Nioh 2 Preview - Από την κόλαση...με αγάπη

Μια ματιά στο νέο πόνημα της Team Ninja
26 Σεπτεμβρίου 2019 12:01
Nioh 2 Preview - Από την κόλαση...με αγάπη

Περισσότερα από δύο χρόνια έχουν περάσει από την κυκλοφορία του Nioh, τίτλος που αρχικά τον αντιμετώπισε ο περισσότερος κόσμος ως έναν ακόμη κλώνο της φόρμουλας των Souls παιχνιδιών, αλλά που στην πορεία η Team Ninja απέδειξε ότι -ανεξάρτητα από τις επιρροές της διάσημης σειράς του Miyazaki- μπορούσε να δώσει την δική της πινελιά στο genre των action RPG και να παραδώσει ένα αρτιότατο αποτέλεσμα, πολύ ανώτερο ενός απλού «Dark Souls με samurai». Το Nioh κατάφερε να βρει την θέση του στην βιομηχανία. Είχε δικό του αέρα, δικό του άρωμα, δικό του ρυθμό. Αποτέλεσε ένα παιχνίδι με προσωπικότητα.

Η ιστορία θυμίζει ένα Γκοντ-Οφ-Γουορ-ιασμένο Assassins Creed, με την έννοια ότι βασίζεται σε πραγματικά πρόσωπα και γεγονότα (την μάχη για κυριαρχία στην Ιαπωνία πριν την περίοδο Έντο, την κόντρα Αγγλίας και Ισπανίας-Πορτογαλίας για την κυριαρχία στην Ευρώπη, και το ταξίδι του William Adams από την Ολλανδία στην Ιαπωνία μέσω του Ατλαντικού και Ειρηνικού ωκεανού), τα οποία ντύνονται με υπερβολικές (σε χολιγουντιανό βαθμό) εκδοχές υπερφυσικών στοιχείων, μύθων και δεισιδαιμονιών της παράδοσης της φεουδαρχικής Ιαπωνίας.

Πρωταγωνιστής ο William, κάποτε επιτυχημένος πειρατής Ιρλανδικής καταγωγής, του οποίου οι υπηρεσίες δεν είναι πλέον απαραίτητες, οπότε ετοιμάζεται για την εκτέλεσή του στον Πύργο του Λονδίνου, πράξη που θα εξυπηρετήσει να βγει από την μέση, ώστε ο κακός μάγος-αλχημιστής Edward Kelley να πάρει στα χέρια του το Saoirse, το Guardian Spirit του που ανιχνεύει τα πανίσχυρα και μαγικά Amrita. Ο ήρωας ακολουθεί τον Kelley στην Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου -όπου έχει πάει για να προκαλέσει αναστάτωση σε ένα ήδη εύθραυστο κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον και να κλέψει όσο περισσότερα Amrita μπορεί, ώστε να βοηθήσει την Βασίλισσα Ελισάβετ (την πρώτη) να επικρατήσει έναντι των Ισπανών- τον νικάει, παίρνει το Guardian Spirit του πίσω, αλλά ταυτόχρονα μπλέκεται και στον εμφύλιο πόλεμο μιας σκοτεινής και φανταστικής έκδοσης της Ιαπωνίας γεμάτη yokai (πολύ χοντροκομμένα θα το μεταφράσουμε σε «δαίμονες»).

Ας περάσουμε, όμως, στην αφορμή αυτού του κειμένου. Την προηγούμενη εβδομάδα είχα την τύχη να καταπιαστώ με το demo του Nioh 2, πιο συγκεκριμένα, ένα από τα demo του Nioh 2. Συνοπτικά θα πω ότι έπαιξα κομμάτι ενός όχι κακού παιχνιδιού. Δεν θα το χαρακτήριζα ούτε μέρος ενός μέτριου τίτλου. Αυτό που είδα ήταν ένα εικοσάλεπτο (σε διάρκεια, αλλά δεκάλεπτο σε περιεχόμενο) περισσότερου Nioh. Υπήρχε η κίνηση που θα περίμενε κανείς, η σχεδόν χορευτική μάχη, όλα τα στοιχεία που έκαναν τον προκάτοχό του να ξεχωρίζει. Το παιχνίδι, έστω το μικρό του αυτό κομμάτι, έτρεχε τεχνικώς άψογα ακόμα και στην απλή έκδοση του Playstation 4, σε σημείο που έπρεπε να επιβεβαιώσω με τους αντιπρόσωπους της Sony ότι δεν έπαιζα στην Pro έκδοση της κονσόλας. Το boss στο τέλος του demo δεν απογοήτευσε, ο δαίμονας Mezuki, που θύμιζε σχεδιαστικά αρκετά την Sarah Jessica Parker μετά από ένα πολύ κακό ξύπνημα, είχε απλές κινήσεις, τις οποίες μάθαινες αρκετά γρήγορα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και το παραμικρό λάθος ή απερίσκεπτη κίνηση δεν θα σου κόστιζε τη μάχη.

Ας περάσουμε όμως πιο αναλυτικά στο τι αλλαγές θα έχουμε στο sequel του Nioh. Αρχικά, πλέον ο κύριος πρωταγωνιστής θα δημιουργείται ολοκληρωτικά από τον παίκτη. Αν και στο demo ήταν διαθέσιμα μόνο μερικά presets, υπάρχουν αρκετές επιλογές για να ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς, ενώ βάσει των όσων είδαμε στην alpha πριν μερικούς μήνες, θα είναι εν μέρει άνθρωπος και εν μέρει yokai. Αρκετά ικανοποιητικά ήταν και τα Dual Hatchets, μια νέα κατηγορία όπλων. Η «αίσθησή» τους μοιάζει αρκετά με τα Dual Swords (και ίσως τα Tonfas) του πρώτου παιχνιδιού, τα οποία εκτός από τις αναμενόμενες κινήσεις κοντινής απόστασης δίνουν και μερικές ranged επιλογές. Έχουμε μερικές νέες κινήσεις στις ήδη υπάρχουσες κατηγορίες όπλων του προηγούμενου παιχνιδιού, yokai skills και την εξέλιξη του Living Weapon, το Yokai Shift. Βάθος δίνεται και στα Guardian Spirit, τα οποία πλέον αναβαθμίζονται με τα Soul Cores, drops από δυνατούς Yokai εχθρούς. Στις προσθήκες έχουμε και τα Benevolent Graves, κάτι αντίστοιχο του Summon μηχανισμού των Souls, αλλά για offline NPCs.

Ο κύριος προβληματισμός μου, προς το παρόν, είναι ότι οι προσθήκες που είδα, δεν δικαιολογούν -στα δικά μου μάτια- ένα sequel, αλλά περισσότερο ένα πλούσιο expansion. Βέβαια, αυτό το λέω με κάθε επιφύλαξη, καθώς πρακτικά έχω δει δέκα λεπτά ενός παιχνιδιού που έχει το ενδεχόμενο να διαρκέσει 40 ή και 50 ώρες, αν κινηθεί στα νούμερα του πρώτου τίτλου της σειράς. Ο δεύτερος προβληματισμός μου είναι το πόσο αξιομνημόνευτα θα είναι τα bosses, καθώς η arena του Mezuki ήταν μια «κλασική αυλή» και το μόνο ενδιαφέρον δόθηκε στο κομμάτι της μάχης που μεταφερθήκαμε στην Dark Realm. Περισσότερες απαντήσεις θα δοθούν στην επερχόμενη beta τους επόμενους μήνες, αλλά και στην κυκλοφορία του παιχνιδιού, για την οποία δεν υπάρχει επίσημα ημερομηνία, αλλά εικάζεται -από φήμες πάντα- ότι θα είναι αρχές του ερχόμενου έτους. Προσωπικά, η γενικότερη αίσθησή μου για το παιχνίδι συνοψίζεται με τη φράση «συγκρατημένη αισιοδοξία και ρεαλιστικές προσδοκίες».

