Πως να βρείτε το Android σας αν χαθεί ή κλαπεί

Γρήγορες κινήσεις χωρίς πανικό
28 Απριλίου 2015 09:01
Πως να βρείτε το Android σας αν χαθεί ή κλαπεί

Σήμερα αποθηκεύουμε ένα σωρό πληροφορίες στα smartphone μας, οπότε το να το χάσουμε ή να μας το κλέψουνε είναι ένας εφιάλτης, όχι μόνο για τα θέματα ασφαλείας των προσωπικών μας δεδομένων που θα προκύψουν, αλλά και για τη διατάραξη της καθημερινότητας μας, αφού βασίζουμε τόσες πολλές λειτουργίες μας σε αυτά. Η Google έχει προβλέψει τέτοιες περιπτώσεις και έχει ενσωματώσει εργαλεία στο Android με τα οποία μπορούμε να βρούμε ή τουλάχιστον να σβήσουμε απομακρυσμένα ότι δεδομένα έχουμε μέσα στη συσκευή. Πως θα το κάνουμε αυτό; Ακολουθήστε τον παρακάτω απλό οδηγό.

Πλοηγηθείτε στα Settings του τηλεφώνου και από εκεί επιλέξτε το Security

Ψάξτε για ένα τμήμα που ονομάζεται Android Device Manager. Αν τρέχετε την τελευταία έκδοση Android, θα το βρείτε στο Other Security Settings > Device Administrators.

Ενεργοποιήστε το Android Device Manager.

Ενεργοποιώντας αυτή την επιλογή, θα μπορείτε να εντοπίσετε το τηλέφωνο σας μέσω GPS, να το αναγκάσετε να “χτυπάει” για 5 λεπτά (ιδιαίτερα χρήσιμο αν το έχετε χάσει μέσα στο σπίτι, ή στο πίσω μέρος ενός ταξί και θέλετε να προκαλέσετε την προσοχή του οδηγού), ή να κλειδώσετε τη συσκευή σας απομακρυσμένα, ακόμα και να διαγράψετε όλα τα δεδομένα σας.

Τα βήματα ίσως να αλλάζουν λίγο ανάλογα με την έκδοση Android που έχει το τηλέφωνο σας, με λίγο ψάξιμο όμως θα βρείτε το Android Device Manager. Απευχόμαστε να το χρειαστείτε ποτέ, αλλά αν συμβεί το μοιραίο, επισκεφθείτε το www.google.com/android/devicemanager.

Από αυτή την οθόνη θα μπορείτε να δείτε που είναι το τηλέφωνο σας, να το κάνετε να “χτυπήσει”, να το κλειδώσετε ή να σβήσετε τα δεδομένα του.

Εδώ να σημειώσουμε πως για να εντοπιστεί το τηλέφωνό σας πρέπει να έχει δύο στοιχεία ενεργοποιημένα. Ένα είναι το remote location, το οποίο το βρίσκετε από το Google Settings > Android Device Manager > Remotely Locate This Device (τσεκάρετε την επιλογή). Το άλλο είναι το location access που το βρίσκουμε στο Google Settings > Location. Αν αυτά τα δύο δεν είναι ενεργοποιημένα, το Device Manager δε θα μπορέσει να εντοπίσει τη συσκευή σας. Επίσης, η συσκευή πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να εντοπιστεί. Πρόσφατα η Google έκανε διαθέσιμη την πρόσβαση στο Android Device Manager μέσω μιας απλής αναζήτησης στο Google με τη φράση “find my phone”, αν και δε φαίνεται να λειτουργεί ακόμα στη χώρα μας. Το Android Device Manager είναι διαθέσιμο σε κάθε Android συσκευή με Android 2.2 (Froyo) και άνω.

Σε περίπτωση που αποτύχετε να εντοπίσετε το τηλέφωνο σας, υπάρχει ένας ακόμα τρόπος να μάθετε που βρισκόταν. Το Android Device Manager δεν καταγράφει το ιστορικό τοποθεσίας του τηλεφώνου σας, αλλά το Google Maps το κάνει. Βρίσκοντας το Location History μπορεί να μη βρείτε την τοποθεσία του τηλεφώνου εκείνη τη στιγμή, αλλά θα σας πει από πού έχει περάσει και ποιες ώρες. Αν όλα αυτά αποτύχουν, μπορείτε να στραφείτε και στον πάροχο κινητής τηλεφωνίας σας. Από τις 26 Σεπτεμβρίου του 2014, οι πάροχοι στην Ελλάδα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν φραγή στο κλεμμένο/χαμένο κινητό, έστω κι αν έχει αλλαχθεί η SIM σε αυτό. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια βεβαίωση κλοπής από την αστυνομία και να γνωρίζετε το IMEI της συσκευής, το οποίο αναγράφεται στη συσκευασία του κινητού ή στην απόδειξη αγοράς του. Με αυτά, μπορείτε να πάτε στο πλησιέστερο κατάστημα κινητής τηλεφωνίας της περιοχής σας και να ζητήσετε να γίνει φραγή στο κινητό. Ελπίζω να βοήθησε λίγο ο οδηγός. Αχρείαστος να είναι.

Tags: