5 ταινίες βασισμένες στον τρόμο του H.P. Lovecraft που πρέπει να δεις

Ένα ταξίδι στον «Λαβκραφτιανό τρόμο».
05 Οκτωβρίου 2020 13:32
5 ταινίες βασισμένες στον τρόμο του H.P. Lovecraft που πρέπει να δεις

Ίσως, έχουν υπάρξει στιγμές στην ζωή σου που έχεις πιάσει τον εαυτό σου να αγναντεύει τον βραδινό ουρανό από την άνεση του σπιτιού σου και να αναρωτιέσαι για το τι μπορεί να ελλοχεύει ανάμεσα στα φωτεινά αστέρια και το απέραντο σκοτάδι του διαστήματος. Τα συναισθήματα που μπορεί να βιώσεις είναι ποικίλα, είναι τόσο έντονο και μεγάλο όλο αυτό που αντικρύζεις όταν υψώσεις την ματιά σου ψηλά, που σου είναι σχεδόν αδύνατο να μπορέσεις να περιγράψεις με λόγια το δέος αλλά και τον φόβο μπροστά στο άγνωστο.

Ο Howard Phillips Lovecraft, είναι ένας συγγραφέας που έχει στιγματίσει την λογοτεχνία τρόμου. Απεβίωσε το μακρινό 1937 αλλά το έργο του συνεχίζει μέχρι και σήμερα να ασκεί σημαντική επιρροή τόσο στην σύγχρονη λογοτεχνία όσο και στον κινηματογράφο. Μέσα από τα διηγήματα του δημιούργησε ένα πάνθεον από εξωγήινες και απόκοσμες θεότητες, συνδυάζοντας σκοτεινή επιστημονική φαντασία με γοτθικό τρόμο και δημιουργώντας τον γνωστό σε όλους μας «Κοσμικό Τρόμο».

Με αφορμή λοιπόν την καινούργια δραματική σειρά τρόμου του HBO, «Lovecraft Country», θα ακολουθήσει μια προσωπική λίστα με τις πέντε καλύτερες ταινίες που εμπνέονται από τους μύθους και τον κοσμικό τρόμο του H.P. Lovecraft.


Alien (1979)

Η ταινία διαδραματίζεται το έτος 2122, όταν το εμπορικό διαστημόπλοιο με το όνομα «Nostromo» προσεδαφίζεται σε έναν κοντινό πλανήτη, προκειμένου το πλήρωμα του να ερευνήσει την πηγή κάποιου επαναλαμβανόμενου σήματος που λαμβάνει. Το πλήρωμα ανακαλύπτει εκατοντάδες αυγά επωασμένα από κάποιο άγνωστο είδος οργανισμού. Κατά τη διάρκεια της εξερεύνησης, ένα εξωγήινο πλάσμα προσκολλάται στο πρόσωπο ενός άνδρα του πληρώματος. Οι συνάδελφοι του τον μεταφέρουν πίσω στο σκάφος για εξετάσεις, μη γνωρίζοντας πως αυτό το πλάσμα εξελίσσεται σε δολοφονικό ον, που έχει σκοπό να εξοντώσει όλο το πλήρωμα.

Ένα από τα στοιχεία που κάνει την ταινία τόσο μοναδική αλλά και τόσο τρομακτική είναι το αίσθημα της απομόνωσης αλλά και απελπισίας που αισθάνεσαι την στιγμή που βλέπεις το αβοήθητο πλήρωμα να βρίσκεται αντιμέτωπο με τους χειρότερους εφιάλτες του. Τα πάντα εξελίσσονται στους στενούς διαδρόμους του διαστημικού σκάφους, με το κλίμα να γίνεται περισσότερο σκοτεινό και το εξωγήινο τέρας, ακόμα πιο επικίνδυνο.  

Σε σκηνοθεσία του Ridley Scott  και σενάριο του Dan O’Bannon, πρωταγωνιστούν οι: Tom Skerritt, Sigourney Weaver, Veronica Cartwright, Harry Dean Stanton, John Hurt, Ian Holm, και Yaphet Kotto. Το «Alien» έγινε μεγάλη εισπρακτική και καλλιτεχνική επιτυχία, λαμβάνοντας δυο υποψηφιότητες για Όσκαρ, κερδίζοντας εκείνο για τα καλύτερα οπτικά εφέ.


The Thing (1982)

Μια ομάδα επιστημόνων, βρίσκεται σ'ένα απομονωμένο φυλάκιο της Ανταρκτικής. Οι Αμερικανοί επιστήμονες του σταθμού παρακολουθούν αποσβολωμένοι τους Νορβηγούς συνάδελφους τους να καταδιώκουν ένα σκυλί, το οποίο τελικά βρίσκει καταφύγιο στο στρατόπεδο τους. Το φυλάκιο 31 των ΗΠΑ, αναπόφευκτα έρχεται αντιμέτωπο με ένα εξωγήινο όν που μπορεί να μεταλλαχθεί και να πάρει τη μορφή οποιουδήποτε άλλου ζωντανού οργανισμού. Αυτή η μορφή ζωής, το «Πράγμα», εισβάλει στον ερευνητικό σταθμό τους και σπέρνει τον τρόμο αλλά και την αμφιβολία μεταξύ των μελών της ομάδας.

Ένα ακόμα παράδειγμα μιας ομάδας επιστημόνων που είναι απομονωμένοι, αυτή τη φορά όμως, όχι στο αχανές σκοτάδι του διαστήματος αλλά στην παγωμένη, αφιλόξενη γη της Ανταρτικής. Με ένα απροσδιόριστο άμορφο όν να τριγυρνάει στο φυλάκιο τους, η κατάσταση γίνεται άκρως επικίνδυνη και οι ίδιοι αρχίζουν σιγά-σιγά να χάνουν τον έλεγχο και τα λογικά τους, με αποτέλεσμα να βυθίζονται ολοένα και πιο βαθιά σε ένα εφιάλτη, παρασέρνοντας μαζί τους και το θεατή.

Σε σκηνοθεσία John  Carpenter και σενάριο του Bill Lancaster, πρωταγωνιστούν οι: Kurt Russell, R.J. MacReady, A. Wilford Brimley, T. K. Carter, David Clennon, Keith David, Richard Dysart, Charles Hallahan, Peter Maloney, Richard Masur, Donald Moffat, Joel Polis, και Thomas G. Waites. Το «The Thing», αν και αρχικά δεν γνώρισε την αποδοχή από κριτικούς και κοινό, μετά από αρκετά χρόνια επανεκτιμήθηκε, και πλέον θεωρείται ως μία από τις καλύτερες ταινίες τρόμου που έγιναν ποτέ.


In the Mouth of Madness (1994)

Όταν ο διάσημος συγγραφέας ιστοριών τρόμου Sutter Cane εξαφανίζεται μυστηριωδώς πριν την κυκλοφορία του τελευταίου πονήματός του, ο εκδότης του αναθέτει σε έναν ιδιωτικό ερευνητή να τον εντοπίσει και να επανακτήσει το χειρόγραφο. Καθώς η αποστολή του βρίσκεται σε εξέλιξη, όμως, διάφορα αλλόκοτα γεγονότα στιγματίζουν την ερευνά του με αποτέλεσμα να αρχίζει να υποψιάζεται ότι κάτι πολύ τρομακτικό κρύβεται πίσω από την εξαφάνιση του διάσημου συγγραφέα, το οποίο μπορεί να επηρεάσει ολόκληρη την ανθρωπότητα σε βαθμό μη αναστρέψιμο.

