon Brando, Al Pacino, Robert De Niro, John Cazale, Diane Keaton, Richard S. Castellano, Robert Duvall, James Caan, Talia Shire, Andy Garcia, Eli Wallach, Joe Mantegna, Bridget Fonda, George Hamilton και Sofia Coppola.


Once Upon a Time in America (1984)

Το «Κάποτε στην Αμερική» θεωρείται το κύκνειο άσμα του εμβληματικού Ιταλού σκηνοθέτη, Sergio Leone. Ο ίδιος έμεινε στην ιστορία του κινηματογράφου για τα θρυλικά «σπαγγέτι γουέστερν», εδώ όμως έχουμε ένα φιλοσοφικό ταξίδι πάνω στους μύθους της Αμερικής, και θίγει ζητήματα όπως το αμερικανικό όνειρο, την φιλία, την ζωή και τον θάνατο, τον έρωτα, την προδοσία αλλά και την νοσταλγία των παιδικών χρόνων. Η μουσική επένδυση του πρόσφατα εκλιπόντα, Ennio Morricone, σε συνδυασμό με τα αργόσυρτα πλάνα του Leone, προσδίδει στην ταινία την κατάλληλη νοσταλγική ατμόσφαιρα και την κάνει να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα γκανγκστερικά δράματα.  

Σε σκηνοθεσία Sergio Leone, πρωταγωνιστούν: Robert De Niro, James Woods, Elizabeth McGovern, Joe Pesci, Burt Young, Tuesday Weld και Treat Williams.


A Bronx Tale (1993)

Το «A Bronx Tale» είναι το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Robert De Niro. Πρόκειται για μια ιστορία που εξελίσσεται στις φτωχογειτονιές της Νέας Υόρκης την δεκαετία του ’60, και μας διηγείται τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν τα παιδιά που μεγάλωναν στους κακόφημους δρόμους του Μπρόνξ. Η ταινία ανοίγει διάφορα ζητήματα που ταλαιπωρούσαν την αμερικάνικη κοινωνία εκείνης της εποχής, όπως, το οργανωμένο έγκλημα και ο ρατσισμός αλλά ταυτόχρονα μας δείχνει και τις προκλήσεις που συναντούσαν το σύνολο των οικογενειών που αναγκαζόντουσαν να συνυπάρχουν στις ίδιες γειτονιές με εγκληματίες, μαφιόζους και άλλους νονούς της νύχτας.

Στην σκηνοθεσία βρίσκεται ο Robert De Niro, ενώ πίσω από το σενάριο βρίσκουμε τον Chazz Palminteri και πρωταγωνιστούν οι: Robert De Niro, Chazz Palminteri, Lillo Brancato, Jr., Taral Hicks και Kathrine Narducci.


American Gangster (2007)

Ο Ridley Scott, μας ταξιδεύει στη μακρινή δεκαετία του ’70, και μας τοποθετεί στον βρώμικο κόσμο των έμπορων ναρκωτικών και των διεφθαρμένων αστυνομικών της εποχής. Τα κεντρικά πρόσωπα  της ιστορίας είναι δύο, ο Frank Lucas, ο έμπορος ναρκωτικών που μετέφερε ηρωίνη με αεροπλάνα από το Βιετνάμ, κατά την διάρκεια του πολέμου, και ο Richie Roberts, ο έντιμος αστυνομικός που προσπαθεί να κάνει την δουλειά του καθαρά, έχοντας απέναντι του τον υπόκοσμο του Harlem αλλά και τους "βρώμικους" συνάδελφους του. Δυνατές ερμηνείες τόσο από τους κεντρικούς ήρωες, όσο και απ' όλους τους υποστηρικτικούς χαρακτήρες, οι οποίοι δίνουν μια έξτρα ένταση στην πλοκή.

Σκηνοθέτης της ταινίας είναι ο Ridley Scott και το σενάριο υπογράφει ο Steven Zaillian, ενώ πρωταγωνιστούν οι: Russell Crowe, Denzel Washington, Chiwetel Ejiofor, Cuba Gooding Jr., Josh Brolin, Ted Levine, Armand Assante, John Ortiz, John Hawkes, και RZA.


The Wolf the Wall Street (2013)

Το «The Wolf of the Wall Street» είναι βιογραφική κωμωδία που μας αφηγείται την ιστορία του Jordan Belfort, ενός χρηματιστή της Νέας Υόρκης, ο οποίος διευθύνει την επιχείρηση Stratton Oakmont που δραστηριοποιείται στον τομέα της απάτης ασφαλειών και της διαφθοράς στη Wall Street τη δεκαετία του '90. Ο Scorsese, στην συγκεκριμένη ταινία, συνδυάζει με εύστοχο τρόπο το σκοτεινό κωμικό στοιχείο με το στιλιστικό ύφος των «Goodfellas», και το αποτέλεσμα είναι ένα εκρηκτικό μείγμα, ικανό να σου κρατήσει τα μάτια και το μυαλό "κολλημένα" στην οθόνη. Η ταινία βραβεύτηκε με τη Χρυσή Σφαίρα Α' Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του Di Caprio και έλαβε πέντε υποψηφιότητες για Όσκαρ, ανάμεσά τους και για Καλύτερη Ταινία.

Σε σκηνοθεσία του Martin Scorsese και σενάριο από τον Terence Winter, πρωταγωνιστούν οι: Leonardo DiCaprio, Jonah Hill, Margot Robbie, Matthew McConaughey, Kyle Chandler, Rob Reiner, Jon Favreau, Jean Dujardin και Jon Bernthal.