Οι σειρές που μας κόλλησαν και το 2019

Δεν ήμασταν έτοιμοι για τόσες πολλές και καλές σειρές!
26 Δεκεμβρίου 2019 11:11
Οι σειρές που μας κόλλησαν και το 2019

Αν ακόμα δεν το έχετε πάρει χαμπάρι πως ζούμε στην χρυσή εποχή της τηλεόρασης, ή Peak TV όπως την λένε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τότε πρέπει σίγουρα να ρίξετε μια ματιά στην παρακάτω λίστα για να αντιληφθείτε τον τεράστιο όγκο, αλλά και την ποιότητα που διέπει τις σύγχρονες τηλεοπτικές παραγωγές. Ειδικά τώρα που το 2020 με το ξεκίνημα νέων streaming υπηρεσιών όπως το HBO Max και με το Disney+ να διατίθεται σε περισσότερες χώρες, ο πόλεμος με τον κυρίαρχο του παιχνιδιού που λέγεται Netflix, καθώς και τα Amazon Prime Video και Hulu, θα πάρει κυριολεκτικά φωτιά. Απλά περιμένετε να δείτε τον πανικό που θα φέρει η αφαίρεση του "Friends" σε μερικούς μήνες από το Netflix, καθότι θα μετακομίσει αναπόφευκτα στην streaming υπηρεσία της WarnerMedia.

Βρείτε όλα τα αφιερώματα για την ανασκόπηση του 2019 πατώντας εδώ.

Αρκετά όμως με τα "Streaming Wars" γιατί εδώ έχουμε το χειροπιαστό, το πράμα, το ζεστό. Μια λίστα, δηλαδή, των σειρών που και φέτος μας απασχόλησαν είτε γιατί λατρεύτηκαν από τους τηλεθεατές, είτε γιατί λατρεύτηκαν από τους κριτικούς, είτε απέκτησαν υστεροφημία από στόμα σε στόμα ή ακόμη και γιατί ήταν εξαιρετικά δημοφιλείς και έριξαν αυλαία. Προσδεθείτε, επομένως, γιατί θα παρελάσουν αρκετοί λόγοι για να κολλήσετε στην τηλεόρασή σας.


Game of Thrones Season 8

Η τελευταία σεζόν του τηλεοπτικού A Song of Ice and Fire δίχασε τους fans όσο λίγα πράγματα στην pop κουλτούρα αυτής της δεκαετίας. Τόσο που πλέον υπάρχει και το ομώνυμο «σύνδρομο» όταν μια σειρά κλείνει με ένα φινάλε ανατρεπτικό για όλους τους λάθος λόγους. Άρεσε-δεν άρεσε, δίχασε, μπέρδεψε και αγανάκτησε, πρέπει να παραδεχτούμε ωστόσο ότι το Game of Thrones έσπασε τα στενά όρια της τηλεόρασης όσο καμία μα καμία άλλη σειρά στην ιστορία, με τα απίθανα εφέ, τα πανάκριβα κοστούμια και τα επιβλητικά σκηνικά (δεν υπήρξε ποτέ κανένα ποτήρι Starbucks, σε πρόλαβα). Και αυτό χωρίς καν να αναφέρω την οριακά οπαδικού επιπέδου αγάπη που είχε το κοινό με τους χαρακτήρες και τους οίκους τους. Συντρόφευσε για μια 10ετία και 8 σεζόν τους fans και λατρεύτηκε καθ’όλο το ταξίδι του, άλλωστε αυτό δεν είναι που μετράει;


MINDHUNTER Season 2

Η δεύτερη βουτιά στα απύθμενα σκοτεινά σοκάκια των μυαλών των serial killers, δια χειρός David Fincher, ήταν και η πιο μεθυστική. Η σειρά με πρωταγωνιστές τους -εξαιρετικούς στις ερμηνείες τους- Jonathan Groff, Holt McCallany και Anna Torv ως τους επικεφαλής του Behavioural Science Unit του FBI επέστρεψε βελτιωμένη σε όλους τους τομείς και μας μαγνήτισε, με την συνάντηση με τον Charles Manson να αποτελεί το αποκορύφωμα για πολλούς.


La Casa De Papel - Part 3

Η μεγαλύτερη σειρά του Netflix παγκοσμίως για αυτή τη χρονιά που διέλυσε το ρεκόρ του Stranger Things 3. Το φαινόμενο της παρέας του «Καθηγητή» και της ευγενούς συμμορίας ληστών του επέστρεψε μετά από εκείνο το cliffhanger για να δώσει απαντήσεις και μια νέα περιπέτεια. Μπορεί για μια μεγάλη μερίδα να μην ήταν αυτό που περίμενε, όμως αδιαμφησβήτητα καθήλωσε τους πάντες στην «κόκκινη» streaming συχνότητα.


Stranger Things 3

Τι να πει κανείς για αυτή τη σεζόν; Μετά την μέτρια 2η που έκανε μια από τα ίδια και το ρίσκο της δεν απέφερε καρπούς, έκανε τα απαραίτητα βήματα πίσω -εσένα κοιτάω “The Rise of Skywalker”- και προχώρησε μπροστά. Ρίσκαρε όμως και πάλι, αναθεώρησε τόσο όσο τη χημεία των χαρακτήρων και με μια παραγωγή υψηλών κινηματογραφικών προδιαγραφών -τα εφέ στο Battle of Starcourt ξέφυγαν- προσέφερε μια 3η σεζόν χάρμα οφθαλμών, η οποία στήνει την πλοκή για κάτι εντελώς διαφορετικό και φρέσκο στο μέλλον.


Rick and Morty Season 4

Κόντευε η αναμονή να γίνει αέναη, αλλά ευτυχώς στις αρχές του Νοέμβρη ο Rick και ο Morty επέστρεψαν προς τέρψη όλων των fans τους που περίμεναν σχεδόν δύο χρόνια για να δουν τις νέες τους περιπέτειες. Τι να πει κανείς για αυτό το δίδυμο; Για το οξύτατο και βαθύτατο χιούμορ της σειράς; Τα μηνύματα που αφήνει; Καλύτερα να το ξεκινήσετε από τώρα και να είστε προετοιμασμένοι για γερές δόσεις καφρίλας, γέλιου και συγκίνησης.


The Mandalorian

“I would like to see The Child”. Χωρίς αμφιβολία ο σταρ των σειρών του 2019 που έκανε τον δυνατότερο πάταγο και πραγματοποίησε πρεμιέρα μόλις τον περασμένο Νοέμβριο. Η πρώτη live-action Star Wars σειρά δεν περίμενε κανένας ότι θα έκανε τόσο μεγάλη επιτυχία τόσο σε κοινό όσο και στους κριτικούς. Και όχι τυχαία μιας και δεν του λείπει τίποτα σε θέματα εφέ και παραγωγής σε σχέση με τις μεγάλες Star Wars ταινίες, αφού η Disney πετούσε τα λεφτά με τη σέσουλα, ενώ το western ύφος του, το αργό σπιρουνάτο περπάρτημα του “Mando”, το φανταστικό αργόσυρτο industrial soundtrack του Ludwig Goranson και το πόσο αβίαστα ξετυλίγει την πλοκή του συνθέτουν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα δια χειρός Jon Favreau. Ή απλά θα μπορούσα να γράψω σκέτο "Baby Yoda" και να τελειώσουμε τόσο απλά με τον χαρακτήρα-έκπληξη του σύμπαντος που ενώνει τους fans μετά τον μεγάλο διχασμό του The Last Jedi αλλά και του The Rise of Skywalker.


The Big Bang Theory Season 12

Για 12 σεζόν κατάφεραν και μας κράτησαν συντροφιά με τις αξιολάτρευτες ατάκες τους και είδαμε τους τέσσερις nerds της διπλανής πόρτας να γίνονται οικογενειάρχες. Ο τίτλος «τα νέα Φιλαράκια» που χρησημοποίησαν μερικοί δεν έπεφτε μακριά, καθώς η φόρμουλα του BBT μιλούσε σε όσους ήθελαν μια νέα τηλεοπτική παρέα για να ταυτιστούν με τη μοντέρνα προσέγγιση του "smart is the new sexy", και τελικά τη βρήκαν. Φέτος οι Raj, Sheldon, Leonard, Howard, Penny, Amy και Bernadette μας αποχαιρέτησαν με ένα συγκινητικό φινάλε και μπήκαν στο «Hall of Fame” των σειρών που θα γίνονται bingewatching για πολλά ακόμη χρόνια.


Chernobyl - Μίνι σειρά

Ίσως το πιο βαρύ και ασήκωτο σόου της λίστας και επίσης μια «παραγωγάρα» -ας μου επιτραπεί η έκφραση- από το HBO σε συνεργασία με το BBC, που δίκαια έχει καθίσει στα υψηλότερα σκαλιά του βάθρου του IMDB. Ο Craig Mazin σκιαγραφεί με το δικό του πρίσμα τα τραγικά γεγονότα και τις επιπτώσεις του ατυχήματος του Τσέρνομπιλ τον μαύρο Απρίλιο του 1986, χωρίς όμως να αποκλίνει εντελώς από την αλήθεια. Τα πρόσωπα που καθόρισαν την έκβαση της ιστορίας αυτής, τα παιδαριώδη λάθη που έγιναν, η συγκάλυψη και τα θύματα του πυρηνικού εργοστασίου παρουσιάζονται με τον πλέον ωμό, ρεαλιστικό και γκρίζο τρόπο, μέσα από πέντε επεισόδια που τα βλέπεις «μονορούφι» και θα σε αφήσουν αποσβολωμένο να κοιτάς την οθόνη και να αναρωτιέσαι «τι κάνουμε ως ανθρωπότητα».


Russian Doll

Η Μπαμπούσκα της Natasha Lyonne είναι η ευχάριστη, χαμογελαστή προσθήκη της λίστας. Ακροβατώντας μεταξύ αισιοδοξίας και ματαιοδοξίας, η σειρά του Netflix που μπλέκει στην συνταγή της το θρυλικό «Groundhog Day» βλέπεται άνετα χάρη στον απαράμιλλο ρυθμό, τους οξύτατους διαλόγους και την ερμηνεία της Lyonne να υφαίνει τους ιστούς της πλοκής. Μένει να δούμε και την συνέχεια της ιστορίας, η οποία έχει ένα cliffhanger που αφήνει πολλά ερωτήματα.  


Unbelievable - Μίνι σειρά

Μετά το Chernobyl, το Unbelievable είναι η δεύτερη συναισθηματική… γροθιά κάτω από τη ζώνη, όσον αφορά τις σειρές του 2019. Πραγματεύεται την αληθινή ιστορία της Marie, η οποία έπεσε θύμα βιασμού το 2008 μέσα στο σπίτι της, χωρίς όμως οι αστυνομικές αρχές να αποδίδουν δικαιοσύνη εκεί που πρέπει και με αποτέλεσμα να μην πιστεύουν τα λόγια της. Περιέχει επίσης μερικές από τις πιο σκληρές σκηνές που έχω δει γενικότερα. Το γυναικείο πρωταγωνιστικό τρίδυμο των Toni Colette, Katilyn Dever και Merritt Wever σηκώνουν στις πλάτες τους όλο αυτό το απίστευτο δράμα που ξετυλίγεται σε μια μίνι-σειρά που θα σας κάνει να τραβάτε τα μαλλιά σας.


When They See Us - Μίνι σειρά

Ένα ακόμη διαμάντι του Netflix βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα και σε μια εκκωφαντική αδικία του δικαστικού συστήματος. Πέντε νεαροί κατηγορούνται τον Απρίλιο του 1989 για τον βιασμό μιας γυναίκας στο Central Park και θα περάσουν χρόνια στη φυλακή εώς ότου ο πραγματικός αυτουργός της υπόθεσης ομολογεί τις πράξεις του, ξεκινώντας έτσι μια αλυσιδωτή αντίδραση. Το When They See Us είναι μια ακόμη «βαριά και ασήκωτη» συναισθηματικά μίνι-σειρά, αλλά και μια που δεν πρέπει να χάσετε.


Watchmen

Το μυθιστόρημα του Alan D. Moore που άλλαξε το ρου της ιστορίας των comics, ζωντανεύει στη μικρή οθόνη...με μεγάλες φιλοδοξίες. Μετά το φιλμ του Zack Snyder, οι Watchmen επιστρέφουν ως μια τηλεοπτική σειρά προδιαγραφών HBO και δια χειρός του Damon Lindelof, συνδημιουργού του LOST. Με ένα απαράμιλλο στυλ θέτει θέματα και ερωτήματα που καίνε τη σύγχρονη κοινωνία μέσα από την δίκη της σκοπιά, χαρακτήρες που σε μαγνητίζουν, φωτογραφία και εφέ ισάξια του βαριού ονόματός της, ένα cast που κεντάει μπροστά στην οθόνη και ένα soundtrack από τους Trent Reznor και Atticus Ross που δένει εκλεπτυσμένα το φρεσκαρισμένο σύμπαν των Watchmen.


The Witcher

Από εκεί που το internet, συμπεριλαμβανομένων των fans των βιβλίων και των βιντεοπαιχνιδιών, "τρόλαρε" την επιλογή του Henry Cavill ως Geralt με εκείνο το πρώτο teaser, τώρα ο Cavill ήρθε για να τους βάλει τα γυαλιά. Πλέον το αποκαλούν ως το νέο Game of Thrones και αποτελεί μια άκρως ενήλικη και ώριμη σειρά φαντασίας, καθώς και μια από τις σειρές του Netflix με τις υψηλότερες βαθμολογίες στο IMDB. Βρε πως γυρίζει ο τροχός…


The End of the F***ing World Season 2

Από το πουθενά η Alyssa και ο James ήρθαν για να φέρουν τα πάνω-κάτω σε μια αντισυμβατική μαύρη κωμωδία με τους πιο παράξενους χαρακτήρες που πέρασαν από τη μικρή οθόνη. Οι βρώμικες σκέψεις τους, αυτή η θανατηφόρα -στην κυριολεξία- έλξη τους και η έφηβη ρεμπέλικη περιπέτειά τους είναι τα πράγματα που έκαναν το κοινό να ερωτευτεί παράφορα αυτό το δίδυμο. Η δεύτερη σεζόν ξέφυγε από τα όρια του ομώνυμου novel και έθεσε νέους ορίζοντες για τους χαρακτήρες, στο ίδιο αντισυμβατικό και διασκεδαστικά ζοφερό πλαίσιο που το γνωρίσαμε.


The Boys

Μια ομάδα vigilantes με αρχηγό τον Billy Butcher του Karl Urban θα τολμήσει να βάλει την τάξη, με όποια μέσα χρειαστεί, ενάντια στην ανομία που έχουν προκαλέσει αυτοί που εκμεταλλεύονται τις δυνάμεις τους για δικό τους όφελος. Το The Boys έρχεται δια χειρός του βετεράνου showrunner του Supernatural, Eric Kripke, και βασίζεται στο ομώνυμο κόμικ, ωστόσο η τηλεοπτική βερσιόν του φέρει αρκετές ενδιαφέρουσες διαφοροποιήσεις.

Η νέα σειρά του Amazon Prime Video, αν και δεν έκανε πάταγο στους κύκλους του διαδικτύου, έχει αγαπηθεί για την συνταγή της από τους λάτρεις των superheroes και έχει ήδη ανανεωθεί για 2η σεζόν.


Barry

Το 2019 είναι η χρονιά του Bill Hader, ο οποίος κάνει την ερμηνεία της καριέρας του στο σόου του HBO. Υποδύεται έναν δολοφόνο, ο οποίος αναλαμβάνει να «καθαρίσει» έναν στόχο στο Los Angeles μόνο που η ζωή του φέρνει τα πάνω-κάτω και συναντά μια ομάδα ηθοποιών, οι οποίοι του αλλάζουν την αντίληψη για τη ζωή. Έτσι, τα δολοφονικά ένστικτά του αρχίζουν να θολώνουν και η ανθρώπινη πλευρά του να ξεπροβάλλει σε μια μαύρη κωμωδία που έχει βαθμολογηθεί με 100% στο Rotten Tomatoes και όποιος την έχει δει έχει…κολλήσει.


Bojack Horseman Season 6

Το καλύτερο το άφησα για το τέλος. Ο καταθλιπτικός και αυτοκαταστροφικός, αλλά αξιαγάπητος μέσα στην θλιβερή ζωή του, Bojack Horseman, είναι η κινητήρια δύναμη όλης της αφήγησης. Τα επεισόδια-σφηνάκια των 20 λεπτών ενίοτε είναι καμβάδες και ένα χάρμα οφθαλμών “flexing” των animators και των σεναριογράφων, ενίοτε μια επίδειξη δύναμης από τον Will Arnett ως τον voice actor του αλκοολικού αλόγου και άλλες φορές μια εμβάθυνση στην ψυχολογία των χαρακτήρων και όλα όσα τους συμβαίνουν. Η 6η και τελευταία σεζόν χωρίστηκε σε δύο μέρη με 16 επεισόδια στο σύνολο (το 2ο θα προβληθεί στις 31 Ιανουαρίου 2020), αλλά το πρώτο μισό αποτέλεσε και πάλι μια αριστουργηματικά δοσμένη πρώτη φάση του φινάλε. Θα είναι αναμφίβολα ένα γλυκόπικρο αντίο, όπως τα φαρμάκια που καταπίνει ασταμάτητα ο Bojack.


Ποιες από αυτές τις σειρές είδατε φέτος; Ποιες ξεκινήσατε; Ποια από αυτές ήταν η αγαπημένη σας; Οι επιλογές είναι για όλα τα γούστα, επομένως κάτω στα σχόλια περιμένω τις απόψεις, αλλά και τις προτάσεις σας σε περίπτωση που θεωρείτε πως έπρεπε να υπάρχουν και άλλες προσθήκες στην παραπάνω λίστα. Καλές γιορτές!