Και κάπου εδώ τελειώνει η αφορμή για την ύπαρξη αυτού του άρθρου. Αν ήρθατε για το Nioh 2, μπορείτε να σταματήσετε να διαβάζετε, να αλλάξετε καρτέλα, από εδώ και κάτω είναι για τους δυό-τρεις εκεί έξω, εξίσου ή και περισσότερο περίεργους από εμένα που ξέρουν ότι ο Πάπας Γρηγόριος Θ΄ κατηγόρησε τις μαύρες γάτες ως λάτρεις του Διαβόλου, βοηθώντας έμμεσα την εξάπλωση της βουβωνικής πανώλης και ότι ο Καλιγούλας είχε βυσματίσει το αγαπημένο του άλογο στο Δημόσιο. Η επιλογή του William ως Ευρωπαίου στο πρώτο παιχνίδι δεν είναι απλά μια φτωχή προσπάθεια αντιγραφής του «Τομκρουζικού» Τελευταίου Σαμουράι, ο William Adams αποτελούσε πραγματικό πρόσωπο της ιστορίας, ήταν ο πρώτος Βρετανός που πήγε στην Ιαπωνία και του δόθηκε ο τίτλος του σαμουράι και φουλ εξάρτηση, αν και εκείνη την εποχή αποτελούσε περισσότερο ταξικό τίτλο και δεν είχε να κάνει καθόλου με την εικόνα που έχουμε σήμερα στο μυαλό μας για τους σαμουράι. Και θα μου πεις, εντάξει, τόσοι άνθρωποι πήγαιναν τότε στην Ιαπωνία, αν και βασικά ήταν μόνο οι Ισπανοί με τους Πορτογάλους που μέχρι τότε είχαν την αποκλειστικότητα του εμπορίου και μετάδοσης πληροφοριών, τί το ιδιαίτερο έχει το ταξίδι του Adams;

Ο William ήταν ναυπηγός και πλοηγός και ως ένας μικρός Οδυσσέας του ανατέθηκε να συμμετάσχει σε μια εκστρατεία πέντε πλοίων και 400 ανδρών για την γη του Ανατέλλοντος Ηλίου μέσω του Ατλαντικού και Ειρηνικού ωκεανού (ταξίδι δύσκολο ακόμα και με τη σύγχρονη τεχνολογία και εγκαταστάσεις). Στο ταξίδι ήρθε αντιμέτωπος αρκετές φορές με τους Πορτογάλους, με ιθαγενείς (με κάποιους από αυτούς να έχουν -κατά ομολογία μελών του πληρώματος- γιγάντια μορφή), ξεκλήρισε ένα νησί γεμάτο πιγκουίνους, μέρος του πληρώματος λιποτάκτησε στη Χαβάη, για να φτάσει με ένα πλοίο και μια χούφτα άντρες τελικά στις ακτές της νότιας Ιαπωνίας, να διαλύσει το μονοπώλιο των Ισπανών, που με τη σειρά του ξεκίνησε τον διωγμό των ιησουιτών από τη χώρα, να μοιραστεί με τους Ιάπωνες τις γνώσεις του στην ναυπηγική και τα μαθηματικά και να κάνει μια νέα οικογένεια εκεί, μην ξαναβλέποντας ποτέ τη γυναίκα και τα παιδιά του που τον περίμεναν πίσω στην Αγγλία.

Και κλείνοντας, σίγουρα όμως, ο Edward Kelley, ο ανταγωνιστής του παιχνιδιού, αποτέλεσε μια φανταστική φιγούρα-δημιουργία της Team Ninja. Προς μεγάλη μου έκπληξη, και αυτός ήταν πραγματική προσωπικότητα και έζησε πολύ κοντά στην εποχή του William. Ήταν αλχημιστής που υποστήριζε ότι ξέρει το μυστικό για την μετατροπή των μετάλλων σε χρυσό και μπορούσε να επικοινωνεί με αγγέλους. Ήταν ο Ρασπούτιν πριν τον Ρασπούτιν. Αν και απολάμβανε αριστοκρατική μεταχείριση, η μακροχρόνια αποτυχία του να κάνει πράξη τα λεγόμενά του είχε ως αποτέλεσμα την φυλάκισή του και τελικά τον θάνατό του από τραυματισμούς κατά την διάρκεια απόπειρας απόδρασής του.

Τέλος, εύχομαι να ήμουν περισσότερο εξοικειωμένος με την ιστορία και τις παραδόσεις της Ιαπωνίας, ώστε να μπορούσα να εμβαθύνω και σε άλλες ιστορικές πτυχές του παιχνιδιού (χωρίς τον κίνδυνο διάλυσης των Ελληνο-Ιαπωνικών σχέσεων), αφού η σειρά Nioh βασίζεται σε μια πραγματικά ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερη θεματολογία.

Το Nioh 2 αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2020 αποκλειστικά για το PlayStation 4.

Tags: