Η άγνωστη ιστορία από τα γυρίσματα του The Exorcism of Emily Rose

Οι Pearl Jam και τα "στοιχειωμένα" ραδιόφωνα
03 Οκτωβρίου 2020 14:03
Η άγνωστη ιστορία από τα γυρίσματα του The Exorcism of Emily Rose

Ένα από τα πολυαγαπημένα μου συγκροτήματα είναι οι «Pearl Jam». Για όσους από εσάς τυγχάνει να μην τους γνωρίζετε, είναι ένα αμερικάνικο συγκρότημα το οποίο δημιουργήθηκε στο Seattle των Ηνωμένων Πολιτειών το 1990 και αποτέλεσαν ένα από τα σημαντικότερα ονόματα του κινήματος του grunge, έχοντας πουλήσει περισσότερα από εξήντα εκατομμύρια άλμπουμ σε όλο τον κόσμο. Όπως καταλαβαίνετε, οι Pearl Jam δεν είναι απλώς μια από τις πιο γνωστές μπάντες της μουσικής σκηνής του Seattle, αλλά μια από τις σημαντικότερες rock μπάντες των τελευταίων δεκαετιών. Το κοινό του συγκροτήματος ξεκίνησε να γιγαντώνεται από αρκετά νωρίς, ιδιαίτερα μετά τα επιτυχημένα singles «Jeremy», «Evenflow» αλλά και το «Alive». Από τα τρία αυτά τραγούδια κρατάμε το «Alive» για την σημερινή μας ιστορία.

Το «Alive» λοιπόν, είναι ένα δυναμικό τραγούδι με έντονη ηχητική grunge παραμόρφωση αλλά και με ένα ρυθμικό ρεφρέν που πραγματικά σε γραπώνει από τον λαιμό και σου φωνάζει ξανά και ξανά με συναίσθημα τον στίχο "Oh, I, oh, I’m still alive". Σίγουρα κάποιοι από εσάς ήδη θα αναρωτιέστε με ποιον τρόπο μπορεί να συνδέονται οι «Pearl Jam» με την ταινία τρόμου «Ο Εξορκισμός της Έμιλι Ρόουζ». Μια ταινία που είναι βασισμένη στην αληθινή - δυστυχώς - ιστορία της Anneliese Michel, που συνέβη στις αρχές της δεκαετίας του’70, στην Γερμανία. Σε σκηνοθεσία του Scott Derrickson, που χρόνια αργότερα μας χάρισε το Doctor Strange της Marvel, πρωταγωνιστούν οι: Laura Linney, Tom Wilkinson και η Jennifer Carpenter που υποδύεται την αδικοχαμένη Anneliese.

Με λίγα λόγια η υπόθεση έχεις ως εξής: Η Emily, αρχίζει να βιώνει κάποιες ανεξήγητες παραισθήσεις. Απόκοσμες φιγούρες στους τοίχους του δωματίου της, τρομακτικά οράματα στην μέση της νύχτας, πόρτες να ανοίγουν και να κλείνουν μόνες τους, φιγούρες δαιμόνων στα τζάμια και άλλα παρεμφερή περιστατικά. Η διάγνωση των ιατρών έκρινε πως η Emily είναι επιληπτική ενώ η εκκλησία δαιμονισμένη.

Η θρησκόληπτη οικογένεια της δέχεται την φαρμακευτική αγωγή που προτείνουν οι ιατροί, τα συμπτώματα της όμως χειροτερεύουν και έτσι η μητέρα της ακολουθεί την θρησκευτική προσέγγιση, αναζητώντας βοήθεια από τον τοπικό Καθολικό ιερέα της πόλης τους. Μια σειρά από αλλεπάλληλους εξορκισμούς λαμβάνουν μέρος, πιστεύοντας ότι η Emily, είναι κυριαρχημένη από δαίμονες. Τελικά, οι εξορκισμοί δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα και η νεαρή Emily, έχοντας σταματήσει να παίρνει τα φάρμακα της, καταλήγει νεκρή μερικούς μήνες αργότερα. Πλέον, ο ιερέας κατηγορείται για δολοφονία εξ αμελείας.

Πολύ συχνά, ακούμε και διαβάζουμε για ανεξήγητα μεταφυσικά περιστατικά που έχουν συμβεί στα γυρίσματα σε ταινίες που πραγματεύονται σενάρια με φαντάσματα και άλλες δαιμονικές οντότητες. Ιστορίες για καταραμένους ρόλους και στοιχειωμένα σκηνικά, άλλες τρομακτικές και άλλες απλά σχεδόν απίστευτες. Όλες όμως, καταφέρνουν να προσθέσουν ένα μυστήριο γύρω τους.

Για την ταινία «Ο Εξορκισμός της Έμιλι Ρόουζ» λοιπόν, η Carpenter (Emily Rose), ανέφερε ότι κατά την διάρκεια των γυρισμάτων, κάποιες στιγμές είχε ένα αίσθημα ότι κάτι την ακολουθούσε από πίσω της, μέχρι να γυρίσει στο δωμάτιο της. Το περιστατικό όμως που την τρόμαξε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, ήταν, όταν σε ανύποπτες στιγμές, το ραδιόφωνο του ξενοδοχείου που έμεναν οι συντελεστές της ταινίας, ξεκινούσε να παίζει στη μέση της νύχτας.

Αυτό συνέβη για αρκετά βράδια στη σειρά και πάντα έπαιζε το ίδιο τραγούδι. Αυτό το τραγούδι ήταν το «Alive» των Pearl Jam. Το συμβάν όμως άρχισε να γίνεται ακόμα πιο ανατριχιαστικό, όταν και τα υπόλοιπα μέλη της παραγωγής ανέφεραν ότι κάτι παρόμοιο συνέβη και με τα δικά τους ραδιόφωνα, με κάποιους από αυτούς να ισχυρίζονται πως άκουσαν επίσης το ίδιο τραγούδι, με το ρεφρέν να επαναλαμβάνει την ίδια φράση: "Είμαι ακόμα ζωντανός, είμαι ακόμα ζωντανός!".