6+1 facts που δεν γνωρίζατε για το TENET του Christopher Nolan

Τίποτα δεν είναι τυχαίο στους πολύπλοκους και φανταστικούς κόσμους του Βρετανού σκηνοθέτη
01 Οκτωβρίου 2020 13:25
6+1 facts που δεν γνωρίζατε για το TENET του Christopher Nolan

Η πολυαναμενόμενη ταινία του Christopher Nolan έχει βγει πλέον στους κινηματογράφους και έχει διχάσει κοινό και κριτικούς. Η υπόθεση με λίγα λόγια έχει ως εξής: ένας πράκτορας της CIA, ενώνει τις δυνάμεις του με έναν Βρετανό κατάσκοπο με όνομα Neil, και μαζί αναλαμβάνουν μια μυστηριώδη αποστολή για να σώσουν ολόκληρο τον κόσμο από τον απόλυτο εφιάλτη, με φόντο τον αινιγματικό κόσμο της διεθνούς κατασκοπείας σε συνθήκες που τέμνουν αντίστροφα την διάσταση του χρόνου. Η σκηνοθεσία και το σενάριο είναι από τον ίδιο τον Nolan και πρωταγωνιστούν οι: John David Washington, Robert Pattinson και Elizabeth Debicki.

Το «Tenet» έχει ήδη χαρακτηριστεί ως μια από τις πιο αινιγματικές ταινίες του και έχει προκαλέσει σύγχυση στα κεφάλια των θεατών, οι οποίοι σπαζοκεφαλιάζουν προσπαθώντας να βάλουν τα πράγματα σε μια λογική σειρά ώστε να αντιληφθούν όλες τις πτυχές της ιστορίας. Κάτι τέτοιο φυσικά όμως δεν είναι δυνατόν να συμβεί από την πρώτη της θέαση με αποτέλεσμα να χρειαστεί περαιτέρω έρευνα και επαναλήψεις από το κοινό για να κατανοήσει πλήρως τις έννοιες και να λύσει τους κινηματογραφικούς γρίφους που έχει τοποθετήσει ο Nolan στην περίπλοκη υπόθεση της.

Για πάμε όμως παρέα να μάθουμε μερικά περίεργα facts της αινιγματικής καινούργιας ταινίας του Βρετανού σκηνοθέτη. Προσοχή όμως σε όσους δεν την έχουν δει διότι υπάρχουν ελαφρώς spoilers.

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ SPOILERS! ΠΡΟΧΩΡΗΣΤΕ ΜΟΝΟ ΕΑΝ ΤΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΤΕ


Οι ηθοποιοί όντως έπρεπε να ερμηνεύσουν τους ρόλους τους ανάποδα.

Το «Tenet» ασχολείται με την έννοια του αντεστραμμένου χρόνου, που σημαίνει ότι ορισμένα γεγονότα μπορούν να συμβούν προς τα πίσω. Αυτό φαίνεται στην τελική πράξη όταν σε ορισμένες σκηνές έβλεπες τους ηθοποιούς να μιλάνε ή να κινούνται αντίστροφα, ενώ άλλοι κινούνταν κανονικά, χωρίς την βοήθεια του CGI. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως του Kenneth Branagh, ο ηθοποιός έπρεπε πραγματικά να μάθει το αντίστροφο της χορογραφίας του ή ακόμη και να μάθει πώς να μιλάει προς τα πίσω με ρωσική προφορά.

Το «Tenet» είναι μια παλίνδρομη λέξη.

Οι παλίνδρομες λέξεις και φράσεις που μπορούν να διαβαστούν και προς τα πίσω, ήταν διάσημες από τα αρχαία χρόνια. Ο τίτλος της ταινίας «Tenet» λοιπόν, ανήκει στην ομάδα αυτή λέξεων οι οποίες διαβάζονται ακριβώς το ίδιο, από αριστερά προς τα δεξιά και το αντίστροφο. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το τετράγωνο του Sator ή τετράγωνο του Rotas όπως αλλιώς είναι γνωστό και πηγαίνει κάπως έτσι:

S A T O R

A R E P O

T E N E T

O P E R A

R O T A S

 

Ο Robert Pattinson εμπνεύστηκε τον ρόλο του από τον Christopher Hitchens.

Ο χαρακτήρας του Robert Pattinson (Neil) παρουσιάζεται ως ένας ευγενικός και σοφιστικέ μυστικός πράκτορας που κάποιοι έσπευσαν να τον παρομοιάσουν με τον γνωστό σε όλους μας James Bond. Ωστόσο, το ενδιαφέρον στην προσέγγιση του ρόλου από τον Pattinson είναι ότι δεν χρησιμοποίησε τον Bond ως την κύρια έμπνευση πίσω από τον χαρακτήρα του αλλά τον πρώην Βρετανό δημοσιογράφο και συγγραφέα Christopher Hitchens.

Ο Christopher Nolan προετοίμαζε το σενάριο στο μυαλό του για σχεδόν 20 χρόνια

Ο Nolan άρχισε να δουλεύει πάνω στο σενάριο αυτής της ταινίας πριν περίπου έξι χρόνια, η ιδέα της όμως υπήρχε στο μυαλό του για πάνω από δύο δεκαετίες. Όποιος έχει παρακολουθήσει το «Tenet» μπορεί εύκολα να καταλάβει ότι για να μπορέσεις να περάσεις μια τόσο πολύπλοκη ιδέα από το θεωρητικό κομμάτι στο πρακτικό, δηλαδή στο χαρτί, θα χρειάζονταν χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Ένα πραγματικό αεροπλάνο συνετρίβη για τις ανάγκες των γυρισμάτων.

Δυο πράγματα γνωρίζουμε σίγουρα για την δουλειά και το έργο που μας έχει προσφέρει ο Βρετανός σκηνοθέτης αυτά τα χρόνια. Το πρώτο είναι η εμμονή του να ‘’πειράζει’’ τον χρόνο και το δεύτερο είναι πως λατρεύει να χρησιμοποιεί όσο το δυνατόν περισσότερα φυσικά γυρίσματα για τις ταινίες του αποφεύγοντας την εύκολη λύση των ψηφιακών γραφικών. Η σκηνή λοιπόν που ένα αεροπλάνο προσκρούεται στο κτήριο, είναι πέρα για πέρα αληθινή και σίγουρα μια από τις εντυπωσιακότερες της ταινίας. 

Ο συνθέτης Ludwig Goransson χρησιμοποίησε την ανάσα του σκηνοθέτη ως μέρος της δημιουργίας του ήχου του «Tenet».

Μέρος του σκορ περιλαμβάνει την αναπνοή του Christopher Nolan, η οποία στη συνέχεια την πήρε ο Goransson την τροποποίησε, την άλλαξε ελαφρώς και την χρησιμοποίησε για την μουσική του υπόκρουση. Κάτι αντίστοιχο είχε κάνει και ο Stanley Kubrick με την αναπνοή του για το «2001: A Space Odyssey (1968)», στη σκηνή όπου ο Dave βγαίνει στο διάστημα.

 

Η ταινία γυρίστηκε σε 7 διαφορετικές χώρες.

Για τις ανάγκες των γυρισμάτων, ηθοποιοί και συντελεστές όλου του πρότζεκτ αναγκάστηκαν να ταξιδέψουν συνολικά σε επτά διαφορετικές χώρες και συγκεκριμένα στις: Δανία, Εσθονία, Νορβηγία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Ινδία και Ηνωμένες Πολιτείες.