Project CARS 3 Preview – Καλύπτοντας τα κενά του 2020

Πρώτες εντυπώσεις από το νέο πόνημα της Slightly Mad Studios
21 Αυγούστου 2020 12:23
Project CARS 3 Preview – Καλύπτοντας τα κενά του 2020

Αδιαμφισβήτητα, η φετινή χρονιά έχει πολλές αξιοσημείωτες κυκλοφορίες που συγκαταλέγονται στο racing genre, ίσως και περισσότερες απ’ ότι συνήθως. Ωστόσο, τα δύο μεγαλύτερα ονόματα της αγοράς, το Forza και το Gran Turismo θα απουσιάζουν το 2020, με τη Microsoft και τη Sony αντίστοιχα να προετοιμάζουν το έδαφος για μεγάλες αλλαγές και στα δύο franchises με την άφιξη των κονσολών νέας γενιάς. Κάπου εδώ έρχεται το Project CARS 3. Η έμπειρη Slightly Mad Studios έχει μια μοναδική ευκαιρία φέτος να καλύψει όλο αυτό το κενό και να γιγαντώσει το franchise, συστήνοντάς το σε πολλούς νέους παίκτες που αναζητούν την ετήσια racing δόση τους. Έχοντας μιλήσει με δύο υψηλόβαθμα στελέχη της ομάδας ανάπτυξης, η εντύπωση που πήρα είναι πως και αυτοί το γνωρίζουν αυτό. Ξέρουν ότι έχουν μια μοναδική ευκαιρία και φαίνεται πως έχουν πάρει τις αντίστοιχες αποφάσεις.  Δεν είναι τυχαίο που η λέξη προσβασιμότητα έφτασε πολλές φορές στα αυτιά μου κατά τη διάρκεια της συζήτησής μας.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη τη συνέντευξή μου με τους δημιουργούς του Project CARS 3, πατώντας εδώ.

Η προσβασιμότητα, ή το accessibility, αν προτιμάτε τον αγγλικό όρο, φαίνεται να είναι λοιπόν το κεντρικό θέμα του τρίτου τίτλου της σειράς. Πρόσφατα, έπειτα από πρόσκληση της Bandai Namco Entertainment Hellas, την οποία ευχαριστούμε θερμά, είχα τη δυνατότητα να ασχοληθώ αρκετά με μια πρώιμη έκδοση του racing τίτλου. Με την αντίστροφη μέτρηση για την κυκλοφορία του, λοιπόν, να γράφει μερικά 24ωρα, θεωρώ πως η στιγμή είναι κατάλληλη για να μοιραστώ μαζί σας μερικές από τις εντυπώσεις μου.

Η έκδοση που είχα τη δυνατότητα να δοκιμάσω είναι αυτή των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Ωστόσο, στα racing αποφεύγω -όπως ο διάολος το λιβάνι- το πληκτρολόγιο. Από την άλλη, δεν έχω στην κατοχή μου κάποιο rig ή έστω τιμονιέρα, οπότε πέρασα τις ώρες απασχόλησής μου με τον τίτλο, χρησιμοποιώντας ένα Xbox χειριστήριο. Σίγουρα δεν είμαι ο μόνος που παίζει racing με χειριστήριο, οπότε σίγουρα θα χαροποιήσει πολλούς το γεγονός ότι η οδηγική εμπειρία με το controller είναι απροβλημάτιστη και ευχάριστη. Το τονίζω αυτό, γιατί τα παράπονα που είχαν ακουστεί για το Project CARS 2 στον εν λόγω τομέα σίγουρα δεν ήταν λίγα. Εξ’ αρχής, λοιπόν, βλέπετε πως η ‘προσβασιμότητα’ έχει βελτιωθεί.

Συνεχίζοντας, θέλω να σταθώ στο campaign, το οποίο με εντυπωσίασε θετικά. Δε μοιάζει σε καμία περίπτωση να είναι μια δεύτερη σκέψη που υπάρχει απλά για να "τικάρει" ένα ακόμη κουτάκι στο πίσω εξώφυλλο του παιχνιδιού. Αρχικά, υπάρχει πάρα πολύ περιεχόμενο που πέρα από ώρες θα καλύψει και μια μεγάλη γκάμα ιδιαίτερων συνθηκών και οχημάτων. Το ταξίδι ξεκινά με ένα πιο τυπικό όχημα, το οποίο μπορεί να αναβαθμιστεί και να ανέβει κατηγορία. Στην πορεία όμως θα έρθουν και τα πιο εξωτικά αυτοκίνητα. Αυτό που πετυχαίνει είναι η υπέροχη αυτή αίσθηση της σταδιακής δημιουργίας ενός εντυπωσιακού γκαράζ.

Μου άρεσε επίσης πολύ που κάθε αγώνας στα διάφορα events, δεν απαιτούσε απλά να τερματίσεις πρώτος. Μπορούσες να φτάσεις στον τελικό, πετυχαίνοντας και άλλα επιτεύγματα (π.χ. τέλειες στροφές) που σου δίνουν πόντους. Τελειώνοντας κάθε αγώνα, πέρα από το γενικό XP, παίρνει XP και το εκάστοτε όχημα, συνεισφέροντας περισσότερο σε αυτή την αίσθηση δεσίματος με το οχήματα που απαρτίζουν το γκαράζ σου.

Αυτό που φαίνεται να είναι σε δεύτερη μοίρα ωστόσο, είναι η αναβάθμιση των οχημάτων. Υπάρχουν αρκετές επιλογές, ειδικά για την εμφάνιση και τα decals, όμως συνολικά θα ήθελα περισσότερα.

Στα του gameplay τώρα, ο χειρισμός των οχημάτων είναι απροβλημάτιστος. Η αίσθηση που σου αφήνει βέβαια είναι πιο ‘παιχνίδι’, όμως αυτό δε σημαίνει πως τα οχήματα δεν έχουν βάρος και πως δεν τιμωρούνται οι απρόσεκτες κινήσεις. Ενδεχομένως να υπάρχει μια παραπάνω ανοχή σε κάποια άκομψα φρεναρίσματα, όμως μην περιμένετε και στροφές τύπου Need for Speed. Η προσοχή είναι απαραίτητη και το κυνήγι του τέλειου lap παραμένει ιδιαίτερα απαιτητικό.

Πολύ θετικό είναι μάλιστα πως οι επιλογές δυσκολίας και βοηθημάτων είναι πλούσιες, επιτρέποντάς μου να φέρω την εμπειρία στα μέτρα μου. Μιλώντας όμως για επιλογές, λείπουν τρεις. Οι δημιουργοί έχουν αφαιρέσει τα pit stops, την κατανάλωση καυσίμων και την φθορά των ελαστικών. Οι σκληροπυρηνικοί του sim racing σίγουρα θα ταρακουνήθηκαν και μόνο με την ανάγνωση της παραπάνω πρότασης. Φαίνεται πως είναι θυσίες που έγιναν στο βωμό της ‘προσβασιμότητας’. Προσωπικά δε μπορώ να πω πώς με ενοχλεί ιδιαίτερα αυτή η απόφαση, όμως πιστεύω πως θα ήταν σοφότερο να υπήρχαν ως χαρακτηριστικά που θα μπορούσε να απενεργοποιήσει απλά ένας αρχάριος.

Με το multiplayer δεν είχα την ευκαιρία να ασχοληθώ, αλλά όπως και στο παρελθόν, έτσι και εδώ ζει και βασιλεύει, με τους δημιουργούς να τονίζουν ουκ ολίγες φορές πόσο έχουν εστιάσει στα eSports.

Ο τομέας των γραφικών τώρα δεν με άφησε και με το στόμα ανοιχτό. Σαφώς και μιλάμε για pre-release κώδικα, αλλά δε νομίζω πως έπονται μεγάλες αλλαγές. Μπορείτε, λοιπόν, να περιμένετε ένα κάπως πιο όμορφο Project CARS 2. Σε καμία περίπτωση δεν είναι άσχημο παιχνίδι, αλλά από την άλλη δεν προσεγγίζει και τα εξωπραγματικά γραφικά που είδαμε από τους επόμενης γενιάς racing τίτλους, τους οποίους έχει να ανταγωνιστεί...στην επόμενη στροφή. Πρέπει να αναφέρω πως μου έτυχε παραπάνω από μια φορά και ένα πολύ εκνευριστικό bug, το οποίο έκανε αόρατο το όχημά μου και με ανάγκασε να κάνω restart τον αγώνα. Ελπίζω να λάμπει δια της απουσίας του από την τελική έκδοση.

Εν τέλει, το Project CARS 3 φαίνεται να είναι ένα παιχνίδι που καταβάλλει προσπάθεια να διορθώσει μερικά από τα κακώς κείμενα των προκατόχων του. Μερικοί ίσως απογοητευτούν από τις πιο ‘arcade’ στροφές που έχουν πάρει σε ορισμένα στοιχεία οι δημιουργοί. Ωστόσο, μοιάζει να είναι μια εμπειρία έχει να δώσει σε βετεράνους και μη του είδους, με το πλούσιο campaign του να είναι αυτό που μου έκανε την περισσότερη εντύπωση.

Το Project CARS 3 αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 25 Αυγούστου για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, το Xbox One και το PS4.