Ο ατμοσφαιρικός τρόμος και το ασφυκτικό κλίμα που δημιουργείται γύρω από τον πρωταγωνιστή, είναι αρκετά για να παρασύρουν και εσένα σε ένα αλλόκοτο ταξίδι στην πόλη, Hobb's End. Σίγουρα η σπουδαιότερη στιγμή του John Carpenter για τη δεκαετία του ’90, δημιουργώντας μια ταινία μνημείο για τον «μύθο» του H. P. Lovecraft.

Σε σκηνοθεσία John Carpenter και σενάριο Michael De luca πρωταγωνιστούν οι: Sam Neill, Julie Carmen, Jürgen Prochnow, David Warner και Charlton Heston. Το «In the Mouth of Madness» αποτελεί το 3ο μέρος της λεγόμενης «Apocalypse Trilogy» του, με τα δύο προηγούμενα μέρη να είναι το κλασικό «The Thing» (1982) και το «Prince of Darkness» (1987).


Uzumaki (2000)

Ένα ανεξήγητο φαινόμενο αρχίζει να εξαπλώνεται στην πόλη Kurozu-cho, όπου κάθε πολίτης της παθαίνει εμμονή με τις σπείρες. Από τα μοτίβα στα κελύφη σαλιγκαριών έως τα υδρομασάζ, οι άνθρωποι της καταραμένης πόλης οδηγούνται στην τρέλα προσπαθώντας να βρουν (ή να ξεφορτωθούν) οποιαδήποτε δίνη.

Θα πρέπει να είναι σίγουρα μια από τις πιο περίεργες και πρωτότυπες ταινίες τρόμου που έχετε δει. Η πλοκή της είναι έξυπνη, με αποτέλεσμα κάποιες στιγμές να σε αιφνιδιάζει η εξέλιξη της και οι σκηνές gore είναι πραγματικά αστείες καθώς η ταινία δεν παίρνει τον εαυτό της πολύ σοβαρά. Μια διασκεδαστική ανατρεπτική εκδοχή του «Λαβκραφτιανού Τρόμου».

Το «Uzumaki», βασίζεται στο manga με το ίδιο όνομα. Σε σκηνοθεσία Higuchinsky και σενάριο Takao Niita, ενώ πρωταγωνιστούν οι: Eriko Hatsune, Fhi Fan, Keiko Takahashi, Ren Osugi, Shin Eun-kyung, Hinako Saeki, Denden, Masami Horiuchi, Taro Suwa, Toru Tezuka, Sadao Abe και Asumi Miwa.


Annihilation (2018)

Όταν ο άντρα της που θεωρείτο εξαφανισμένος επιστρέφει από μια απόρρητη αποστολή, η Lena, βιολόγος και πρώην στρατιωτικός, γίνεται μέλος μιας ερευνητικής ομάδας με σκοπό την εξιχνίαση ενός μεγάλου μυστηρίου σε μια περιοχή όπου οι φυσικοί νόμοι δεν ισχύουν.

Με ποιον τρόπο θα αντιμετώπιζες το γεγονός πως, ο χώρος, ο χρόνος, τα φυτά, τα ζώα, εσύ ο ίδιος, έχετε πάψει να είστε αυτό που είστε πλέον. Ένας εφιαλτικά όμορφος κόσμος, όπου τα πάντα γύρω σου είναι πλέον απροσδιόριστα, άγνωστα και μεταλλαγμένα. Η ταινία δεν εξηγεί ποτέ τίποτα απ' όλα αυτά και σε αφήνει να χαθείς στην επικίνδυνη ομορφιά του, «The Shimmer».

Το «Annihilation» απέσπασε θετική αποδοχή από τους κριτικούς, κυρίως για τον οπτικό τομέα αλλά και τις ερμηνείες των πρωταγωνιστών. Σε σκηνοθεσία και σενάριο Alex Garland ενώ πρωταγωνιστούν οι: Natalie Portman, Jennifer Jason Leigh, Gina Rodriguez, Tessa Thompson, Tuva Novotny, and Oscar Isaac.