Trademarks

Μια σύντομη ιστορία τρέλας
06 Απριλίου 2015 11:30
Trademarks

Με αφορμή την είδηση των καθυστερημένων αιτήσεων από πλευράς Sony για την απόκτηση κάποιων trademarks όπως το Bloodborne και το Last Guardian, θυμήθηκα μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία που είχα διαβάσει, για το “πώς” η γραφειοκρατία μπορεί να καταπιεί την αναβίωση ενός franchise. Η ιστορία αφορούσε ένα remake της αξέχαστης σειράς “No One Lives Forever”, ενός first-person shooter που έκανε αίσθηση όταν κυκλοφόρησε για πολλούς λόγους, μέσα σε αυτούς και για την κεντρική πρωταγωνίστρια. Η εταιρία Night Dive, λοιπόν, γνωστή για την αγάπη της να ανανεώνει “παλιά παιχνίδια” όπως το System Shock 2 κατέθεσε αίτηση για τα trademarks του παιχνιδιού με το σκεπτικό να το εκσυγχρονίσει και να το κάνει διαθέσιμο μέσω της πλατφόρμας Steam.

Για την ιστορία να αναφέρουμε πως το No One Lives Forever κυκλοφόρησε το 2000 με ένα ακόμη μέρος του να βλέπει τα ράφια των καταστημάτων το 2002. Και τα δύο βασίστηκαν στην πρωταγωνίστρια με όνομα Cate Archer. Μια πρωταγωνίστρια που έμελλε τελικά να χαθεί στη λήθη της γραφειοκρατίας. Έχοντας υποβάλει την αίτηση για τα trademarks , έπρεπε να επικοινωνήσουν με την αρμόδια εταιρία που είχε τα δικαιώματα, ώστε να βρουν μια λύση για το θέμα των χρημάτων, καθώς και να τους αναπτύξουν το σκεπτικό τους. Παρόλα αυτά, με κάποιο τρόπο είχαν ήδη στα χέρια τους των κώδικα και των δύο παιχνιδιών, και είχαν αρχίσει να δουλεύουν πάνω σε ατελείωτες λίστες διορθώσεων, προτάσεων και updates. Τέλος, ήταν έτοιμοι να αρχίσουν να δοκιμάζουν τον κώδικα για σταθερότητα στα Windows 8 καθώς και σε άλλα λειτουργικά συστήματα. Και κάπου εκεί.... μπλέχτηκε το πράγμα!

Αρχικά σκέφτηκαν να επικοινωνήσουν με τους 3 εμπλεκόμενους του αρχικού franchise: την Warner Bros, την Activision και την 20th Century Fox. To studio που είχε δημιουργήσει το παιχνίδι ήταν η Monolith, η οποία εξαγοράστηκε από την Warner Bros. αργότερα και κυκλοφόρησε το Shadow of Mordor. Για να δημιουργήσουν το No One Lives Forever χρησιμοποίησαν την LithTech Engine, η οποία πλέον ανήκει στην Warner Bros άλλα publisher του πρώτου παιχνιδιού ήταν η Fox Interactive. Το 2008 τώρα η Activision είχε ενωθεί με την Vivendi, η οποία Vivendi είχε αγοράσει την Fox Interactive. Μπερδευτήκατε; Αυτοί να δείτε...

Σε αυτό το σημείο, κανείς δεν ήταν σίγουρος για το ποιος είχε τελικά τα δικαιώματα του παιχνιδιού. Έτσι, άρχισαν κάποιες συζητήσεις με την Warner, η οποία τους είπε πως η Activision θα πρέπει να εμπλακεί σε αυτές, δεδομένου ότι κατείχε μερίδιο των δικαιωμάτων. Οπότε βρέθηκαν μπλεγμένοι με τον έναν να τους στέλνει συνέχεια στον άλλο. Τελικά, η Activision τους απάντησε ότι ίσως όντως να είχαν κάποια δικαιώματα στο franchise, άλλα δεν μπορούν να βρουν τα αρχεία τους, μιας και δεν υπήρχε εκείνη την περίοδο η κατάλληλη ψηφιακή καταχώρηση.

Μπερδεμένοι από την όλη ιστορία, οι υπεύθυνοι της Night Dive αποφάσισαν να καταθέσουν αίτηση για την απόκτηση των δικαιωμάτων. Αφού το παιχνίδι δεν φαινόταν να είναι κανενός, θα το έπαιρναν εκείνοι. Μόλις έπεσε στην αντίληψη της Warner αυτό (το 2014) επικοινώνησαν με την εταιρία λέγοντας τους πως χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ψάξουν το αρχείο τους. Όχι τόσο απλά όμως. Αρχικά τους είπαν πως πρέπει να τους δώσουν ένα ποσό σαν εγγύηση προκαταβολικά, για να αρχίσουν το ψάξιμο στα αρχεία τους. Σε περίπτωση, όμως, που δεν έβρισκαν τίποτα, η Night Dive δε θα έπαιρνε πίσω την εγγύηση. Έτσι, η Night Dive αποφάσισε να προσπαθήσει να κλείσει μια συμφωνία μαζί τους, δίνοντάς τους μάλιστα πολλές επιλογές. Ή θα τους πλήρωναν προκαταβολικά και θα έπαιρναν μερίδιο από τα κέρδη, ή θα τους χρησιμοποιούσαν μόνο ως publishers. Όπως και να είχε, η Night Dive θα έκανε όλη τη δουλειά με το παιχνίδι και η Warner απλώς θα έβγαζε κέρδος από ένα ξεχασμένο franchise. Η απάντηση τους; "Αυτό μάλλον δεν πρόκειται να γίνει ποτέ".

Όπως είναι φυσικό, οι άνθρωποι της Night Dive απογοητεύτηκαν. Όσες προσπάθειες και αν έκαναν, δεν κατάφεραν να δουν ούτε ένα επίσημο έγγραφο από κάποια εταιρία που να αναφέρει ότι της ανήκουν τα δικαιώματα, άρα η βλέψη τους για το παιχνίδι έμεινε στο συρτάρι. Μένει να δούμε αν κάποια εταιρία θα αποφασίσει να πάει σε δικαστική μάχη για τα δικαιώματα και την αναβίωση του παιχνιδιού. Η Night Dive πάντως έχει δηλώσει πως δεν πρόκειται να ασχοληθεί ξανά με το συγκεκριμένο franchise.

 

Tags: