Η Microsoft διεισδύει στο Android

Οι προσπάθειες του "κολοσσού" για την εδραίωση του WindowsPhone OS
10 Μαρτίου 2014 11:42
Η Microsoft διεισδύει στο Android

Το «αδιανόητο» συνέβη στο MWC 2014: η Nokia ανακοίνωσε τη σειρά Android κινητών της με την ονομασία Nokia X. Αδιανόητο γιατί η φινλανδική εταιρία από το 2011 βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τη Microsoft για την παραγωγή κινητών με λειτουργικό Windows Phone και έκτοτε έχει δηλώσει τυφλή υποταγή, υποστηρίζοντας σχεδόν με νύχια και με δόντια την επιλογή της να στρέψει ολοκληρωτικά τις υποδομές της στη πλατφόρμα της Microsoft. Για την ιστορία, το Nokia X αποτέλεσε σχέδιο της Nokia πολύ καιρό πριν την απόφαση να πουληθεί η εταιρία στη Microsoft. Το γεγονός αυτό άρχισε να στρεβλώνεται πριν από πολλούς μήνες όταν ήρθαν στην επιφάνεια οι πρώτες διαρροές για το Nokia X. Κι όμως η πίστη της Nokia στη Microsoft δεν χάθηκε έτσι απλά. Η φινλανδική εταιρία, πολλοί πίστευαν, ότι θα παραδοθεί στη Microsoft τη στιγμή που θα επικυρωθεί η εξαγορά της. Όπως είδαμε στη Βαρκελώνη αυτό δεν ίσχυσε. Τουναντίον μάλιστα, η εταιρία του Redmond είχε ηχηρή παρουσία στην παρουσίαση των Nokia X, αφού θα υποστηρίξει τη σειρά συσκευών με όλα τα δυνατά της όπλα, δηλαδή υπηρεσίες όπως τα Skype και OneDrive. Δεν είναι τυχαία η έμπρακτη υποστήριξη και εξηγούμαστε στις παρακάτω γραμμές.

Εδώ και χρόνια η Microsoft παλεύει να φτάσει διψήφιο ποσοστό στο μερίδιο αγοράς με τα WindowsPhone, κάτι που θα την κάνει πιο ελκυστική προς τους κατασκευαστές και τους developers. Βέβαια, μόνο τον τελευταίο χρόνο πήρε στα σοβαρά την υπόθεση WindowsPhone κάτι που αντικατοπτρίζεται από την είδηση πώς τα WP8 είναι δεύτερα σε πωλήσεις μετά τα Android σε 24 χώρες, συμπεριλαμβανομένων και της χώρας μας, τοποθετώντας τα στη δεύτερη θέση, με τα iPhone και το iOS να ακολουθούν. Χωρίς αμφιβολία πρόκειται για το πρώτο μεγάλο "milestone" της εταιρίας καθ' όλη τη ζωή των WindowsPhone.

Σημειώστε ότι το Nokia X δεν "τρέχει" Android με την έννοια που το βλέπουμε στις Android συσκευές. Πρόκειται για μια forked έκδοση –μαγειρεμένη θα λέγαμε- του λειτουργικού της Google, στα πρότυπα των Kindle της Amazon, που στην πυρήνα της χτυπά η καρδιά του Android, χωρίς όμως τις βασικές υπηρεσίες όπως το GooglePlay. Σημειώστε ακόμη, ότι το Nokia X μπορεί να δεχθεί οποιαδήποτε εφαρμογή υπό τη μορφή "apk". Αυτή είναι μία πλάγια λύση για να καταπολεμηθεί η λειψυδρία των apps εξαιτίας των βασικών υπηρεσιών της Google, και ήδη αποδεικνύεται καρποφόρα με την εμφάνιση διάφορων videos που απεικονίζουν το Nokia X να τρέχει διαφορετικούς launchers, όπως το Google Now. Το τρίτο σημείο στο οποίο πρέπει να σταθούμε είναι το user interface των Nokia X, το οποίο είναι έντονα επηρεασμένο από τα tiles των WindowsPhone.

Οι παραπάνω κινήσεις θέλουν να κάνουν τη Nokia αγαπητή και πάλι στον κόσμο που την παράτησε έπειτα από την αφοσίωση της στα WindowsPhone, να τους ωθήσει να αγοράσουν τις συσκευές Nokia X, κάτι που λόγω τις ιδιαίτερης χαμηλής τιμής των smartphones αναπόφευκτα θα γίνει, και εν τέλη χρησιμοποιώντας τα, να εξοικειωθούν σε ένα περιβάλλον που θυμίζει WindowsPhone, με το σκεπτικό ότι αν δεν το αγαπήσουν, έστω να χρησιμοποιήσουν αυτό το μείγμα WP/Android προς όφελος της Nokia, ενώ αν το λατρέψουν να εισχωρήσουν μετέπειτα στο κόσμο των WindowsPhone. Υπηρεσίες όπως το Skype και το OneDrive παίζουν και θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη στρατηγική της Microsoft τα επόμενα χρόνια, ελέω Satya Nadella. Η ίδια θέλει να τα ενσωματώσει παντού για αυτό ανοίγεται προς το Android και μέσω αυτών να διαφημίσει τις υπηρεσίες αυτές καθ' αυτές μαζί με την δικιά της εναλλακτική πρόταση στα smartphones.

Σε αυτό το σημείο ερχόμαστε στο ζητούμενο, που δεν είναι άλλο από την εισχώρηση της Microsoft στην τεράστια αγορά που λέγεται Android. Ο τρόπος με τον οποίο εκτελεί αυτό το σχέδιο θα καρποφορήσει, αν όχι στο άμεσο μέλλον, έστω μεσοπρόθεσμα. Να "φάει" κάποιους χρήστες "γλυκαίνοντας" τους με το Nokia X, το οποίο ως άλλος Δούρειος Ίππος φυτεύτηκε στο αδιαπέραστο κάστρο του Android, όχι για να το καταστρέψει εκ των έσω, αλλά για να κλέψει λίγες απαραίτητες "μπουκιές" χρηστών από το μερίδιο αγοράς της Google, να εδραιώσει τo WindowsPhone OS ως τη πραγματική τρίτη δύναμη στο χώρο των mobile λειτουργικών και, γιατί όχι, να καταστήσει τα WindowsPhone ως την εναλλακτική επιλογή μετά το Android, προσπερνώντας το iOS υπό αυτές τις συνθήκες.

Tags: